Pengalaman Jadi Ah Long

Dulu, Eyriqazz pernah kerja Ah Long. Ah long with a license one @ Recovery Officer di salah sebuah bank di Malaysia

Ah LongSaya Bukan Ah Long, Saya Cuma nak tolong

Banyak pengalaman pahit dan manis ketika bekerja sebagai Ah Long ini. Belajar mengenali sikap seseorang, genuine or berpura-pura, hati disentuh dan buat menitik air mata, etc… Kali ini nak berkongsi beberapa pengalaman ketika jadi Ah Long with a license one :

Pengalaman 1 – Isteri Merana Penangan Suami

Kes loan bersama bekas suami Isteri. Suami ex-contractor, Isteri Akauntan gaji lebih RM7K sebulan. Dek penangan suami yang kehilangan sumber pencarian dan akhirnya bercerai, bekas Isteri yang menanggung sengsara. Loan beberapa biji rumah banyak yang tidak terbayar. Bread winner dalam keluarga, dengan keluarga di kampung sangat memerlukan bantuannya. End result, gembira dapat bantu dengan propose jual rumah tersebut dan balance o/s lebih separuh daripadanya minta waiver.

Pengalaman 2 – Playboy Kedai Butik

Loan rumah RM1.4 juta plus. Satu stage lagi untuk bankrupt. Datang di saat-saat akhir dan katanya ada pembeli yang nak beli rumah tersebut dan propose full settlement dengan RM200K+ di waivekan. Proposal sampai ke CEO bank ketika itu. Approve…Bukan main gembira siap datang ucap terimakasih etc.

Pengalaman 3 – Adik Beradik Berebut Rumah

– Loan rumah atas nama ibu dan anak sulung. Anak sulung bekerja sebagai nurse dan membayarkan rumah tersebut. Namun, banyak bulan juga tertangguh/tidak dibayar. Ibu meninggal.Adik beradik lain berebutkan rumah itu. Walhal anak sulung yang membayarnya dan rumah tersebut lebih dari 12 bulan tertunggak.

Pengalaman 4 – Abang tak dapat naik pangkat

– Seorang anggota polis berpangkat besar. Jadi guarantor adiknya. Satu stage lagi untuk bankrupt. Rumah pula di Lembah Beringin yang tiada orang nak tinggal dan beli. Buat full proposal dengan buat pinjaman koperasi polis. Dapat peluang naik pangkat namun kerana hutang dan dapat tindakan mahkamah, tidak dapat naik pangkat. Adik melarikan diri. Abang menanggung sengsara.

Yup, pengalaman sebegini mengajar eyriqazz. Jangan mudah-mudah untuk jadi Joint Borrower atau Penjamin. Juga, jangan kasi pinjam duit dekat orang yang kita tidak begitu kenali or percayai. Sebab duit, adik beradik pun boleh hilang saudara.

P.s : Pernah ada pengalaman dengan Ah Long?

Comments

  1. says

    Cheqkaq pernah ade satu cerita..Mase tu makcik dalam kesusahan n mintak cheqkaq pinjam duit ngn ah long..memang sangat menakutkan sebab nak berurusan pon dalam kereta jer..cermin kereta bukan main gelap..Allah Maha Mengetahui dan Maha Mendengar, end up makcik x jadi paksa cheqkaq buat loan ngn Ah Long
    Cheqkaq recently posted…SIHIR CINTA ~ Semanis KurmaMy Profile

  2. says

    DENGAR AHLONG JE DAH TAKUT..KAWAN SERUMAH DULU PINJAM DUIT DENGAN AHLONG..HARI2 AHLONG TU DATANG KUTIP DUIT.JIRAN2 PUN APA LAGI DOK GOSSIP2 LA.KATA LELAKI KERAP DATANG UMAH.PADAHAL ITU AHLONG.BUKAN NYA SAMPAI MASUK DALAM UMAH PUN..PASRAH JE LA…HEHEH

  3. says

    memang sebut pasal pinjaman duit ni mengerikan.. kalau kes kena kejar along kredit kad sebab tertunggak tu dah biasa.. hahaha.. dulu aku rajin juga jadi penjamin dekat adik beradik dengan saudara mara masuk belajar.. kena buat loan belajar jadi penjamin.. selamat semua tak buat masalah.. habis belajar semua byr hutang ikut jadual
    Myvitrd recently posted…Harraz Dapat Kawan baru.. Anak Dara Lagi..My Profile

  4. says

    Tak pernah ada pengalaman jadi penjamin lagi.
    Cuma pengalaman nak mintak duit yang kawan pinjam je.
    Kemain liat nak bayar. Macam-macam alasan diberinya. huhu
    Itupun dah tak sampai hati, diamkan jelah.
    Sampai satu tahap memang dah takde duit terpaksalah berkeras hati :)
    Miza Yusof recently posted…BUAH NAM-NAMMy Profile

    • says

      Kadang-kadang bukan mereka buat tidak tahu, tapi sometimes memang mereka in financial difficulties i..e ahli keluarga sakit, anak2 sambung belajar, etc…

      bank pula, dah makin tak bayar makin membebankan peminjam i.e. naikkan interest rate..kalau interest asal pun boleh sangkut,bila dinaikkan, of course instalment pun turut naik…

  5. Aanna hazana says

    pengalaman yg cukup pahit inga umahtangga musnah n husbn kwn rapat ambik kesempatan dgn kesusahan nie. ya allah kuatkn semangat hambamu nie…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing