Panduan Peperiksaan Online PTD M41 Tahun 2014

Tahniah buat calon yang terpilih untuk menghadiri Peperiksaan Online PTD M41  pada 1 November 2014 nanti. Persiapan yang rapi dalam menghadapi peperiksaan penting ini adalah penting bagi meninggikan peluang untuk berjaya/lulus peperiksaan ini dan seterusnya dipanggil untuk sesi temuduga. Untuk Exam Pegawai Tadbir dan Diplomatik tahun ini, lebih dari 70,000 calon dipanggil.

Satu jawatan yang diidam-idamkan oleh ramai graduan/pekerja , salah satu jawatan yang menjanjikan peluang gaji yang menarik dengan benefit yang pelbagai. Rakan eyriqazz .endiri ada yang bekerja sebagai PTD, nampak asyik tersenyum gembira.

1) Info Ringkas tentang Peperiksaan Online PTD M41

Peperiksaan Online PTD M41 yang dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu :

1) Seksyen Pengetahuan Am
2) Seksyen Penyelesaian Masalah 3) Ujian Psikometrik
3) Seksyen 3  – Ujian Psikometrik

Seksyen 1 – Soalan Pengetahuan Am – Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secaraumum berkaitan dengan urusan perkastaman, pengurusan sumber ekonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, pengurusan teknologi maklumat & komunikasi, keselamatan negara, undang-undang, bidang sains, bidang sosial, bidang sukan, bidang agama dan lain-lain perkembangan semasa.

Contoh-Soalan-Pengetahuan-Am
Contoh Soalan Peperiksaan Pengetahuan Am

Seksyen 2 – Soalan Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan kemahiran menggunakan logik,  kemahiran mengintepretasi data,dan kemahiran matematik.

Contoh-Soalan-Daya-Menyelesaikan-Masalah
Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen 3  – Ujian Psikometrik

Tujuan seksyen ini adalah untuk  mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Tips Menjawab Soalan 

* Soalan objektif adalah soalan aneka pilihan, 4 opsyen jawapan dikemukakan dan calon perlu memilih 1. Jawapan yang dikehendaki bukan sahaja yang betul tetapi yang paling tepat. Apabila membaca dan mengkaji ke semua opsyen yang dikemukakan kerana yang diperlukan adalah jawapan yang paling tepat. Dengan meninggalkan jawapan-jawapan yang difikirkan salah, opsyen jawapan akan berkurangan dan ini dapat membantu dalam proses pemilihan jawapan yang tepat.

Calon dinasihatkan supaya cuba mendapatkan markah yang terbaik. Jika lulus, calon mungkin berpeluang untuk dipanggil temuduga. Hal ini bermakna peluang untuk dipertimbangkan ke jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 adalah lebih tinggi.

Panduan Menduduki Peperiksaan Online – Boleh refer video di bawah ini :

2) Kenapa Calon Gagal dalam Peperiksaan Ini?

Antara faktornya adalah kurang persediaan, kurang membaca dan mendapatkan tips yang berkesan sebelum menghadiri peperiksaan ini terutamanya dalam menjawab soalan berkaitan pengetahuan Am. Kata pepatah, Usaha Tangga Kejayaan. Goyang kaki dan overconfident, kemungkinan besar tidak dipanggil untuk sesi temuduga i.e. gagal dalam peperiksaan ini.

ptd2014

3) Apa yang Perlu Buat Untuk Lulus Exam Online PTD 2014?

Untuk persediaan penuh, dicadangkan agar anda mendapatkan rujukan penuh yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Mereka telah membantu lebih 60,000 orang dalam memasuki Skim Perkhidmatan Awam dengan rujukan dan panduan yang disediakan dan telah ramai yang telah berjaya lulus peperiksaan berdasarkan panduan yang diberikan. Jualan untuk pakej rujukan ini akan  dibuka pada: 25 Oktober sehingga 30 Oktober 2014 (6 hari sahaja)

[+] Dapatkan Rahsia Bijak Temuduga di SINI 

4) Testimoni Calon Yang Telah Berjaya

Antara testimoni calon yang telah lulus untuk exam PTD tahun lepas selepas mendapatkan pakej rujukan dari Tim Info Kerjaya :

1

10

h_optin

5) Review Copy Pakej Rujukan Peperiksaan Online PTD M41 bolehla Download Sini 

6) Macam Mana nak Dapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini?

Boleh dapatkan Panduan/Pakej Rujukan Peperiksaan ini dengan klik gambar di bawah.

order

–> Download Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 Sekarang

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

16 thoughts on “Panduan Peperiksaan Online PTD M41 Tahun 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.