Sewa Rumah Sampai Mati

Sewa rumah sampai mati

Tertarik dengan artikel dari Kosmo beberapa minggu lepas yang bertajuk “Sewa Rumah Sampai Mati”. Saya extract skit sedikit ayat dalam  artikel tersebut:

” Setiap rakyat Malaysia memerlukan gaji atau pendapatan sekurang-kurangnya RM5,000 sebulan untuk melayakkan mereka membuat pinjaman membeli rumah yang kini berharga lebih RM350,000 seunit dan kita kena faham mereka perlu juga menanggung perbelanjaan lain seperti kereta dan makan minum”.

Betul juga apa yang dikongsikan di Kosmo tersebut. Now sebuah Apartment di Kuala Lumpur pun mencecah Rm400K+ untuk keluasan melebihi 1000 sq feet. 400K, instalment lebih kurang RM2,000 . Kalau gaji RM5K pun, belum tentu lulus loan sebanyak itu.

Saya kongsikan sedikit pengalaman, antara masalah dalam membeli rumah bagi generasi muda :

Masalah 1 – Harga Rumah terlalu Mahal
Solution : Maybe boleh beli rumah yang kecil-kecil dahulu mengikut kemampuan gaji dan kelayakan pinjaman. Selepas beberapa tahun boleh jual rumah tersebut or refinance untuk dapatkan modal membeli rumah seterusnya.

Masalah 2 – Masalah Modal i.e. 10% downpayment
– EPF dan saudara mara mungkin boleh membantu. Kumpul duit dari mula bekerja.

Masalah 3 – Masalah Ilmu Membeli hartanah
Solution –

1) Belajar dengan yang lebih pakar i.e. beli buku pelaburan hartanah, join seminar etc. Antara Seminar yang saya syorkan adalah Seminar Hartanah AbangEnsem.com . Seminarnya pada kos yang agak berpatutan (<RM100) dan diajarkan dari basis i.e. tips mencari modal, tips memilih rumah, tips membuat pinjaman perumahan etc. 

Masalah 4 – Masalah Mendapatkan Pinjaman Rumah
Part ni ilmu sangat penting. I.e. tips dan trick bagi memujuk meluluskan loan rumah. Apa yang bank tengok untuk approvekan loan. DSR, CCRIS, jenis pekerjaan, etc. Saya syorkan untuk rujuk Tips Mudah Lulus Loan Rumah dan Rahsia Pinjaman Rumah bagi memahami apa yang dilihat oleh Bank untuk approvekan dan memudahkan loan diluluskan.

Masalah 5 – Selok Belok Guaman
– Apa risiko dan apa yang perlu tahu i.e. membeli rumah berstatus Freehold or Leasehold?
– Apa itu Sales and Purchase Agreement dan Loan Agreement?
-Apakah hartanah bertanah?
– Apakah yang dimaksudkan dengan milikan kosong untuk hartanah yang masih di dalam binaan?
Solution :
 40 Soalan Yang Perlu Anda Tanya Peguam Anda Sebelum Membeli Rumah di Malaysia dapat membantu memahami selok belok pasal isu berkaitan perundangan membeli rumah

Sampai bila mahu menyewa? Perlengkapkan Ilmu, In Shaa Allah dipermudahkan membeli rumah. Berkat tunjuk ajar berguru dan praktikkan ilmu di atas, Alhamdulillah, dah Sign S&P untuk rumah ke-3 kami. Moga-moga dipermudahkan.

Berminat menjadi Agen Hartanah?, Info lanjut –> Rahsia Agen Hartanah

 

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

16 thoughts on “Sewa Rumah Sampai Mati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.