Surat Khabar pun Kena GST?

IMG_0012

GST Realiti Sebenar.¬†Kalau ikutkan sumber i.e. Utusan Malaysia –> Senarai Barang dikecualikan Cukai¬†, pengecualian GST kini diperluaskan kepada semua jenis bahan bacaan termasuk surat khabar manakala majalah dan buku-buku lain yang bukan merupakan bahan bacaan dikenakan GST. Beli suratkhabar di 7 Eleven. Bertekak saya dengan penjual, cakap suratkhabar tak kena gst. Katanya kena bang, bila […]

Ikan Celup Tepung Pantai Penarek, Terengganu

Ikan Celup Tepung Pantai Penarik Terengganu 1

On the way pulang dari Kelantan – KL melalui LPT 2 yang lepas, sempatlah ikut jalan pantai sebelum masuk LPT2. Singgah sebentar di Pantai Penarek Setiu pekena Ikan Celup Telup. Sambil-sambil ambil angin segar pantai. Singgah di gerai Nabila Pesisir Pantai. Sotong, Ikan, Udang Celup tepung dan tak lupa juga keropok lekor kegemaran saya dan […]

Nenas Tanglong – Serius Sedap

IMG_9809

Papa, singgah kedai beli air jus nenas tu. Sedapla Papa. Sayang selalu beli. Sampai Alisya pun selalu tanya, Mama ni asyik beli air nenas ni je. Nenas tanglong nama diberi. Kreatif. Singgahla beli 2 cawan. Satu cawan RM3. Sekali minum, fuhhh, memang sedap. First time rasa air camni. Ingatkan air nenas ni masam giler. Not […]

Pre GST Shopping

DSC01115

Pre-GST shopping. Antara barangan yang sempat dibeli seisi keluarga – Diapers dan barangan bayi. Drypers, huggies, etc. Most barangan bayi akan naik selepas pengenalan GST beberapa hari lagi bermula 1 April 2015. Most barangan akan naik harga. Ada barangan yang kekal. Ada barangan yang turun? Urmm, macam susah nak percaya. Kos sara hidup bulanan akan […]

Nak Peluk Ibu

DSC08819e

Si ibu hantar anak ke smart reader. Si anak menangis, nak peluk ibu. Nak peluk ibu.Si ibu nampak rushing dan tergesa-gesa tidak sempat memeluk si anak… Mungkin sudah agak lewat utk ke pejabat… Situasi yang saya nampak di depan mata saya hari Jumaat yang lepas ketika hantar anak ke Smart Reader Inilah rat race… Semakin […]