≡ Menu

family

Azim

Azim

Bangun pagi tadi, terima Whatsapp dari Isteri:

Azim tersedar pukul 3+ pagi semalam…
Pukul2 muka mama… Sambil ckp…
Mama! Mama!…… Papa mana???

Lps tu jerit2 panggil… Papa….Papa!!
Mama Peluk n cium puas2 ckp Papa kat rumah Azim kat Kuala Lumpur
Sambil nangis2…Abang Azim nak Papa…

Mama tepuk2…usap2 rambut dia sambil tertidur semula…

Rindu seorang anak….Almost sebulan tak jumpa anak-anak sejak balik time birthday Alisya..Papanya pun rindu anak-anak..Alisya, Azim dan Ariana…

Fuhh, lambatnya masa berlalu..Tak sabar nak balik kampung jumpa anak-anak dan beraya di kampung halaman…..

Snowalk I City Shah Alam 25

Another throwback , Pengalaman berkunjung di Snowalk I City Shah Alam. Terimakasih buat Mak Saudara yang belanja tiket masuk ke Snowalk I City ini. Harga tiket kalau tak silap around RM27-RM35 seorang masuk.

Snowalk I City Shah Alam 2

Isteri dan anak-anak. Memang sejuk dalam ni. Pandai I City ‘mencekik’ duit pengunjung. Kalau nak sewa kasut dan sarung tangan, dikenakan harga lain pula.

Snowalk I City Shah Alam 3

Profit, profit, profit. Mahal-mahal pun, ramai juga pengunjung di sini.

Snowalk I City Shah Alam 5

Queue nak masuk.

Snowalk I City Shah Alam 8

Mesin urut pun ada?

Snowalk I City Shah Alam 10

Isteri dan family Mak Saudara belah Isteri. Total RM200+ untuk tiket sahaja.

Snowalk I City Shah Alam 12

Azim yang kesejukan.

Snowalk I City Shah Alam 13

Agak sejuk. Saya masuk sekejap je dah rasa nak keluar. Plus tak banyak mana pun attraction dalam tu selain view dan merasa kesejukan.

Snowalk I City Shah Alam 15

Kanak-kanak boleh try gelongsor ini.

Snowalk I City Shah Alam 18

Peace.

Snowalk I City Shah Alam 19

View di dalam.

Snowalk I City Shah Alam 23

Thanks belanja kami.

Snowalk I City Shah Alam 24

Snowalk ini memang sangat berkira, anak terlebih tinggi sikit dari tinggi minimum ,memang kena charge. Normally 3-4 tahun pun memang dah reach tinggi minimum dia.3 kali kalau tak silap.

Snowalk I City Shah Alam 25

Harga tiket tahun lepas. Tahun ni mungkin dah naik. Mungkin la.

Overall view :
* OKla , dapat merasai pengalaman snow2. Not so much snow la, lebih kepada air batu.
* Harga sangat mahal. Kalau first time nak merasa, maybe ok la kot
* Tepuk dada, tanya selera

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 25

Rindu anak-anak yang kini sudah mengikuti Isteri berpantang di kampung. Another throwback, pengalaman bawa anak-anak mandi manda di kolam kanak-kanak Taman KLCC

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 8

Kolam ini dibuka setiap hari. Masuk adalah percuma.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 9

Seronok mandi manda di kolam renang ini. Untuk kanak-kanak sahaja.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 14

Peace. Seronok anak-anak mandi manda.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 15

Meriah. Panas-panas, mandi manda memang layan kan?

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 17

Security guard memerhati kawasan sekeliling.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 19

Hohohoho, rindu anak-anak dan mak anak.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 20

Payah juga nak panggil balik si Anak dan seronok.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 21

Sambil-sambil ble window shopping.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 22

Kejap je rasa anak-anak membesar.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 23

Both anak-anak memang pantang nampak kolam renang. Terus nak terjah.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 24

KLCC, salah satu tempat menarik di Kuala Lumpur.

Kolam Kanak-Kanak Taman KLCC 25

Till then, kita jumpa dan singgah lagi.

P.s : Tempah Bilik Online dengan Harga Lebih Murah dan Berpatutan –> KLIK SINI

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 28

 Dulu, bercita-cita nak melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Mara. Apakan daya, hasrat tidak tercapai. Beberapa minggu lepas @ 19 Mei 2014 sempat menghadiri Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam, biras @ Isteri adik ipar grad. Tertunailah hasrat di hati untuk singgah lagi ke Uitm. Kalau nak harapkan Pensyarah Hot Uitm jemput, sekadar ajak-ajak tahi ayam je la.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 2

Biras sesi petang. Kat dalam Uitm susah nak parking. Jadi, kami ambil je Bas yang disediakan oleh pihak Uitm berdekatan dengan Bangunan Jakel, Seksyen 7. Anak-anak gembira dapat naik bas.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 3

Pakaian dan Sahsian Graduan Lelaki.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 5

Banyak booth Makanan dibuka. Rasanya dari Persatuan Student Uitm di sini. Air-air, goreng-goreng, burger. Dari segi hiasan nampak cantik. Dari segi rasa, personally agak mengecewakan. Keropok lekor agak keras, air tak berapa manis, burger rasanya mengecewakan.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 6

Singgah dan belije mana yang berkenan. Ok la, alas perut. Sesi biras sesi petang.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 9

Tempat menunggu dan berehat, kerana hanya ibubapa yang dibenarkan masuk di dewan atau wakil lebih kurang 2 orang satu graduan.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 10

Kalau graduation, tak sah kalau takde bunga-bunga, teddy bear kan? Bukan main ligat si Azim ke sana ke mari nampak belon.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 12

Itu dia, Papa nak ini? Papa, nak itu.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 14

Jom tunggu di khemah satu lagi.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 16

Dewan Agung Tuanku Cancelor.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 17

Istiadat Konvokesyen ke-80. Hohohoho, rindu zaman belajar.

Tetiba teringat Awek Mat Salleh ketika belajar. Hahaha, dream on eyriqazz.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 18

Sabar menunggu .

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 21

Settle. Muka happy2 nampak lepas graduation. Lepas ni cabaran mencari kerja pula.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 25

Good Luck buat my biras. Happy Graduation.

Istiadat Konvokesyen ke-80 UiTM Shah Alam 28

InsyaAllah, suatu hari nanti turn Alisya pula ya?

kitkat infographic Logo

Minggu yang agak stress dan begitu memenatkan minggu ni dan minggu lepas. Flashback 21 Mei 2014 ketika check up di Ampang Puteri Specialist Hospital, ketika kandungan isteri masuk 36 minggu:

Doktor : Tekanan darah tinggi Puan (Isteri) sangat tinggi . Bacaan 220/110+. Saya syorkan kita lakukan operation.
Isteri : Urmm, taknak operate boleh doktor?. Induce saja macam anak 1st dan 2nd saya.

Isteri takut untuk operate. Ditakutkan oleh rakan-rakan yang pernah operate, katanya operate ini sakit dan susah ketika berpantang.

Doktor : Saya syorkan operate. Tapi itu keputusan awak.

IMG_5580

First choice, Isteri memilih untuk Induce. Terus isteri dimasukkan ke labour room sambil monitor blood pressure isteri yang agak tinggi sambil dimasukkan ubat melalui lengan isteri bagi mengurangkan tekanan darah tinggi.

Berkali-kali doktor masuk , betulke awak taknak operate ni? Sangat berisiko dengan tekanan darah tinggi awak sekarang. Dua-dua nyawa dalam bahaya kalau Induce. Bukaan awak pun sikit, tak sampai 1cm. Bayi boleh lemas (etc,etc)…

Isteri masih degil..Tetap mahukan Induce vs Operate. Hati saya mula berbelah bagi. Stress, risau, cuak, pelbagai yang muncul.

IMG_5590

Nurse : Puan, saya dulupun operate separuh badan. Ok je Puan. Untuk keselamatan Ibu dan anak. Better Puan operate. Tekanan darah tinggi puan sangat tinggi. Anak pertama dan kedua berbeza. Semakin usia meningkat, semakin sukar untuk beranak. History puan pun, dari anak 1st, 2nd dan 3rd, semakin tinggi.

Isteri masih tetap berdegil. Dalam pukul 11 malam lebih, Doktor datang lagi. Puan, camnila, kalau Puan tak setuju untuk operate, puan sign dokumen ini. Saya tidak mahu bertanggungjawab kalau apa-apa terjadi. Saya nasihatkan puan operate.

Isteri terus sign dokumen taknak operate. Tinggal giliran saya untuk sign pula. Keputusan untuk Induce vs Operation(Pembedahan).

Saya mula risau. Rasa betulke keputusan taknak operate ini?. Saya call Mama Fish , dia 3 kali sudah operate. Katanya better operate untuk keselamatan anak dan Ibu. Isteri masih degil. Saya call Mak Mertua. Alhamdulillah, Mak Mertua berjaya meyakinkan Isteri untuk operate. Fuhh, lega skit rasa.

IMG_5600

Isteri dihantar ke bilik pembedahan dalam pukul 12 malam. Bila berdebar, mula rasa lapar. Nak pergi kedai makan kat luar, risau pula kot-kot doktor panggil. Nasib baik ada vending machine di APSH, sempatla berehat sebentar dan alas perut pekena kit Kat.

Isteri selamat melahirkan anak perempuan melalui pembedahan dalam pukul 1230 pagi, 22 Mei 2014. Alhamdulillah, lega skit mendengarnya. Tapi, Isteri masih diletakkan di Unit Bersalin. Malam pertama tidur atas kerusi 2 seat. Sakit belakang dibuatnya.

IMG_5636

Malam kedua bawa toto. Hospital berikan bantal. Aircond punyala sejuk. Menusuk tulang dibuatnya. Tidurpun tak berapa lena. Mata mula merah-merah, tak cukup tidur. Takpe, demi insan tersayang.

IMG_5617

Happy Moments, Kak Long dan Abang Ngah bermanja dengan Si Adik yang baru lahir. Timeni nasib baik Mak Mertua dan bapa mertua ada,temankan anak-anak dan jaga anak-anak di rumah. Susah juga kalau anak-anak nak tidur di hospital sama.

IMG_5625

Nasib baik anak-anak memahami Si ibu dan bapa. Syukur. Duduk di hospital waktu siang pun tak banyak kerenah except nak singgah pi kedai beli jajan. Normalla kan, kanak-kanak.

IMG_5634

Adussh, stress lagi. Hari Isteri dah boleh menyusukan anak, susu tak keluar mana. Mungkin sebab tekanan darah tinggi dan isteri belum cukup makan makanan berkhasiat. Selera belum ada mana lepas bersalin ditambah masih sakit operate.

IMG_5635

Dodoi2kan, tertidur juga. Malam pertama dan kedua, Si anak dihantar ke nursery apabila Susu Isteri belum keluar mana. Mujurla selepas malam ketiga dan seterusnya, susu isteri dah mula keluar dan Si anak dapat menyusu dengan selesa. Berkesan juga selepas pujuk isteri minum Ephyra, supplement yang membantu menambahkan susu badan.

IMG_5641

Hari ke-4 dapat keluar. Masih lagi penat tapi gembira both Isteri dan anak dapat keluar hospital.

kitkat infographic Logo

Yup, I need #BiggerBreak. Bukan saja saya, juga untuk isteri. Tengah merancang untuk bawa isteri pulang ke kampung berpantang di kampung. Lebih selesa dan mudah untuk berurut etc. Mak mertua pun lebih senang nak menjaga anak-anak dan makan minum lebih terjaga.

Tahniah buat KitKat yang menggalakkan BiggerBreak untuk Rakyat Malaysia. Yup, most malaysian tak cukup break. Sibuk bekerja dan uruskan keluarga.  Both Ibu dan Bapa bekerja.Siang dan malam, kadang-kadang ada yang time weekend dan time cuti pun masih bekerja,. Kadang-kadang, anak pun tidak mendapat kasih sayang sepenuhnya.

Sambil-sambil, jom singgah :

 Facebook Kit Kat Malaysia

 Twitter Kit Kat Malaysia

I Need BiggerBreak, How about you?

Note: This is a sponsored post from Nestle Malaysia that contains affiliate links relevant to the Nestle Kit Kat Chunky “Bigger Break” campaign . I received compensation in exchange for writing this review. Although this post is sponsored, all opinions are my own. 

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »