Bestnya Jadi Cikgu

“Bestnya Jadi Cikgu. Kerja separuh hari, cuti banyak, gaji jalan, pencen pun dapat”. Itulah antara yang selalu eyriqazz dengari dari ramai orang. Persepsi terhadap kerjaya guru yang Best dan senang. Tapi, Betulke seperti di kata?

Mudahnya Jadi CikguKerja Seorang Guru tidak Berakhir di Sekolah Sahaja

Kalau pekerja ofis, 9 pagi – 6 petang tamatla kerja. Mungkin ada yang stayback etc. Kerja seorang guru, tidak berakhir di situ saja. Isteri misalnya, time weekend pun masih lagi sibuk menanda kertas jawapan, menyiapkan persediaan untuk minggu hadapan, dan juga PBS (Pasti Bikin Susah). Kadang-kadang ada ibubapa yang telefon bertanyakan masalah anak-anak. Mentang-mentang jadi guru kelas, mereka expect cikgu tahu dari A-Z perangai dan tindak tanduk anak mereka di sekolah. Come on la, bukan seorang dua nak dijaga. Kalau ibubapa sendiri tak boleh nak kenal anak-anak sendiri, expect guru begitu pula?

Cabaran Suami Seorang Guru turut dirasai sama. Honestly, kerjaya seorang guru lebih mencabar. Melayan kerenah anak-anak murid, ibubapa, kakitangan sekolah dan tak kurang juga Pihak Atasan yang sentiasa mengubah dasar Persekolahan. PPSMI, Mansuhkan PMR dan UPSR, PBS, dan apakah agaknya selepas ini? Saya bercakap bagi pihak saya sendiri bukannya bagi pihak Isteri. Mulut guru-guru sememangnya kena dikunci dari membangkang apa yang dilaksanakan walaupun ianya lebih menyusahkan dan mendatangkan masalah.For me, sampai sekarang tidak nampak apakah kelebihan PBS jika dibandingkan dengan PMR dan UPSR?

P.s : Best ke jadi Cikgu? Umm, korang layanla cerita “Great Teacher Onizuka”, tentu rasa lebih faham masalah dan suka duka seorang guru.

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

32 thoughts on “Bestnya Jadi Cikgu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.