≡ Menu

family

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 11

Minggu lepas ( 7 September 2014), kami sekeluarga menghadiri event yang dianjurkan oleh urbanmom di One Utama yang berkongsikan informasi dan talk berkenaan kekeluargaan dan juga Live Talk Show yang berkongsikan cabaran dalam kekeluargaan di dunia moden ini.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 2

Isteri mendengar penerangan dari promoter bertugas.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 3

Kanak-kanak beratur nak dapatkan belon dari clown.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 5

Aktiviti mewarna menggunakan pasir berwarna. Bukan main gembira Alisya.

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 9

Main event of the day, Live Talk dengan tajuk “I Made a Career Comeback” dari flexWorkLife.my .

Sedikit informasi berkenaan flexWorkLife.my – 

flexWorkLife.my bertujuan membina satu rangkaina majikan dan pekejra dalam mengoptimumkan integrasi kehidupan kerja dan juga memepertingkatkan kerjasama antara pekerja dan majikan.

Boleh juga rujuk flexWorkLife.my Facebook Page 

flexWorkLife my membantu wanita bekerjaya 11

Talk ini telah disampaikan oleh :

1. Ms. Salika Suksuwan, Head, Industry Partnerships, Talent Corporation Malaysia
2. Ms. Nisa Hidayah, Talent Acquisition Specialist, Standard Chartered
3. Ms. Pauline Teo, HR Analyst, BASF Asia-Pacific Service Centre Sdn Bhd
Speaker berkongsikan pengalaman mereka tentang pengalaman kembali bekerja i.e. Ms Nisa Hidayah berkongsikan yang dia berhenti kerja beberapa tahun dan kerja barunya dengan bantuan flexWorkLifemy dia berjaya negotiate dengan majikannya iaitu flexible arrangement bekerja yang membolehkannya spend time lebih masa dengan family.Salah seorang speaker juga berkongsikan pengalamannya yang dia hanya perlu bekerja selama 4 jam sehari. Quite nice, boleh perolehi Work Life Balance dalam bekerja.Overall, event ini sangat bagus dan memberikan peluang untuk golongan wanita bekerjaya mendapat informasi tentang peluang kerjaya dengan waktu yang fleksibel dan arrangement yang ‘win-win’ situation. Setakat ini sudah lebih dari 4,000 majikan yang berdaftar dengan flexWorkLifemy.Berkongsikan pengalaman, di tempat kerja saya antara insentif dan inisiatif yang telah diambil oleh majikan bagi menggalakkan golongan wanita dapat menyeimbangi masa antara kerja dan keluarga antaranya :

1) Menyediakan childcare services dengan lokasi yang berdekatan dengan syarikat
2) Flexible working hours i.e. boleh masuk ofis antara pukul 8 pagi sehingga 930 pagi. Masuk ofis awal, bolehla balik ofis awal

Overall, apa yang dilakukan oleh flexWorkLife.my patut diberikan pujian dan lebih ramai pihak majikan yang mendaftar di sini agar pekerja wanita yang bagus dapat dikekalkan dan kualiti kerja dapat bertambah .

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 5

Ketika balik kampung time raya bulan lepas, sempatla singgah di Pantai Batu Buruk lagi.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 1

Wah, dah ada awek berkuda. Kereta kuda disewa dengan harga dewasa lebih kurang RM5 seorang, kanak-kanak RM3 untuk dua pusingan yang mengambil masa lebih kurang 5 minit.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 2

Kalau Pakcik Goyang tengok ni, mesti dia teruja dan terus book 3 kereta kuda nak naik bersama Awek-Awek yang menghadiri Seminar hartanahnya nanti.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 3

Alisya pilih kuda hiasan pink. Abang dan adik jangan banyak bunyi ya. Hehehe.

–> Panduan Jana 5 Angka Sebulan dengan Bisnes Burger

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 4

Jom jalan. Memang seronok Alisya dapat naik kuda.

Awek Berkuda Pantai Batu Buruk 5

Papa dia pun tumpang seronok sekali.

Santai di Pantai 5

Semasa majlis Aqiqah Ariana yang lepas, anak-anak buah isteri pun datang sekali. Sempatlah singgah pekena Keropok Lekor di tepi Pantai. Santai di Pantai 1 Orang kampung vs Orang Bandar bila jumpa Pantai. Nampak tak perbezaan di situ? Santai di Pantai 2 Senyum-senyum. Santai di Pantai 3   Papa, Jom la Papa. Alisya takut pasir. Hehehe… Santai di Pantai 4 Kedai keropok lekor sambil pekena ikan celup tepung. Memang best. Santai di Pantai 5   Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, emas di bawa pulang, batu pun berguna lagi.

Aqiqah Ariana 2014 23

Raya ke-3 yang lepas, sempat buat Majlis Aqiqah di kampung halaman, Terengganu. Mak panggil kumpulan Marhaban wanita untuk majlis ini. Mak pun salah seorang ahli marhaban wanita yang ditubuhkan di kampung beberapa tahun yang lepas.

Aqiqah Ariana 2014 3

Pasang buai , pinjam dari jiran yang baru lepas adakan majlis aqiqah yang sama.

Aqiqah Ariana 2014 6

Anak-anak sibuk nak join sekali. Turutkan saja. Saya jadi photographer tidak profesional pada hari tersebut.

Aqiqah Ariana 2014 13

Adik beradik isteri sekeluarga turut datang dari Kelantan. Buat majlis simple-simple je ,ajak saudara mara terdekat. Sambil beraya sekali.

Aqiqah Ariana 2014 15

Good boy, good girl anak-anak Papa.

Antara video yang sempat saya rakamkan sempena majlis aqiqah Ariana.

Aqiqah Ariana 2014 17

Cukur jambul si Ariana sekali. Nyenyak dia tidur.

Aqiqah Ariana 2014 18

Mak mertua turut serta cukur jambul Ariana.

Aqiqah Ariana 2014 19

Mak Eyriqazz pun tidak melepaskan peluang.

Aqiqah Ariana 2014 23

Alhamdulillah, settle satu majlis Aqiqah dan gembira dapat menunaikan Sunat Muakkad ini.

img_3330

Hari raya haji bakal menjelma tidak lama lagi. Bagi yang teringin untuk menunaikan Ibadah Qurban dan Aqiqah, saya syorkan melalukan Ibadah Qurban dan Aqiqah Secara Online di Kemboja.  Penduduk Islam di sana lebih memerlukan daging qurban, salah satu makanan luxury bagi mereka. 

Cara pesanan Korban Kemboja Secara Online :

  • Lawati website @ eQurban
  • Klik Tempahan
  • Pilih jumlah bahagian yang kita ingin laksanakan
  • Buat bayaran secara online atau dikaunter bank ke akaun bank yang telah ditetapkan
  • Setelah membuat bayaran masuk kembali ke link Tempahan dan klik borang bukti pembayaran
  • Dalam borang pembayaraan masukan Nama, Email, No hp, Bukti Bayaran dan Nama Peserta Korban

Tempahan Qurban dan Aqiqah melalui laman web eQurban dijamin ketulenanan dan pihak eQurban akan memberikan sijil dan gambar yang boleh didownload secara online selepas ibadah qurban dan aqiqah tersebut dilakukan.

Percutian di Genting Higlands 2014 22

Percutian di Genting Higlands 2014 22

Beberapa minggu lepas, bawa keluarga bercuti di Genting Highlands. Menginap di Genting Awana Resort, berjaya masa ballot unit milik syarikat. Short vacation sempena Isteri baru balik berpantang dan kembali ke Kuala Lumpur.

Percutian di Genting Higlands 2014 1

Rate bermalam di Genting Awana time weekend tersebut. Fuhh, minimum RM400+ semalam, memang saya tak mampu kalau booking sendiri. Kalau booking di Agoda.com , mungkin better, ble dapat harga yang lebih berpatutan menginap di sini. 

Percutian di Genting Higlands 2014 21

Wifi harga asing. Strategi yang bijak bagi hotel. Tak subscribe pun, mahal la RM10 untuk sejam. 

Percutian di Genting Higlands 2014 2

Sabar menunggu sementara menanti mengambil kunci.

Percutian di Genting Higlands 2014 3

Pagi-pagi, terus terjah swimming pool. Swimming pool di Genting Awana Resort memang sangat nice. Ada untuk dewasa, kanak-kanak, dan both. Agak luas juga. 

Percutian di Genting Higlands 2014 4

Kanak-kanak mana yang tidak suka swimming pool kan?

Percutian di Genting Higlands 2014 5

Swimming Pool untuk dewasa, 1.2 meter. Sempatla berenang-renang ke tepian.

Percutian di Genting Higlands 2014 6

Swimming pool kanak-kanak . Jacuzzi pun ada. 

Percutian di Genting Higlands 2014 7

Kakak, jom balik. Taknak. Fuhh, jenuh juga nak memujuk pulang.

Percutian di Genting Higlands 2014 8

Dah balik boleh pula patah balik singgah lagi ke swimming pool. 

Tengah hari tu pula, naik ke Genting Highlands. Perkhidmatan bas percuma diberikan untuk penginap direct ke atas Genting Highlands ataupun ke kereta kabel. 

Percutian di Genting Higlands 2014 9

Semakin kurang meriah especially bila Outdoor di Genting Highlands tengah di renovatekan. Walaupun weekend, tak secrowded macam tahun-tahun sebelum ini.

Percutian di Genting Higlands 2014 10

Bawala Alisya bermain-main Indoor. Azim boleh pula tidur time ni. 

Percutian di Genting Higlands 2014 11

Layan Foot Refleksologi pun nice juga ni.

Percutian di Genting Higlands 2014 12 Percutian di Genting Higlands 2014 13

Percutian di Genting Higlands 2014 14

Percutian di Genting Higlands 2014 15

Percutian di Genting Higlands 2014 16

Seronok Alisya dapat naik kapal. 

Percutian di Genting Higlands 2014 17

Keretapi next. Rm8 per ride. 

Percutian di Genting Higlands 2014 18

Robot Dance bagi menarik pengunjung.

Percutian di Genting Higlands 2014 19 Percutian di Genting Higlands 2014 20

Dapat juga naik yang ni. Okla, pusing-pusing dalam tu. 


about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »