Tidak Beretika : Cilok Gambar Tanpa Kebenaran

Kusangkakan Pelanduk Dua Serupa, Rupa-rupanya Model Cilik Keropok Lekor memang benar-benar anak kepada rakan sekolahku.Dari entri rakan sekolah:
Serius, pandangan saya, ianya tidak beretika. Sudah gambar dicilok tanpa kebenaran, gambar yang sudah diletakkan watermark pun dibuang watermark nya. At least, informla dulu kan?
Dulu, pernah dengar kes Blogger Masakan Popular @ Mat Gebu yang gambarnya diambil dan dijadikan gambar utama untuk Produk Makanan Dalam Tin ( Kontroversi Besar DTS

Besar nanti boleh Ganti Aaron Aziz ni…Hik3
Samalah dalam dunia blog. Cilok mencilok gambar ni cam dah jadi normal. At least, kalau nak cilok pun, kasila kredit. Sebaiknya minta kebenaran dulu (Tujukan buat diri sendiri juga…) . Walaupun gambartu nampak cam simple je, itu hasil titik peluh dan usaha mereka.  Barang sendiri sudah pastila sayang kan?
Serius, memang tidak beretika. Dulu masa pi gathering-gathering bloggers, adalah juga Mamatni maki-maki gambar dia penat-penat pi event ambil gambar artis etc, senang-senang ramai bloggers lain ambil gambar pastu jadikan hak milik sendiri. No credit given…
P/s : Better Safe than sorry..

Comments

  1. mommynana says

    Tula. Sy activate blog protector tu. Cuma sy disable sbb contest my pink moments. Dah setel contest sy activate balik plugin tu. Sbb tanak org cilok tanpa kebenaran. Bkn kedekut tp bahye pun ye, jd mcm cerita kat atas. Pun xbest.

  2. Syigim says

    uish, yg ni mmg dah melampau siap buat jadi part of iklan! i ni bukanlah blogger yg amik gamba gempak2 tp penah ade org inform i yg my food photo ade kat blog org lain. i dont mind, sbb bila check blog tu, dia disclaim “all pictures frm google” so xpe lah. kita pun ade je amik gamba kat google :) dan yg best, lepas tu blogger tu sendiri mintak maaf, but i really dont mind as long as xmengaku mcm hak sendiri! :)

    • says

      setuju ngan pandangan syigim…. saya pun kadang2 terlupa juga nak kasi kredit bila amik gambar dari google especially kalau gambar tu tiada watermark dan gambar dari oversea…

  3. Myvitrd says

    aku dah pernah kena bro.. sebelum ni aku ada buat entri pasal buah zuriat.. tahu2 aku google gambar buat zuriat tu.. tengok gambar aku tu ada dalam entry org lain yg tak bagi kredit pun..

    memang jalan mudah ni dah banyak dalam dunia blog ni bro..

  4. says

    terasa la plak bro…maaf bro sy amik pic wang kertas siri baharu dari blog bro tanpa bagitau…tapi saya ada letak kredit huhu…

    p/s : thanks bro utk hadiah yg dah dpt…maaf saya tak sempat nak maklum hadiah dah smp sebab masa posmen hantar saya ada kursus di penang.

  5. MamaYatie says

    perghh..menyirap betul dgn org gini..kalo curik gambar mknan ker..tempat ker apa ker boleh tahan lagi…ni gambar anak orang..mmg tak patut..
    (ni la satu reason en somi bising saya duk publish gambar family dlm blog..ramai nor org kurang etika dlm dunia ni..huhu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing