Pementasan Teater Mahsuri di Panggung Mek Mulong

Kalau singgah di Makam Mahsuri, Pulau Langkawi, tidak lengkap rasanya kalau tidak menyaksikan Pementasan Teater Mahsuri di Panggung Mek Mulong. Kalau time cuti sekolah, normally pementasan ini diadakan setiap hari dari pukul 3 petang onward kalau tak silap. Memang layan tengok pementasan sebegini. Murah pulak tu, seorang dikenakan tiket dalam RM3-5 kalau tak silap.

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 3

Pementasan bermula. Kisah Mahsuri yang begitu sinonim dengan Pulau Langkawi.

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 4

Berpuisi , berpantun dalam merisik Mahsuri. Indah sungguh bahasa melayu.

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 8

Apa dah jadi?

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 13

Papa, bila nak joget-joget?
Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 15

Kalau watak jahat, dari jauh pun dah boleh agak kan?

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 18

Mahsuri bakal dihukum. Apakah yang akan terjadi?

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 22

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 24

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 26

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 32

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 37

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 39

Sumpahan Mahsuri. Padang Jarak Padang Terkukur selama 7 keturunan. Tak lama kemudian, Siam pun datang menyerang.

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 43

Pementasan Teater Mahsuri Langkawi 46

Overall, memang best layan Pementasan Mahsuri ini. Santai dan anak-anak pun suka.

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Melaka saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan, pelbagai pilihan hotel dan juga review dari pengunjung yang pernah berkunjung di hotel tersebut.

Comments

  1. says

    Sob sob… citer mahsuri ni sedih la… I tak suka. In the end mahsuri mati. Dengar kata, mahsuri berdarah putih, tapi ada researcher yang cakap, yang keluar masa dia mati tu bukan darah putih, tapi susu badan. Mahsuri tertikam di dada, dan masa tu, Mahsuri baru melahirkan anak dan masih lagi menyusu.
    cleffairy recently posted…Dealing with Autism?My Profile

  2. says

    Assalammualaikum..bro eyriqazz,

    teater mahsuri nie… memang best, dulu masa sekolah buat pementasan mahsuri aje dah best .. pape memang menariklah kisah legenda nie apabila dibuat pementasan… suka tgk pementasan macam nie..
    mselim3 recently posted…Doa Merawat KayapMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing