Pengalaman Jadi Ah Long

by eyriqazz on 11 January 2013

in General

Dulu, Eyriqazz pernah kerja Ah Long. Ah long with a license one @ Recovery Officer di salah sebuah bank di Malaysia

Ah LongSaya Bukan Ah Long, Saya Cuma nak tolong

Banyak pengalaman pahit dan manis ketika bekerja sebagai Ah Long ini. Belajar mengenali sikap seseorang, genuine or berpura-pura, hati disentuh dan buat menitik air mata, etc… Kali ini nak berkongsi beberapa pengalaman ketika jadi Ah Long with a license one :

Pengalaman 1 – Isteri Merana Penangan Suami

Kes loan bersama bekas suami Isteri. Suami ex-contractor, Isteri Akauntan gaji lebih RM7K sebulan. Dek penangan suami yang kehilangan sumber pencarian dan akhirnya bercerai, bekas Isteri yang menanggung sengsara. Loan beberapa biji rumah banyak yang tidak terbayar. Bread winner dalam keluarga, dengan keluarga di kampung sangat memerlukan bantuannya. End result, gembira dapat bantu dengan propose jual rumah tersebut dan balance o/s lebih separuh daripadanya minta waiver.

Pengalaman 2 – Playboy Kedai Butik

Loan rumah RM1.4 juta plus. Satu stage lagi untuk bankrupt. Datang di saat-saat akhir dan katanya ada pembeli yang nak beli rumah tersebut dan propose full settlement dengan RM200K+ di waivekan. Proposal sampai ke CEO bank ketika itu. Approve…Bukan main gembira siap datang ucap terimakasih etc.

Pengalaman 3 – Adik Beradik Berebut Rumah

- Loan rumah atas nama ibu dan anak sulung. Anak sulung bekerja sebagai nurse dan membayarkan rumah tersebut. Namun, banyak bulan juga tertangguh/tidak dibayar. Ibu meninggal.Adik beradik lain berebutkan rumah itu. Walhal anak sulung yang membayarnya dan rumah tersebut lebih dari 12 bulan tertunggak.

Pengalaman 4 – Abang tak dapat naik pangkat

- Seorang anggota polis berpangkat besar. Jadi guarantor adiknya. Satu stage lagi untuk bankrupt. Rumah pula di Lembah Beringin yang tiada orang nak tinggal dan beli. Buat full proposal dengan buat pinjaman koperasi polis. Dapat peluang naik pangkat namun kerana hutang dan dapat tindakan mahkamah, tidak dapat naik pangkat. Adik melarikan diri. Abang menanggung sengsara.

Yup, pengalaman sebegini mengajar eyriqazz. Jangan mudah-mudah untuk jadi Joint Borrower atau Penjamin. Juga, jangan kasi pinjam duit dekat orang yang kita tidak begitu kenali or percayai. Sebab duit, adik beradik pun boleh hilang saudara.

P.s : Pernah ada pengalaman dengan Ah Long?

  • MrJocko 11 January 2013 at 12:02 pm

    pinjam dengan Abang Long ada la,,, :)
    MrJocko recently posted…Projek Terbaru Bersama Xtion Park PaintballMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:13 pm

      Hahaha…bro pun pernah jadi guarantor kan?
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • halif 11 January 2013 at 12:08 pm

    Saya xde pengalaman dengan Ah Long, cuma ada kenangan pahit dengan tukang tarik kereta. muehehehehe
    halif recently posted…Rezeki Tambahan Dari IlahiMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:13 pm

      tentu sedih kan bro kereta kena tarik?
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • Cheqkaq 11 January 2013 at 12:11 pm

    Cheqkaq pernah ade satu cerita..Mase tu makcik dalam kesusahan n mintak cheqkaq pinjam duit ngn ah long..memang sangat menakutkan sebab nak berurusan pon dalam kereta jer..cermin kereta bukan main gelap..Allah Maha Mengetahui dan Maha Mendengar, end up makcik x jadi paksa cheqkaq buat loan ngn Ah Long
    Cheqkaq recently posted…SIHIR CINTA ~ Semanis KurmaMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:14 pm

      Fuhh..nasib baik…
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • Anuar 11 January 2013 at 1:00 pm

    Takut betul bila baca cerita-cerita tentang Along Ni.. SYukur Alhamdulillah.. Tak pernah terjebak lagi setakat ini…. Harap-harap dijauhkanlah perkara tersebut dalam keluarga kami…
    Anuar recently posted…Tempahan Quilling terbesar yang pernah diterima..My Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:15 pm

      Yup..better safe than sorry
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • diana 11 January 2013 at 1:09 pm

    DENGAR AHLONG JE DAH TAKUT..KAWAN SERUMAH DULU PINJAM DUIT DENGAN AHLONG..HARI2 AHLONG TU DATANG KUTIP DUIT.JIRAN2 PUN APA LAGI DOK GOSSIP2 LA.KATA LELAKI KERAP DATANG UMAH.PADAHAL ITU AHLONG.BUKAN NYA SAMPAI MASUK DALAM UMAH PUN..PASRAH JE LA…HEHEH

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:16 pm

      Fuhh..memang tak tenteram hidup pinjam duit dengan Ah Long
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • mz 11 January 2013 at 1:55 pm

    hanya yg pernah mengalami akan paham..me ada gak pengalaman buruk tp tak nak ingat wpun kesannya me tanggung sampai sekrg..
    mz recently posted…1st time | @JM Bariani HouseMy Profile

    • ezna 11 January 2013 at 6:47 pm

      U ada pengalaman Ah Long?….
      ezna recently posted…Giveaway Jom Cuti ke Hotel Palace of the Golden HorsesMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:20 pm

      Pengalaman buruk dengan Ah Long?
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • Myvitrd 11 January 2013 at 3:52 pm

    memang sebut pasal pinjaman duit ni mengerikan.. kalau kes kena kejar along kredit kad sebab tertunggak tu dah biasa.. hahaha.. dulu aku rajin juga jadi penjamin dekat adik beradik dengan saudara mara masuk belajar.. kena buat loan belajar jadi penjamin.. selamat semua tak buat masalah.. habis belajar semua byr hutang ikut jadual
    Myvitrd recently posted…Harraz Dapat Kawan baru.. Anak Dara Lagi..My Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:16 pm

      Alhamdulillah…Kredit kad pun salah satu Ah long secara senyap…
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • Bro Framestone 11 January 2013 at 5:08 pm

    Tak berani nak jadi penjamin. Itu sahaja, dengan adik beradik ajar dorang jangan buat loan jika tidak mampu or tiada pendapatan yang tetap.

    Ayah pernah kena sebab rakannya lari. Dia terpaksa tanggung, tapi xmampu. Hanya mampu blacklistkan nama sendiri je
    Bro Framestone recently posted…Setelah 2 Bulan Mendirikan Rumah TanggaMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:19 pm

      Pakcik pun ada yang kena…jadi guarantor kereta..Last2 kena blacklistedkan…
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • yangbaik 11 January 2013 at 5:43 pm

    aye… seboleh-bolehnya janganlah berhadapan dengan ah long tapi kalau berhadapan secara tak sengaja atau memang tak tahu tak per lah kan… heih menakutkan
    yangbaik recently posted…Di mana letaknya keadilanMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:19 pm

      Secara tak sengaja??
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • ezna 11 January 2013 at 6:47 pm

    Tak berani bermain api dengan Ah Long…:-(
    ezna recently posted…Giveaway Jom Cuti ke Hotel Palace of the Golden HorsesMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:18 pm

      Bahaya
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • papa mifz 11 January 2013 at 6:55 pm

    kadang2 begitulah, bila adik beradik mintak jadi penjamin tak ditolong merajuk pulak…bila ditolong takut dia tak boleh bayar pulak…hmm…
    papa mifz recently posted…Cara Tidurkan AnakMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:18 pm

      Kena berhati2..Better merajuk sekarang dari merajuk di kemudian hari
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • Nadot 11 January 2013 at 7:03 pm

    Menakutkannya baca cerita2 di atas. Macam2 jenis orang ni. Semoga la dijauhkan dari kita semua :)
    Nadot recently posted…Ayam Bakar Mas Mono Shah Alam yang SedapMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:18 pm

      Owwh, Ah long mahu minta hutang..Hutang belanja eyriqazz, 7 hari 7 malam bila nak ditunaikan?
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • ishy77 11 January 2013 at 7:16 pm

    mcm2 kisah pasal ahlong dan loan ye..ahlong dan loan xdpt dipisahkan…sama mcm loan dan kita :(
    ishy77 recently posted…Pakej Streamyx dengan kelajuan 8MbpsMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:17 pm

      tapi kenapa pihak berkuasa macam pandang sebelah mata saja?
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

      • ishy77 12 January 2013 at 7:01 pm

        ada kepentingan lain kot.. :)
        ishy77 recently posted…Hari serba tak kenaMy Profile

  • Fauzi Blues 11 January 2013 at 7:19 pm

    Takut wooo…
    Fauzi Blues recently posted…Lebih 180 Tahun Freemason Bertapak Di Malaysia!!My Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:17 pm

      memang takut…
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • sharinginfoz 11 January 2013 at 8:18 pm

    Minta dijauhkan drp benda mcm ni
    sharinginfoz recently posted…Ribut Sonamu Berada di Tahap LemahMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:17 pm

      Bro tak terjebak kot…
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • syaifuddin alias 11 January 2013 at 8:59 pm

    huu.tak akan punya jadi macam gni..bahaya laa
    syaifuddin alias recently posted…Advertorial Di Blog SpudinPunya.ComMy Profile

    • eyriqazz 11 January 2013 at 9:16 pm

      Bahaya
      eyriqazz recently posted…Pengalaman Jadi Ah LongMy Profile

  • halif 11 January 2013 at 9:17 pm

    Itula. sedih tgk kete kne tarik.
    halif recently posted…‘Pakcik Ada 30 Buah Rumah Sewa’My Profile

  • Een 11 January 2013 at 11:32 pm

    NIce sharing experience bro.
    Een recently posted…Nasihat Paling Best Untuk BerniagaMy Profile

  • Arrazi 12 January 2013 at 2:27 am

    Tragis juga cerita bab jadi penjamin ni. Kena berhati-hatilah. Niatnya ingin tolong orang, di akhir cerita, kita yang merana.
    Arrazi recently posted…Ketahui 5 Perkara Penting Sebelum Membuat Jadual KerjaMy Profile

  • qadar 12 January 2013 at 5:20 pm

    inilah yang akan terjadi jika kita selalu mementigkan duit, boleh bergaduh dibuatnya.
    qadar recently posted…Berkatnya Hari Jumaat IniMy Profile

    • KiD 13 January 2013 at 11:48 pm

      tu laaaa bro.. hal camni adik beradik leh gaduh.. mintak dijauhkan laaa
      KiD recently posted…Tahun Melawat Terengganu 2013My Profile

      • eyriqazz 13 January 2013 at 11:51 pm

        Owhh, ni mesti hang ada hutang kahwin dengan hazman belum bayar lagi ni..hik3…

  • Miza Yusof 12 January 2013 at 6:38 pm

    Tak pernah ada pengalaman jadi penjamin lagi.
    Cuma pengalaman nak mintak duit yang kawan pinjam je.
    Kemain liat nak bayar. Macam-macam alasan diberinya. huhu
    Itupun dah tak sampai hati, diamkan jelah.
    Sampai satu tahap memang dah takde duit terpaksalah berkeras hati :)
    Miza Yusof recently posted…BUAH NAM-NAMMy Profile

  • ishy77 12 January 2013 at 7:02 pm

    ada kepentingan lain kot.. :)
    ishy77 recently posted…Hari serba tak kenaMy Profile

  • Ladfe Amir 12 January 2013 at 9:58 pm

    along yg keje bank ni dah terpaksa bertegas kerana si pemiutang memang liat nak bayar. takkan masih nak belas kasihan jika surat sudah dihantar, tp masih buat tidak tahu
    Ladfe Amir recently posted…Tip Nuffnang Untuk Dapatkan Iklan Kempen CPUV Buffered EarningMy Profile

    • eyriqazz 12 January 2013 at 10:19 pm

      Kadang-kadang bukan mereka buat tidak tahu, tapi sometimes memang mereka in financial difficulties i..e ahli keluarga sakit, anak2 sambung belajar, etc…

      bank pula, dah makin tak bayar makin membebankan peminjam i.e. naikkan interest rate..kalau interest asal pun boleh sangkut,bila dinaikkan, of course instalment pun turut naik…

  • akubiomed 13 January 2013 at 1:29 am

    Ada nampak usaha bro untuk membantu mereka yang bermasalah. Ia adalah satu usaha yang murni walaupun bukan tanggungjawab hakiki untuk membantu.

    • eyriqazz 13 January 2013 at 1:37 am

      Hik3..boss saya siap sound time tu…Kenapa baik sangat dengan peminjam? U bekerja dengan mereka or us? Jawapan saya, both…Tanpa peminjam, tiadalah Recovery officer kan?

      • KiD 13 January 2013 at 11:47 pm

        ahhhaaaaaa…. bernas sungguh jawapan eyriqazz.. hehehehe
        KiD recently posted…Tahun Melawat Terengganu 2013My Profile

  • Melastik Bintang 13 January 2013 at 8:56 am

    belum pernah lagi tuan Eyriqazz..

    tetapi sedih kalau baca kisah-kisah mereka yang terlibat dengan ah long…si isteri dan anak selalu jadi mangsa….
    Melastik Bintang recently posted…10 Kesilapan Dalam Mendidik Anak-AnakMy Profile

  • KiD 13 January 2013 at 11:45 pm

    jadi guarantor… fuuuuhhh.. sakit bila orang tak bayar.. nasib dah setel..
    KiD recently posted…Tahun Melawat Terengganu 2013My Profile

  • Aanna hazana 7 February 2013 at 2:09 pm

    pengalaman yg cukup pahit inga umahtangga musnah n husbn kwn rapat ambik kesempatan dgn kesusahan nie. ya allah kuatkn semangat hambamu nie…..

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: