Patutkah Suami Menemani Isteri Ketika Isteri Bakal Melahirkan Anak?

Gambar Sekadar Hiasan – Kredit Picture to Facebook Oh Media

Saya ada ajukan soalan , Patutkah Suami Menemani Isteri Ketika Isteri Bakal Melahirkan Anak? di Facebook Eyriqazz . Pelbagai jawapan yang saya terima mostly dari pihak wanita/Isteri. Umm, di mana jawapan Si Suami ya? Takper2, jom tengok apa kata Mereka :
Ibu Damia Sangat patut..nak2 masa anak petama tp klw bole biar la smpai ank ke10 pon tetap teman..biar suami tgk bukan senang nk kuarkan stu nyawa…btarung antara hidup ngn mati
Shazwani Shakeri Wajib! Biar suami turut merasa pglmn ni
Fara Liana Mesti la kena teman..kan yg kuar tu hasil projek ushasama..
Nur Yursila Mat Rani patut lahhhhh. projek terancang ker, eksiden ker, isteri gak menanggung sampai sudah. kehkehkeh!
Ermie Dharlya tersangat patutttttttttttttttttttt!!! Baru suami lebih menghargai isteri 😀 (utk kes2 yg suami layan isteri mcm maid lah)
Gieyana Muhamad Mmg patuuutt..but some guy dpt masuk psl sanggup nk tgk darah..
Eyriqazz @ Great Teacher Onizuka Gieyana Muhamad saya salah seorang yang mabuk darah..both anak2 ketika wifey nak bersalin saya almost pengsan..tapi saya kuatkan semangat..apalah sangat mabuk darah jika dibandingkan dengan Isteri yang bertarung nyawakan?
Mohd Zaid Othman patut kot?.. zaid belum kahwin tak tahu tapi rasanya hospital swasta je kot benarkan suami masuk.. kalau hospital kerajaan tak boleh kan?
Sumi Jelly Seelok2nya.. biarla suami menemani isteri suapaya dapat merasai dan melihat keadaan suami.. nak pula jika yangmenyambut nya doktor lelaki.. kan baik suami ada sekali…
tetapii…. jika keadaan tidak mengizinkan… tidak la perlu menjadi sebagai bebanan…

Jawapan lain, bolehla tengok SINI


Apa pula pandangan anda, especially pihak lelaki/Suami? Patutkah Suami Menemani Isteri Ketika Isteri Bakal Melahirkan Anak?. Jawapan Eyriqazz, BIG YES/WAJIB MASUK,..Sebab-sebabnya nanti akan dikongsikan di entri seterusnya…

Comments

  1. Nana says

    Kebanyakan hosp kerajaan pon dah benarkan suami ada masa isteri bersalin.
    Sy masa nak bersalin kt hukm dlu saya call dlu tanya husband bole masuk skali x?klw dia kata xbole mmg sy cari hospital lain

  2. karipapsayur says

    TMO yg sorg bini hok tgh bunting, harus lah nk tok laki masuk. Sbb bini ni jenis kuat dengki. Kalo bole sakit bersalin belaka nk bg kat laki.

    Tp, ada kajian yg ckp; suami yg tgk bini tgh bersalin (esp yg tgk sebijik2 toot bini tgh mengembang utk keluarkan kepala baby), selepas ini napsu suami kpd bini akan terbantut. Asal nak ML aje jd terbayang aksi meneran tu. Klo dh dok terbayang sampai setahun dua macam mana?? Hahahha

    Anak pertama sy, suami teman tggu time contraction smpi bukaan dh 10 cm. Lepas sejam setengah dia kena halau sbb sy dh msk OT.

  3. Atia Adina says

    setakat ni….2kali bersalin….dua2 suami ada di sisi temankan…..bila dia ada….saya rasa selamat…..lebih yakin & lebih bersemangat….hehehehe…..

  4. Mama Zharfan says

    jwpn me–sgt lah patut, dgn syarat mr hubby available lah time tu
    me masa anak sulung, mr hubby keje, tak dpt cuti, so my mom and my adik yg temankan dlm labour room, my elder bor and late dad pun kejap2 masuk kuar labour room..so tak terasa sgt even hubby tak dpt temankan pun :)
    anak kedua sbb induce, so mr hubby berjaya cuti and dpt lah temankan :) syukur alhamdulillah

    • says

      setuju..yup,bukan mudah nak bersalin…sakit bersalin tu Tuhan saja yang tau..wifey nasib baik amik epidural..kurangla sikit rasa sakitnya…

  5. AdanyaKauUntukku says

    ye betul tu….WAJIB MASUK….walaupun takot darah…..ko nak pengsan ke ape ke…suami kena masok gak..ha ha ha

    penguat semangat tu tauuu..so suami…masok ok!!

  6. [sutera kasih] says

    sangat patut..masa bercinta cakap susah senang sama2 kan? hehe
    xdala, supaya suami tahu betapa peritnya pengorbanan seorg ibu..hargai seorang ibu, isteri dan wanita..

  7. says

    patut . tapi jika membebankan tak payah la. hehe.. anak kedua su, hasben tak teman, sebab aqil tak de orang tunggu.. tapi su tak rasa ralat, sbb lebih kepada kesian kan aqil :-) tapi utk suami2 diluar sana, jika tak membebankan ada baiknya kamu masuk bersama melalui proses itu. :-)

    • says

      Yup….setuju… susah senang biarla sama-samakan?time bersenang lenang ehem2 suka, time susah2 nak cabut lari pula..

      P/s : teringat time birthday alisya..ada artis, isteri ketiga dia nak bersalin, dia tak masuk…mungkin dia mabuk darah ….

  8. says

    rasanya memang patut suami menemani isteri ketika hendak melahirkan supaya suami dapat merasai kesusahan isteri ketika melahirkan anak. dan suami akan jadi lebih bertanggungjawab kepada keluarganya bila mengenangkan kesakitan isteri ketika melahirkan anak.

    adik ipar saya pun mabuk darah tapi dia gagahkan diri jugak masuk cuma dia dipanggil masuk ketika saat hampir baby nak keluar dah.

  9. says

    3 anak saya semuanya suami x berpeluang nak teman dalam labour room
    ada je hal yang menghalang.sedih jugak tp bila fikir balik kalau dia ada silap hb saya lgsung xleh nak meneran

    apa2 sudah menjadi sejarah

  10. Kuman Chaos says

    wajib masuk…. baru la bleh bagi semangat kat isteri tu.. tapi kalau yg jenis takut tengok darah… jangan nak memandai masuk… kang takpasai-psai tambah kerja doc bertugas tu … aku pun pernah masuk… kemik abis tangan aku….:D

  11. says

    Eloklah ditemankan.Su dua2 anak suami temankan..hilang sikit rasa sakit bila dia genggam tangan..bisik2 kata2 sayang ditelinga dan sapu2 kepala.bila anak lahir terus ucap terima kasih.terbang rasa sakit..he..he..tapi rasanya hospital kerajaan suami dah boleh masuk sekarang(su dua2 swasta..1 malaysia..1 made in qatar)

  12. Myvitrd says

    Memang patut.. wife bersalin hari tu memang teman sampai selesai jahit.. rasanya time tulah dia perlukan sokongan dari kita.. sebab bersalin tu adalah bertarung nyawa.. antara hidup n mati.. insyaallah memang setiap kali wife nak bersalin memang akn aku temankan

  13. says

    hubby pun mabuk darah. bukan takat darah, mabuk bau spital. anak pertama, lepas baby keluar, dia nak pengsan muka pucat lesi tp alhamdulillah anak kedua, dia dapat bertahan smpai selesai dijahit

  14. says

    sy rs ptot la….lgpon akhr bulan 8 ni bru 1st time nk merasa deliver bby tu cmne….huu..hrapnye, hspitl benarkan laa suami masuk…lgpon, sbgai org yg xde pglmn lgsung ni, mmg mcam2 yg dpikirkan…dgr citer pon dh mcam2 crita…mmg perlukan sokongn dr suami….tp dibuatnya trberanak awl ni, aisshh…suami di KL, daku di Tganu…oooowwhh..

  15. says

    Patutnya suami ikuat masuk tengok. Masa itu isteri sangat perlukan sokongan orang yang terdekat. Kalau tak gamak nak tengok bayi keluar, boleh ada di sebelah isteri, pegang tangan ke, ingatkan dia selawat, zikir, macam2.

    Tapi ada jugak jenis tak tahan. Itu yang doktor tak bagi masuk sekali. Takut nanti lepas sibuk uruskan isteri dengan anak, nak uruskan si ayah yang rebah pulak.

    saya tengok sendiri macam mana anak saya keluar. Memanglah terasa kesian sangat pada isteri

  16. says

    wajib terutama anak sulung..itulah buah cinta pertama kan..
    Alhamdulillah anak pertama hari tu bersalin di hospital Selayang suami boleh teman. Masa sakit2 contraction sebelum bersalin tu dapat jugaklah cubit2 dan gigit tgn suami sebab sakit sangat2 hehe

  17. The Black Jubah says

    Assalamualaikum..
    Eloklah suami teman…bila keluar je terus azan dan iqamah kan sebelum syaitan bisik-bisik….

  18. says

    husband sy ari tu pun mmg semangat tul nk masuk labor room..masa awal2 prgnant pun dh berkobar2..alhamdulillah dia ok..siap tgk A-Z lagi..tolong potong tali pusat bby lgi..tengah doc bersih kan bby, dia dok tgk doc jahitkan..siap bgtau sy lagi..doc jahit cntik k..jgn risau…ahahhaha

  19. says

    Memang patut.

    Sebanya :-

    1. Jika isteri kita mati, ha? macam mana? Suami tak sempat lihat.

    2. Isteri lebih suka suami ada disini daripada doktor perempuan yang lemah lembut bagai. Kerana suami ketika isteri nak bersalin waktu tu memang perasaan suami paling terbaik.

    3. Isteri akan ingat suaminya sampai bila-bila.

    Hahah … ini tips dalam Islam. :)
    Asyrof – Blogger Tanah Arab recently posted…[Musim Exam] – Apa? Ketua Dekan Beri Amaran Keras!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing