Tanjung Dawai Sungai Petani Destinasi Pilihan

by eyriqazz on 15 January 2013

in family, travel

Semasa Percutian di Pulau Pinang dan Kedah tahun lepas, sempatla kami singgah di Tanjung Dawai, Sungai Petani. Tempatnya yang menjual pelbagai barangan hasil laut dan juga salah satu tempat menarik untuk pekena Ikan Bakar.

Tanjung Dawai Sungai Petani 3Selamat Datang Ke Tanjung Dawai. Kreatif Signboard nya

Tanjung Dawai Sungai Petani 5

Bawah ada Gerai makan, di atas boleh mencari hasil makanan laut

Tanjung Dawai Sungai Petani 7

Ehh, Adakah ini Bisness Bapa Raja Komen Malaysia?

Tanjung Dawai Sungai Petani 9

Tempatnya Santai. Tak crowded mana. nak memilih pun selesa

Tanjung Dawai Sungai Petani 10

Ikan Kering camni memang sesuai dimakan bagi yang ada Sindrom Kenadotan

Tanjung Dawai Sungai Petani 12
Keropok Lekor. Nampak menggiurkan. Ingat Terengganu dan Kelantan je ada keropok lekor?

Tanjung Dawai Sungai Petani 13

Pilih-pilih

Tanjung Dawai Sungai Petani 14

Ikan Kering. Salah satu makanan kegemaran “Ratu Food Blogger” Malaysia

Tanjung Dawai Sungai Petani 15
Ikan Pekasam. Umm, tak berani nak try

Tanjung Dawai Sungai Petani 17

Keropok Lekor Tanjung Dawai. Nampak sedapTanjung Dawai Sungai Petani 19

Ikan Bilis. Buat sambal nasi lemak ni memang marvellous

Tanjung Dawai Sungai Petani 21Borong, jangan tak borong

Banyak juga yang dishopping oleh Mak Mertua dan Mak Saudara Isteri di Tanjung Dawai ini. Tempatnya memang antara destinasi menarik untuk disinggahi di Sungai Petani, cuma lokasinya yang agak tersorok dan lebih kurang 1 jam perjalanan dari Bandar Sungai Petani. Next time, bolehla singgahi lagi ni.

  • Miza Yusof 15 January 2013 at 10:48 am

    Dah lama tak kesini.
    Ikan kering goreng panas2, makan bersama pulut cicah nyiur.
    Pergh, terbaik. Sedapnyaaaa :D
    Miza Yusof recently posted…SAYA TAK MINUM SUSUMy Profile

  • Melastik Bintang 15 January 2013 at 10:48 am

    tg dawai… macam lirik lagu kumpulan samudera je…

    Jauh pandangan permai
    Disitu tanjung dawai
    terkenang peristiwa Cinta kita terurai
    Oh..indahnya.. peristiwa..
    Melastik Bintang recently posted…Pencarian Penaja ContestMy Profile

    • KiD 16 January 2013 at 6:41 pm

      yea ke lagu kumpulan samudera..? MB ni…
      KiD recently posted…Wordless Wednesday | Helikopter dalam RumahMy Profile

  • akuzle ayu 15 January 2013 at 11:01 am

    Tanjung dawai mmg best. Belum citer pantai merdeka lagi kan? Kne g sana balik kalo mcm neh..eheeh

  • misz eyza 15 January 2013 at 11:40 am

    selama duk Kedah, eyza tak pernah lagi pi ke Tg Dawai…hehe..
    misz eyza recently posted…Dugaan Itu Satu CabaranMy Profile

    • KiD 16 January 2013 at 6:42 pm

      selama saya duduk perak dan selangor pun, saya tak pernah ke sana… hehehe
      KiD recently posted…Wordless Wednesday | Helikopter dalam RumahMy Profile

  • anif 15 January 2013 at 12:02 pm

    Tak pernah lagi ke sana..
    anif recently posted…Maybank – Kini Lebih Mudah!My Profile

  • papa mifz 15 January 2013 at 1:10 pm

    kopok lekor nya gebu-begu yer…
    papa mifz recently posted…Watak Utama Blog PapaMifz.comMy Profile

  • akubiomed 15 January 2013 at 1:52 pm

    Belum pernah sampai lagi dekat sini. Tengok hasil ikan macam rasa hendak beli.

    • KiD 16 January 2013 at 6:42 pm

      ikan.. ikan… murah! murah!! memang rambang mata bro.. hulur duit je.. :)
      KiD recently posted…Wordless Wednesday | Helikopter dalam RumahMy Profile

  • ohcikgu 15 January 2013 at 2:03 pm

    memang sesuai nak memborong ni. hehe..
    ohcikgu recently posted…Kamu Saja – Ainan Tasneem Official MTV HDMy Profile

  • sohoque 15 January 2013 at 3:26 pm

    aku pernah buat program baktisiswa kat sini masa kat univ dulu
    sohoque recently posted…Solat Dan Terjemahannya – Applikasi Android Di Google PlayMy Profile

  • Nadot 15 January 2013 at 4:19 pm

    hahaha.. tiba-tiba saya suka ikan kering dan boleh rawat sindrom tu plak eh.. kejam lagi!.. hihi.. tp siyes menarik.. tak pernah dgr tempat ni.. harus pegi ni kalau pergi utara bile2 :)
    Nadot recently posted…Sushi King Makin MantapMy Profile

    • KiD 16 January 2013 at 6:44 pm

      sindrom kenadotan yang melampau2.. hik3
      KiD recently posted…Wordless Wednesday | Helikopter dalam RumahMy Profile

  • diana 15 January 2013 at 5:57 pm

    dah pernah pegi kat sini..borong sampai kering..hahahahh
    diana recently posted…KENALI DIRI ANDA MELALUI CARA ANDA MEMBAWA BEGMy Profile

  • boni kacak 15 January 2013 at 6:43 pm

    rasanya macam saya pernah pergi sini lah.. tapi tak ingat bila masa nya.. adeh.. muda2 dah pelupa..
    boni kacak recently posted…Penyamun Inc. Serang Amcorp MallMy Profile

    • eyriqazz 15 January 2013 at 6:48 pm

      ehem2, pergi dengan neelofa ke bro? Patutla tak ingat…

  • Syarih 15 January 2013 at 7:25 pm

    Wah…Tanjung Dawai…tak jauh dah dengan Alor Setar (dekat rumah saya)…leh terjah laksa Teluk Kechai….bila nak sampai sini bro?
    Syarih recently posted…TM Unifi Di Alor Setar Bermula Jun 2013 – Daftar Segera.My Profile

  • syaifuddin alias 16 January 2013 at 10:30 am

    macam2 barangan basah dan kering dijual ya.kalau dari gambar nampak besar..
    syaifuddin alias recently posted…Cara Pohon Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M)My Profile

  • KiD 16 January 2013 at 6:44 pm

    ahhhaaaa… aku dah agak dah, mesti tulis nama ayah aku.. hehhehe
    KiD recently posted…Perfume MurahMy Profile

  • zie fauzi 17 January 2013 at 2:18 am

    lor…kalau pi tanjung dawai mmg lalu jalan ke rumah dah ni…awat tak singgah… :)

    ruginya x berani makan ikan pekasam…sedap..tambah kalau mkn dengan nasi panas2 atau dengan pulut….

    kalau nak ke pantai merdeka boleh je naik bot dr tanjung dawai tu… lain kali mai try la yer
    zie fauzi recently posted…OST dan Sinopsis Setia Hujung NyawaMy Profile

  • matjoe 18 January 2013 at 9:53 am

    lagu cinta pantai merdeka ada sebut pasal tanjung dawai ni. been there once. mmg mcam2 ada jual.
    matjoe recently posted…Nature of AmbitionMy Profile

  • ashar 20 January 2013 at 9:00 pm

    25 tahun dahulu tempat inilah saya selalu bermain kerana tidak jauh dari rumah saya di Merbuk.Semoga Tanjung Dawai dan segenap penduduknya mendapat berkah dan rahmatNya. Amin…

  • [...] Tanjung Dawai, salah satu tempat menarik untuk dikunjungi di Sungai Petani. Kalau dah singgah ke sini, rugi rasanya kalau tak pekena ikan bakar sekali. Last time terjah, sempatla dinner dan pekena ikan bakar di Tanjung Dawai ini : [...]

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: