≡ Menu
Oh, Serius rindu detik sebegini. Ternanti-nanti nak habiskan filem di Compact kamera untuk dicuci. Yerla, sebelum digital kamera menggantikan. Yup, tiada lama, tiada baru. Setiap sesuatu ada Pro & Cons nya. I.e. sejak gunakan digital kamera, rasa dah kurang teruja nak cuci gambar dan albumkan. Boleh dikira rasanya berapa kali sempat cuci gambar guna digital kamera dan albumkan ia. Kalau compact kamera, dah habis, confirm teruja nak terus pergi cuci kan?

P/s : Yang lama tak semestinya tidak bagus, Yang baru tidak semestinya lebih baik…. 



style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6619684076142128"
data-ad-slot="9856135083">



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • fiQ'Ra 20 May 2012, 4:24 pm

    ohhh sangat fun bila cuci gambar sendiri. hehe, duduk di dark room :)

    Reply
  • ecadwinkyasha 20 May 2012, 6:10 pm

    tapi masih ada lagi yang guna ne bro..malah semakin dpt tinggi permintaannya……bg setiap photoG yang gunakan kamera filem (main filem),mereka dapat kepuasan sendiri.hehehe

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 3:21 am

      wah,ingatkan dah lupus ditelan zaman..yerla, banyak kedai dah takde untuk cuci filem camni kan?

      Reply
  • akubiomed 20 May 2012, 4:31 pm

    Saya pun tidak ingat dimana saya simpan negatif gambar. :-)

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 3:18 am

      Yangni pun jumpa secara tidak sengaja di kampung

      Reply
  • jedi 21 May 2012, 1:39 am

    Nilai kamera filem tetap ada… tapi tenggelam dek kerana teknologi…

    walhal yg filem lebih bagus.

    budak sekarang ada kenal ke filem tu apa??

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 4:50 am

      umm,entahla..rasanya anak saya Alisya dah tak kenal apa itu filem/ kamera compact/kodak…

      Reply
  • Gieyana 21 May 2012, 2:18 am

    Haizzz! Mmg rindu kan..tp filem nie still guna dek pak polisi.

    Reply
  • Myvitrd 21 May 2012, 2:25 am

    setuju sangat tu.. nilah dipanggil dulu-dulu gambar hantu.. macam momoq satey tu.. hehehe

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 4:53 am

      momok sate? hak3..yup,gambar dulu2 time orang dtg boleh kuarkan album..now, time orang dtg, kuarkan blog…hahahaha

      Reply
  • Mama Zharfan 21 May 2012, 2:54 am

    pic2 soft copy–buat jer jdkan photobook..lagi besh :)

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 4:58 am

      kena tryla photobook lepas ni

      Reply
  • MrJocko 21 May 2012, 3:07 am

    brand KODAK ??? hehehe

    Reply
  • Myra Jay 21 May 2012, 4:26 am

    Rindu dengan zaman kodak dan zaman p kedai untuk cuci gambar, pastu tak sabar2 nak tengok hasilnya ;)

    Reply
  • aizamia3 20 May 2012, 9:46 pm

    kalau dulu tak sabar nak cuci nak tengok cantik ke idak gambar2nya.. tapi la ni tak payah cuci sebab digital kan.. keterujaan tu dah berkurangan..

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 3:32 am

      hik,samalah kita..rasa kurang excited nak cuci plus berlambak sangat gambar di dalam digital kamera

      Reply
  • Boni JLL3 20 May 2012, 10:13 pm

    hahaha..betul ler.. kalau pakai kamera kodak ni, rasa tak sabar je nak g cuci.tapi sejak pakai digital kamera ni, langsung tak ada nafsu nak g cuci langsung..pelik betul

    Reply
  • Huda 20 May 2012, 11:40 pm

    Betul la…semua simpan gambar kat laptop je, hehe..

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 3:34 am

      bila laptop rosak dan lupa nak back up…hilangla semua memori terindah tersebut..sob2…it happen to me before…nasib baik ada blog ni..bolehla memorikan gambar di blog

      Reply
  • lov_note 21 May 2012, 12:02 am

    erm btol tuh, pastu bkn saje simpan gambar yg dicuci tu dlm album, ngn filem2 tu skali siap ada album coz tkot rosak..

    but nw bile da ada digital cam sume nih da hbs dbuang.. n ada yg da xble guna..

    but lov still simpan filem pkhwinan lov sampai skrg..hehehe

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 3:37 am

      yup…kenangan terindah mana boleh buang begitu je kan>

      Reply
  • nur anis 21 May 2012, 1:27 am

    ayah saya selalu bising, “asyik ambik gambar je, tapi gambarnya tak nampak (tak cuci) pun..”

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 4:44 am

      hak3…samalah…mak mertua saya pun…mana gambar cucu2 mama? dlm komputer..bila mau cuci?

      Jawapan: Umm, Ummm…

      Reply
  • SP (spudinpunya) 21 May 2012, 2:43 am

    ewah-3 ..haha ..betul ..yg lama ada kualiti tersendiri ..yg baru hanya menampakkan keaslian

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 4:54 am

      Indeed…rindu yang lama juga

      Reply
  • Ini Kisah Tia 21 May 2012, 2:49 am

    dua2 ada kelebihan dan kekurangan :)

    Reply
  • misz_eyza 21 May 2012, 4:27 am

    betul tue bro…yg pakai filem tue eksaited nak cuci sebab nak tengok aksi2 yg dirakamkan…kalau yg digital nie blh tgk trus kat pc, so tak nak lah cuci sgt.

    Reply
    • Eyriqazz 21 May 2012, 5:00 am

      haah,keterujaan sudah terhapus..

      Reply
  • KiD 21 May 2012, 1:54 pm

    sekarang pakai memory card.. selagi tak penuh. kan?

    Reply
  • Nurul Akmal 22 May 2012, 6:02 am

    Sekarang ni semua dah maju.. zaman dah canggih..

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »