Apa Effect Base Rate Naik?

Bagi sesiapa yang ada housing loan, apabila base rate naik, effective rate loan rumah juga akan naik.

I.e. for my case, base rate naik daripada 3.52% kepada 3.77% dan effective rate naik dari 4.42% kepada 4.67%. Apabila efektif rate naik, kadar bayaran bulanan pun meningkat i.e. dalam kes ini dari RM1,140 sebulan kepada RM1,179 sebulan (Kenaikan sebanyak RM39).

Dalam kes ni juga, bank mengambil keputusan untuk tidak menaikkan instalment kerana kenaikan kurang dari RM50. Smart move by bank tapi ianya merugikan pelanggan i.e.loan akan lebih lambat settle kerana bayaran bulanan akan banyak dipotong profit sharing (interest kalau conventional) lebih banyak dari principal. Saya akan appealkan kepada bank untuk revise instalment bulanan saya kepada RM1,179 instead of RM1,140. Short term pain for long term gain.

Faham tak term and condition dalam Letter of Offer korang? Satu kerugian besar kalau tidak faham term and condition letter offer tu. Boleh menjerat diri dan menyesal di kemudian hari.

Mahu saya bantu untuk fahami isi kandungan tawaran pinjaman perumahan yang anda tandatangi dulu?

Whatsapp saya di 0139263127

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

5 thoughts on “Apa Effect Base Rate Naik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.