≡ Menu

Berpanjangan pula selsema dan batuk-batuk Alisya kali ini. Dah nak masuk seminggu. Sudah pergi ambil ubat, tapi :

 

Susahnya nak makan ubat (gambar Alisya 2 tahun lepas)

Fuhh, siap diludah-ludah balik ubat tu. Buat Mamanya naik angin. Kesian pula tengok Alisya kena marah dengan Papa dan Mama susah nak makan ubat. Tapi, kalau tak makan, macam mana nak sembuh kan? Tidur pun kuat dengkurannya kerana susah nak bernafas kahak masih banyak di tekak.

Umm, any tips nak kasi anak mudah makan ubat ?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • Orang Kampung 8 January 2013, 10:51 pm

    sian Alisya…biasalah budak kecik mcm tu bab ubat memang takut..kena bnyk sabar Bro..
    Orang Kampung recently posted…Projek Mega Tahun 2013My Profile

    Reply
  • Orang Kampung 8 January 2013, 10:53 pm

    Semoga Alisya cepat sembuh….
    Orang Kampung recently posted…Projek Mega Tahun 2013My Profile

    Reply
  • namiacinta 8 January 2013, 10:55 pm

    kasi hancurkan itu ubat letak air sikit bagi ler makan ….
    ehh tapi kalau tu ubat tablet ler kalau cam ubat batuk tuh tak jadi masalah kot kan kan kan
    namiacinta recently posted…Cinta & Cita-CitaMy Profile

    Reply
  • Miza Yusof 8 January 2013, 11:20 pm

    Sian Alisya. Biasalah budak-budak gitu peel nya bila time makan ubat.
    Semoga cepat sembuh :)
    Miza Yusof recently posted…TESTIMONI SELEPAS SEBULAN MENGGUNAKAN VITAMIN C ORGANIK 500 MGMy Profile

    Reply
  • diana 8 January 2013, 11:21 pm

    Dah sekolah memang sakit je manjang..anak saya tahun lepas tiap2 bulan mestii ada cuti sekolah seminggu dalam sebulan tu..berjangkit dari kawan2..
    diana recently posted…STATISTIK PENAMPILAN KATE MIDDLETONMy Profile

    Reply
  • MK Kimi 8 January 2013, 11:25 pm

    berbeza dgn anak sedara sy, suka telan ubat. tp bahaya lah kalau yg suka sgt nih…
    MK Kimi recently posted…My Random Feel. Please Don’t Butthurt, Will You?My Profile

    Reply
  • AmiRini 8 January 2013, 11:54 pm

    Siannya… Semoga Alisya sembuh cepat.. Kalau Harraz… AmiRini akan guna syringe… mula2.. kasi dia air masak… pastu ubat.. pastu air masak…. so dia akan rasa selesa sikit… sbb sesetengah ubat selsema (atarax or zyrtex) pahit… so kena hilang kan rasa pahit dengan cara selang seli dengan air…
    Hope tips ni dpt membantu…
    P/S: selalunya Harraz akan dpt ubat dlm btk liquid… xpernah dpt btk pil… so xboleh membantu kalau Alisya dpt ubat pil…
    AmiRini recently posted…Kering…. kering… kering….My Profile

    Reply
  • fazrol 9 January 2013, 12:08 am

    Anak aku suka jugak makan ubat.. yg sedap punya laa…

    Suap ubat guna apa bro?

    Kalau aku selalu guna picagari…
    senang…
    fazrol recently posted…Hadiah Birthday Untuk Ibu (Sayang)My Profile

    Reply
    • eyriqazz 9 January 2013, 12:14 am

      guna picagari juga..dulu ok,skangni susah pula alisya nak makan ubat ni

      Reply
  • hazman aka species1980 9 January 2013, 9:22 am

    Hurmm…. mintak tolong cikgu sekolah dia suapkan ubat tu… huhuhu
    hazman aka species1980 recently posted…Video gol Darul Takzim FC ( JOHOR ) vs PAHANG (3-2) 9 JANUARI 2013My Profile

    Reply
  • Nor 9 January 2013, 9:33 am

    budak kecik memang susah makan ubat. saya try campur ubat (cecair) dlm air yg dia suka minum.kadang dia dah get used dgn picagari pun susah juga; nampak picagari pun dah siap tutup mulut! try bagi dia minum air (cth vitagen) guna sudu, sambil selang selikan dgn ubat tadi. Kut dia tak perasan yg salah satu suapan guna sudu tadi sebenarnya ada ubat! anak saya setakat ni guna trick camtu ok lah menjadi.
    Nor recently posted…Cegah migraine sebelum ia memusnahkan hidup anda!My Profile

    Reply
  • Myvitrd 9 January 2013, 9:50 am

    samalah bro.. dengan anak aku.. memang kalau bab makan ubat paling susah.. aku selalu guna picagari je.. dah tu paksa ngangalah.. banjir air matalah dia nangis
    Myvitrd recently posted…Nota Buat Yang Bergelar Seorang BOSMy Profile

    Reply
  • papa mifz 9 January 2013, 1:54 pm

    macam anak den bagi ubat guna sudu jer..alhamdulillah dia takde masalah untuk makan ubat…
    papa mifz recently posted…Pulau Menarik di TerengganuMy Profile

    Reply
  • syaifuddin alias 9 January 2013, 3:25 pm

    budak2 mmg pyh nk mkn ubat..
    tp kalau tak beri makin melarat

    Reply
  • Ayu Fatarina 9 January 2013, 6:15 pm

    Iman
    try carik kartun2 yang tunjukkan anak2 dia makan ubat, cam aku anak aku suka sangat Upin Ipin, ada satu scene Ehsan & Upin & Ipin demam, then depa sume makan ubat, dari situ aku kata Iemrand kena makan ubat sebab Ehsan, Upin & Ipin pun makan ubat jugak kalau nak sihat.. Start dari hari tu, takde masalah langsung nak bagi Iemrand makan ubat, Alhamdulillah.. Sebelum tu, aku macam berperang dunia ketiga kalau nak bagi dia makan ubat ok.. Azab! hahaha
    Ayu Fatarina recently posted…Wordless Wednesday – Manja, Si Ular Sawa :) My Profile

    Reply
  • akubiomed 10 January 2013, 10:35 am

    Alhamdulillah anak tidak ada masalah makan ubat kecuali yang pahit.

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »