Kopitiam Ekonomi – Belajar Ekonomi Sambil Minum Kopi

48 hours sponsored post. Scroll down for latest entries.
 
Pernah dengar tak pasal Kopitiam Ekonomi? Agak menarik dan catchy bunyinya. Ada apa di Kopitiam Ekonomi ini sebenarnya? Sempatla saya surfing lebih dari sejam di Kopitiam Ekonomi ini. Secara ringkasnya, website ini berkongsi pelbagai informasi tentang ekonomi dan kepentingan menjaga ekonomi (sendiri) dan juga negara. Yang bestnya, Informasi di sini menggunakan “laymen term” or lebih mudah ayat-ayat orang biasa yang mudah difahami dan senang diingati. 
 

 
Ini salah satu video kegemaran saya, berkongsi informasi tentang “Standard/Kualiti Produk bagi menjenamakan produk tersebut dan lebih mendapat tarikan dari pengguna contohnya status Halal ,ISO 9002 . Kualiti memang penting kan bagi pengguna? Anologi kopi tarik yang digunakan agak menarik . Juga, anologi teh tarik kedai Mamak yang menggunakan teh yang kurang berkualiti, mampukah untuk pergi ke peringkat antarabangsa? . Pandangan saya, standard /kualiti in penting kerana ianya part of our daily life. Made in Malaysia, Made In China? Mana satu yang anda akan pilih?
 
Higher quality product gain International Recognition. Contohnya kasut yang direka oleh Jimmy Choo, produk halal Malaysia yang semakin mendapat tempat di pasaran antarabangsa (Yess, masa belajar di UK pun saya cari Kicap Cap Kipas Udang) dan barangan elektronik yang dihasilkan di Malaysia.
 
 
 
GDP vs GNI?. Apa Bezanya? Mana yang lagi penting? Fuhh,sebelum ni saya tidak tahu pula rupa-rupanya GNI itu lebih penting dari GDP (Gross Domestic Product vs Gross National Income).
 
Kopitiam Ekonomi : It’s All About the Money,Money, Money
“Sex was very easy at that time, Pelacur kelas Pertama dibayar menggunakan Kredit Kad”
 
Video di atas rasanya video kegemaran saya yang berkongsikan informasi dan pengalaman Seorang Pengguna yang terjebak dengan Hutang Kredit Kad . Nasib baik dengan bantuan AKPK dapat menyelamatkannya dari terus terjebak. Itupun kena terus membayar selama 20 tahun dan tidak boleh apply any loan within that period”
 

No Wonder, Ramai Gen Y dibebani dengan Masalah Hutang
 
One of the reason rasanya, ramai yang tidak begitu mahir dengan “Pengurusan Kewangan dan Ekonomi Sendiri’ . Seperti quote entri dari Kopitiam Ekonomi Ini , ” Making money is hard; spending money is an art.”. Nak simpan memang payah, nak habiskan , voilaa sekejap je… Umm, memang bagus Informasi yang dikongsikan dari Kopitiam Ekonomi ini dan pengalaman peribadi saya yang boleh saya relatekan dalam pengurusan ekonomi dan tips dari Kopitiam Ekonomi ini antaranya :
 
“Better Safe than Sorry, jangan gunakan dan apply jika kita tidak berdisiplin dan mampu menbayarnya in future”
Contoh di atas to name a few. Namun ianya tidak akan berjaya dan berkesan tanpa adanya “Financial Education dan juga Ilmu dalam Bidang Ekonomi dalam menguruskan hal kewangan peribadi, keluarga, syarikat, mahupun negara. Pandangan saya selepas surfing lebih dari 2 jam laman web Kopitiam Ekonomi ini, ianya antara platform terbaik yang boleh dijadikan panduan untuk meningkatkan ilmu berkenaan ekonomi dan memperbaiki diri dalam kewangan cuma pandangan saya mungkin ianya boleh di dwibahasakan kerana ramai Rakyat Malaysia yang masih lagi belum fasih dalam berbahasa Inggeris.
 
Lebih lanjut, bolehla layari :
 
 
Official website Kopitiam Ekonomi  : http://kopitiamekonomi.com
Check it out Video Episod lain berkenaan Kopitiam Ekonomi di http://bit.ly/RKR4vP
 
Kopitiam Ekonomi – Belajar Ekonomi Sambil Minum Kopi
Banyak informasi dikongsi-kongsi
Invest in knowledge is the best sudah semesti
Jom sama-sama kita terjahi laman web ini
 
P.s : Apa pandangan anda tentang Kopitiam Ekonomi?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

27 thoughts on “Kopitiam Ekonomi – Belajar Ekonomi Sambil Minum Kopi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.