≡ Menu

Antara gambar-gambar yang dikirimkan oleh adik/saudara mara di Terengganu. Kemunculan kerang dengan agak banyak di Pantai Terengganu. Gambar ini diambil di Pantai Rusila, Marang, Terengganu…



   …



Serius saya jealous dengan Mamat ini lebih-lebih lagi bila melihat dia join Asics Penang Bridge International Marathon . Serius bikin saya jealous. Nak kena pelempang buaya betul mamay ni. Dah la dulu bikin saya jealous dengan Kisahnya dengan Hanis Zalikha. Sekarang makin menambah-nambah lagi bikin gua jealous. Mana saya tak jealous. Dulu size saya dengan dia, rasanya dia lagi besar. Entah tetiba bila dia ada awek baru, terus rajin berjogging, exercise, dan makin kurus dan slim sekarang ni. Ni belum dia jadi Abang Sado badan berketul-ketul lagi. Kuat betul penangan awek baru ke atas mamat ni. Dulu pun saya suka aktiviti larian jarak jauh ni. Pernah dinobatkan sebagai Juara Merentas Desa Sekolah. Kisah dulu la, sekarang lari 100 meter pun dah tercungap-cungap. Nampak gaya kena lakukan sesuatu ke arah kesihatan…



Tertarik dengan perkongsian seorang rakan pejabat berstatus pengurus,berkongsikan pengalaman menjimatkan Elektrik di rumahnya. Sangat teruja bila dia bercerita, bil bulanan yang mencecah RM350 sebulan, mampu dikurangkan kepada kurang dari RM200 sebulan. Penjimatan almost 50% tu? Apakah Rahsianya? Saya kongsikan di sini, rahsianya nampak mudah dan simple je. Dia Unplug kan perkakas elektrik yang tidak digunakan especially bila setiap pagi dia pergi ke kerja. Both suami isteri bekerja, anak-anak bersekolah, tidakla sukar mana untuk unplug perkakas elektrik kan? Nampak mudah, tapi berapa ramai yang buat? Katanya most perkakas elektriknya di unplugkan kecuali peti sejuk. Hasilnya dia sendiri kagum dapat menjimatkan elektrik dengan hanya unplugkan perkakas elektrik i.e. laptop, televisyen, dan pelbagai lagi. Sedikit info : " Did you know that appliances that are plugged in keep using energy, even when they're switched…



Beberapa minggu lepas telah dianjurkan Satu Seminar Dunia Pelaburan Saham dari Wealth Magnet International, khas buat bumiputra yang diadakan di Menara PGRM. Sedikit info berkenaan Seminar Saham ini - " Program yang berlangsung selama 2 hari adalah untuk peserta mengenali dunia pelaburan saham dari perspektif bumiputera. Program ini mendedahkan potensi untuk memperolehi pembiayaan sehingga 90% bagi pemilikan saham IPO melalui MITI. Peserta akan didedahkan dengan asas fundamental dan analisa teknikal, serta bagaimana mengenalpasti syarikat berpotensi untuk dilaburkan" Seminar Saham ini telah dianjurkan sejak tahun 2012 dan telah menerima lebih dari 7,000 Peserta. Agak meriah suasananya dengan kehadiran lebih dari 400 Peserta dari seluruh pelusuk Malaysia bagi belajar selok belok pasal Saham. Personally, diri sendiri masih belum arif tentang pelaburan saham. High risk, high return. Namun risk itu dapat dikurangkan i.e…