What Will I Do – Masalah dengan Pinjaman Kereta

 
What will I do jika saya berada di situasi Mrs X seperti di entri INI. Ringkasan permasalahannya :
 
Mrs X Berjaya mendapatkan bantuan AKPK untuk masalah pinjaman peribadi dan kredit kadnya yang tertunggak 4 bulan. Saya rasakan AKPK membantu dalam mengurangkan jumlah bayaran balik tersebut. Satu lagi masalah timbul berkenaan Pinjaman Kereta yang diambil menggunakan nama adik ipar dan sedang digunakannya kini dan pinjaman tersebut menggunakan slip gaji palsu yang dibuat oleh penjual kereta. Apa yang perlu Mrs X buat?
 
Cadangan Eyriqazz :
1) Langkah 1 – Berbincang dengan Pihak Bank
– Bawa adik ipar berbincang dengan pihak bank. Adik ipar wajib hadir kerana most bank tidak akan melayan proposal dari third party. Ceritakan kisah sebenar (mungkin boleh tinggalkan part slip gaji palsu tu). Inform bank yang anda dalam masalah kewangan dan mahu reschedule/restructure the loan berdasarkan kemampuan sekarang. I.e. dari RM500 kepada RM300. Lakukan seberapa segera kerana jika legal action sudah diambil, semakin sukar proposal anda untuk diterima pihak bank.
Sekiranya bank bersetuju, selesai masalah. Jika bank tidak bersetuju, minta bantuan khidmat LINK Bank Negara Malaysia, FMB (Financial Mediation Bureau) ataupun bolehla jumpa AKPK . In this case, still adik ipar anda kena mainkan peranan.
 
2) Langkah 2 – Kurang Perbelanjaan, Tingkatkan Pendapatan
– Hendak atau tidak, kenala planning semula perbelanjaan dan pendapatan bulanan. Tengok balik perbelanjaan dan cuba kurangkan perbelanjaan yang boleh dijimatkan i.e. Astro, bawa bekal dari rumah, dan sebagainya. Tingkatkan pendapatan, cuba bina side Income . Banyak sumber pendapatan yang boleh dijana dari rumah i.e. berblog, Program Affiliate, menjual produk online atau buat bisnes kecil-kecilan. Simpanan itu penting,start small i.e. dari RM1 sehari. Boleh praktikkan Tips Menabung Tabung Bunian ini juga.
 
P.s :  Apa pula pandangan anda? What will you do kalau anda berada di situasi Mrs X?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

18 thoughts on “What Will I Do – Masalah dengan Pinjaman Kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.