≡ Menu

travel

Cuti Cuti Melaka 2014 111

Short vacation ke Melaka,sempatla bawa isteri dan keluarga bercuti di Melaka sebelum cuti sekolah habis.

Cuti Cuti Melaka 2014 3

1) Tempat Menarik Pertama – Agro FarmStay, Melaka

Kami menginap di Agro FarmStay, Melaka. Bilik 2 katil double decker dan 2 katil single. Anak-anak excited, pengalaman pertama menginap ada katil double decker.

Cuti Cuti Melaka 2014 8

AgroFarmStay @ Skill-Tech Bloggers Day. Kata-kata aluan buat rakan-rakan bloggers yang datang dari Pengarah Agro FarmStay, Encik Ahmad Bashiruddin. First impression, nampak agak skema. Dah kenal dan borak-borak, happy go lucky dan berfikiran ke hadapan. Medium blogging memang boleh membantu memasarkan dan mempromosikan tempat sebegini dengan kos yang lebih menjimatkan jika dibandingkan dengan iklan tv, radio or suratkhabar.

Cuti Cuti Melaka 2014 12

Blogger Ben Ashaari, pembuka bicara buat rakan-rakan bloggers. Salah seorang rakan bloggers yang cukup saya kagumi. Tidak sombong dan telah banyak membantu ramai rakan-rakan bloggers naik bermula dari A sehinggalah menjadi salah seorang Top Bloggers Malaysia. Kelab Blogger Ben Ashaari yang diilhamkan dari ideanya, telah banyak membantu dan merapatkan hubungan sesama bloggers. Good job bro. 

Cuti Cuti Melaka 2014 16

Salah satu kelebihan di bercuti di sini. Percutian ala-ala kampung dengan suasana kampung. Pagi-pagi dapat melihat itik-itik dan pemandangan kampung yang menghijau.

Cuti Cuti Melaka 2014 17

Acara teambuilding pun sesuai diadakan di sini dengan pelbagai aktiviti outdoor yang boleh dilakukan.


Cuti Cuti Melaka 2014 24

Jiwa tetiba rasa muda dapat join rakan-rakan bloggers main pelbagai games yang dianjurkan di hari kedua antaranya boling kelapa, sambut belon air, etc. Boleh baca entri rakan bloggers ini untuk lebih lanjut –> Sukaneka di AgroFarmStay Melaka

Cuti Cuti Melaka 2014 30

Swimming pool pun ada. Heheh, kali ini tak sempat mandi swimming pool. Anak-anak sempat juga mandi swimming pool .

Cuti Cuti Melaka 2014 38

Kuda, antara binatang yang turut dipelihara di sini. Yang ni Jantan nama diberi.

Murakan2 blogger

Antara rakan-rakan bloggers yang turut serta (Kredit gambar Kelab Blogger Ben Ashaari )

2) Tempat Menarik Kedua – Ikan Bakar Muara Sungai Duyong

Sambil-sambil bercuti di Melaka, sempat juga singgah beberapa tempat menarik di Melaka, i.e. tak sah kalau tak pekena seafood kan? Kali ini saya dan family menyinggah di Muara Sungai Duyong. For me, personally tempat ini, seafoodnya lebih sedap jika dibandingkan di Umbai, Melaka.

Cuti Cuti Melaka 2014 72

Favourite saya, Pepahat.

Cuti Cuti Melaka 2014 74

Taknak hampakan biras yang tengah pregnant, mengidam lala. 

Cuti Cuti Melaka 2014 75

Ini pilihan isteri, Prawn Butter. Serius yummy.

Cuti Cuti Melaka 2014 76

Ketam masak cili. Pilihan isteri juga. Add on , ikan bakar size besar untuk juadah 4 orang dewasa.

Cuti Cuti Melaka 2014 84

Action speak for itself. Licin. Total kos, RM130+. For me, agak berpatutan dengan pelbagai pilihan seafood, air 2 juga, nasi dan juga nasi lemak. Adik ipar puas hati, kami pun sama.

Cuti Cuti Melaka 2014 94

Kenyang perut ,puas hati. Balik tidur lena. Anak-anak bukan main seronok dapat tidur katil double decker. 

3) Tempat Menarik Ketiga – Klebang Original Coconut Shake

Cuti Cuti Melaka 2014 99

On the way balik KL, sempat menyinggal pekena Coconunt Shake Pantai Klebang. 

Cuti Cuti Melaka 2014 108

Indah Khabar, Indah rupa. Memang sedap. Siap saya dan isteri order dua gelas seorang. Hehehe, habis licin.

Cuti Cuti Melaka 2014 111

Kalau nak bungkus beratur di luar. Memang ramai orang berkunjung. Harga pun berpatutan. Special RM2.20 (makan di dalam), RM2.50 untuk yang bungkus bawa balik.

Gembira Percutian di Melaka. Salah satu destinasi wajib bagi kami sekeluarga setiap tahun. Entri penuh akan menyusul kemudian jika tiada aral melintang.

Anyway, jika Bercuti di Melaka, bolehla –>  Tempah Hotel di Melaka 

Auni Homestay Kuala Terengganu 3

 Saya rekomenkan salah satu homestay menarik/murah di Terengganu. Mak mertua/adik ipar menginap di sini ketika Majlis Aqiqah Ariana lepas. Homestay ini diberi nama Auni Homestay, terletak di Kuala Ibai, tidak jauh dari Masjid Terapung Kuala Ibai. Time datang ni lupa nak ambil gambar mana. 

Auni Homestay Kuala Terengganu 2

3 bilik disediakan. 2 beraircond, 1 kipas. Katil queen. Extra bed turut diberikan. Harga menginap semalam di bawah RM200. Ruang parking boleh memuatkan dua buah kereta. 

Auni Homestay Kuala Terengganu 3

Dapur turut disediakan . Peti sejuk dan ruang tamu beraircond.

Auni Homestay Kuala Terengganu 1

Untuk tempahan bolehla call Encik Azlan di nombor telefon 0199848014/01129487039 atau emailkan ke aunihomestay@gmail.com .

Jika bercadang untuk Booking Kereta Sewa Pula, Tempahan boleh la di buat di SINI

DSC00307

 Harga Bilik Hotel Seri Malaysia Genting Highlands , mungkin ramai yang bercadang untuk short vacation sempena Cuti Umum 31 August 2014 nanti or cuti sekolah bulan 9/akhir tahun nanti. Ini antara harga menginap di hotel ini untuk tahun 2014:

DSC00307

 

Low Season – Monday to Thursday

Superior – RM179 nett
Family – RM232 nett
VIP (Twin/Queen) – RM264 nett
VIP (Family) – RM294 nett
Suite – RM337 nett

Peak Season (Friday to Sunday & School Holiday)

Superior – RM232 nett
Family – RM285 nett
VIP (Twin/Queen) – RM316 nett
VIP (Family) – RM346 nett
Suite – RM390 nett

Super Peak Season ( Friday, Saturday, and Sunday on School Holiday & Public Holiday)

Superior – RM253 nett
Family – RM306 nett
VIP (Twin/Queen) – RM337 nett
VIP (Family) – RM367 nett
Suite – RM464 nett

Fuhh, boleh tahan juga harganya kan? . Saya pernah menginap di sini, saya kongsikan pengalaman saya sebelum ini di entri Hotel Seri Malaysia Genting Highlands. Agak selesa bermalam di sini. Makanan di sini pun for me agak sedap jika dibandingkan dengan tempat-tempat lain di Genting Highlands especially chicken wing dan ayam masak pedasnya.

KLIK untuk Tempahan Hotel Seri Malaysia Genting Highlands

P.s : Plan bercuti ke mana cuti nanti?

Percutian di Genting Higlands 2014 22

Percutian di Genting Higlands 2014 22

Beberapa minggu lepas, bawa keluarga bercuti di Genting Highlands. Menginap di Genting Awana Resort, berjaya masa ballot unit milik syarikat. Short vacation sempena Isteri baru balik berpantang dan kembali ke Kuala Lumpur.

Percutian di Genting Higlands 2014 1

Rate bermalam di Genting Awana time weekend tersebut. Fuhh, minimum RM400+ semalam, memang saya tak mampu kalau booking sendiri. Kalau booking di Agoda.com , mungkin better, ble dapat harga yang lebih berpatutan menginap di sini. 

Percutian di Genting Higlands 2014 21

Wifi harga asing. Strategi yang bijak bagi hotel. Tak subscribe pun, mahal la RM10 untuk sejam. 

Percutian di Genting Higlands 2014 2

Sabar menunggu sementara menanti mengambil kunci.

Percutian di Genting Higlands 2014 3

Pagi-pagi, terus terjah swimming pool. Swimming pool di Genting Awana Resort memang sangat nice. Ada untuk dewasa, kanak-kanak, dan both. Agak luas juga. 

Percutian di Genting Higlands 2014 4

Kanak-kanak mana yang tidak suka swimming pool kan?

Percutian di Genting Higlands 2014 5

Swimming Pool untuk dewasa, 1.2 meter. Sempatla berenang-renang ke tepian.

Percutian di Genting Higlands 2014 6

Swimming pool kanak-kanak . Jacuzzi pun ada. 

Percutian di Genting Higlands 2014 7

Kakak, jom balik. Taknak. Fuhh, jenuh juga nak memujuk pulang.

Percutian di Genting Higlands 2014 8

Dah balik boleh pula patah balik singgah lagi ke swimming pool. 

Tengah hari tu pula, naik ke Genting Highlands. Perkhidmatan bas percuma diberikan untuk penginap direct ke atas Genting Highlands ataupun ke kereta kabel. 

Percutian di Genting Higlands 2014 9

Semakin kurang meriah especially bila Outdoor di Genting Highlands tengah di renovatekan. Walaupun weekend, tak secrowded macam tahun-tahun sebelum ini.

Percutian di Genting Higlands 2014 10

Bawala Alisya bermain-main Indoor. Azim boleh pula tidur time ni. 

Percutian di Genting Higlands 2014 11

Layan Foot Refleksologi pun nice juga ni.

Percutian di Genting Higlands 2014 12 Percutian di Genting Higlands 2014 13

Percutian di Genting Higlands 2014 14

Percutian di Genting Higlands 2014 15

Percutian di Genting Higlands 2014 16

Seronok Alisya dapat naik kapal. 

Percutian di Genting Higlands 2014 17

Keretapi next. Rm8 per ride. 

Percutian di Genting Higlands 2014 18

Robot Dance bagi menarik pengunjung.

Percutian di Genting Higlands 2014 19 Percutian di Genting Higlands 2014 20

Dapat juga naik yang ni. Okla, pusing-pusing dalam tu. 


Colmar Tropicale Bukit Tinggi 21

Almost 3 tahun tidak menjejakkan kaki di Colmar Tropicale, Bukit Tinggi. Last week, percutian pendek ke sana bersama seisi keluarga.Isteri dan anak-anak pun baru pulang ke KL selepas 2 bulan lebih berpantang di kampung.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 1

Heroku Azim. First time singgah di sini. Cuaca agak nice.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 3

Senyum,senyum.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 4

Quite cantik bangunan di sini. Cuma, nak naik pun dewasa dikenakan charge Rm12, kanak-kanak around RM8. Harga makanan di atas ni, confirm2 sangat mahal + restoran pun tak banyak dan diragui halal or tidak. Jadi, kalau plan nak naik atas ni, disarankan bawa makanan dan minuman terlebih dahulu kalau plan nak stay lama atas ni di Colmar Tropicale.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 5

Atok, atok, Azim nak pi sana.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 6

Pandai tektik menjerat pengguna.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 9

Aksi pengantin baru yang tidak lama lagi bakal menimang cahaya mata pertama.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 11

Adushh, inilah yang dikejar anak-anak. Sekali naik, RM4.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 14

Kereta pula. Urmm, ok la sekali sekala.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 15

Kereta biru pula

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 18

Jom tengok angsa.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 19

Angsa Putih. Comel angsa-angsa.

Colmar Tropicale Bukit Tinggi 21

Beri angsa makan. Hehehe, good boy, good girl.

Teringin juga nak bermalam kat atas ni, tapi rate di agak mahal juga. Semak rate di Agoda , Colmar Tropicale – Berjaya Hills, time weekend adalah around RM300+ semalam. Hohoho,belum mampu lagi. Tapi kalau ada yang nak singgah, bolehla booking dan menempah di link ini –> http://bit.ly/colmartropicalebukittinggi

 

 

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »