Wireless Broadband Semput

by eyriqazz on 1 May 2012

Blogger tegar cam eyriqazz, wireless broadband amatlah penting especially bila time travel/balik kampung. Namun, agak sakit hati juga apabila servis yang diperolehi tidak seperti dijanjikan. I.e. broadband yang eyriqazz gunakan kini, semakin lama, semakin kurang memuaskan servisnya. Dah lebih setahun menggunakannya selepas kecewa dengan wireless broadband sebelum ini i.e. P1,Digi, dan juga Celcom.

Wondering, should i pay the full amount apabila servis tidak seperti dijanjikan dan kelajuannya agak semput @ kurang dari 50% seperti dijanjikan. Maybe, saya akan gunakan kuasa pengguna saya.. Wait for me, I need your help SKMM

P/s : Yup, aduan akan diadukan ke SKMM tak lama lagi. Dah quite fed up dengan servis yang tidak seperti dijanjikan…..
  • ecadwinkyasha 1 May 2012 at 5:37 am

    sudah terbiasa dgn situasi camne….lebih2 lagi Sabah mmg tak byk tmpt dpt coverage 3G..takat gprs/hsdpa tu je la…bila la tenet free nak masuk kampung,pun tak tahu..hehehe

    • Eyriqazz 1 May 2012 at 6:03 am

      Umm,streamyx pun blom masuk lagi ke kawasan eca?

  • D'ya Marshmello 1 May 2012 at 5:43 am

    yup kita sebagai pngguna berhak luahkan pndapat utk meningkatkan lagi kualiti servis sperti yg dijanjikan .lagi-lagi line lembab, nak update pun takde mood.

    NEW UPDATED : Rumah Kata Pergi, Hostel Kata Mari

    • Eyriqazz 1 May 2012 at 6:07 am

      yup…coz kita bayar harga penuh..kalau diberikan tidak seperti dijanjikan, we deserve a rebate etc..yup, untung itu penting tapi loyal customer pun penting juga

  • Myvitrd 1 May 2012 at 5:50 am

    Betul bro aku pun guna maxis juga… Service makin teruk sangat.. Mcm nk bakor je modem ni..huhu.. Buatlah aduan bro.. Aku sokong sgt…

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 3:54 pm

      aduan dah dibuat..SKMM pun dah dalam siasatan..tunggu apa jawapan maxis pula..

  • akubiomed 1 May 2012 at 5:54 am

    Mana-mana pembekal mempunyai masalah liputan. Ada kawasan-kawasan tertentu kelajauan broadband akan semput.

    Setakat ini Maxis tidak ada masalah dikawasan tinggal saya dan dikampung.

    • Eyriqazz 1 May 2012 at 6:06 am

      setuju dengan pandangan bro tu..tapi most of kawasan yang saya pergi, boleh dikatakan semuanya semput i.e. :

      1)kampung di terengganu/kelantan
      2) rumah sendiri di setapak (nasib baik rumah ada unifi)
      3) tempat2 yang selalu pergi bercuti i.e. Port dickson,melaka, cameron highlands, genting highlands, langkawi,etc..

      Seingat saya, dulu pernah terbaca, liputan at least kena 75% seperti dijanjikan in term of speed yang ditawarkan but rasanya none even achieve 50% in term of speed…

  • Boni JLL3 1 May 2012 at 7:18 am

    sokong! kalau tidak, jangan menjanjikan apa2 sewaktu customer nak beli dulu.

  • fRaMe+LenSeS 1 May 2012 at 7:29 am

    agak la boss, tensi aa. bayo mahai. tapi tak guna la. terokk

    but the worst sy experience skg meksis aa. kat umah ni line mmg sucks.
    digi eventhough agak slow speed bb y sy pakai. sgt jrg hang waktu tgh guna. Selkom, kekadang tu sawan juga. p1 pn agak hampeh.

    to be honest, do not trust la iklan kat tibi tu. kita lum masuk pn phase 4g tu. im the contractor, the service havent reach us yet. since u were about to complaint, why dont u ask bout iklan menipu tu? tak baik tau tipu customer..

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 3:56 pm

      pasal iklan tu susahla nak complaint..most of the iklan dlm tv tu pun byk yang menipu kan?

  • fRaMe+LenSeS 1 May 2012 at 7:30 am

    but boss, kalau meksis, jgn arap aa. serbis teruk dia nak bagi rebate. tak penah dapat ag. but p1 agak ok la. dia tau serbis dia tak ok. i got rebate for p1. but at last tutup gak line tu. still consider as teruk.

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 3:58 pm

      who know? baru2 ni saya dpt rebat RM1K+ dari telekom malaysia…Celcom before this dpt juga rebat..P1 tak perlu bayar sepanjang guna sebulan… just wait n see apa kata diorang n SKMM nanti…bukti at least saya ada…

  • aslam 1 May 2012 at 8:26 am

    yang aca kat entry ariffshah tu pasal p1wimax.. masa pergi penang pun dia boleh update dalam kereta. adakah p1 pun sama begitu seperti yg bro eyriqazz kata guna p1 sebelum ni.. eden baru nak guna p1…

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 3:59 pm

      tak pastila pula bro..coz saya pakai p1 tu dah lama..2 tahun lepas..mb now servis dah better….tapi masa guna wireless p1 masa myselangorstory, most of the kawasan yang pi takde coverage n slow i.e. genting highlands, homestay, sunway pyramid…

      2 years berlalu, who know ianya dah getting better?

  • Muhammad Saiazuan Norhalik 1 May 2012 at 9:48 am

    tukarlah ke Unifi mcm Kid do promote tu..hehehe

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 4:00 pm

      Kat rumah memang pakai unifi..so far, soo good.. utk travel kenala ada yang wireless kan? senang nak update blog n tgk berita etc..

  • JAI 1 May 2012 at 10:22 am

    Mungkin disebabkan gambar terdapat tiang goal kut bro..tak abis-abis dengan tiang…miahahaha

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 4:00 pm

      tuhla..kalau dia letak gambar rcw ke,mungkin laju skit kot..hak3

  • Halif Mohamad 1 May 2012 at 11:19 am

    samala dengan saya bro, sudahlah bayar mahal utk P1, tapi memang lama-lama semakin slow. Dulu Celcom pun mcm tu. Adakah hanya taktik pada permulaan sahaja.

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 4:01 pm

      umm,susah nak cakap tu…for me Unifi masih terbaik..tapi yang untuk travel masih belum jumpa yang terbaik..mungkin nak kena try Yes pula lepas ni….

  • KiD 1 May 2012 at 11:58 am

    buat je aduan bro.. cam tak biasa lak.. hehehee

  • saharol 1 May 2012 at 2:09 pm

    Komplen je bro, sapa tau lepas bro komplen, diorang perbaiki servis yg ditawarkan. Paling teruk pun,mungkin boleh minta rebate. Tak la rugi sangat. Tu pun kalau diorang nak bagi. Hehe

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 4:06 pm

      yup…at least saya mempertahankan hak saya sebagai pengguna dari terus diperkotak katikkan…

  • Rozuan Ismail 1 May 2012 at 3:26 pm

    memang patut report kalau kita bayar tapi apa yg diwar2kan tak seindah mana pon. kita ada hak

  • Nurul Akmal 2 May 2012 at 4:47 am

    Alhamdullillah rumah nurul area damansara ok lagi unutk P1 Wimax.. tapi masa balik kampung kepala batas hari tu.. langsung tiada liputan..

    • Eyriqazz 3 May 2012 at 4:08 pm

      itula antara kekurangan wireless broadband…tak pasti kawasan mana yang sesuai…

  • Izzuddin Fauzi 2 May 2012 at 12:33 pm

    Setakat nie para pengguna Celcom, memang kena banyak-banyak bersabar… Ada sesetengah lokasi yang sebelumnya laju dah jadi lambat… Alasannya,… Pengguna Meningkat,… Baik pulih… Dan lain2… Alasan paling sedap dah overlimit…

    Nak share la sikit, ada langgan satu pakej broadband dari Celcom… tengok dekat promo n semasa nak langgan pun ada tulis unlimited usage… Dalam tiga empat hari guna, tiba2 internet slow secara mendadak… Then call la Celcom Center, diorang kata macam nie…
    “En punya broadband dah limit lah”, so aku pun jawab “masa langgan kata unlimited”, orang celcom pun jawab “ye unlimited en, unlimited tu maksudnya bila dah over limit still boleh guna tapi kelajuan dihadkn”… Then letak fon…

    Geramnya,… Adakah diriku tertipu…

  • misz_eyza 3 May 2012 at 12:30 am

    hihi besa la bro…mana2 talian internet pun, di awalnya oke tapi bila dah masuk bulan kedua mula buat hal…

  • Myra Jay 3 May 2012 at 2:29 am

    Memang tensi kalau kita bayar full rate tapi servis macam hampeh..

    Sama gak cam A****, bila hujan terus line comot, tp kena bayar full jugak..

  • hazman aka species1980 3 May 2012 at 3:10 am

    Tu la kan… harap2x ade term n condition yang boleh customer macam kita nie dapat sesuatu…

  • Sharidawati Shahrudin 3 May 2012 at 9:50 am

    coverage internet dan kelajuan internet itu sebenarnya bergantung pada lokasi kita…..

    anyway kak sha try reply email eryqazz mlm nnt about undian contest tu…dan entry yg direcommended tu

  • Anonymous 1 June 2012 at 7:19 am

    Hi Eyriqazz,nice reading your blog. We notice you were a customer of ours before, and yes we have improved. If you are interested in subscribing to us once again do let us know ya =) You can find us at Facebook http://www.facebook.com/P1Cares or at Twitter @P1Cares http://twitter.com/#!/P1Cares

    Thank you and have a nice day.

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: