Tempahan Baju Melayu Raya 2014

Bulan puasa bakal menjelma, raya 2014 muncul pula selepas itu. Busy sungguh tukang jahit seluruh Malaysia. Tempahan baju raya, baju kurung, baju melayu, boleh dikatakan agak laris musim perayaan yang bakal menjelma kini. Kalau di Kuala Lumpur ini, boleh dikatakan tempahan untuk baju melayu or baju kurung di most kedai jahit sudah ditutup. Memang ramai orang lebih selesa menggunakan perkhidmatan tukang jahit dari membeli yang sudah siap, agar baju yang dibeli kena dengan sizenya.

baju melayu raya

Saya sendiri pun almost give up untuk menempah baju melayu. Mujurla balik kampung isteri minggu lepas, tukang jahit dari kelantan sanggup ambilkan lagi untuk baju melayu. Itupun bersyarat, kain kena berikan sebelum bulan puasa. Ambil tempahan ni pun kerana tukang jahit ini dulu pernah berguru dengan arwah Atok Isteri @ tukang jahit yang agak berpengalaman di Kelantan suatu ketika dahulu. Yey, tahun ni boleh pakai baju melayu yang ditempah dan dijahit oleh tukang jahit.

baju melayu raya 2

Puasa pun belum, sudah bertingkek-tingkek baju melayu yang sudah dijahit. Ada yang nak menggunakannya ketika sembahyang terawih ,tak gitu?Tempahan di Kelantan agak murah, dalam RM60 untuk sepasang baju melayu. Kalau kat KL, almost mencecah RM100 ataupun lebih bergantung kepada design dan jenis kain.

Baju kurung? Umm, sorry, most tukang jahit dah tak terima tempahan. Kalau rajin :

header

Bolehla try menjahit sendiri, sekarang ini mudah, banyak panduan boleh diperolehi di Internet i.e. KLIK SINI untuk mendapatkan Panduan Menjahit Baju Kurung TradisionalΒ or Tempah Baju Kurung Secara Online

 

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

14 thoughts on “Tempahan Baju Melayu Raya 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.