Cara Main Saham buat Newbie

Rasa teringin untuk melabur saham . Kata orang high risk, dan high return kalau kena dengan caranya. Pelaburan Unit trust dan Pelaburan Hartanah pernah saya cuba dan masih aktif. So far, kedua-duanya memberikan return yang agak memuaskan i.e. lebih kurang 5-12% setiap tahun bagi saya. Tengok sifu-sifu macam Abangensem, Denaihati, dan Ariffshah yang begitu terror bermain saham, rasa macam teruja pula nak join sekali.

Pelaburan Saham

Namun, nak bermain saham ni kena ada ilmu. Tanpa ilmu, memang buruk padahnya. Pernah dengar di akhbar dan rakan-rakan banker, ada yang kerugian puluhan, ratusan ribu malahan jutaan ringgit apabila ilmu tidak cukup dalam membeli dan membuat pelaburan dalam saham.

Habis, Kat Mana Nak Belajar Main Saham?


Panduan Beli Saham boleh dijadikan rujukan bagi yang nak berjinak-jinak dalam pelaburan saham i.e. orang macam saya yang tidak pernah melibatkan diri dalam saham. Tips dan trick ada diajarkan di ebook tersebut, yang berkongsikan informasi dan pengalaman dalam melabur dalam saham. 

Apakah Matlamat Membeli Saham?
– Secara peribadi, saya mahu membeli saham bagi diversifykan investment/pelaburan saya. Pelaburan hartanah sudah ada guru. Alhamdulillah, hasilnya sangat memberansangkan. Nilai hartanah yang saya beli, almost kedua-duanya mencatatkan kenaikan almost 100%. Kalau jual ni, boleh la buat modal melabur dalam saham secara berperingkat. Trial and error, pengalaman dan  pelajaran ke arah yang lebih positif.

Untung ke Beli Saham?

Kena caranya dan bijak, potential return boleh lebih dari pelaburan unit trust. High return, high risk. Risk boleh dikurangkan apabila ada ilmu dan bijak apabila sudah agak mahir dan belajar dari kesilapan.

Macam Mana nak bermula? 

Dapatkan Ebook Panduan Saham  dan amalkan tips yang diajari. Usaha tangga kejayaan, tak gitu?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

12 thoughts on “Cara Main Saham buat Newbie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.