≡ Menu
Bakal bercuti ke Pulau Pinang minggu ini. Sebelum ini, singgah Pulau Pinang tak sempat pusing mana. Banyak tempat-tempat menarik di Pulau Pinang yang belum sempat kami kunjungi. Special thanks buatTune Hotelyang sudi menaja penginapan 3 hari 2 malam nanti. Alhamdulillah, rezeki Isteri dan anak-anak bawa bercuti.
Jambatan Pulau Pinang
Credit picture to Galvin Tan
 
So, readers especially yang asal Pulau Pinang atau pernah bercuti di sini, need ur help/suggestion :
Tempat Menarik untuk diterjahi di Pulau Pinang
@ Tempat Makan yang best dan sesuai diterjahi di Pulau Pinang
@ Things to do di Penang
Special thanks to Zaza yang e-mailkan banyak tempat menarik di Pulau Pinang. Bolehla Download SINI
Antara tempat Menarik di Pulau Pinang yang pernah kami singgahi :
2) Terjah Kedai Jeruk Madu Pak Ali

9) Jambatan Pulau Pinang

Pulau Penang, sememangnya menjanjikan pelbagai tempat dan destinasi menarik untuk dikunjungi. Lokasinya yang bentuk Pulau membuatkan ianya menarik ramai pelancong untuk berkunjung di sini. Jika ada cadangan tempat menarik di sekitarnya, inform-inform la ya?



style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6619684076142128"
data-ad-slot="9856135083">



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • :: Mrs.Eady :: 13 June 2012, 12:41 am

    rezeki tu,alhamdulillah ~

    Reply
  • Cik Asma BLuppy 13 June 2012, 12:45 am

    beli jerukkk banyak2..;)

    Reply
  • Ann@zanyra 13 June 2012, 12:52 am

    wa…bestnye cuti2 lg..kami pernah ke penang last year…1 hari jek memang xpuas tp heaven

    http://cheriterazanyra.blogspot.com/search/label/penang

    hope link ni dpt bntu bro cikit2:)

    Reply
  • mama tisya 13 June 2012, 1:00 am

    tmpt mkn best char koay teow sg dua, ida mee udang sg dua, aziz mee pak ngah sg dua..tiga2 ni dkt2 jugak la kedainye tp bkn sebelah2 kiranye 1 jln…slamat ke penang :)

    Reply
    • Myvitrd 13 June 2012, 12:40 pm

      betul2 memang sedap dekat situ

      Reply
  • cik kotak 13 June 2012, 1:16 am

    Tempat makan yang best : Iksn Bakar & Nasi Lemak Kampung Telok Tempoyak, Pulau Pinang

    Waktu niaga: selasa hingga ahad (6ptg – 11.30 mlm)

    Tel:019-4132572

    Komen: Serius, ikan dan makanan laut yang sgt fresh! tepi laut, view cantik even kedainya biasa2 saje..harga yang sgt perpatutan + makanan yang sgt sdap!

    Reply
  • Myvitrd 13 June 2012, 1:36 am

    Jangan lupa gi balik pulau cari kedai laksa janggus… Kedai ikan bakar pun banyak bro…
    http://www.myvitrd.com/2012/02/membesarkan-perut-di-laksa-janggus.html

    Nak makan ikan bakar bro.. Boleh terjah restoran hammer bay…
    http://www.myvitrd.com/2012/02/malam-jumaat-yang-penuh-nikmat.html?m=0

    Reply
  • Sharidawati Shahrudin 13 June 2012, 5:15 am

    p padang kota lah mkn passemboq..tapi dibuka lewat petang hingga malam….

    pergi ke pulau naik ferry byr rm7 utk satu kereta dan balik ke tanah besar u ikut jambatan…

    if ikut jambatan masa pergi pun kena byr rm 7 utk satu kereta

    nanti check entry trip ke pulau pinang di blog kak sha ye :)

    Reply
  • Mya 13 June 2012, 5:17 am

    things to do adalah makan! wuuu

    Reply
  • lynn kamarul 13 June 2012, 1:04 am

    sepatutnya bln ni nak g jln2 kat penang tp pan terpaksa dibatalkan cos kena g alor star lak.. huhu byk gak tmpt menarik kat sana. nak share gambar dr fb adik ipar ssh la plak. dia br blk dr sana last 2 week

    Reply
  • Fazlinil Irma 13 June 2012, 1:18 am

    pi penang kena makan nasi kandar dgn char kue tiaw. kat mana biar org penang yg habaq. :)

    Reply
  • Saya Disini 13 June 2012, 1:44 am

    bestnye klu dpt p

    Reply
  • $uNmeloN 13 June 2012, 2:21 am

    Salam, mungkin ramai yg akan suggest nasi beratur near masjid kapitan keling. Tapi saya suggest Nasi beratur Shariff Nasi Kandar di Glugor. Berdekatan Klinik Aman (24 jam) Glugor.

    Reply
    • $uNmeloN 13 June 2012, 6:18 am

      Tutup setiap SABTU. waktu perniagaan 6.30pm-9.30pm *Tertakluk kpd perubahan semasa.

      Reply
  • $uNmeloN 13 June 2012, 2:23 am

    http://tibun.blogspot.com/2009/04/nasi-kandar-shariff-gelugor.html sedikit maklumat ttg lokasi shariff nasi kandar. ;D

    Reply
  • SP (spudinpunya) 13 June 2012, 2:34 am

    haa..tak lama lagi saya akan terjah ke sana bro..ada tour guiding practical kat sana..hehe…best woooo …ada info macam ni kena take note.. :)

    Reply
  • misz_eyza 13 June 2012, 2:41 am

    @ Tempat Menarik untuk diterjahi di Pulau Pinang : bukit bendera, taman rama-rama, rumah p ramlee, pasar chowrasta (tempat jual macam2 jeruk), padang kota, muzium perang, taman negara

    @ Tempat Makan yang best dan sesuai diterjahi di Pulau Pinang : mee udang sg dua, laksa janggus balik pulau, nasi kandar line clear,pasembor padang kota

    Reply
  • hafizmd 13 June 2012, 3:24 am

    As salam.

    Aku kalau balik penang, mesti makan kat beberapa tempat. Antaranya;
    1. Ikan bakar kat Teluk Tempoyak
    2. Lamb chop dan yg seangkatan di Puncak Mutiara, Kg. Tani
    3. Sizzling lamb chop di Aidi Cafe (lau tak silaplah), Butterworth

    Tempat2 nak jalan2…aku tak tau…hehehhe

    Selamat bercuti bro :D

    Reply
  • Mooniqueen 13 June 2012, 3:45 am

    Dah sampai 2 weeks before tapi tak sempat berjalan sangat…sempat beli jeruk Nasir je…

    Reply
  • malarang 13 June 2012, 1:05 pm

    Tgh hari makan dekat atas bukit,depan dengan perumahan yang mangsa tsunami dapat…kat tanjung bungah…

    Makan ikan bakar kat queensbay,telok tempoyak atau kat dengan marin.

    Tengah hari boleh makan juga kat padang kota lama, mee mamak dan coconut shake yang sgt lazat.

    Makan durian atas bukit balik pulau.

    Bawa anak g toy muzium,taman rama-rama.

    Makan laksa kat pokok janggus.

    Gi la naik train baru ke bukit bendera…tapi atas tu boring tak ada apa la..

    Nasi kandar kalau nak makan sila tgk kedai ya,sy org penang pun jarang sgt makan nasi kandar sbb keaadan kedai yang agak kurang enak dipandang..ada satu kedai nasi kandar pernah pg,masa member tgh order elok je tikus besar lalu..trs ngeri…

    Akhir sx sila singgah kampung ku yang tercinta di Balik Pulau :)boleh makan nasi sebelah pagi,sx makan mst nak lagi,my uncle punya kedai.

    Reply
  • Nur-nba 13 June 2012, 1:05 pm

    Memang dah banyak kali jalan2 Penang.. :) Makanan di sana memang sedap2 belaka..

    Reply
  • akubiomed 13 June 2012, 5:20 am

    Sudah lama tidak ke Pulau Pinang tentu sudah banyak perubahan yang telah berlaku. Kalau ada masa bro bolehlah ke lorong Kulit @ Road walk.

    Reply
  • Mummy's Luv & Life ~ Airis-Arissa 13 June 2012, 5:59 am

    yg penting jgn silap order sbb istilah makan kat sana mayb lain sikit (ni masa mkn kat batu ferenggi nun). Mintak mee bandung, dapat mee hailam :). Dia kata, inilah mee bandung. wink! Mujur sedap. Mcm kat melaka gak, mee rebus tu maksudnya mee kari.

    Reply
  • Papa Mifz 13 June 2012, 6:30 am

    tak pernah sampai ke Penang lagi…huhu

    tapi dari apo yang dengar kat Penang sangat meriah dengan makanan nyer…;)

    Reply
  • Nurul Akmal 13 June 2012, 7:12 am

    Jangan lupa beli jeruk, makan pasembur, laksa penang… hehehe

    Reply
  • abang ensem 13 June 2012, 11:32 pm

    Gi lepak padang kota petang2. Anak2 mami ramai oooo.. Terbaek untuk buat calon no 2.

    Reply
  • Ash 13 June 2012, 6:58 pm

    makan paling best kat padang kota lama dan kat area gurney, ikan bakar paling bez kat gelugor memang sedap

    Reply
  • Myra Jay 15 June 2012, 8:59 am

    Myra anak jati Penang susah gak nak describe tempat yang sesuai..

    Mcm Bro nak bercuti dengan family boleh la bawa Alisha dengan Azim p Taman Burung kat Seberang Jaya, Toy Museum mcm cadangan Cik Lily pun ok tp Myra sendiri tak penah masuk, tapi jangan lupa terjah Teluk Tempoyak kalau naka makan ikan dan udang fresh ;)

    Tempat makan banyak juga best2 kat Penang-tapi Mee Udang & CKT sedap Myra paling suka My Mum masak.. hehee

    Mungkin orang lain cakap kat Sg 2, tp bila Myra makan tak sama dengan My Mum masak.. hehee-bukan nak puji tapi seyes sedap..

    Nak rasa?? Jemputla ke rumah..heheee

    Reply
  • CikLily Putih 15 June 2012, 5:12 am

    ni citer aku plak,

    1. pi beli jeruk kat jeruk pak ali sG nibonG, sebelaH bus station PenanG

    2. Toy musuem, ermm bole lah tapi maHal masuk soranG RM10.

    3. Uptown Batu FerinGHi, bawak duit byk sket ek coz brG HarGa not bad Gak.

    4. mandi laut kat Miami beacH sambil makan laksa

    5. JanGan pi bukit bendera time weekend, masak ko beratur panjanG. dah la parkinG kat lerenG bukit umah oranG. Klu deGil nak pi gak, peGi pepai ek

    6. Gurney Drive, nak selamat parkinG kat Gurney sHoppinG kompleks ye sebab susaH nak parkinG kat luar tuH.

    7. driver kat penanG ni GanGter dan berani, ko baGi signal ke diorG reda je, so kene jaa-jaGa bile drive ye.

    8. isi minyak penuh2 coz location pump minyak tak berape strategik tau..

    itu je,

    dari aku yanG belajar jadi sombonG kahkahakhakahkahak alaH Gurau je, kecik ati plak… ishkk cam bebudak..

    Reply
  • Nazri 20 June 2012, 2:00 pm

    lepas makan boleh g mancing bawah jambatan .. aman dan damai

    Reply
  • fiezaradzi 29 June 2012, 6:53 am

    penang, makanan mmg best, pekena char kuew teow, laksa etc..

    bukit bendera tak tau dah boleh naik ke belum…

    Reply
  • Ummi Hanie 18 May 2013, 11:33 pm

    best kan penang? ;)
    Ummi Hanie recently posted…Lamborghini 3 beradikMy Profile

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »