≡ Menu
Pernah singgah di IKEA? Pernah makan Meatball, karipap dan aiskrimnya yang sedap? Or tak pernah singgah? Why not?
Yup, this is the time. Entri ini akan dibaca oleh pihak pengurusan IKEA. Jadi, jika ada sebarang cadangan yang anda mahu berikan kepada pihak IKEA, silala komen di sini. Who know, pihak IKEA akan implement it dan memperbaiki demi kebaikan bersama?
Some of my suggestion yang eyriqazz dah lontarkan kepada pihak pengurusan IKEA when met them face to face yesterday i.e. :
1) Kemudahan parking diperbaiki especially during peak hour
2) Kemudahan beratur lebih dikemaskinikan
3) Diskaun/Sales/Loyalty Card etc (loyalty card coming soon in May this year)
4)Dapatkan Sijil Halal JAKIM utk makanan di IKEA (Yup, mereka dalam proses mendapatkannya,.Currently, supply of the raw produk memang semuanya ada sijil halal)
5) Kemudahan wifi dan tempat menunggu untuk golongan kurang upaya dan pihak suami santai baca surat khabar etc
6) Special promotion utk loyal customer
So, let’s share ur ideas and suggestions untuk menjadikan pengalaman shopping anda di IKEA lebih memuaskan. Sebarang cadangan, atau komen positif/negatif dialu-alukan….
P/s : 2 cadangan terbaik akan memenangi RM10 cash/top up…
UPDATED – Pengomen terbaik : Dilakochan dan Myra Jay. E-mailkan ke iman1237@hotmail.com utk pilihan hadiah ya…

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • AyuArjuna BiGoshh 20 April 2012, 1:42 am

    ada 2 cadangan dari saya :)

    1. makanan yang dijual (main dishes) lagi best kalau ada dijual dalam set combo (main dishes + side dishes + air)

    2. kiosk makanan yang berdekatan dengan kaunter pembayaran lebih baik diletakkan juga kerusi, bukan hanya meja sahaja. Agak tidak manis melihat pelanggan yang datang makan sambil berdiri…tak nak letak kerusi letak bangku panjang sudah memadai

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:07 am

      Saya setuju dengan cadangan Ayu.. coz i feel the same too

      Reply
  • nur anis 20 April 2012, 1:43 am

    meatball dia memang sedap..boleh tak bukak cawangan untuk cafe dia je..sebab kadang-kadang ada yang datang untuk makan je..

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:08 am

      betul juga tu kan? haah,kadang2 saya dtg just utk makan juga coz ramai sangat orang dah tak larat nak pusing …

      Reply
  • Dilakochan 20 April 2012, 1:51 am

    Sediakan kemudahan SCAN n GO! Memandangkan IKEA tu luas benoo. Bagi cust. yg dh tahu ape tujuan nk dibeli kt IKEA tu, dan dr penat mentawaf mencarik.

    Dgn adanya keadah SCAN n GO samada satu ruang katalog, atau digital ads screen, dpt memudahkan customer membeli.

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:09 am

      good idea..lebih pantas kan? Haah,sayapun ada mention about this..pernah bawa troli, tgk queue panjang sangat, tinggalkan troli tu dah terus balik

      Reply
    • Dilakochan 26 April 2012, 11:51 pm

      Mmg ramai customer musykill nk masuk ikea, bila sampai tang nk Q membayar tu je. Sbb kdg2 brg2 mereka beli xbanyak pun,
      rasa masa habis dkt Q mununggu tu ..

      Harap sgt la kan IKEA dpt pertimbangkan cara ni ;)
      Baru lah kita x terpikir2 nk shopping di IKEA!

      TQ broo! :D

      Reply
  • norhanas 20 April 2012, 1:52 am

    buka dekat sabah heheh

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:10 am

      mungkin in future akan dibuka?

      Reply
  • Jai Montana 20 April 2012, 2:26 am

    barang2 ikea memang best2..

    Reply
  • Anonymous 20 April 2012, 2:31 am

    Slm En. Eyriqazz,

    Saya just nak mencadangkan agar pihak IKEA boleh menyediakan hot water dispenser untuk kemudahan ibu-ibu yang mempunyai anak2 yg kecil untuk membuat susu.Mungkin boleh diletakkan di dlm mother’s room ataupon berdekatan dengan tempat makan.

    Rgds,
    Su

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:11 am

      setuju..sayapun pernah alami camni..kesian tercari2 air panas nak buat susu alisya dulu

      Reply
  • Myra Jay 20 April 2012, 2:47 am

    - Kalau boleh food court tu dok depan, senang untuk semua makan2 dahulu sebelum shopping, kalau bawa anak-anak boleh bagi mereka kenyang dan baru mood ok, Ibu Bapa enjoy shopping.
    - Barang-barang yang dijual diletak dekat dengan yang dipamer, baru tak tercari-cari yang nak dibeli.
    - Kekadang tanda harga tak dipamer, macam susah nak tengok dan bajet.
    - Yang lain rasanya ok kot, cuma untuk Ibu yang menyusu disediakan ruangan khas untuk mereka, dan di setiap tempat kalau boleh ada ruangan ni, kesian bila tengok mereka terpaksa nyorok bila nak menyusu (IKEA kan besar, kalau anak dah merengek takkan nak kena p hujung baru nak menyusu kan.

    **Ini berdasarkan pendapat MJ masa jejakkan kaki ke IKEA pada Ahad lepas

    Reply
  • Eliss Mie 20 April 2012, 2:50 am

    Buat kat shah alam satu !! saya nak terjah. plzzzz

    Reply
  • Faizal Pejay 20 April 2012, 2:52 am

    Saya just nak mencadangkan agar pihak IKEA boleh menyediakan kerusi di tempat kiosk makanan.Bila hari minggu sesak sngat.Tambahkan lagi pekerja kadang tu nak tanya tentang barang pun tak nmpak batang hidung salesman.t

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:13 am

      yup…setuju part sales person tu..sepanjang saya pergi IKEA,memang sekali pun tak berkesempatan utk bertanya pekerja..pekerja entah ke mana

      Reply
  • Spudin 20 April 2012, 2:58 am

    hha..okey jugak ni ..boleh soaping ..hahaa

    http://spudinpunya.blogspot.com/2012/04/entri-aku-kena-cilok.html

    Reply
  • akubiomed 20 April 2012, 3:11 am

    Yang perlu diperbaiki oleh pihak Ikea:
    1. Ruang letak kereta agak terhad terutama waktu puncak.
    2. Perlu ditambah kemudahan tempat makan sekarang ini disediakan meja makan berdiri itu pun tidak mencukupi.
    3. Stroller untuk anak kecil yang perlu pengawasan ibubapa

    Pujian untuk pihak Ikea
    1. Mengenai menu makanan yang disediakan saya tidak mempunyai masalah kerana semuanya sedap-sedap belaka
    2. Saya suka ruang permainan baru yang disediakan oleh pihak Ikea dengan ada penjaga membantu ibubapa dapat memberi tumpuan ketika membeli barangan didalam Ikea.
    3. Virtual catalog yang disediakan dilaman web Ikea memudahkan merancang pembelian.

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:15 am

      setuju dengan pandangan anda

      Reply
  • shahrulfaizal 20 April 2012, 3:18 am

    Terima kasih pada En Eyriqazz kerana membuka ruang utk cadangan ini..diharapkan ada diantara cadangan2 ini yang dapat diambil perhatian oleh pihak Ikea…Saya peminat barang2 dan konsep Ikea tetapi agak jauh untuk ke Mutiara Damansara sana..apa kata cadangan saya ialah,pihak Ikea membuka beberapa cawangan di luar Kuala Lumpur seperti di Johor,Penang,Sarawak atau sebagainya…

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:17 am

      Mereka ada mention, dlm planning utk dibuka di tempat lain…

      Reply
  • Nurul Akmal 20 April 2012, 5:21 am

    Setuju sangat dengan cadangan memperbanyakkan lagi parking.. sebabnya nurul rumah dekat dgn ikea pun rase malas kalau nak g shopping hujung minggu, sebabnya bila masuk kawasan parking ikea pusing 2,3 kali pun belum tentu dapat.. last2 nurul balik terus.. nasib baik rumah dekat..

    Diharap Pihak Ikea dapat menyediakan tempat duduk di setiap kawasan yang strategik, disebabkan Ikea ni adalah jualan gudang, Tempat yang besar & luas, Memenatkan pengguna untuk berjalan, terutamanya kanak2, warga tua & wanita menggandung.. Kesian tgk diorang.. kadang2 duduk je mana2 tempat yang boleh beristirehat melepaskan penat lelah diorang..

    Lagi satu pekerja.. Bab yang ni lah nurul paling x suka.. sebabnya.. dekat kaunter pembayaran bukan main lagi ramai staff, tapi dekat dalam gudang, Kita yang kena cari diorang.. Pernah satu kali nurul kena.. nak cari barang yang kita nak.. dalam katalog & display ade, tapi kita nak yang baru, x kan nak ambik yg display.. Cari pekerja, dia ckp bukan dia yg incharge.. dia pergi panggil mmeber dia.. muka cam confuse..last2 tak jadi terus nak beli barang tu.. Please mesra pengguna sedikit.. Kalau layan customer tu kalau boleh jangan terpaksa.. Taulah dekat malaysia ni hanya ade satu je IKEA.. Tapi sebagai pengguna kita nak juga layanan yang baik dari staff.. betul tak..

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:18 am

      thanks nurul for great suggestion

      Reply
  • Nurul Akmal 20 April 2012, 5:24 am

    Tapi nasihat nurul, kalau betul2 nak shopping.. baik pergi hari bekerja iaitu dari isnin-jumaat.. tak kira siang atau malam.. sebab parking pun senang dapat.. Dan orang pun tak ramai.. Nak Makan kat restoran pun tak payah beratur.. Tapi jangan plak pergi public holiday.. :)

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:19 am

      selalu tak sempat nak pi shopping time kerja nurul bila both bekerja..

      Reply
  • Sharidawati Shahrudin 20 April 2012, 6:35 am

    sesak ketika IKEA SALE/weekend tu biasa samaada di parking mahupun di cafe IKEA. cuma cadangan kak sha is perbanyakkan lagi IKEA SALE. Kalau boleh sebulan sekali….

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:19 am

      sebulan sekali cool juga tu

      Reply
  • Ana Farhana 20 April 2012, 6:49 am

    satu je cadangan, utk perbaiki tempat makan ikea tu supaya lebih selesa dan teratur

    sebab dah banyak kali pergi tapi takde peluang nak rasa meetball kat situ,

    terlampau panjang dan sesak. harap boleh tingkatkan keselesaan di situ

    tak dapat rasa lagi sebab pjg sgt, tak sanggup nak beratur pjg2 mcm tu

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:19 am

      feel u..pernah alami situasi yang sama

      Reply
  • miss nina 20 April 2012, 7:19 am

    nak cadangkan supaya IKEA buka cawangan di Johor , boleh?

    Reply
  • The Black Jubah 20 April 2012, 7:36 am

    Assalamualaikum,
    Lama dah tak gi IKEA, sejak anak masuk asrama, weekend tengok anak je, 2 orang, asrama lain2, dekat, kenalah tengok, kalau jauh tak kot.
    Setuju jika makanan ada logo halal, suka meatballs dia orang.
    Lagi satu kalau boleh dalam IKEA tu sediakan juga small- small station untuk snack macam karipap tu, budak2 cepat lapar, dan tak yah beratur panjang kat luar tu…

    Reply
    • Eyriqazz 22 April 2012, 8:21 am

      mungkin tiada coz takut kotor pula barang2 di dalam IKEA tu i.e. kusyen etc….

      Reply
  • KiD 21 April 2012, 5:32 am

    saya tak pernah pergi ikea damansara tu.. sebab agak sesak kalau nak pergi. dan memang confirm parking sesak lagi2 kalau weekend. boleh bukak cawangan lain tak? putrajaya – shah alam – atau lain2 tempat

    Reply
  • acervirus 25 April 2012, 6:01 am

    mmg selame nie makann kt ikea to mmg halal kan??

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »