Pembentangan Bajet 2012 | Pandangan Saya

Pembentangan Bajet 2012 akan dibentangkan besok, 7 Oktober 2011 di Parlimen. Tentu ramai yang ternanti-nanti Bajet 2012 ini,especially kakitangan awam yang sudah pasti mengharapkan pemberian bonus tahun ini . 
Antara Cadangan dari Blogger berkenaan Bajet 2012 seperti di entri Denaihati adalah rebat cukai pendapatan untuk menunaikan haji dan umrah memang saya sokong.
Ini antara cadangan dan pandangan saya untuk bajet 2012 :
1) Cukai pendapatan dikurangkan. Nowadays, combine Income surirumah RM5K di kotaraya KL pun belum tentu mencukupi.
2) Pengurangan duti import pembelian kereta import. Umm, harga minyak mahu disasarkan mengikut harga pasaran, namun kenapa duti import kereta tidak follow sama. Orr, menunggu sehingga AFTA tahun 2015 nanti?
3) Kos guaman dikurangkan especially buat pembeli rumah pertama. Umm, pengguna selalunya yang menanggung kos yang tinggi.
4) Public transport. Tiap-tiap tahun nampak ada bajet namun tidak nampak perubahan yang positif. Naik public transport pun susah, tak naik pun tersekat di traffic jam.
5) Kursus secara percuma bagi yang berminat untuk bergiat dalam bidang perniagaan secara kecil-kecilan. Skills acquired bolehla dipraktikkan.
6) “Kurangkan Kroni, Rasuah dan Tingkatkan Prestasi”
7) Last but not least, special elaun for bloggers maybe? Hik3, just kidding…
P/s : Apa pula pandangan dan cadangan anda untuk bajet 2012 nanti?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

14 thoughts on “Pembentangan Bajet 2012 | Pandangan Saya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.