Pentaksiran Berasaskan Sekolah – Pandangan Saya

Tahu tak apa itu Pentaksiran Berasaskan Sekolah,yang keje cikgu.da konfirm-konfirm  kenal….kitaorang lebih suka panggil PBS…mudah dan senang diingat tapi hakikatnya,”payah dan melambakkan kerja guru”.

kenapa eca katakan hal itu,jom kita kaji satu-persatu tahap keberkesanan PBS melalui pendapat eca sebagai seorang kakak & bekas guru yang terlibat dalam pelaksanaan PBS di sekolah menengah…ohya,sebelum itu,eca terangkan sedikit mengenai PBS ini.

PBS

PBS  – Pentaksiran Berasaskan Sekolah merupakan satu  bentuk pentaksiran yang bersifat holistik iaitu menilai aspek kognitif (intelek), afektif (emosi & rohani) dan psikomotor (jasmani) selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.PBS mentaksir bidang akademik dan bukan akademik.

PBS merujuk kepada ujian yang diberikan oleh guru kepada pelajar selepas tamat satu topik pembelajaran.Ujian-ujian yang diberikan diuji dengan pelbagai BAND bermula Band 1 hingga Band 6 yang berbeza tahap kesukarannya serta soalan yang berbeza mengikut kehendak pencapaian yang telah digariskan.”

Jika dikaji lebih teliti,PBS ini sebenarnya sudah lama ditaksir melalui pemberian kerja rumah, kuiz, projek, ujian lisan serta pelbagai aktiviti melibatkan pembelajaran pelajar samaada didalam mahupun luar bilik darjah.Penambahbaikan PBS yang dijalankan bermula tahun lalu menggariskan standard dan penggunaan aplikasi Sistem Pengurusan PBS (SPPBS) untuk tujuan merekodkan pencapaian pelajar secara berterusan.

komponen pbs

PBS jika dikaji lebih mendalam lagi sebenarnya bagus akan tetapi keberkesanan kepada perkembangan pelajar mungkin akan terhad.Terdapat beberapa masalah yang terlibat dalam ‘proses perkembangan/pencapaian pelajar’ dengan adanya penggunaan sistem PBS  disekolah pada pandangan eca.Antaranya adalah :

1) Sistem P&P (pengajaran dan pembelajaran) dalam bilik darjah menjadi agak terhad.
– Bila adanya system PBS,guru seolah dikerah untuk menghabiskan satu-satu topik dengan segera agar ujian PBS dapat dijalankan.Tambahan lagi,guru tidak dapat menerangkan kesemua subtopik kerana tidak semua subtopik akan diuji dalam ujian PBS.
– Sebelum memberikan ujian PBS kepada pelajar,guru terlebih dahulu menyediakan evidens (soalan-soalan yang akan diuji).Kemudian,guru juga akan menyemak kertas evidens berkenaan.Selepas itu,aktiviti merekod dan dokumentasikan pencapaian.Persoalannya disini ,”Bagaimanakah seorang guru dapat menghabiskan kesemua kerja berkenaan dalam masa berada disekolah agak terhad…takkan nak bawa balik rumah kot….kat rumah lagi banyak kerja lebih-lebih lagi kepada guru yang sudah berkeluarga?!”

2) Masalah Pelajar
– Ketidakhadiran pelajar ke sekolah bukanlah satu masalah yang agak asing lagi.Bagaimana hendak memberikan ujian PBS jika pelajar tersebut tidak hadir…takkan nak tunggu semua pelajar hadir baru nak buat ujian…ataupun buat ujian berasingan untuk pelajar berkenaan..kan  dah  buang masa lagi.

– Selepas menyemak ujian PBS berkenaan, guru juga dikehendaki merekodkan pencapaian pelajar ke dalam sistem.Bagaimana pula jika pelajar berpindah ke sekolah lain?.Tidakkah ini akan menyusahkan para guru sahaja.So,dipendekkan cerita PBS ini tidak begitu efektif dan praktikal.
3)  Buang waktu dan pembaziran kertas.

–  Ujian PBS yang dijalankan sudah memakan waktu P&P.So,agak merugikan untuk proses P&P yang sewajarnya.Jika dibandingkan dengan peperiksaan awam (UPSR,PMR,SPM dan STPM),guru akan lebih serius untuk mengajar dan tidak memikirkan mengenai PBS sahaja.Maka,para pelajar juga akan lebih bermotivasi tinggi untuk belajar.

– Ujian PBS seperti juga ujian-ujian bulanan yang kadang-kala dijalankan kadang-kala sebaliknya.Dah namanya ujian,sudah tentu melibatkan banyak kertas.Bagaimana jika tidak  Bukankah sudah berlaku pembaziran disitu…di era yang kian membangun ini,takkan lah kita masih melakukan pembaziran kertas lagi?.

25072012120

Pihak yang bertanggungjawab dalam merealisasikan sistem PBS ini harus mengkaji semua,benar atau tidak seorang guru dapat mengukur tahap pencapaian pelajar melalui ujian PBS semata-mata,sedangkan ramai dari kalangan guru sendiri masih tidak mampu mengintergerasikan PBS dengan baik.Tambahan lagi,pelajar tidak akan serius untuk belajar dan akan banyak bermain kerana mereka tahu subjek yang mereka belajar tidak akan dinilai dalam peperiksaan yang besar.

Bukan tidak ingin menyokong usaha kerajaan dalam penggunaan sistem PBS,tetapi perkembangan pelajar sebenarnya tidak dapat diukur melalui secara kuantiti mahupun kualitatif.Pada pendapat eca,sistem PBS ini juga bukan membantu mengurangkan beban kerja guru,malah menambah kerja guru dari aspek pengkeranian….guru dah kurang masa memikirkan pelbagai aktiviti yang dapat menarik minat para pelajar dalam proses P&P jika sudah sibuk dengan sistem PBS ini.

Membakar lemang dimalam raya,
untuk dimakan bersama keluarga,
Keberkesanan PBS terbukti tiada,
Adalah baik dimansuhkan sahaja.

Ini sekadar pandangan peribadi eca sebagai seorang kakak yang mempunyai adik yang terlibat dalam sistem PBS ini juga bekas seorang guru praktikal yang pernah terlibat memberikan ujian PBS Matapelajaran Bahasa Inggeris kepada pelajar tingkatan 1.

pesanan penulis : boleh baca entry Luahan Bebanan PBS (link = http://www.ecadwinkyasha.com/2012/10/luahan-bebanan-pbs.html)  di blog ecadwinkyasha.com.

# Entri ini adalah hasil nukilan dari Penulis Jemputan iaitu  Eca Dwinky Asha . Blog : http://ecadwinkyasha.com

 

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

15 thoughts on “Pentaksiran Berasaskan Sekolah – Pandangan Saya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.