≡ Menu

family

10850087_778440068889534_798942081236781548_n

Rentetan Mesej Cinta dari Maya Karin, bagaikan orang mengantuk disorong bantal, berkesempatan bertemu Puan Maya, pemilik Restoran Seafood Maya Pulau Langkawi di malam pertama kami di Pulau Langkawi.

DSC00689

Orang mengantuk disorong bantal, perut lapar baru tiba di Pulau Langkawi, Puan Maya begitu bermurah hati belanja kami semua (dalam 15 orang) dinner di restorannya. Pelbagai juadah disediakan antaranya Ikan Siakap Bakar, Siakap Masak Stim, Tomyam Seafood, dan pelbagai lagi.

Percutian di Pulau Langkawi 2014 7

Udang prawn butter. Sekejap jer, licin pinggan. Memang sedap dan menyelerakan juadah di Restoran Maya ini.

10833795_778725502194324_578602580_n

Inilah antara kegembiraan seorang blogger. Selain dapat membantu perniagaan bertambah maju, dapat mengembangkan network. Datang Langkawi, jimat belanja satu malam.

Terimakasih Puan Maya sudi belanja kami makan. Kenyang perut, gembira hati. In Shaa Allah, tahun depan singgah lagi. Kalau yang datang ke Langkawi, memang saya rekomenkan restoran ini. Rasa sedap, harga berpatutan. Kalau nak singgah dan nak buat booking, bolehla hubungi Puan Maya di 017-5519873

Cuti Cuti Melaka 2014 111

Short vacation ke Melaka,sempatla bawa isteri dan keluarga bercuti di Melaka sebelum cuti sekolah habis.

Cuti Cuti Melaka 2014 3

1) Tempat Menarik Pertama – Agro FarmStay, Melaka

Kami menginap di Agro FarmStay, Melaka. Bilik 2 katil double decker dan 2 katil single. Anak-anak excited, pengalaman pertama menginap ada katil double decker.

Cuti Cuti Melaka 2014 8

AgroFarmStay @ Skill-Tech Bloggers Day. Kata-kata aluan buat rakan-rakan bloggers yang datang dari Pengarah Agro FarmStay, Encik Ahmad Bashiruddin. First impression, nampak agak skema. Dah kenal dan borak-borak, happy go lucky dan berfikiran ke hadapan. Medium blogging memang boleh membantu memasarkan dan mempromosikan tempat sebegini dengan kos yang lebih menjimatkan jika dibandingkan dengan iklan tv, radio or suratkhabar.

Cuti Cuti Melaka 2014 12

Blogger Ben Ashaari, pembuka bicara buat rakan-rakan bloggers. Salah seorang rakan bloggers yang cukup saya kagumi. Tidak sombong dan telah banyak membantu ramai rakan-rakan bloggers naik bermula dari A sehinggalah menjadi salah seorang Top Bloggers Malaysia. Kelab Blogger Ben Ashaari yang diilhamkan dari ideanya, telah banyak membantu dan merapatkan hubungan sesama bloggers. Good job bro. 

Cuti Cuti Melaka 2014 16

Salah satu kelebihan di bercuti di sini. Percutian ala-ala kampung dengan suasana kampung. Pagi-pagi dapat melihat itik-itik dan pemandangan kampung yang menghijau.

Cuti Cuti Melaka 2014 17

Acara teambuilding pun sesuai diadakan di sini dengan pelbagai aktiviti outdoor yang boleh dilakukan.


Cuti Cuti Melaka 2014 24

Jiwa tetiba rasa muda dapat join rakan-rakan bloggers main pelbagai games yang dianjurkan di hari kedua antaranya boling kelapa, sambut belon air, etc. Boleh baca entri rakan bloggers ini untuk lebih lanjut –> Sukaneka di AgroFarmStay Melaka

Cuti Cuti Melaka 2014 30

Swimming pool pun ada. Heheh, kali ini tak sempat mandi swimming pool. Anak-anak sempat juga mandi swimming pool .

Cuti Cuti Melaka 2014 38

Kuda, antara binatang yang turut dipelihara di sini. Yang ni Jantan nama diberi.

Murakan2 blogger

Antara rakan-rakan bloggers yang turut serta (Kredit gambar Kelab Blogger Ben Ashaari )

2) Tempat Menarik Kedua – Ikan Bakar Muara Sungai Duyong

Sambil-sambil bercuti di Melaka, sempat juga singgah beberapa tempat menarik di Melaka, i.e. tak sah kalau tak pekena seafood kan? Kali ini saya dan family menyinggah di Muara Sungai Duyong. For me, personally tempat ini, seafoodnya lebih sedap jika dibandingkan di Umbai, Melaka.

Cuti Cuti Melaka 2014 72

Favourite saya, Pepahat.

Cuti Cuti Melaka 2014 74

Taknak hampakan biras yang tengah pregnant, mengidam lala. 

Cuti Cuti Melaka 2014 75

Ini pilihan isteri, Prawn Butter. Serius yummy.

Cuti Cuti Melaka 2014 76

Ketam masak cili. Pilihan isteri juga. Add on , ikan bakar size besar untuk juadah 4 orang dewasa.

Cuti Cuti Melaka 2014 84

Action speak for itself. Licin. Total kos, RM130+. For me, agak berpatutan dengan pelbagai pilihan seafood, air 2 juga, nasi dan juga nasi lemak. Adik ipar puas hati, kami pun sama.

Cuti Cuti Melaka 2014 94

Kenyang perut ,puas hati. Balik tidur lena. Anak-anak bukan main seronok dapat tidur katil double decker. 

3) Tempat Menarik Ketiga – Klebang Original Coconut Shake

Cuti Cuti Melaka 2014 99

On the way balik KL, sempat menyinggal pekena Coconunt Shake Pantai Klebang. 

Cuti Cuti Melaka 2014 108

Indah Khabar, Indah rupa. Memang sedap. Siap saya dan isteri order dua gelas seorang. Hehehe, habis licin.

Cuti Cuti Melaka 2014 111

Kalau nak bungkus beratur di luar. Memang ramai orang berkunjung. Harga pun berpatutan. Special RM2.20 (makan di dalam), RM2.50 untuk yang bungkus bawa balik.

Gembira Percutian di Melaka. Salah satu destinasi wajib bagi kami sekeluarga setiap tahun. Entri penuh akan menyusul kemudian jika tiada aral melintang.

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Melaka, saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan dan kadang-kadang boleh dapat hotel yang sudah full book kalau call, tapi masih available di website ini.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 11

Minggu lepas ( 7 September 2014), kami sekeluarga menghadiri event yang dianjurkan oleh urbanmom di One Utama yang berkongsikan informasi dan talk berkenaan kekeluargaan dan juga Live Talk Show yang berkongsikan cabaran dalam kekeluargaan di dunia moden ini.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 2

Isteri mendengar penerangan dari promoter bertugas.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 3

Kanak-kanak beratur nak dapatkan belon dari clown.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 5

Aktiviti mewarna menggunakan pasir berwarna. Bukan main gembira Alisya.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 9

Main event of the day, Live Talk dengan tajuk “I Made a Career Comeback” dari www. flexWorkLife.my .

Sedikit informasi berkenaan flexWorkLife.my – 

flexWorkLife.my bertujuan membina satu rangkaina majikan dan pekejra dalam mengoptimumkan integrasi kehidupan kerja dan juga memepertingkatkan kerjasama antara pekerja dan majikan.

Boleh juga rujuk flexWorkLife.my Facebook Page 

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 11

Talk ini telah disampaikan oleh :

1. Ms. Salika Suksuwan, Head, Industry Partnerships, Talent Corporation Malaysia
2. Ms. Nisa Hidayah, Talent Acquisition Specialist, Standard Chartered
3. Ms. Pauline Teo, HR Analyst, BASF Asia-Pacific Service Centre Sdn Bhd
Speaker berkongsikan pengalaman mereka tentang pengalaman kembali bekerja i.e. Ms Nisa Hidayah berkongsikan yang dia berhenti kerja beberapa tahun dan kerja barunya dengan bantuan flexWorkLife.my dia berjaya negotiate dengan majikannya iaitu flexible arrangement bekerja yang membolehkannya spend time lebih masa dengan family.Salah seorang speaker juga berkongsikan pengalamannya yang dia hanya perlu bekerja selama 4 jam sehari. Quite nice, boleh perolehi Work Life Balance dalam bekerja.Overall, event ini sangat bagus dan memberikan peluang untuk golongan wanita bekerjaya mendapat informasi tentang peluang kerjaya dengan waktu yang fleksibel dan arrangement yang ‘win-win’ situation. Setakat ini sudah lebih dari 4,000 pemohon yang berdaftar dengan flexWorkLife.my.Berkongsikan pengalaman, di tempat kerja saya antara insentif dan inisiatif yang telah diambil oleh majikan bagi menggalakkan golongan wanita dapat menyeimbangi masa antara kerja dan keluarga antaranya :1) Menyediakan childcare services dengan lokasi yang berdekatan dengan syarikat
2) Flexible working hours i.e. boleh masuk ofis antara pukul 8 pagi sehingga 930 pagi. Masuk ofis awal, bolehla balik ofis awal

Overall, apa yang dilakukan oleh www.flexWorkLife.my patut diberikan pujian dan lebih ramai pihak majikan yang mendaftar di sini agar pekerja wanita yang bagus dapat dikekalkan dan kualiti kerja dapat bertambah .

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 5

Ketika balik kampung time raya bulan lepas, sempatla singgah di Pantai Batu Buruk lagi.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 1

Wah, dah ada awek berkuda. Kereta kuda disewa dengan harga dewasa lebih kurang RM5 seorang, kanak-kanak RM3 untuk dua pusingan yang mengambil masa lebih kurang 5 minit.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 2

Kalau Pakcik Goyang tengok ni, mesti dia teruja dan terus book 3 kereta kuda nak naik bersama Awek-Awek yang menghadiri Seminar hartanahnya nanti.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 3

Alisya pilih kuda hiasan pink. Abang dan adik jangan banyak bunyi ya. Hehehe.

–> Panduan Jana 5 Angka Sebulan dengan Bisnes Burger

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 4

Jom jalan. Memang seronok Alisya dapat naik kuda.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 5

Papa dia pun tumpang seronok sekali.

Santai di Pantai 5

Semasa majlis Aqiqah Ariana yang lepas, anak-anak buah isteri pun datang sekali. Sempatlah singgah pekena Keropok Lekor di tepi Pantai. Santai di Pantai 1 Orang kampung vs Orang Bandar bila jumpa Pantai. Nampak tak perbezaan di situ? Santai di Pantai 2 Senyum-senyum. Santai di Pantai 3   Papa, Jom la Papa. Alisya takut pasir. Hehehe… Santai di Pantai 4 Kedai keropok lekor sambil pekena ikan celup tepung. Memang best. Santai di Pantai 5   Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, emas di bawa pulang, batu pun berguna lagi.

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »