Luahan Hati Seorang Blogger – Harga Sebuah Penulisan

Luahan Hati Seorang Blogger

Tertarik dengan Luahan Hati Seorang Rakan Blogger, Budak Besar Kecik yang berkongsi luahan perasaan yang Pengiklan mengambil mudah seorang blogger dan membuat andaian bukannya susah untuk berblog, menaip entry, dan mempromosikan secara percuma.

Personally, eyriqazz sendiri merasakan ramai lagi Pengiklan di luar sana yang memandang ringan kuasa bloggers dan mengambil mudah. Alahh, datang je event.Nanti kami bagi press release dan apa-apa yang berkaitan. Kamu berblog je. Bukan susah pun kan? Bila bloggers sudah dibiasakan dipanggil event, produk review etc secara percuma, sudah pasti mereka mengganggap, “Yup, they’re are willing to do it for free, Why Pay Maaa?”

Umm, Permintaan dan Penawaran. Bila terjadi sebegini, tak kesianke dekat Blogger yang Fulltime i.e. Broframestone yang memang mencari rezeki dengan berblog ini? .

How About Eyriqazz? Eyriqazz pun banyak je Pergi event-event Percuma dan buat Produk Review tak berbayar?

– Myself, tepuk dada, tanya selera. Tengok apa objektif nak pergi or promosikan event or produk tersebut. What will I get from there? I.e. event percuma, eyriqazz pergi mostly coz nak jumpa rakan-rakan bloggers. Part entri,  tak semua event diwajibkan menulis entri walaupun mostly ada contest etc. Juga untuk tambahkan Networking. Tapi, kalau memanjang hantar press release suruh update itu ini, datang sana sini, tapi kasi goody bag yang barangnya tak sampai “RM10” better eyriqazz spend time dengan anak-anak. Lagi produktif. Nak pergi event pun kena spend money juga kan? Minyak kereta, parking, tol, etc…Masa yang dihabiskan tidak dapat dikembalikan…So, memang agak bertapis event2 yang pergi sekarang.

Dalam halni, rasanya better Win-win situation. For bloggers, ramai yang mengharapkan something in return especially kalau event tu nak kena promosikan produk baru, special launching etc. Advertiser, sudah pasti objektif mereka, “Cheapest Cost, Highest Exposure/Promotion”. So, bloggers willing to do it freely. Invite them laa… Kasi makan-makan then they can viral it maa? Tak fairla kan kalau Win-Loss ni kan?

Apapun, again, tepuk dada tanya selera. Tiada yang salah pergi event or promote produk etc secara percuma tapi kena fikirkan juga “Is it worth it?”. Time to spend to blog, lebih-lebih lagi kalau dilanda Sindrom Kenadotan.

P.s : Jangan Pandang ringan kepada kuasa bloggers, jika tidak masakan banyak entri di blog eyriqazz.com ini sendiri ramai yang e-mail/call minta entri tersebut diremovekan or ucapkan terimakasih kerana membantu mempromosikan mereka.

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

82 thoughts on “Luahan Hati Seorang Blogger – Harga Sebuah Penulisan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.