Trafik atau Ketulenan Penulisan?

Tertarik dengan entri Bro Ben Ashaari yang bertajuk “Trafik atau Ketulenan Penulisan“? . Eyriqazz sangat bersetuju dengan ayat ini :

“Biasanya agen pengiklanan ada dua … Ada yang tak kisah isi kandungan blog tu dan ada yang kisahkannya !  Ini kerana agen tu akan buat proposal dan bentangkan pada pelanggan besar mereka . Pelanggan mereka tu pulak akan tgk sapakah blogger yang mereka syorkan tu. Mereka akan masuk ke blog dan belek satu satu entri” .

be-unique1

Berkongsi pendapat, berdasarkan pengalaman menghasilkan lebih dari 70 Advertorials dari pelbagai Pengiklan di Malaysia , antara yang dipandang oleh Pengiklan dalam memilih blog yang sesuai antaranya :

1) Trafik Blog
2) Niche Blog
3) Social Media
4) Keunikan Blog (Antara yang paling penting…)
5) Originality , i.e. bukan sekadar entri copy paste dan mengejar SEO semata-mata dan tiada feel
6) Interaction with readers (Komen memainkan peranan juga..)

Contoh mudah, lihat saja pada Redmummy. Kalau diikutkan dari trafik, rasanya banyak blog yang mempunyai trafik setanding dengannya dan apa yang membuatkan blog dia stand out from the crowd? Keunikan, komitmen, PR yang bagus dengan pengiklan, originality, dan “Wow factor” . Trafik yang tinggi tidak semestinya menarik potential advertiser. Trafik yang tinggi + keunikan tersendiri + ketulenan penulisan mampu menarik pelbagai pengiklan datang.

P.s : Alexa Ranking juga antara faktor yang dilihat oleh Pengiklan.

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

41 thoughts on “Trafik atau Ketulenan Penulisan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.