≡ Menu
Gambar Sekadar Hiasan – Kredit Picture to Facebook Oh Media -

Saya ada ajukan soalan , Patutkah Suami Menemani Isteri Ketika Isteri Bakal Melahirkan Anak? di Facebook Eyriqazz . Pelbagai jawapan yang saya terima mostly dari pihak wanita/Isteri. Umm, di mana jawapan Si Suami ya? Takper2, jom tengok apa kata Mereka :
Ibu Damia Sangat patut..nak2 masa anak petama tp klw bole biar la smpai ank ke10 pon tetap teman..biar suami tgk bukan senang nk kuarkan stu nyawa…btarung antara hidup ngn mati
Shazwani Shakeri Wajib! Biar suami turut merasa pglmn ni
Fara Liana Mesti la kena teman..kan yg kuar tu hasil projek ushasama..
Nur Yursila Mat Rani patut lahhhhh. projek terancang ker, eksiden ker, isteri gak menanggung sampai sudah. kehkehkeh!
Ermie Dharlya tersangat patutttttttttttttttttttt!!! Baru suami lebih menghargai isteri :D (utk kes2 yg suami layan isteri mcm maid lah)
Gieyana Muhamad Mmg patuuutt..but some guy dpt masuk psl sanggup nk tgk darah..
Eyriqazz @ Great Teacher Onizuka Gieyana Muhamad saya salah seorang yang mabuk darah..both anak2 ketika wifey nak bersalin saya almost pengsan..tapi saya kuatkan semangat..apalah sangat mabuk darah jika dibandingkan dengan Isteri yang bertarung nyawakan?
Mohd Zaid Othman patut kot?.. zaid belum kahwin tak tahu tapi rasanya hospital swasta je kot benarkan suami masuk.. kalau hospital kerajaan tak boleh kan?
Sumi Jelly Seelok2nya.. biarla suami menemani isteri suapaya dapat merasai dan melihat keadaan suami.. nak pula jika yangmenyambut nya doktor lelaki.. kan baik suami ada sekali…
tetapii…. jika keadaan tidak mengizinkan… tidak la perlu menjadi sebagai bebanan…

Jawapan lain, bolehla tengok SINI


Apa pula pandangan anda, especially pihak lelaki/Suami? Patutkah Suami Menemani Isteri Ketika Isteri Bakal Melahirkan Anak?. Jawapan Eyriqazz, BIG YES/WAJIB MASUK,..Sebab-sebabnya nanti akan dikongsikan di entri seterusnya…



style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6619684076142128"
data-ad-slot="9856135083">



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • Nana 10 April 2012, 2:26 am

    Kebanyakan hosp kerajaan pon dah benarkan suami ada masa isteri bersalin.
    Sy masa nak bersalin kt hukm dlu saya call dlu tanya husband bole masuk skali x?klw dia kata xbole mmg sy cari hospital lain

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:21 am

      Ic..bagusla camtu..Yup, lelaki memang wajib masuk…Bertarung nyawa bukannya perkara yang mudah

      Reply
  • karipapsayur 10 April 2012, 2:27 am

    TMO yg sorg bini hok tgh bunting, harus lah nk tok laki masuk. Sbb bini ni jenis kuat dengki. Kalo bole sakit bersalin belaka nk bg kat laki.

    Tp, ada kajian yg ckp; suami yg tgk bini tgh bersalin (esp yg tgk sebijik2 toot bini tgh mengembang utk keluarkan kepala baby), selepas ini napsu suami kpd bini akan terbantut. Asal nak ML aje jd terbayang aksi meneran tu. Klo dh dok terbayang sampai setahun dua macam mana?? Hahahha

    Anak pertama sy, suami teman tggu time contraction smpi bukaan dh 10 cm. Lepas sejam setengah dia kena halau sbb sy dh msk OT.

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:22 am

      saya tak kat situ masa wifey bersalin..mabuk darah..duduk di sisi saja samnbil pandang muka Isteri….

      Reply
  • Atia Adina 10 April 2012, 2:28 am

    setakat ni….2kali bersalin….dua2 suami ada di sisi temankan…..bila dia ada….saya rasa selamat…..lebih yakin & lebih bersemangat….hehehehe…..

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:23 am

      Bertuah badan..tahniah buat atia dan suami…

      Reply
  • eima 10 April 2012, 2:34 am

    harus la kan …. sbb cam aku …aku perlukan suami disisi utk bg aku kekuatan utk push ….

    Reply
  • Matjoe 10 April 2012, 2:42 am

    dedua kali aku teman. mmg patut pon

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:25 am

      yieza…Inilah papa yang dicari2

      Reply
  • Mama Zharfan 10 April 2012, 2:59 am

    jwpn me–sgt lah patut, dgn syarat mr hubby available lah time tu
    me masa anak sulung, mr hubby keje, tak dpt cuti, so my mom and my adik yg temankan dlm labour room, my elder bor and late dad pun kejap2 masuk kuar labour room..so tak terasa sgt even hubby tak dpt temankan pun :)
    anak kedua sbb induce, so mr hubby berjaya cuti and dpt lah temankan :) syukur alhamdulillah

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:26 am

      setuju..yup,bukan mudah nak bersalin…sakit bersalin tu Tuhan saja yang tau..wifey nasib baik amik epidural..kurangla sikit rasa sakitnya…

      Reply
  • Dauspozi 10 April 2012, 3:06 am

    Kalau jenis takut tengok darah, dimaafkan la yee… hahaha.. :P

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:29 am

      Tiada maaf..sayapun mabuk darah…tak semestinya kena tengok darah time bersalin kan?hik3…

      Reply
  • AdanyaKauUntukku 10 April 2012, 3:24 am

    ye betul tu….WAJIB MASUK….walaupun takot darah…..ko nak pengsan ke ape ke…suami kena masok gak..ha ha ha

    penguat semangat tu tauuu..so suami…masok ok!!

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:37 am

      yup…saya masa first memang almost pengsan..siap doktor halau saya suh duduk atas kerusi diam2…

      Reply
  • [sutera kasih] 10 April 2012, 6:00 am

    sangat patut..masa bercinta cakap susah senang sama2 kan? hehe
    xdala, supaya suami tahu betapa peritnya pengorbanan seorg ibu..hargai seorang ibu, isteri dan wanita..

    Reply
  • Miss Mirror a.k.a Sam 10 April 2012, 3:03 am

    Sangat PATUT! Suami akan lebih sayangkan isteri & anaknya setelah melihat “pengorbanan” isteri itu En. Eriq.

    Reply
  • Suliana 10 April 2012, 3:12 am

    patut . tapi jika membebankan tak payah la. hehe.. anak kedua su, hasben tak teman, sebab aqil tak de orang tunggu.. tapi su tak rasa ralat, sbb lebih kepada kesian kan aqil :-) tapi utk suami2 diluar sana, jika tak membebankan ada baiknya kamu masuk bersama melalui proses itu. :-)

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:31 am

      Yup….setuju… susah senang biarla sama-samakan?time bersenang lenang ehem2 suka, time susah2 nak cabut lari pula..

      P/s : teringat time birthday alisya..ada artis, isteri ketiga dia nak bersalin, dia tak masuk…mungkin dia mabuk darah ….

      Reply
  • Ummi Hanie 10 April 2012, 3:13 am

    dari 5 org anak kami, seorg je suami brkesempatan temankan… bagi sy, teman ok, tak teman pun tak pe… ;)

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:34 am

      Ic..takpela..tepuk dada,tanya selera..Mungkin ada sebab tersendiri kan?Lagipun 5 orang anak dah…tentu happy keluarga Ummi Hanie..

      Reply
  • misz_eyza 10 April 2012, 3:38 am

    rasanya memang patut suami menemani isteri ketika hendak melahirkan supaya suami dapat merasai kesusahan isteri ketika melahirkan anak. dan suami akan jadi lebih bertanggungjawab kepada keluarganya bila mengenangkan kesakitan isteri ketika melahirkan anak.

    adik ipar saya pun mabuk darah tapi dia gagahkan diri jugak masuk cuma dia dipanggil masuk ketika saat hampir baby nak keluar dah.

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:38 am

      setuju..yup,better late than never kan?

      Reply
  • Irfa 10 April 2012, 4:18 am

    3 anak saya semuanya suami x berpeluang nak teman dalam labour room
    ada je hal yang menghalang.sedih jugak tp bila fikir balik kalau dia ada silap hb saya lgsung xleh nak meneran

    apa2 sudah menjadi sejarah

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:39 am

      takpela..at least sekarang both hidup gembira di samping anak2 kan?

      Reply
  • akubiomed 10 April 2012, 6:05 am

    Elok suami temankan isteri. Apabila bayi dilahirkan boleh lakukan perkara pertama iaitu menazankan ditelinga anak.

    Reply
  • Kuman Chaos 10 April 2012, 2:14 pm

    wajib masuk…. baru la bleh bagi semangat kat isteri tu.. tapi kalau yg jenis takut tengok darah… jangan nak memandai masuk… kang takpasai-psai tambah kerja doc bertugas tu … aku pun pernah masuk… kemik abis tangan aku….:D

    Reply
  • samsulaili 10 April 2012, 7:07 am

    Eloklah ditemankan.Su dua2 anak suami temankan..hilang sikit rasa sakit bila dia genggam tangan..bisik2 kata2 sayang ditelinga dan sapu2 kepala.bila anak lahir terus ucap terima kasih.terbang rasa sakit..he..he..tapi rasanya hospital kerajaan suami dah boleh masuk sekarang(su dua2 swasta..1 malaysia..1 made in qatar)

    Reply
  • Zarul 10 April 2012, 3:11 pm

    saya pun teringin gak tp masa anak saya dulu hospital tak benarkan,yg akan dtg insyaallah

    Reply
  • Papa Mifz 10 April 2012, 7:15 am

    sangat patut…insyallah si wife akan lebih kuat…papa mifz dulu maso wife lahirkan Mifz pun papa mifz turut serta dalam labour room tuh…pengalaman yang tidak akan dilupo kan…

    http://www.papamifz.com/2010/10/mohamad-izz-mifzal.html

    Reply
    • Eyriqazz 10 April 2012, 7:41 am

      comel anak bro..bercahaya matanya….ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan?

      Reply
  • Myvitrd 10 April 2012, 3:35 pm

    Memang patut.. wife bersalin hari tu memang teman sampai selesai jahit.. rasanya time tulah dia perlukan sokongan dari kita.. sebab bersalin tu adalah bertarung nyawa.. antara hidup n mati.. insyaallah memang setiap kali wife nak bersalin memang akn aku temankan

    Reply
  • Denaihati 10 April 2012, 8:33 am

    kalau dapat memang terbaik kalau dapat menemani isteri bersalin. kalau sanggup dan tahan tengok anak keluar rasanya lagi molek.

    Reply
  • sW33tdARLiNG 10 April 2012, 9:17 am

    hubby pun mabuk darah. bukan takat darah, mabuk bau spital. anak pertama, lepas baby keluar, dia nak pengsan muka pucat lesi tp alhamdulillah anak kedua, dia dapat bertahan smpai selesai dijahit

    Reply
  • shaYazz 10 April 2012, 9:47 am

    sy rs ptot la….lgpon akhr bulan 8 ni bru 1st time nk merasa deliver bby tu cmne….huu..hrapnye, hspitl benarkan laa suami masuk…lgpon, sbgai org yg xde pglmn lgsung ni, mmg mcam2 yg dpikirkan…dgr citer pon dh mcam2 crita…mmg perlukan sokongn dr suami….tp dibuatnya trberanak awl ni, aisshh…suami di KL, daku di Tganu…oooowwhh..

    Reply
  • Nurul Akmal 10 April 2012, 12:44 pm

    Kalau nurul seorang yg belum pernah ad pengalaman cam ni..Bagi nurul, Nurul nak husband sentiasa ade disamping kita..

    Reply
  • nurfauzi 10 April 2012, 2:04 pm

    Patutnya suami ikuat masuk tengok. Masa itu isteri sangat perlukan sokongan orang yang terdekat. Kalau tak gamak nak tengok bayi keluar, boleh ada di sebelah isteri, pegang tangan ke, ingatkan dia selawat, zikir, macam2.

    Tapi ada jugak jenis tak tahan. Itu yang doktor tak bagi masuk sekali. Takut nanti lepas sibuk uruskan isteri dengan anak, nak uruskan si ayah yang rebah pulak.

    saya tengok sendiri macam mana anak saya keluar. Memanglah terasa kesian sangat pada isteri

    Reply
  • azyatun 10 April 2012, 4:44 pm

    wajib terutama anak sulung..itulah buah cinta pertama kan..
    Alhamdulillah anak pertama hari tu bersalin di hospital Selayang suami boleh teman. Masa sakit2 contraction sebelum bersalin tu dapat jugaklah cubit2 dan gigit tgn suami sebab sakit sangat2 hehe

    Reply
  • armouris 11 April 2012, 9:28 am

    terjumpa info ni, pasal bersalin dalam air… sharing is caring :)Bersalin Dalam Air Kurang Sakit

    Reply
  • Jawatan Kosong Kerajaan 12 April 2012, 3:10 am

    anak pertama dah teman, tgu anak kedua lak nie..coming soon.

    Reply
  • The Black Jubah 15 April 2012, 2:48 am

    Assalamualaikum..
    Eloklah suami teman…bila keluar je terus azan dan iqamah kan sebelum syaitan bisik-bisik….

    Reply
  • adda syuhada 7 May 2012, 3:05 am

    husband sy ari tu pun mmg semangat tul nk masuk labor room..masa awal2 prgnant pun dh berkobar2..alhamdulillah dia ok..siap tgk A-Z lagi..tolong potong tali pusat bby lgi..tengah doc bersih kan bby, dia dok tgk doc jahitkan..siap bgtau sy lagi..doc jahit cntik k..jgn risau…ahahhaha

    Reply
  • Shahrul Anuar 24 October 2012, 11:44 pm

    memang patut, tp masa wife bersalin x sempat nak temankan :D

    Reply
  • Asyrof - Blogger Tanah Arab 4 June 2013, 3:29 am

    Memang patut.

    Sebanya :-

    1. Jika isteri kita mati, ha? macam mana? Suami tak sempat lihat.

    2. Isteri lebih suka suami ada disini daripada doktor perempuan yang lemah lembut bagai. Kerana suami ketika isteri nak bersalin waktu tu memang perasaan suami paling terbaik.

    3. Isteri akan ingat suaminya sampai bila-bila.

    Hahah … ini tips dalam Islam. :)
    Asyrof – Blogger Tanah Arab recently posted…[Musim Exam] – Apa? Ketua Dekan Beri Amaran Keras!My Profile

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »