≡ Menu

travel

Random picture, antara gambar-gambar yang sempat diambil, Percutian 5 hari 4 Malam di Pulau Langkawi tahun ini –

Percutian di Pulau Langkawi 2014 3

Anak-anak tidak sabar untuk menaiki kapalterbang di KLIA2

Percutian di Pulau Langkawi 2014 7

Malam pertama dinner di Restoran Maya

Percutian di Pulau Langkawi 2014 11

Terimakasih Puan Maya, pemilik Restoran yang sudi belanja kami makan

Percutian di Pulau Langkawi 2014 15

Mandi manda di swimming pool rumah penginapan/resort milik syarikat

Percutian di Pulau Langkawi 2014 16

Idaman Suri, tempat yang memang ramai “Surirumah dan Isteri” akan singgah

Percutian di Pulau Langkawi 2014 17

Sempat singgah di Pasar Malam Temoyong, Pulau Langkawi. Lokasinya tak jauh dari Pantai Cenang

Percutian di Pulau Langkawi 2014 19

Ramai juga yang berkunjung di Pasar Malam ini. Mat Salleh pun ramai singgah

Percutian di Pulau Langkawi 2014 20

Nasi Lemak RM1. Boleh tahan juga rasanya

Percutian di Pulau Langkawi 2014 48

Singgah Taman Buaya Langkawi. Tak jadi masuk. TIket RM15 dewasa, Rm10 kanak-kanak. Mahal. Nak tengok buaya je pun. Kat KL berlambak-lambak buaya darat hari-hari boleh tengok. Hahaha….

Percutian di Pulau Langkawi 2014 60

Pertama kali naik kereta kabel lengkap seisi keluarga. Alisya gayat, Azim sempoi, langsung tak takut

Percutian di Pulau Langkawi 2014 63

Alisya, Azim , Adik Bongsu dan Saudara mara di puncak kereta kabel Gunung Mat Cinchang, Pulau Langkawi

Percutian di Pulau Langkawi 2014 72

Singgah di Laksa Kaw Ikan Sekoq. Memang kaw, memang sedap. View pun santai tepi pantai dan bersebelahan airport Pulau Langkawi

Percutian di Pulau Langkawi 2014 80

Orang bandar jumpa Pasir Pantai. Belum mandi, singgah pantai. Taknak balik teruja main pasir

Percutian di Pulau Langkawi 2014 81

Singgah Langkawi Saga. Ini penangan blogger SharingInfoz, Isteri tergoda untuk singgah sini

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Pulau Langkawi, saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan dan kadang-kadang boleh dapat hotel yang sudah full book kalau call, tapi masih available di website ini.

Pengalaman Terbang Malindo Air 28

Baru sempat nak updatekan entri, pengalaman pertama terbang bersama Malindo Airlines beberapa bulan yang lepas. Kalau pergi ke sini menggunakan waze, jangan mudah tertipu, sila wazekan “Subang SkyPark” instead of Subang Airport, nanti dibawanya ke tempat yang lain.

Pengalaman Terbang Malindo Air 1

Queue menunggu barisan untuk check in kan luggage. Tempat agak bersih, selesa, dan tak crowded sangat jika dibandingkan dengan KLIA2.

Pengalaman Terbang Malindo Air 6

Check In Time

Pengalaman Terbang Malindo Air 9

Ada beberapa tempat makan di sini, tak sebanyak di KLIA2. Namun, dari segi harga, rasanya harga di SkyPark Subang ni lebih murah.

Pengalaman Terbang Malindo Air 11

Selain Malindo Airlines, Firefly pun terbang dari Subang Airport ini. 

Pengalaman Terbang Malindo Air 12

Menunggu dengan sabar. Time ni flight kami delay dalam setengah jam.

Pengalaman Terbang Malindo Air 15

Jom naik kapalterbang. Kapalterbang Malindo lebih kecil jika dibandingkan dengan kapalterbang AirAsia dan Malaysia Airlines. Terbang pun lebih rendah. 

[+] Dapatkan Tawaran Hotel Terbaik di SINI

Pengalaman Terbang Malindo Air 19

Seat ok. Pramugari pun ok. Kain berbelah? Yang tu kena tanya Pakcik Sohoque, dia memang suka kain belah-belah ni.

Pengalaman Terbang Malindo Air 20

Anak-anak. Timeni naik dengan Alisya dan Ariana. Ariana baru beberapa minggu dilahirkan.

Pengalaman Terbang Malindo Air 24

Penerbangan ke Kota Bharu, Kelantan. Diberikan biskut kering dan air mineral. Ok la dari takde apa-apa kan? Boleh juga mengalas perut. In term of harga timeni, harga yang ditawarkan agak berpatutan. Tak jauh beza dengan harga AirAsia. Mungkin lebih murah ketika itu.

Pengalaman Terbang Malindo Air 25

Smile-smile. Agak goyang dan cuak juga malamtu. Cuaca kurang baik. Bila langgar awan dan hujan, memang terasa sangat lebih-lebih lagi kapalterbang yang lebih kecil. 

Pengalaman Terbang Malindo Air 28

Alhamdulillah, selamat sampai. Boleh juga baca entri sifu saya tentang Malindo Air ini –> Pengalaman pertama kali menaiki Malindo Air

Cuti Cuti Melaka 2014 111

Short vacation ke Melaka,sempatla bawa isteri dan keluarga bercuti di Melaka sebelum cuti sekolah habis.

Cuti Cuti Melaka 2014 3

1) Tempat Menarik Pertama – Agro FarmStay, Melaka

Kami menginap di Agro FarmStay, Melaka. Bilik 2 katil double decker dan 2 katil single. Anak-anak excited, pengalaman pertama menginap ada katil double decker.

Cuti Cuti Melaka 2014 8

AgroFarmStay @ Skill-Tech Bloggers Day. Kata-kata aluan buat rakan-rakan bloggers yang datang dari Pengarah Agro FarmStay, Encik Ahmad Bashiruddin. First impression, nampak agak skema. Dah kenal dan borak-borak, happy go lucky dan berfikiran ke hadapan. Medium blogging memang boleh membantu memasarkan dan mempromosikan tempat sebegini dengan kos yang lebih menjimatkan jika dibandingkan dengan iklan tv, radio or suratkhabar.

Cuti Cuti Melaka 2014 12

Blogger Ben Ashaari, pembuka bicara buat rakan-rakan bloggers. Salah seorang rakan bloggers yang cukup saya kagumi. Tidak sombong dan telah banyak membantu ramai rakan-rakan bloggers naik bermula dari A sehinggalah menjadi salah seorang Top Bloggers Malaysia. Kelab Blogger Ben Ashaari yang diilhamkan dari ideanya, telah banyak membantu dan merapatkan hubungan sesama bloggers. Good job bro. 

Cuti Cuti Melaka 2014 16

Salah satu kelebihan di bercuti di sini. Percutian ala-ala kampung dengan suasana kampung. Pagi-pagi dapat melihat itik-itik dan pemandangan kampung yang menghijau.

Cuti Cuti Melaka 2014 17

Acara teambuilding pun sesuai diadakan di sini dengan pelbagai aktiviti outdoor yang boleh dilakukan.


Cuti Cuti Melaka 2014 24

Jiwa tetiba rasa muda dapat join rakan-rakan bloggers main pelbagai games yang dianjurkan di hari kedua antaranya boling kelapa, sambut belon air, etc. Boleh baca entri rakan bloggers ini untuk lebih lanjut –> Sukaneka di AgroFarmStay Melaka

Cuti Cuti Melaka 2014 30

Swimming pool pun ada. Heheh, kali ini tak sempat mandi swimming pool. Anak-anak sempat juga mandi swimming pool .

Cuti Cuti Melaka 2014 38

Kuda, antara binatang yang turut dipelihara di sini. Yang ni Jantan nama diberi.

Murakan2 blogger

Antara rakan-rakan bloggers yang turut serta (Kredit gambar Kelab Blogger Ben Ashaari )

2) Tempat Menarik Kedua – Ikan Bakar Muara Sungai Duyong

Sambil-sambil bercuti di Melaka, sempat juga singgah beberapa tempat menarik di Melaka, i.e. tak sah kalau tak pekena seafood kan? Kali ini saya dan family menyinggah di Muara Sungai Duyong. For me, personally tempat ini, seafoodnya lebih sedap jika dibandingkan di Umbai, Melaka.

Cuti Cuti Melaka 2014 72

Favourite saya, Pepahat.

Cuti Cuti Melaka 2014 74

Taknak hampakan biras yang tengah pregnant, mengidam lala. 

Cuti Cuti Melaka 2014 75

Ini pilihan isteri, Prawn Butter. Serius yummy.

Cuti Cuti Melaka 2014 76

Ketam masak cili. Pilihan isteri juga. Add on , ikan bakar size besar untuk juadah 4 orang dewasa.

Cuti Cuti Melaka 2014 84

Action speak for itself. Licin. Total kos, RM130+. For me, agak berpatutan dengan pelbagai pilihan seafood, air 2 juga, nasi dan juga nasi lemak. Adik ipar puas hati, kami pun sama.

Cuti Cuti Melaka 2014 94

Kenyang perut ,puas hati. Balik tidur lena. Anak-anak bukan main seronok dapat tidur katil double decker. 

3) Tempat Menarik Ketiga – Klebang Original Coconut Shake

Cuti Cuti Melaka 2014 99

On the way balik KL, sempat menyinggal pekena Coconunt Shake Pantai Klebang. 

Cuti Cuti Melaka 2014 108

Indah Khabar, Indah rupa. Memang sedap. Siap saya dan isteri order dua gelas seorang. Hehehe, habis licin.

Cuti Cuti Melaka 2014 111

Kalau nak bungkus beratur di luar. Memang ramai orang berkunjung. Harga pun berpatutan. Special RM2.20 (makan di dalam), RM2.50 untuk yang bungkus bawa balik.

Gembira Percutian di Melaka. Salah satu destinasi wajib bagi kami sekeluarga setiap tahun. Entri penuh akan menyusul kemudian jika tiada aral melintang.

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Melaka, saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan dan kadang-kadang boleh dapat hotel yang sudah full book kalau call, tapi masih available di website ini.

Auni Homestay Kuala Terengganu 3

 Saya rekomenkan salah satu homestay menarik/murah di Terengganu. Mak mertua/adik ipar menginap di sini ketika Majlis Aqiqah Ariana lepas. Homestay ini diberi nama Auni Homestay, terletak di Kuala Ibai, tidak jauh dari Masjid Terapung Kuala Ibai. Time datang ni lupa nak ambil gambar mana. 

Auni Homestay Kuala Terengganu 2

3 bilik disediakan. 2 beraircond, 1 kipas. Katil queen. Extra bed turut diberikan. Harga menginap semalam di bawah RM200. Ruang parking boleh memuatkan dua buah kereta. 

Auni Homestay Kuala Terengganu 3

Dapur turut disediakan . Peti sejuk dan ruang tamu beraircond.

Auni Homestay Kuala Terengganu 1

Untuk tempahan bolehla call Encik Azlan di nombor telefon 0199848014/01129487039 atau emailkan ke aunihomestay@gmail.com .

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Terengganu, saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan dan kadang-kadang boleh dapat hotel yang sudah full book kalau call, tapi masih available di website ini.

DSC00307

 Harga Bilik Hotel Seri Malaysia Genting Highlands , mungkin ramai yang bercadang untuk short vacation sempena Cuti Umum 31 August 2014 nanti or cuti sekolah bulan 9/akhir tahun nanti. Ini antara harga menginap di hotel ini untuk tahun 2014:

DSC00307

 

Low Season – Monday to Thursday

Superior – RM179 nett
Family – RM232 nett
VIP (Twin/Queen) – RM264 nett
VIP (Family) – RM294 nett
Suite – RM337 nett

Peak Season (Friday to Sunday & School Holiday)

Superior – RM232 nett
Family – RM285 nett
VIP (Twin/Queen) – RM316 nett
VIP (Family) – RM346 nett
Suite – RM390 nett

Super Peak Season ( Friday, Saturday, and Sunday on School Holiday & Public Holiday)

Superior – RM253 nett
Family – RM306 nett
VIP (Twin/Queen) – RM337 nett
VIP (Family) – RM367 nett
Suite – RM464 nett

Fuhh, boleh tahan juga harganya kan? . Saya pernah menginap di sini, saya kongsikan pengalaman saya sebelum ini di entri Hotel Seri Malaysia Genting Highlands. Agak selesa bermalam di sini. Makanan di sini pun for me agak sedap jika dibandingkan dengan tempat-tempat lain di Genting Highlands especially chicken wing dan ayam masak pedasnya.

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Genting Highlands, saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan dan kadang-kadang boleh dapat hotel yang sudah full book kalau call, tapi masih available di website ini.

P.s : Plan bercuti ke mana cuti nanti?

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »