Dilema Seorang Ibu Bekerjaya

by eyriqazz on 28 November 2013

in family

IMG_2624

 

Luahan seorang anak kepada rakan sekolah yang berusia 3-4 tahun, mahukan si ibu sentiasa berada di sisi. Sanggup korbankan percutian etc demi bersama Ibu tersayang. Inilah antara dilema seorang ibu bekerjaya. Siapa yang tidak mahu untuk sentiasa bersama anak tersayang kan?

IMG_2625

 

Syurga di bawah tapak kaki ibu. We will never know what we have until we lost it. Sekarang dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, agak jarang untuk melihat golongan keluarga yang bukan ibu/bapa bekerja especially di kota raya KL.

P.s : Yeyy, weekend ni Mak nak datang KL…

  • JunAina 28 November 2013 at 5:24 pm

    Sedih kot…

    Akak yang anak2 dah besar ni pun kadang2 sedih bila tengok depa dah besar rasa macam sangat cepat masa berlalu tau2 dah besar. Tak puas nak peluk dan dukung masa depa kecik.
    JunAina recently posted…Tips Didik Anak Untuk Bersolat Dari Usia BayiMy Profile

    • eyriqazz 28 November 2013 at 5:29 pm

      Sedih pula dengar komen akak..betoitu..anak sulung saya kejapje rasa dah 4 tahun..anak no. 2 dah nak masuk 2 tahun..rasa tak puas peluk2 cium, dukung etc

  • muja 28 November 2013 at 6:41 pm

    :’( anak pun rasa sedih juga kena jadi dewasa :’(
    muja recently posted…Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar AndaMy Profile

  • cleffairy 28 November 2013 at 7:32 pm

    Sebak bila baca post ni. Kesian…tapi nak buat macam mana… tak kerja, takde duit. :(
    cleffairy recently posted…Eat, Play, Love: Experiencing the Magic with Fantastica 2My Profile

  • titan 28 November 2013 at 7:58 pm

    sebab tu, gua sayang mak gua. hoho..
    titan recently posted…Apa kaitan Feed-in Tariff (FiT) dan RE Fund dengan bil elektrik rumah kita?My Profile

  • sukma 28 November 2013 at 8:18 pm

    setuju sangat ibu yang berkerjaya memang teramat sibuk..balik rumah…pergi kerja dah 25 tahun….cepatnya masa berlalu anak-anak pun dah meningkat dewasa dan ada yang berkerjaya & study lagi….tak puas nak bermanja dengan anak-anak…..
    sukma recently posted…Mee Siput Sedap Dan SimpleMy Profile

  • Que 28 November 2013 at 8:51 pm

    huhuhu. hakikat yg pahit utk ditelan.

    keadaan memaksa. KL ni pendapatan isi rumah RM 6000 pun masih miskin
    Que recently posted…Pengajaran Kes Datuk Siti Nurhaliza Tegur YB Khairy JamaluddinMy Profile

  • NadyaBubble 28 November 2013 at 8:52 pm

    Jangan cakap budak 3-4 tahun. Kita yang 18 ni pun haaa sentiasa rindu mak ayah.
    NadyaBubble recently posted…Mimpi IndahMy Profile

  • zie fauzi 28 November 2013 at 9:22 pm

    bersyukur sgt2 sbb berpeluang menjadi suri rumah sepenuh masa… dpt tengok anak membesar depan mata…kalau husband izinkan sy bekerja dulu, mungkin inilah dilema yg akan sy hadapi… ada hikmah jgk bila husband tak benarkan bekerja dulu…

  • fazrol 29 November 2013 at 1:51 am

    keadaan yg memaksa…
    Sebab tue, balik kerja aku layan anak2… walaupun penat..
    fazrol recently posted…Kerana Cinta!My Profile

  • Huda 29 November 2013 at 7:42 am

    Sebab tulah saya ni bersungguh nak berhenti kerja, paling tidak pun bersara awal..Masa yang ada kat rumah memang untuk diaorang sepenuhnya..Kesian kan diaorang sebab kita sibuk keluar bekerja..Mujurlah suami cikgu dia cuti dan boleh spend masa dengan anak2 tapi tu pun saya pesan kurangkan mengadap hp jer sebab taknak anak rasa terpinggir…Walaupun tak ke mana tapi dok rumah macam2 aktiviti boleh buat dengan anak..

  • hazman aka species1980 29 November 2013 at 9:59 am

    Teringat pula kisah yang anak nak RM10 untuk luangkan masa sejam dengan ayahnya…
    hazman aka species1980 recently posted…Pemenang Bertuah WORTHY BOOK – F n B EditionMy Profile

  • Mohd Azrin bin Abu Bakar 29 November 2013 at 12:10 pm

    Assalamualaikum ..
    Peredaran masa dan zaman ibu bapa mencabar .
    Anak pula semakin bijak .
    Anak benar-benar perlukan kita bermakna kita berjaya menjadikan diri kita ibu bapa sebagai orang yang paling dipercayai.
    Mohd Azrin bin Abu Bakar recently posted…AZAM TAHUN 2013 dan TAHUN 2014, Ambek Kisah Ke ?My Profile

  • suriaamanda 29 November 2013 at 3:46 pm

    Budak2 zaman sekarang memang pandai berfikir kan…itu yang SA hadapi bila mula2 merantau KL, merantau la sgt kan..padahal dekat jer kot…
    suriaamanda recently posted…Wanita vs Bunga…My Profile

  • HomeStay Shah Alam 1 December 2013 at 12:43 am

    Dilema ni la yang jadi faktor utama masa isteri nak berhenti kerja dulu. Kami berdua memang x sanggup nak korbankan masa dengan anak2.

    Lepas buat kira2, baru perasan yang gaji isteri just tambah berapa ratus je ke pendapatan family.. so terus isteri terus decide utk berhenti. Masa utk anak lagi berbaloi dari beberapa ratus..

    So far alhamdulillah berbaloi.. cuma teramat penat jaga 3 orang anak sorang2. Hehehe
    HomeStay Shah Alam recently posted…Homestay byKA : Aktiviti – Final Piala Malaysia 2013, Stadium Shah AlamMy Profile

  • myfirdz 2 December 2013 at 5:36 am

    hmm… itulah dilema sy juga.. hmm.. x sbr nk berhnti juga sbnrnya… tpi tgh usaha kukuhkan ekonomi keluarga dulu…
    myfirdz recently posted…Segmen: Pencarian Bloglist Cuti Sekolah 2013My Profile

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: