Majlis Aqiqah Azim

2 minggu lepas, 13 April 2012, sempatlah eyriqazz sekeluarga mengadakan Majlis Aqiqah anak kedua , Azim , di kampung halaman Isteri, Kelantan.

Puteraku, Azim

Marhaban… Berpeluh-peluh eyriqazz time ni..Nervousss
7 Lapisan Kain Batik. Kata Nenek Isteri, Adat orang tua-tua dulu
Bacaan doa
“Tahnik”

Tahnik – Antara sunnah yang perlu diamalkan terhadap bayi ialah `tahnik’, iaitu menggosok langit-langit bayi dengan kurma. Caranya: Kurma yang dikunyah diletakkan di atas jari, kemudian memasukkan jari berkenaan ke dalam mulut bayi. Gerak-geraknya ke kanan dan ke kiri dengan lembut hingga merata. 


Jika sukar untuk memperoleh kurma, boleh diganti dengan manisan lain. 

Dan yang lebih utama, `tahnik’ ini hendaklah dilakukan oleh seseorang yang mempunyai sifat taqwa dan soleh. Ini adalah sebagai suatu penghormatan dan harapan agar anak ini juga akan menjadi seorang yang taqwa dan soleh. 


Credit Here

Bukan main lagi Azim menghisap…Semoga Jadi Anak yang Soleh
Alhamdulillah, berjalan lancar semuanya
Jemput makan, 3 ekor biri-biri dikorbankan
Tak cukup seekor lagi coz niat kalini untuk Azim dan eyriqazz sekali, mungkin akan dicukupkan dengan buat Ibadah Aqiqah Secara Online tak lama lagi
Order Catering jer, kuih jala,nasi dan etc
Quzi Kambing Biri-Biri… Sedap juga

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi
Lebih gembira dengan kehadiran Mak dan juga keluarga dari Terengganu
Cukur rambut Azim lewat sedikit coz tukang gunting ada hal pula. Takperlah, yang penting buat kan?

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Tak sabar untuk pulang ke kampung. Isteri kata, Azim bukan main kuat menyusu skangni, makin cepat membesar. Alisya pula tengah kena “Chicken Pox”. Telefon Mak, mak cakap rupa-rupanya eyriqazz pun pernah kena chicken pox masa usia dlm 1-2 tahun dulu. 

P/s : Weekend ini, bukan lagi Gaya Dinner ‘Orang Bujang’

Comments

  1. says

    Wah..mcm2 info psl majlis aqiqah kt sini..1st time ana tau psl 7 lapisan kain batik tu..utk pe sbnanye slain dr adat?n psl ‘tahnik’ tu pn,br tau..thnks 4 sharing!>_<

  2. Myvitrd says

    alhamdulillah bro.. selesai perkara yang perlu… semoga azim akan menjadi anak yang solleh… amin

  3. ummiarissa says

    waktu bersila nak tahnikkan anak tu,gaya macam nak bernikah jer…tapi sekali pandang je lah,sebab dua kali pandang baru nampak baby duk depan tu..seronoknya ada baby kecik comel ni…

  4. Sharidawati Shahrudin says

    setahun lepas kak sha dan abg hatta pun buat kenduri aqiqah untuk damia. alhamdulillah. anyway masa tu kak sha yg dukung damia sbb kumpulan marhaban is kumpulan ibu-ibu…

  5. says

    Alhamdulillah dah slmt semuanya, tape Alisya kne kcik2, tkot da bso nnti dia malu..

    tp still ksian kt dia, bkn dia tau apa2..thn gatal n merenyam2 jela. mzt merengek je..

    tape ayh n ibu thn ajela ye…sabo byk2..rencah mmbesokn ank..huhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing