Stress di Tempat Kerja

Managing-Stress-at-Work

Beberapa hari yang lepas, dihubungi ex-rakan sekerja di salah sebuah bank komersial di Malaysia. Bertanyakan pasal peluang pekerjaan di syarikat baru saya. 

Sekadar perkongsian. Katanya, keadaan di sana semakin meruntun jiwa. Kalau dahulu, compulsary stayback for the last 2 weeks, now, “dipaksa” oleh majikannya untuk turun bekerja pada hari Sabtu pula. Boleh dikatakan setiap sabtu dikerah keringat mereka.¬†

Title ex-rakan sekerja saya dulu ini pun dah berubah. Dari Senior Executive ke Manager. Namun, agak terkejut, bila ditanyakan berapakah gajinya sekarang. Katanya gajinya sekarang bertitlekan Manager hanyalah RM3,600 . Urrm, Rm3,600 title manager? . Apa ada pada title jika gaji yang diterima tidak setimpal dengan kerja yang dilakukan. Fikir-fikirkan memang agak berat dugaan bagi rakan sekerja saya jika dibandingkan dengan kerja saya sekarang. Dulu, masa kerja sana, balik pukul 8-9 malam adalah perkara normal. Datang ofis time weekend pun perkara normal. Now, saya pentingkan “Work Life Balance”. Spend more time with family dan supaya lebih bertenaga keesokan hari.


Stress di tempat kerja, perkara normal bagi seorang pekerja. Bak kata Dr. Fadzillah Kamsah, Pengurusan Stress di Tempat Kerja di tempat kerja amatla penting agar ianya tidak berjangkit dan terbawa-bawa ke rumah ataupun mendatangkan masalah yang lebih buruk.

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

10 thoughts on “Stress di Tempat Kerja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.