Tanjung Dawai Sungai Petani Destinasi Pilihan

Semasa Percutian di Pulau Pinang dan Kedah tahun lepas, sempatla kami singgah di Tanjung Dawai, Sungai Petani. Tempatnya yang menjual pelbagai barangan hasil laut dan juga salah satu tempat menarik untuk pekena Ikan Bakar.

Tanjung Dawai Sungai Petani 3Selamat Datang Ke Tanjung Dawai. Kreatif Signboard nya

Tanjung Dawai Sungai Petani 5

Bawah ada Gerai makan, di atas boleh mencari hasil makanan laut

Tanjung Dawai Sungai Petani 7

Ehh, Adakah ini Bisness Bapa Raja Komen Malaysia?

Tanjung Dawai Sungai Petani 9

Tempatnya Santai. Tak crowded mana. nak memilih pun selesa

Tanjung Dawai Sungai Petani 10

Ikan Kering camni memang sesuai dimakan bagi yang ada Sindrom Kenadotan

Tanjung Dawai Sungai Petani 12
Keropok Lekor. Nampak menggiurkan. Ingat Terengganu dan Kelantan je ada keropok lekor?

Tanjung Dawai Sungai Petani 13

Pilih-pilih

Tanjung Dawai Sungai Petani 14

Ikan Kering. Salah satu makanan kegemaran “Ratu Food Blogger” Malaysia

Tanjung Dawai Sungai Petani 15
Ikan Pekasam. Umm, tak berani nak try

Tanjung Dawai Sungai Petani 17

Keropok Lekor Tanjung Dawai. Nampak sedapTanjung Dawai Sungai Petani 19

Ikan Bilis. Buat sambal nasi lemak ni memang marvellous

Tanjung Dawai Sungai Petani 21Borong, jangan tak borong

Banyak juga yang dishopping oleh Mak Mertua dan Mak Saudara Isteri di Tanjung Dawai ini. Tempatnya memang antara destinasi menarik untuk disinggahi di Sungai Petani, cuma lokasinya yang agak tersorok dan lebih kurang 1 jam perjalanan dari Bandar Sungai Petani. Next time, bolehla singgahi lagi ni.

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Malaysia saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan, pelbagai pilihan hotel dan juga review dari pengunjung yang pernah berkunjung di hotel tersebut.

Comments

  1. says

    lor…kalau pi tanjung dawai mmg lalu jalan ke rumah dah ni…awat tak singgah… :)

    ruginya x berani makan ikan pekasam…sedap..tambah kalau mkn dengan nasi panas2 atau dengan pulut….

    kalau nak ke pantai merdeka boleh je naik bot dr tanjung dawai tu… lain kali mai try la yer
    zie fauzi recently posted…OST dan Sinopsis Setia Hujung NyawaMy Profile

  2. ashar says

    25 tahun dahulu tempat inilah saya selalu bermain kerana tidak jauh dari rumah saya di Merbuk.Semoga Tanjung Dawai dan segenap penduduknya mendapat berkah dan rahmatNya. Amin…

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing