≡ Menu

family

Teringat perbualan saya beberapa hari yang lepas dengan seorang Manager di ofis.

Mr Manager – Sebut pasal anak, teringat kat anak aku. Beberapa hari sejak sekolah dibuka ni, time balik dari kerja, anak-anak dah tidur.
Eyriqazz – Yerla bro. Anak-anak penat pagi petang ada sekolah. Kau pula, selalu balik lewat kerja.

Mr Manager – Nak buat camne bro. Kerja harus disiapkan. Balik awal is not an option for me…

Urmm, wondering. Dalam zaman mencabar ini, mostly ibubapa bekerja. Quality time bersama anak-anak pun semakin berkurang. Anak-anak cepat membesar, pejam celik pejam celik sudah di bangku sekolah. Alisya belum lagi. Tahun depan.

IMG_8377

Quality time dengan anak-anak sangatla penting. Kesibukan bekerja anak-anak semakin rasa terpinggir. IPAD, gadget canggih bukan pengubat kasih sayang seorang ibu/bapa. Lebih malang, kalau ada sesetengah majikan yang berfikiran negatif apabila staff balik awal or kalau lebih tepat always on time. Work life balance easy said than done. Balik awal boleh spend more time with family. Boleh take more rest at home dan boleh tidur lebih awal supaya keesokan harinya boleh lebih produktif. Sekarang ni, memang normal muda-muda dah sakit-sakit. Lifestyle, tekanan kerja, ekonomi keluarga, dan pelbagai lagi.

Summary – Dwayne Johnson and Rocco DiSpirito try and turn-a-round a familyu pizza parlor that has hit hard times with the economic downturn. They soon find the owner is a aggressive workaholic with a failing marriage as well as a business that isn’t working to contend with.

Buat Ibu bapa, saya syorkan tengok sampai habis cerita Wake Up Call ini. Banyak pengajaran boleh diambil dari kisah ini.

P.s : Dapatkan di sini –> Teknik Mendidik Anak Cemerlang 

2 tahun di Children Islamic Centre (CIC), tahun ini kami berubah angin hantarkan Alisya ke Smart Reader Kids. Feedback minggu pertama dari Alisya –

IMG_8330

Cikgu lagi best, kawan-kawan lagi best, belajar lagi best

Alhamdulillah, anak suka belajar di tempat baru. Mana-mana tempat pun, tentu ada pro n cons nya kan? Ambil yang positif, buangkan jauh-jauh yang negatif. In Shaa Allah, akan lebih maju ke hadapan.

P.s : Betul la kata cikgu-cikgu dulu, zaman paling best adalah zaman belajar. Betoi tak?

Aksi-Tidur-Bayi-Comel-02

Antara detik terindah Seorang Ibu/bapa adalah ketika melihat anak tidur. Time inila terasa ketenangan, kegembiraan, dan kepuasan di hati melihat anak-anak membesar sihat dan gembira. Sejuk hati seorang bapa macam saya. Macam anak saya, 3 orang anak, pelbagai kerenah mereka. Ada yang mudah sangat tidur, ada yang susah nak tidur siang, ada yang perlukan bantal yang selesa untuk tidur. Ragam anak-anak corat coret sebuah keluarga.

Alisya dan PapaDSC04504

Anak sulung misalnya sangat manja dengan kami. Kini dah berusia 6 tahun. Bapa lentok terlena diulik Bantal Dunlopillo yang gebu, si anak terlena di dakapan.Gambar ini diambil ketika Alisya berusia 2 tahun kalau tak silap.

Adik Ipar dan Alisya

Adik ipar dengan katil bujang sebelum berkahwin. Tilam Dunlopillo menjadi pilihan katil bujang untuk adik ipar yang menginap bersama kami ketika kecil. Asyik diulit mimpi, si Alisya pun join sekaki. Amboi, amboi, ini bikin papa jealous ni.

10850088_1001600636522791_1452005402612370856_n

A New Story Unfolds, pentingkah tilam yang selesa untuk kehidupan seharian? Of course sangat penting. Most family spend lebih kurang 1/3 masa seharian di bilik tidur. Jadi katil dan tilam yang selesa amatlah penting. Anak-anak dan keluarga mudah tidur, kualiti tidur yang bagus, besok dapat bekerja dan melakukan kerja harian dengan lebih produktif.

alisya tidur

Sleep Like a baby is everyone dream. Jenama yang dipercayai dan menjadi pilihan, Dunlopillo antara yang menjadi pilihan ramai seisi keluarga. Katil yang empuk terasa enak dibuat mimpi indah.

AlisyadiKelantan1_thumb9

Grr, di kampung Isteri. Tilam Dunlopillo turut menjadi pilihan Mak Mertua. Grr, terus diconcurnya katil oleh Alisya.

Dunlopillo

#MYDunlopilloMoments sweet dream, happy moments seisi keluarga. Enough sleep, good rest, happier life ahead.

Info lanjut pasal Dunlopillo bolehla layari –

Laman web – http://my.dunlopilloworld.com

Facebook – www.facebook.com/dunlopilloworld

IMG_8293

Alhamdulillah, dah mula hantar Alisya belajar mengaji. Hari pertama, kami kena temankan sepanjang masa. Hari kedua, si adik, Azim temankan. Hari ketiga, dia sudah ok dan tidak perlu kami or Azim temankan. Sudah mula serasi dan jumpa rakan-rakan baru. Syukur ke hadrat Illahi, anak sulung suka dan seronok belajar mengaji.

Dah masuk enam tahun, turut kami tukarkan Pre School nya. 2 tahun di CIC, kali ini kami ambil keputusan untuk tukarkannya ke Smart Reader. Feedback dari rakan sepejabat dan faktor-faktor lain membuatkan saya tukarkan sekolahnya. Personally, saya Ok untuk bayar lebih sikit asalkan Alisya seronok dan dia getting better.

2015 tahun yang mencabar. Kena Usaha lebih dalam mencari Rezeki. Kena praktikkan Rahsia Murah Rezeki dan tidak mudah putus asa.

P.s : Apa cita-cita tahun ini?

Semasa menghantar Mak Mertua pulang ke kampung menaiki Bas dari Grenwood, Gombak, sempatla singgah di Pusat Pengumpulan Bantuan Banjir Kelantan. Lokasinya tak jauh dari stesen minyak Shell dan tempat menunggu bas ekspress Greenwood.

Bantuan Mangsa Banjir 2014 1

Sambil menanti bas, sempatla Isteri dan anak-anak join sekaki bantu mana yang patut.

Bantuan Mangsa Banjir 2014 2

Abang, Plastik Beras dah habis. Aksi seorang guru

Bantuan Mangsa Banjir 2014 5

Saya kagum dengan semangat volunteer yang bertungkus lumus membantu

Bantuan Mangsa Banjir 2014 7

Pakaian untuk mangsa-mangsa banjir. Dilabelkan untuk memudahkan sorting nanti

Bantuan Mangsa Banjir 2014 9

Ditamatkan secara rasmi hari ini

Bantuan Mangsa Banjir 2014 12

Antara barangan antaranya beras, biskut, maggi, sabun, dan pelbagai keperluan asas yang lain

Bantuan Mangsa Banjir 2014 13

Rahsia Keajaiban Sedekah. Jangan dipandang ringan.

Bantuan Mangsa Banjir 2014 14

Jam 10 malam lebih. Antara kenderaan pacuan 4 roda yang digunakan untuk menghantar bantuan banjir ke Kelantan

Bantuan Mangsa Banjir 2014 18

Anak-anak yang half kelantan, half terengganu. Hehehe

Bantuan Mangsa Banjir 2014 19

Bantuan Rela melicinkan kerja

Bantuan Mangsa Banjir 2014 20

Packaging barangan keperluan.

Satu inisiatif yang patut dipuji. Yerla, roda kehidupan tidak selalunya kita di atas. Sekarang time dia, entah esok lusa, time kita pula. Banjir terburuk 2014, Ibu  Mertua pun turut menerima tempiasnya sama.

Sama-sama hidupkan untuk memberi. Rahsia Sedekah jika dipraktikkan, In Shaa Allah hati lebih tenang dan rezeki dimurahkan.

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »