Cabaran Pembeli Rumah Pertama

Sambungan entri sebelum ini, Rezeki Bakal Pengantin Baru. Nampak gaya, bukan rezeki adik saya, terpaksa cancelkan pembelian rumah tersebut atas sebab berikut:

IMG_7433

Apa yang dipersetujui terlebih dahulu dengan Si Isteri tidak sama dengan apa term and condition yang diletakkan oleh Si Suami i.e. pemilik bersama rumah tersebut. Antaranya –

1) Apartment dijual pada harga RM140
– Harga agreed dengan Si Isteri RM138K

2) Agency fees dibayar oleh buyer
– Agreed agency fees dibayar seller as seller yang engage agen

3) Menggunakan khidmat guaman Zarina i.e. lawyer seller
– Agreed earlier lawyer pembeli bagi mengelakkan kelewatan yang tidak diingini i.e. penalty fees.

4) Cara urusan direct handling
– Agreed melalui lawyer i.e. bayar 3% booking fees. Loan approved, baru sign S&P. Kalau direct handling, normally terus sign S&P dan kena bayar 10%. Bijak-bijak. Ada motif tersembunyi.

Dipendekkan cerita, eyriqazz nasihatkan adik eyriqazz cancelkan pembelian dan cari unit lain. Kena berhati-hati dengan penjual lidah bercabang camni.

Mahu belajar cara beli rumah tanpa modal atau dengan sedikit modal? Jemput baca di sini –> Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke?

Lesson learnt, kena lebih hati dalam membeli rumah idaman. Tidak semuanya indah. Persiapkan ilmu, In shaa Allah dipermudahkan.

Bercadang untuk membeli atau menjual rumah di KL/Selangor, bolehla hubungi saya (Iman/Eyriqazz) di 0139263127

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

15 thoughts on “Cabaran Pembeli Rumah Pertama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.