Praktikkan Tips Memilih Bakal Penyewa Versi AE

Alhamdulillah, berkesan juga tips dan saya praktikkan  Tips Memilih Bakal Penyewa Versi AE untuk rumah baru saya. Antara pengalaman yang ingin saya kongsikan berkenaan potential tenant yang ingin menyewa rumah saya :
1) Foreigner. Bangladesh, Katanya ada shoplot di kawasan itu
– Saya reject. Reason : Risau nanti rumah saya diduduki pekerja2nya.Ramai2..Faham-faham la apa bakal jadi.
2) Foreigner. Kulit hitam
– Saya reject. Reason.Umm, tak berani nak sewakan. Mereka ni agresif dan banyak kes sudah kedengaran. Better beringat kan?
3) Student TAR. Chinese, All male
– Saya reject. Reason : lelaki. Risiko untuk rumah rosak tinggi.
4) Student TAR. Campur2..Sudah kasi tengok rumah
– Saya reject. Reason : Langsung mereka tak tegur saya. Hanya tegur dan cakap2 dengan agent. Kalau skangpun susah nak bercakap, agak-agak nanti kalau dah sewa dan lewat bayar sewa, senangke nak contact diorang.
5) Keluarga. Kerja Oil & Gas. Anak 3 orang.
 – Saya accept. Reason : Sanggup kasi deposit, slip gaji dan juga IC. Demand skit but not too demanding. Just perlu tambahkan satu aircond dan juga portable kitchen cabinet. Rasanya lebih secure dengan tenant sebegini. Plus flexible untuk move in.
Bagi yang tercari-cari tips terbaik menyewa rumah i.e. tips mencari penyewa dari syurga, menapis penyewa etc, saya rekomenkan untuk dapatkan Panduan Tips Sewaan Rumah ini yang ditulis tak lain tak bukan sifu saya, Abangensem. Dapatkan di sini –> Tips Sewaan Rumah
P/s : Teruja dengan tunjuk ajar dan pengalaman  anak didik Abang Ensem. Ada yang dah memiliki 7 buah rumah hasil tunjuk ajarnya…

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

6 thoughts on “Praktikkan Tips Memilih Bakal Penyewa Versi AE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.