Duit : Kawan Boleh Jadi Lawan

Hebat sungguh penangan duit. Kawan Boleh Jadi Lawan, Adik Beradik Boleh Putus Saudara,MakAyah tak mengaku anak, dan pelbagai lagi. Tersentuh hati ini bila membaca e-mail dari yang bermasalah itu rentetan dari entry : What Will You Do : Masalah dengan Pinjaman Peribadi dan Kad Kredit

 

Yup, Kawan/Sahabat Sejati Sukar dicari
Tak percaya? Ujilah mereka dengan kesusahan anda, berapa ramai yang akan tampil untuk membantu?. U will know siapa Sahabat anda when u need them..
“Sahabat Ketawa Bersama Senang dicari, Sahabat Menangis Bersama Sukar Dicari”
 
Inilah balasan e-mailnya :
 
” Assallamualaikum,
 
Terima kasih pd tuan admin kerana memberi peluang pd saya melihat pendapat kawan2 semua.
Sebelum ni saya mmg takde masalah dgn kewangan
Semua ni terjadi bila saya menolong kawan saya yg sdg ‘sesak’ teramat sgt.
Kebetulan sy sdg buat renovation rumah baru saya.
Janjinya akan byr sepenuhnya bila sy selesai renovate rumah.
Sayangnya dia mungkir janji dan saya terpaksa gunakan kad kredit
Kalau nak cerita ttg simpanan, sy mmg ada menyimpan
Tapi mungkin dosa2 sy yg lalu (mungkin tak byr zakat atau kurang bersedekah) duit simpanan sy pun habis ditipu org jgk.
Nak refinance rumah pun tak boleh sbb nama dah ‘tak cantik’
Apa lg yg saya mampu buat hanya berdoa dan mengamalkan zikirullah supaya sy tenang.
Moga tuhan akan memberi petunjuk pd sy untuk menyelesaikan masalah saya ini
Saya redha dgn apa yg jd..
 
Terima kasih sekali. Moga tuhan saja membalas jasa baik kalian semua
Wassallam”
 
Yup, Zakat Jangan Lupa. Juga, Hidupkan Untuk Memberi , dan InsyaAllah, hidup kita dipermudahkan especially dari urusan kewangan. Tips yang eyriqazz amalkan sejak mula bekerja until now, Alhamdulillah, jarang sekali eyriqazz dan keluarga mengalami masalah kewangan yang kritikal.  
 
Eyriqazz totally agree dengan Tips Menjadi Jutawan ini, the more we share, the more we will get..
 
Berhati-hatila juga dalam memberi pinjaman kepada rakan-rakan. Andainya ianya bakal membebankan kita, tolak la dengan cara yang baik. Kalau kita mampu, apa salahnya kalau rakan ‘betul genuine’ dan boleh dipercayai.
 
P/s : Pengalaman mematangkan kehidupan. Alhamdulillah, Ebook ini banyak membantu saya dalam menambah Side Income dan mengurangkan di bahagian Liabiliti. Thanks Bro….

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

12 thoughts on “Duit : Kawan Boleh Jadi Lawan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.