Kereta Accident – Nak Hantar Baiki di Mana?

Pening juga memikirka bila kereta Accident ini.Nak hantar bengkel mana? Untuk Perodua, ada dua choice yang boleh dibuat untuk hantar kereta dibaiki dan claim insurans.

Kos Tukar Tayar Kereta Myvi 1
Option 1 – Hantar Pusat Servis Perodua
Option 2 –  Hantar di Workshop yang diappointkan oleh Syarikat Insurans. Macam kes saya, saya ambil Insurans Etiqa , boleh refer di sini –> Panel Workshop Perodua

Kedua-dua option ini masing-masing ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.

Option 1 – Hantar Pusat Servis Perodua
Kelebihan :
* Risiko ditipu dapat dikurangkan
* Dapat tukar barang original

Kekurangan :
* Untuk kereta yang sudah lebih 5 tahun, Betterment (lebih kurang macam konsep sharing bayar kos baiki kereta)

Apa Itu Betterment?

*  Why is betterment applied to my claim when in actual fact, I am entitled for full compensation? What is betterment?

Betterment is a scale (%) imposed to the vehicle aged above 5 years when new franchise parts are used during an accident repair that was paid by the insurance company. The insured will have to bear for the betterment charges because his/her vehicle’s old damaged parts were replaced with new franchise parts since the motor insurance policy only indemnifies the insured’s vehicle in the condition just before the accident. The application of betterment is at the discretion of the respective insurance companies based on the Scale of Betterment approved by Bank Negara Malaysia.

* Thus, as a car owner, your insurance company may require you to bear the difference in costs. Application of betterment is at the discretion of the insurance company, but should they apply for betterment, it will be according to the standard scale of betterment adopted by the industry.

For Car below 5 year – 0%
5 years – 15%
6 years – 20%
7 years – 25%
8 years – 30%
9 years – 35%
10 years and above – 40%

Kredit – Bro Shakiddo

So, macam kes saya, kalau saya pilih untuk hantar ke Perodua service centre, kereta saya berusia 6 tahun, kos yang perlu saya tanggung adalah 20% dari total cost tersebut. I.e. kalau kosnya RM10K, saya perlu bayar 2K, Etiqa akan bayar RM8K.

Option 2 – Hantar Bengkel Panel

Kelebihan
* Kos mungkin lebih murah
* Tidak perlu bayar betterment kos tapi alat ganti adalah alat ganti 2nd hand

Kekurangan
* Risiko ditipu macam yang pernah terjadi dengan Adik Eyriqazz. Boleh refer entri ini –> Masalah dengan Bengkel dan Maybank Etiqa

Saya menerima panggilan telefon dari syarikat Insurans di Kota Bharu tempat bapa mertua beli kereta myvi tersebut. Katanya banyak kes pengguna ditipu di bengkel walaupun sudah diengagekan oleh Etiqa. Antaranya alat ganti diberikan tidak seperti dijanjikan seperti yang terjadi kat adik saya.

Fikirkan pro & cons, saya mengambil keputusan untuk memilih Option 1 – Hantar Ke Perodua Service Centre. Kalau ditipu pun, at least saya rasa lebih selamat dan secure untuk membuat aduan kepada Perodua melalui Twitter, email, etc.

Info –> 50 Tips Penjagaan Kereta Kekal “TipTop”!

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

24 thoughts on “Kereta Accident – Nak Hantar Baiki di Mana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.