Susahnya nak Makan Ubat

by eyriqazz on 8 January 2013

in Alisya, family

Berpanjangan pula selsema dan batuk-batuk Alisya kali ini. Dah nak masuk seminggu. Sudah pergi ambil ubat, tapi :

 

Susahnya nak makan ubat (gambar Alisya 2 tahun lepas)

Fuhh, siap diludah-ludah balik ubat tu. Buat Mamanya naik angin. Kesian pula tengok Alisya kena marah dengan Papa dan Mama susah nak makan ubat. Tapi, kalau tak makan, macam mana nak sembuh kan? Tidur pun kuat dengkurannya kerana susah nak bernafas kahak masih banyak di tekak.

Umm, any tips nak kasi anak mudah makan ubat ?

  • Orang Kampung 8 January 2013 at 10:51 pm

    sian Alisya…biasalah budak kecik mcm tu bab ubat memang takut..kena bnyk sabar Bro..
    Orang Kampung recently posted…Projek Mega Tahun 2013My Profile

    • Orang Kampung 8 January 2013 at 10:52 pm

      Semoga Alisya cepat sembuh….
      Orang Kampung recently posted…Projek Mega Tahun 2013My Profile

  • Orang Kampung 8 January 2013 at 10:53 pm

    Semoga Alisya cepat sembuh….
    Orang Kampung recently posted…Projek Mega Tahun 2013My Profile

  • namiacinta 8 January 2013 at 10:55 pm

    kasi hancurkan itu ubat letak air sikit bagi ler makan ….
    ehh tapi kalau tu ubat tablet ler kalau cam ubat batuk tuh tak jadi masalah kot kan kan kan
    namiacinta recently posted…Cinta & Cita-CitaMy Profile

    • eyriqazz 9 January 2013 at 7:22 pm

      Ubat cecair..susah juga nak makan skang ni
      eyriqazz recently posted…Blog Eyriqazz Kena PantauMy Profile

  • Miza Yusof 8 January 2013 at 11:20 pm

    Sian Alisya. Biasalah budak-budak gitu peel nya bila time makan ubat.
    Semoga cepat sembuh :)
    Miza Yusof recently posted…TESTIMONI SELEPAS SEBULAN MENGGUNAKAN VITAMIN C ORGANIK 500 MGMy Profile

  • diana 8 January 2013 at 11:21 pm

    Dah sekolah memang sakit je manjang..anak saya tahun lepas tiap2 bulan mestii ada cuti sekolah seminggu dalam sebulan tu..berjangkit dari kawan2..
    diana recently posted…STATISTIK PENAMPILAN KATE MIDDLETONMy Profile

  • MK Kimi 8 January 2013 at 11:25 pm

    berbeza dgn anak sedara sy, suka telan ubat. tp bahaya lah kalau yg suka sgt nih…
    MK Kimi recently posted…My Random Feel. Please Don’t Butthurt, Will You?My Profile

  • AmiRini 8 January 2013 at 11:54 pm

    Siannya… Semoga Alisya sembuh cepat.. Kalau Harraz… AmiRini akan guna syringe… mula2.. kasi dia air masak… pastu ubat.. pastu air masak…. so dia akan rasa selesa sikit… sbb sesetengah ubat selsema (atarax or zyrtex) pahit… so kena hilang kan rasa pahit dengan cara selang seli dengan air…
    Hope tips ni dpt membantu…
    P/S: selalunya Harraz akan dpt ubat dlm btk liquid… xpernah dpt btk pil… so xboleh membantu kalau Alisya dpt ubat pil…
    AmiRini recently posted…Kering…. kering… kering….My Profile

  • fazrol 9 January 2013 at 12:08 am

    Anak aku suka jugak makan ubat.. yg sedap punya laa…

    Suap ubat guna apa bro?

    Kalau aku selalu guna picagari…
    senang…
    fazrol recently posted…Hadiah Birthday Untuk Ibu (Sayang)My Profile

    • eyriqazz 9 January 2013 at 12:14 am

      guna picagari juga..dulu ok,skangni susah pula alisya nak makan ubat ni

  • hazman aka species1980 9 January 2013 at 9:22 am

    Hurmm…. mintak tolong cikgu sekolah dia suapkan ubat tu… huhuhu
    hazman aka species1980 recently posted…Video gol Darul Takzim FC ( JOHOR ) vs PAHANG (3-2) 9 JANUARI 2013My Profile

  • Nor 9 January 2013 at 9:33 am

    budak kecik memang susah makan ubat. saya try campur ubat (cecair) dlm air yg dia suka minum.kadang dia dah get used dgn picagari pun susah juga; nampak picagari pun dah siap tutup mulut! try bagi dia minum air (cth vitagen) guna sudu, sambil selang selikan dgn ubat tadi. Kut dia tak perasan yg salah satu suapan guna sudu tadi sebenarnya ada ubat! anak saya setakat ni guna trick camtu ok lah menjadi.
    Nor recently posted…Cegah migraine sebelum ia memusnahkan hidup anda!My Profile

  • Myvitrd 9 January 2013 at 9:50 am

    samalah bro.. dengan anak aku.. memang kalau bab makan ubat paling susah.. aku selalu guna picagari je.. dah tu paksa ngangalah.. banjir air matalah dia nangis
    Myvitrd recently posted…Nota Buat Yang Bergelar Seorang BOSMy Profile

  • papa mifz 9 January 2013 at 1:54 pm

    macam anak den bagi ubat guna sudu jer..alhamdulillah dia takde masalah untuk makan ubat…
    papa mifz recently posted…Pulau Menarik di TerengganuMy Profile

  • syaifuddin alias 9 January 2013 at 3:25 pm

    budak2 mmg pyh nk mkn ubat..
    tp kalau tak beri makin melarat

  • Ayu Fatarina 9 January 2013 at 6:15 pm

    Iman
    try carik kartun2 yang tunjukkan anak2 dia makan ubat, cam aku anak aku suka sangat Upin Ipin, ada satu scene Ehsan & Upin & Ipin demam, then depa sume makan ubat, dari situ aku kata Iemrand kena makan ubat sebab Ehsan, Upin & Ipin pun makan ubat jugak kalau nak sihat.. Start dari hari tu, takde masalah langsung nak bagi Iemrand makan ubat, Alhamdulillah.. Sebelum tu, aku macam berperang dunia ketiga kalau nak bagi dia makan ubat ok.. Azab! hahaha
    Ayu Fatarina recently posted…Wordless Wednesday – Manja, Si Ular Sawa :) My Profile

  • akubiomed 10 January 2013 at 10:35 am

    Alhamdulillah anak tidak ada masalah makan ubat kecuali yang pahit.

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: