Tidak Beretika : Cilok Gambar Tanpa Kebenaran

Kusangkakan Pelanduk Dua Serupa, Rupa-rupanya Model Cilik Keropok Lekor memang benar-benar anak kepada rakan sekolahku.Dari entri rakan sekolah:
Serius, pandangan saya, ianya tidak beretika. Sudah gambar dicilok tanpa kebenaran, gambar yang sudah diletakkan watermark pun dibuang watermark nya. At least, informla dulu kan?
Dulu, pernah dengar kes Blogger Masakan Popular @ Mat Gebu yang gambarnya diambil dan dijadikan gambar utama untuk Produk Makanan Dalam Tin ( Kontroversi Besar DTS

Besar nanti boleh Ganti Aaron Aziz ni…Hik3
Samalah dalam dunia blog. Cilok mencilok gambar ni cam dah jadi normal. At least, kalau nak cilok pun, kasila kredit. Sebaiknya minta kebenaran dulu (Tujukan buat diri sendiri juga…) . Walaupun gambartu nampak cam simple je, itu hasil titik peluh dan usaha mereka.  Barang sendiri sudah pastila sayang kan?
Serius, memang tidak beretika. Dulu masa pi gathering-gathering bloggers, adalah juga Mamatni maki-maki gambar dia penat-penat pi event ambil gambar artis etc, senang-senang ramai bloggers lain ambil gambar pastu jadikan hak milik sendiri. No credit given…
P/s : Better Safe than sorry..

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

40 thoughts on “Tidak Beretika : Cilok Gambar Tanpa Kebenaran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.