Tempat Menarik di Pulau Pinang

Bakal bercuti ke Pulau Pinang minggu ini. Sebelum ini, singgah Pulau Pinang tak sempat pusing mana. Banyak tempat-tempat menarik di Pulau Pinang yang belum sempat kami kunjungi. Special thanks buatTune Hotelyang sudi menaja penginapan 3 hari 2 malam nanti. Alhamdulillah, rezeki Isteri dan anak-anak bawa bercuti.
Jambatan Pulau Pinang
Credit picture to Galvin Tan
 
So, readers especially yang asal Pulau Pinang atau pernah bercuti di sini, need ur help/suggestion :
Tempat Menarik untuk diterjahi di Pulau Pinang
@ Tempat Makan yang best dan sesuai diterjahi di Pulau Pinang
@ Things to do di Penang
Special thanks to Zaza yang e-mailkan banyak tempat menarik di Pulau Pinang. Bolehla Download SINI
Antara tempat Menarik di Pulau Pinang yang pernah kami singgahi :
2) Terjah Kedai Jeruk Madu Pak Ali

9) Jambatan Pulau Pinang

Untuk tempahan kereta sewa secara online dengan harga yang berpatutan pula, bolehla singgahi laman web ini –> http://greenmatrixcarrental.com/
Pulau Penang, sememangnya menjanjikan pelbagai tempat dan destinasi menarik untuk dikunjungi. Lokasinya yang bentuk Pulau membuatkan ianya menarik ramai pelancong untuk berkunjung di sini. Jika ada cadangan tempat menarik di sekitarnya, inform-inform la ya?

Anyway, Jika ingin menempah hotel di Malaysia saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan, pelbagai pilihan hotel dan juga review dari pengunjung yang pernah berkunjung di hotel tersebut.

 

Comments

  1. mama tisya says

    tmpt mkn best char koay teow sg dua, ida mee udang sg dua, aziz mee pak ngah sg dua..tiga2 ni dkt2 jugak la kedainye tp bkn sebelah2 kiranye 1 jln…slamat ke penang :)

  2. cik kotak says

    Tempat makan yang best : Iksn Bakar & Nasi Lemak Kampung Telok Tempoyak, Pulau Pinang

    Waktu niaga: selasa hingga ahad (6ptg – 11.30 mlm)

    Tel:019-4132572

    Komen: Serius, ikan dan makanan laut yang sgt fresh! tepi laut, view cantik even kedainya biasa2 saje..harga yang sgt perpatutan + makanan yang sgt sdap!

  3. Sharidawati Shahrudin says

    p padang kota lah mkn passemboq..tapi dibuka lewat petang hingga malam….

    pergi ke pulau naik ferry byr rm7 utk satu kereta dan balik ke tanah besar u ikut jambatan…

    if ikut jambatan masa pergi pun kena byr rm 7 utk satu kereta

    nanti check entry trip ke pulau pinang di blog kak sha ye :)

  4. says

    sepatutnya bln ni nak g jln2 kat penang tp pan terpaksa dibatalkan cos kena g alor star lak.. huhu byk gak tmpt menarik kat sana. nak share gambar dr fb adik ipar ssh la plak. dia br blk dr sana last 2 week

  5. says

    Salam, mungkin ramai yg akan suggest nasi beratur near masjid kapitan keling. Tapi saya suggest Nasi beratur Shariff Nasi Kandar di Glugor. Berdekatan Klinik Aman (24 jam) Glugor.

  6. says

    @ Tempat Menarik untuk diterjahi di Pulau Pinang : bukit bendera, taman rama-rama, rumah p ramlee, pasar chowrasta (tempat jual macam2 jeruk), padang kota, muzium perang, taman negara

    @ Tempat Makan yang best dan sesuai diterjahi di Pulau Pinang : mee udang sg dua, laksa janggus balik pulau, nasi kandar line clear,pasembor padang kota

  7. says

    As salam.

    Aku kalau balik penang, mesti makan kat beberapa tempat. Antaranya;
    1. Ikan bakar kat Teluk Tempoyak
    2. Lamb chop dan yg seangkatan di Puncak Mutiara, Kg. Tani
    3. Sizzling lamb chop di Aidi Cafe (lau tak silaplah), Butterworth

    Tempat2 nak jalan2…aku tak tau…hehehhe

    Selamat bercuti bro 😀

  8. malarang says

    Tgh hari makan dekat atas bukit,depan dengan perumahan yang mangsa tsunami dapat…kat tanjung bungah…

    Makan ikan bakar kat queensbay,telok tempoyak atau kat dengan marin.

    Tengah hari boleh makan juga kat padang kota lama, mee mamak dan coconut shake yang sgt lazat.

    Makan durian atas bukit balik pulau.

    Bawa anak g toy muzium,taman rama-rama.

    Makan laksa kat pokok janggus.

    Gi la naik train baru ke bukit bendera…tapi atas tu boring tak ada apa la..

    Nasi kandar kalau nak makan sila tgk kedai ya,sy org penang pun jarang sgt makan nasi kandar sbb keaadan kedai yang agak kurang enak dipandang..ada satu kedai nasi kandar pernah pg,masa member tgh order elok je tikus besar lalu..trs ngeri…

    Akhir sx sila singgah kampung ku yang tercinta di Balik Pulau :)boleh makan nasi sebelah pagi,sx makan mst nak lagi,my uncle punya kedai.

  9. says

    Sudah lama tidak ke Pulau Pinang tentu sudah banyak perubahan yang telah berlaku. Kalau ada masa bro bolehlah ke lorong Kulit @ Road walk.

  10. says

    yg penting jgn silap order sbb istilah makan kat sana mayb lain sikit (ni masa mkn kat batu ferenggi nun). Mintak mee bandung, dapat mee hailam :). Dia kata, inilah mee bandung. wink! Mujur sedap. Mcm kat melaka gak, mee rebus tu maksudnya mee kari.

  11. Myra Jay says

    Myra anak jati Penang susah gak nak describe tempat yang sesuai..

    Mcm Bro nak bercuti dengan family boleh la bawa Alisha dengan Azim p Taman Burung kat Seberang Jaya, Toy Museum mcm cadangan Cik Lily pun ok tp Myra sendiri tak penah masuk, tapi jangan lupa terjah Teluk Tempoyak kalau naka makan ikan dan udang fresh 😉

    Tempat makan banyak juga best2 kat Penang-tapi Mee Udang & CKT sedap Myra paling suka My Mum masak.. hehee

    Mungkin orang lain cakap kat Sg 2, tp bila Myra makan tak sama dengan My Mum masak.. hehee-bukan nak puji tapi seyes sedap..

    Nak rasa?? Jemputla ke rumah..heheee

  12. says

    ni citer aku plak,

    1. pi beli jeruk kat jeruk pak ali sG nibonG, sebelaH bus station PenanG

    2. Toy musuem, ermm bole lah tapi maHal masuk soranG RM10.

    3. Uptown Batu FerinGHi, bawak duit byk sket ek coz brG HarGa not bad Gak.

    4. mandi laut kat Miami beacH sambil makan laksa

    5. JanGan pi bukit bendera time weekend, masak ko beratur panjanG. dah la parkinG kat lerenG bukit umah oranG. Klu deGil nak pi gak, peGi pepai ek

    6. Gurney Drive, nak selamat parkinG kat Gurney sHoppinG kompleks ye sebab susaH nak parkinG kat luar tuH.

    7. driver kat penanG ni GanGter dan berani, ko baGi signal ke diorG reda je, so kene jaa-jaGa bile drive ye.

    8. isi minyak penuh2 coz location pump minyak tak berape strategik tau..

    itu je,

    dari aku yanG belajar jadi sombonG kahkahakhakahkahak alaH Gurau je, kecik ati plak… ishkk cam bebudak..

Trackbacks

  1. […] Semasa bercuti di Pulau Pinang beberapa bulan yang lepas, sempatla singgahi Masjid Terapung, Pulau Pinang. Agak menarik senibinanya.   Masjid Terapung Pulau Pinang Terletak di Tanjong Bunga, Pulau Pinang Air Surut time ni Bergambar kenangan Cuba teka berapa keluarga dalam gambar ini? Anak-Anak Merdeka Kondominium di depan Masjid Terapung. Rasanya harga pasaran lebih setengah juta kot? Rasa cam teringin nak beli sebiji..Hik3, dream big   P.s : Jauh Perjalanan, luas pengalaman. Banyak juga rupanya tempat-tempat menarik untuk dikunjungi di Pulau Pinang. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing