Tiada Lama, Tiada Baru

by eyriqazz on 21 May 2012

Oh, Serius rindu detik sebegini. Ternanti-nanti nak habiskan filem di Compact kamera untuk dicuci. Yerla, sebelum digital kamera menggantikan. Yup, tiada lama, tiada baru. Setiap sesuatu ada Pro & Cons nya. I.e. sejak gunakan digital kamera, rasa dah kurang teruja nak cuci gambar dan albumkan. Boleh dikira rasanya berapa kali sempat cuci gambar guna digital kamera dan albumkan ia. Kalau compact kamera, dah habis, confirm teruja nak terus pergi cuci kan?

P/s : Yang lama tak semestinya tidak bagus, Yang baru tidak semestinya lebih baik…. 
  • fiQ'Ra 20 May 2012 at 4:24 pm

    ohhh sangat fun bila cuci gambar sendiri. hehe, duduk di dark room :)

  • akubiomed 20 May 2012 at 4:31 pm

    Saya pun tidak ingat dimana saya simpan negatif gambar. :-)

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 3:18 am

      Yangni pun jumpa secara tidak sengaja di kampung

  • ecadwinkyasha 20 May 2012 at 6:10 pm

    tapi masih ada lagi yang guna ne bro..malah semakin dpt tinggi permintaannya……bg setiap photoG yang gunakan kamera filem (main filem),mereka dapat kepuasan sendiri.hehehe

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 3:21 am

      wah,ingatkan dah lupus ditelan zaman..yerla, banyak kedai dah takde untuk cuci filem camni kan?

  • aizamia3 20 May 2012 at 9:46 pm

    kalau dulu tak sabar nak cuci nak tengok cantik ke idak gambar2nya.. tapi la ni tak payah cuci sebab digital kan.. keterujaan tu dah berkurangan..

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 3:32 am

      hik,samalah kita..rasa kurang excited nak cuci plus berlambak sangat gambar di dalam digital kamera

  • Boni JLL3 20 May 2012 at 10:13 pm

    hahaha..betul ler.. kalau pakai kamera kodak ni, rasa tak sabar je nak g cuci.tapi sejak pakai digital kamera ni, langsung tak ada nafsu nak g cuci langsung..pelik betul

  • Huda 20 May 2012 at 11:40 pm

    Betul la…semua simpan gambar kat laptop je, hehe..

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 3:34 am

      bila laptop rosak dan lupa nak back up…hilangla semua memori terindah tersebut..sob2…it happen to me before…nasib baik ada blog ni..bolehla memorikan gambar di blog

  • lov_note 21 May 2012 at 12:02 am

    erm btol tuh, pastu bkn saje simpan gambar yg dicuci tu dlm album, ngn filem2 tu skali siap ada album coz tkot rosak..

    but nw bile da ada digital cam sume nih da hbs dbuang.. n ada yg da xble guna..

    but lov still simpan filem pkhwinan lov sampai skrg..hehehe

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 3:37 am

      yup…kenangan terindah mana boleh buang begitu je kan>

  • nur anis 21 May 2012 at 1:27 am

    ayah saya selalu bising, “asyik ambik gambar je, tapi gambarnya tak nampak (tak cuci) pun..”

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 4:44 am

      hak3…samalah…mak mertua saya pun…mana gambar cucu2 mama? dlm komputer..bila mau cuci?

      Jawapan: Umm, Ummm…

  • jedi 21 May 2012 at 1:39 am

    Nilai kamera filem tetap ada… tapi tenggelam dek kerana teknologi…

    walhal yg filem lebih bagus.

    budak sekarang ada kenal ke filem tu apa??

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 4:50 am

      umm,entahla..rasanya anak saya Alisya dah tak kenal apa itu filem/ kamera compact/kodak…

  • Gieyana 21 May 2012 at 2:18 am

    Haizzz! Mmg rindu kan..tp filem nie still guna dek pak polisi.

  • Myvitrd 21 May 2012 at 2:25 am

    setuju sangat tu.. nilah dipanggil dulu-dulu gambar hantu.. macam momoq satey tu.. hehehe

    • Eyriqazz 21 May 2012 at 4:53 am

      momok sate? hak3..yup,gambar dulu2 time orang dtg boleh kuarkan album..now, time orang dtg, kuarkan blog…hahahaha

  • SP (spudinpunya) 21 May 2012 at 2:43 am

    ewah-3 ..haha ..betul ..yg lama ada kualiti tersendiri ..yg baru hanya menampakkan keaslian

  • Ini Kisah Tia 21 May 2012 at 2:49 am

    dua2 ada kelebihan dan kekurangan :)

  • Mama Zharfan 21 May 2012 at 2:54 am

    pic2 soft copy–buat jer jdkan photobook..lagi besh :)

  • MrJocko 21 May 2012 at 3:07 am

    brand KODAK ??? hehehe

  • Myra Jay 21 May 2012 at 4:26 am

    Rindu dengan zaman kodak dan zaman p kedai untuk cuci gambar, pastu tak sabar2 nak tengok hasilnya ;)

  • misz_eyza 21 May 2012 at 4:27 am

    betul tue bro…yg pakai filem tue eksaited nak cuci sebab nak tengok aksi2 yg dirakamkan…kalau yg digital nie blh tgk trus kat pc, so tak nak lah cuci sgt.

  • KiD 21 May 2012 at 1:54 pm

    sekarang pakai memory card.. selagi tak penuh. kan?

  • Nurul Akmal 22 May 2012 at 6:02 am

    Sekarang ni semua dah maju.. zaman dah canggih..

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: