Gunung Brinchang, Cameron Highlands

by eyriqazz on 5 December 2012

in Alisya, family, travel

Semasa Percutian di Cameron Highlands yang lepas, sempatla dibawa “tourist guide” melawat Gunung Brinchang, salah satu tempat menarik di Cameron Highlands :

Bergambar di Gunung Brinchang, Cameron Highlands

Jom terjah

 Sempadan antara Perak dan Pahang
Siapa yang lagi Untung?

Pemandangan dari Gunung Brinchang 1

Pemandangan dari Gunung Brinchang 2

Tak banyak tempat menarik di Gunung Brinchang ni, hanyalah pemandangan dan udara yang sejuk

 Jom Pulang

Kalau nak naik ke gunung brinchang ni, make sure kenderaan yang dinaiki cukup kuat. Kalau tidak, boleh rosak engin dibuatnya. Bagi penggemar alam sekitar, Gunung Brinchang ni antara tempat yang boleh dilawati di Cameron Highlands.

P/s : Tak sabar nak ke Cameron Highlands lagi weekend ini…

  • eliss 5 December 2012 at 10:39 am

    bawak laa saya sekali. hahaha. tapi minggu ni family day kat bukit merah pulak :p teringin betul nak pi CH.
    eliss recently posted…Cek Nuffnang Ke 11 , 12 BE On Going dan Pizza Hut – Cheesy 7 POPSMy Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:40 pm

      Jom,jom..memang layan cuti2 CH ni
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • Farid Adam 5 December 2012 at 10:41 am

    tak sempat nak gi gunung brinchang dulu…insha-Allah akan datang lagi nanti ke sana…
    Farid Adam recently posted…Wordless Wednesday – Cara AbangEnsem & TuanBri Tolong OrangMy Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:43 pm

      bagi penggemar alam sekitar memang layan juga pemandangan dari gunung ni
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • JMR 5 December 2012 at 11:18 am

    ok..gunung ni xpergi lg..ni 1st time dgr gk..
    JMR recently posted…CE4 Vapor Electronic Rokok Stylo GileMy Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:46 pm

      bolehla pergi lepas ni bro..tapi kat atas sana just tgk view je la..nak petik strawberri etc takde…
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • lov 5 December 2012 at 11:36 am

    amboi sampai ke gunung pulak si alisya ngn bby tu..sempoi tu pic rumah org ke dsalik pagau tu? best eh..
    lov recently posted…LOV BERCUTI ATAS KAPAL STAR CRUISEMy Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:35 pm

      Ada orang di sebalik pagar?huhuhu..camne saya tak perasan ni?
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • anastasyea 5 December 2012 at 12:36 pm

    memang seronok kalau dapat bercuti di puncak bukit .. sejuk dan nyaman ..
    anastasyea recently posted…Trafik Meroket 115 UV SeminitMy Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:46 pm

      yup..memang syiok..malam ble tidur dengan lenaa…
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • akubiomed 5 December 2012 at 12:53 pm

    Belum sampai lagi ke gunung Brinchang.
    akubiomed recently posted…Wordless Wednesday – # pengat durianMy Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:46 pm

      bolehla terjah nanti bro
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • Mommy Lyna 5 December 2012 at 1:07 pm

    ohhh santeknyaaaaa… kena naik kereta yg kaler biru tu ke? kenapa pemandangan dia sangat cantikkk.. (jelous)
    Mommy Lyna recently posted…Susahnya Nak Jana Pendapatan Dari Rumah!My Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:46 pm

      haah..naik kereta tu..hik3….
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • boni kacak 5 December 2012 at 1:49 pm

    wah..bestnya..entah bila lah akan berkesempatan nak ke sana ntah
    boni kacak recently posted…Silence Day Of Wednesday : Dulu Dan KiniMy Profile

  • hatiputera 5 December 2012 at 2:52 pm

    kecik-kecik lagi anaknya dah dibawak naik gunung.hehehe
    hatiputera recently posted…Bagaimana Mencipta Backlink Dari Google.My Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:47 pm

      gunung tak tinggi mana..tak perlu mendaki pun…hihihihi
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • papa mifz 5 December 2012 at 2:58 pm

    beberapa kali sudah ke CH, tapi tak pernah sampai lagi ke gunung Brinchang…huhu

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:47 pm

      Kalau ada masa,bolehla singgah nanti bro
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • hazman aka species1980 5 December 2012 at 3:18 pm

    Bro…. gambar nie terus transfer dari kamera/folder ker ? macam besar size nie…. p/s : hosting nie pakai brapa pakej BANDWITH
    hazman aka species1980 recently posted…Menu Hidangan ETIQA Masterchef Malaysia 2My Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:38 pm

      gambar sudah diresizekan kepada 550pixel….amik pakej Elite
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • Miza Yusof 5 December 2012 at 3:55 pm

    Bestnya dapat bercuti di puncah bukit. Sejuk dan nyaman. Miza tak pernah sampai lagi ke sini.
    Miza Yusof recently posted…DELICES DE CARTIER | THANK YOU SHAZWANI HAMIDMy Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 5:49 pm

      InsyaALlah, one day bolehla singgahkan?
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • ~azatie~ 5 December 2012 at 6:56 pm

    Salam Eyriqazz…trlbh dahulu nk ucapkn TAHNIAH diatas ‘perpindahan’ ini.Bestnya berdomain sendiri,tingin gak Tppppppp tggulah dulu (^_^)
    Aritu g CH tak sempat pon g Gunung Brinchang…pssttt sebenarnya tak tau jln…:D
    ~azatie~ recently posted…STOCK PEMANGGANG BARU SAMPAI LAGI!My Profile

    • eyriqazz 5 December 2012 at 7:10 pm

      thanks azatie…. nanti bolehla terjah gunung brinchang..laluan yang sama nak ke teh boh kalau tak silap…
      eyriqazz recently posted…Gunung Brinchang, Cameron HighlandsMy Profile

  • ohcikgu 6 December 2012 at 4:58 pm

    huh..dah lama tak pergi sini. :D
    ohcikgu recently posted…Safee Sali dipinjamkan ke Johor?My Profile

  • Myra Jay 6 December 2012 at 11:09 pm

    Kami bawak kereta ke puncak Brinchang ni, memang mencabar sangat dengan laluan berliku.. Yg best pemandangan cantik dan udara nyaman..

    Hubby yg tak tahan sampai muntah..heheee

    • eyriqazz 6 December 2012 at 11:12 pm

      Wah,sampai ke puncak …berani pula naik sendiri ya? Yup, view kat atas memang cantik…udarapun nyaman…

      • Myra Jay 7 December 2012 at 8:27 am

        Sebenarnya ada dalam pakej masa kami menginap di Stoberi Park, tapi tak join sebab nak ke lain sama lepas tu, pengalaman mencabar bawak ke puncak tapi best :D
        Myra Jay recently posted…Puas dapat makan Durian CrepeMy Profile

  • farhanMK 5 January 2013 at 1:43 pm

    salam. saya nak tumpang tanya. masa akak pergi dengan family tu, akak tinggal dekat homestay ke macam mana? ada homestay ke dekat sana eh?

    • eyriqazz 5 January 2013 at 4:54 pm

      Ada ..saya stay di apartment lily..RM260-300 semalam…

      Boleh check entri syaa…

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: