Pengalaman Jadi Ah Long

Dulu, Eyriqazz pernah kerja Ah Long. Ah long with a license one @ Recovery Officer di salah sebuah bank di Malaysia

Ah LongSaya Bukan Ah Long, Saya Cuma nak tolong

Banyak pengalaman pahit dan manis ketika bekerja sebagai Ah Long ini. Belajar mengenali sikap seseorang, genuine or berpura-pura, hati disentuh dan buat menitik air mata, etc… Kali ini nak berkongsi beberapa pengalaman ketika jadi Ah Long with a license one :

Pengalaman 1 – Isteri Merana Penangan Suami

Kes loan bersama bekas suami Isteri. Suami ex-contractor, Isteri Akauntan gaji lebih RM7K sebulan. Dek penangan suami yang kehilangan sumber pencarian dan akhirnya bercerai, bekas Isteri yang menanggung sengsara. Loan beberapa biji rumah banyak yang tidak terbayar. Bread winner dalam keluarga, dengan keluarga di kampung sangat memerlukan bantuannya. End result, gembira dapat bantu dengan propose jual rumah tersebut dan balance o/s lebih separuh daripadanya minta waiver.

Pengalaman 2 – Playboy Kedai Butik

Loan rumah RM1.4 juta plus. Satu stage lagi untuk bankrupt. Datang di saat-saat akhir dan katanya ada pembeli yang nak beli rumah tersebut dan propose full settlement dengan RM200K+ di waivekan. Proposal sampai ke CEO bank ketika itu. Approve…Bukan main gembira siap datang ucap terimakasih etc.

Pengalaman 3 – Adik Beradik Berebut Rumah

– Loan rumah atas nama ibu dan anak sulung. Anak sulung bekerja sebagai nurse dan membayarkan rumah tersebut. Namun, banyak bulan juga tertangguh/tidak dibayar. Ibu meninggal.Adik beradik lain berebutkan rumah itu. Walhal anak sulung yang membayarnya dan rumah tersebut lebih dari 12 bulan tertunggak.

Pengalaman 4 – Abang tak dapat naik pangkat

– Seorang anggota polis berpangkat besar. Jadi guarantor adiknya. Satu stage lagi untuk bankrupt. Rumah pula di Lembah Beringin yang tiada orang nak tinggal dan beli. Buat full proposal dengan buat pinjaman koperasi polis. Dapat peluang naik pangkat namun kerana hutang dan dapat tindakan mahkamah, tidak dapat naik pangkat. Adik melarikan diri. Abang menanggung sengsara.

Yup, pengalaman sebegini mengajar eyriqazz. Jangan mudah-mudah untuk jadi Joint Borrower atau Penjamin. Juga, jangan kasi pinjam duit dekat orang yang kita tidak begitu kenali or percayai. Sebab duit, adik beradik pun boleh hilang saudara.

P.s : Pernah ada pengalaman dengan Ah Long?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

50 thoughts on “Pengalaman Jadi Ah Long

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.