Susahnya nak Makan Ubat

Berpanjangan pula selsema dan batuk-batuk Alisya kali ini. Dah nak masuk seminggu. Sudah pergi ambil ubat, tapi :

 

Susahnya nak makan ubat (gambar Alisya 2 tahun lepas)

Fuhh, siap diludah-ludah balik ubat tu. Buat Mamanya naik angin. Kesian pula tengok Alisya kena marah dengan Papa dan Mama susah nak makan ubat. Tapi, kalau tak makan, macam mana nak sembuh kan? Tidur pun kuat dengkurannya kerana susah nak bernafas kahak masih banyak di tekak.

Umm, any tips nak kasi anak mudah makan ubat ?

Comments

  1. says

    Siannya… Semoga Alisya sembuh cepat.. Kalau Harraz… AmiRini akan guna syringe… mula2.. kasi dia air masak… pastu ubat.. pastu air masak…. so dia akan rasa selesa sikit… sbb sesetengah ubat selsema (atarax or zyrtex) pahit… so kena hilang kan rasa pahit dengan cara selang seli dengan air…
    Hope tips ni dpt membantu…
    P/S: selalunya Harraz akan dpt ubat dlm btk liquid… xpernah dpt btk pil… so xboleh membantu kalau Alisya dpt ubat pil…
    AmiRini recently posted…Kering…. kering… kering….My Profile

  2. says

    budak kecik memang susah makan ubat. saya try campur ubat (cecair) dlm air yg dia suka minum.kadang dia dah get used dgn picagari pun susah juga; nampak picagari pun dah siap tutup mulut! try bagi dia minum air (cth vitagen) guna sudu, sambil selang selikan dgn ubat tadi. Kut dia tak perasan yg salah satu suapan guna sudu tadi sebenarnya ada ubat! anak saya setakat ni guna trick camtu ok lah menjadi.
    Nor recently posted…Cegah migraine sebelum ia memusnahkan hidup anda!My Profile

  3. says

    Iman
    try carik kartun2 yang tunjukkan anak2 dia makan ubat, cam aku anak aku suka sangat Upin Ipin, ada satu scene Ehsan & Upin & Ipin demam, then depa sume makan ubat, dari situ aku kata Iemrand kena makan ubat sebab Ehsan, Upin & Ipin pun makan ubat jugak kalau nak sihat.. Start dari hari tu, takde masalah langsung nak bagi Iemrand makan ubat, Alhamdulillah.. Sebelum tu, aku macam berperang dunia ketiga kalau nak bagi dia makan ubat ok.. Azab! hahaha
    Ayu Fatarina recently posted…Wordless Wednesday – Manja, Si Ular Sawa :)My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing