≡ Menu
Kusangkakan Pelanduk Dua Serupa, Rupa-rupanya Model Cilik Keropok Lekor memang benar-benar anak kepada rakan sekolahku.Dari entri rakan sekolah:
Serius, pandangan saya, ianya tidak beretika. Sudah gambar dicilok tanpa kebenaran, gambar yang sudah diletakkan watermark pun dibuang watermark nya. At least, informla dulu kan?
Dulu, pernah dengar kes Blogger Masakan Popular @ Mat Gebu yang gambarnya diambil dan dijadikan gambar utama untuk Produk Makanan Dalam Tin ( Kontroversi Besar DTS

Besar nanti boleh Ganti Aaron Aziz ni…Hik3
Samalah dalam dunia blog. Cilok mencilok gambar ni cam dah jadi normal. At least, kalau nak cilok pun, kasila kredit. Sebaiknya minta kebenaran dulu (Tujukan buat diri sendiri juga…) . Walaupun gambartu nampak cam simple je, itu hasil titik peluh dan usaha mereka.  Barang sendiri sudah pastila sayang kan?
Serius, memang tidak beretika. Dulu masa pi gathering-gathering bloggers, adalah juga Mamatni maki-maki gambar dia penat-penat pi event ambil gambar artis etc, senang-senang ramai bloggers lain ambil gambar pastu jadikan hak milik sendiri. No credit given…
P/s : Better Safe than sorry..

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • Nia 19 March 2012, 5:31 am

    Saman aje diaorg ni, suka2 pakai gambar anak org..isk,..emo pulak..hehe

    Reply
  • Rozuan Ismail 19 March 2012, 5:34 am

    sama macam entri latest wan. pasal kes cilok2 ni.blogger tak hormat blogger lain

    Reply
  • mommynana 19 March 2012, 5:41 am

    Tula. Sy activate blog protector tu. Cuma sy disable sbb contest my pink moments. Dah setel contest sy activate balik plugin tu. Sbb tanak org cilok tanpa kebenaran. Bkn kedekut tp bahye pun ye, jd mcm cerita kat atas. Pun xbest.

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:31 am

      dah boleh activatekan balik…gambar sudah ada di FB dan diuploadkan…

      Reply
  • ecadwinkyasha 19 March 2012, 5:49 am

    xberkat bisnes dia…

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:35 am

      Umm, no komen part tu…

      Reply
  • Pesta Jiwa 19 March 2012, 5:55 am

    Dlm dunia photography dah slalu aku jumpa kes mcm ni..

    Reply
  • akubiomed 19 March 2012, 6:00 am

    Sekurang-kurang letakkan kredit. :-)

    Reply
  • cIk JanNah 19 March 2012, 6:05 am

    sungguh tak beretika. melampau. saman lah ape lagi. hehe

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:36 am

      saman pun takkan selesaikan masalah…

      Reply
  • Huda 19 March 2012, 6:14 am

    itulah kan..at least bagilah kredit..

    Reply
  • misz_eyza 19 March 2012, 6:17 am

    terasa la plak bro…maaf bro sy amik pic wang kertas siri baharu dari blog bro tanpa bagitau…tapi saya ada letak kredit huhu…

    p/s : thanks bro utk hadiah yg dah dpt…maaf saya tak sempat nak maklum hadiah dah smp sebab masa posmen hantar saya ada kursus di penang.

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:37 am

      ehh,takdela sis..for me, dah letak kredit pun dah cukup ok..kalau tak kredit pun, at least jgnla dicropkan gambar itu…

      Reply
  • Suliana 19 March 2012, 6:27 am

    nasib baik jd model kepok, klu dibuat yg bukan2, naye je.. huhu

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:37 am

      hik3..kalau jadi model kondom camne kan?hik3…bahaya,bahaya

      Reply
  • Eliss Mie 19 March 2012, 6:48 am

    memang tidak beretika. kalau banyak duit boleh ni saman ..mau dapat juta2 :)

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:38 am

      saman pun tak ke mana rasanya

      Reply
  • jedi 19 March 2012, 6:56 am

    memacam ragam….minta la kebenaran dulu…

    Reply
  • Mama Zharfan 19 March 2012, 7:07 am

    sweet sour dunia blogging

    Reply
  • Nurul Akmal 19 March 2012, 7:12 am

    Ya Allah sampai macam tu sekali.. teruk betul.. at least inform lah dulu..

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:39 am

      yup..at least, informla dulu

      Reply
  • Anastasyea Aida 19 March 2012, 7:14 am

    Kalau dah kena saman, lepas tu nanti mesti terus beretika .. ^__^

    Reply
  • Syigim 19 March 2012, 7:57 am

    uish, yg ni mmg dah melampau siap buat jadi part of iklan! i ni bukanlah blogger yg amik gamba gempak2 tp penah ade org inform i yg my food photo ade kat blog org lain. i dont mind, sbb bila check blog tu, dia disclaim “all pictures frm google” so xpe lah. kita pun ade je amik gamba kat google :) dan yg best, lepas tu blogger tu sendiri mintak maaf, but i really dont mind as long as xmengaku mcm hak sendiri! :)

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:40 am

      setuju ngan pandangan syigim…. saya pun kadang2 terlupa juga nak kasi kredit bila amik gambar dari google especially kalau gambar tu tiada watermark dan gambar dari oversea…

      Reply
  • Myvitrd 19 March 2012, 8:15 am

    aku dah pernah kena bro.. sebelum ni aku ada buat entri pasal buah zuriat.. tahu2 aku google gambar buat zuriat tu.. tengok gambar aku tu ada dalam entry org lain yg tak bagi kredit pun..

    memang jalan mudah ni dah banyak dalam dunia blog ni bro..

    Reply
  • KiD 19 March 2012, 12:32 pm

    aku punya pun ada.. siap copy paste lagi sebahagian entry aku tanpa ubah ayat..
    hohohoho

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:41 am

      oh,blogger famous cam ko memang tak dpt dielakkan hal2 camtu…kih3…

      Reply
  • JBCool 19 March 2012, 2:48 pm

    Kes macam ni pun ada.

    Reply
  • hazman aka species1980 20 March 2012, 5:38 am

    Memang ada hak la kalau tak tegur atau SOUND DIRECT yg berkenaan….

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:42 am

      ada no. telefon tu…kalau anak saya,memang saya dah mesej dahh…

      Reply
  • MamaYatie 20 March 2012, 8:03 am

    perghh..menyirap betul dgn org gini..kalo curik gambar mknan ker..tempat ker apa ker boleh tahan lagi…ni gambar anak orang..mmg tak patut..
    (ni la satu reason en somi bising saya duk publish gambar family dlm blog..ramai nor org kurang etika dlm dunia ni..huhu)

    Reply
    • Eyriqazz 20 March 2012, 10:42 am

      yiezaa…zaman makin maju, etika makin ke belakang….

      Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »