≡ Menu
Memang teruja bila baca pengalaman Nana di Pulau Manukan, Sabah .Pucuk dicita, ulam mendatang. Our Honeymooner’s Package, termasuk dengan Return Manukan Island Resort Boat Transfer. Naik bot dari belakang Hotel Sutera Harbour, kalau beli sendiri lebih kurang RM50+ pergi balik. Dah save RM100+ di situ.
Di hari kedua, pagi tu, lebih kurang pukul 9.30pagi kami ambilla bot ke Pulau Manukan.
Tunku Abdul Rahman Park
Antara 5 pulau yang berada di kawasan Tunku Abdul Rahman Park adalah Pulau Mamutik,Pulau Manukan,Pulau Sapi, Pulau Gaya…Satu lagi lupa la pula.

 

Jom gerak
First time naik bot camni. Bawa laju pulak tu. Duduk depan, memang rasa berdegup kencang jugala jantungni. Alisya siap nangis-nangis lagi. Nasib baik dia kuat semangat juga. Kejap je nangis. So, kalau korang nak naik bot pergi pulau, disarankan jangan duduk depan. Cuakk dibuatnya.

 

First Impression Sampai di Jeti Pulau Manukan…Wow,Cantiknya. Nampak ikan-ikan berenang
Bergambar dulu. Senyum-senyum
Masa mula-mula sampaitu memang teruja melihat kecantikan dan kejernihan air yang kehijauan. Rasa macam tak sabar nak tukar baju dan bersnorkeling mengejar ikan-ikan di laut yang cantik. Ewahh,di sini ada disediakan perkhidmatan menyewa alat snorkeling etc…

 

In-House resort di Pulau Manukan. Kawan saya cakap lebih kurang RM500 semalam kata kawan eyriqazz
Sampai je, saya pun tukarla pakaian untuk mandi. Kecewa juga,tiada loker untuk simpan baju. So,saya dengan Alisya laa dulu yang terjun.
Umm,Wtfish? Kenapa tak ramai orang mandi manda ni? Ke awal sangat saya sampai?
Sampai sana lebih kurang pukul 10pagi
No wonder…Pencemaran. Sampah dan banyak di sisi pantai
Not a nice view. Hilang mood nak mandi manda
Saya basahkan badan sekejap dan cuba mandi manda. ALisya agak excited juga. Tapi bila melihat banyak sangat sampah dan tiada ikan yang berkeliaran di tepi pantai itu, saya batalkan niat. Plus, badan dan rasa gatal-gatal skit bila terjahi pantai. Umm,mungkin coz sampah yang kotor.Dissapointed, tak sampai 10 minit saya naik dan ajak Isteri pulang naik bot pukul 12 tengah hari.

 

Action speak for itself. Tak ramai pun yang mandi walaupun hari saya sampai tu weekend
Tengok dari jauhje laa
No wonder sebelum kami pergi Sabah, rakan Isteri dah pesan, jangan pergi Pulau Manukan, dah kotor skit. Better pergi Pulau Mamutik or Pulau Sapi. Umm, ingatkan dia bergurau,dah sampai barula perasan. Memang betul pun. Spoil,spoil our honeymoon..

 

Alisya yang agak kecewa. Tak dapat nak mandi manda lama-lama
Jom Pulang. Next time kita terjahi Pulau Mamutik,Pulau Sapi  or Pulau Gaya pula
Bergambar kenangan. Maybe the 1st and last kami terjahi Pulau Manukan ini. Indah khabar dari rupa
Nasib baik Isteri tak sempat mandi
Jangan Sedih Alisya. Petang nanti Papa bawa pi shopping ya?
Di Jeti, nampak cantik. Agak tengahla juga. Di pantai, pencemaran dan kurang dijaga kebersihan
Jom Pulang,tertidur lagi Alisya. Sedih kot tak dapat mandi laut lama-lama
Senyumje laa…At least, dapat tengok sendiri dan terjahi Pulau Manukan
 
Video naik Bot pulang dari Pulau Manukan. Lajuu
Overall, rasanya kebersihan perlu dititikberatkan di Pulau Manukan ni. Pihak berkuasa perlu buat sesuatu, bersihkan Pulau Manukan ni secara berkala ke. Kalau tak, memang rugi, ramai pelancong akan lari dan tidak terjahi sini lagi. Like myself, mungkin tidak lagi terjahi Pulau Manukan ini, unless ianya sudah berubah dan cantik seperti dulu.
Sayangkan, Pulau Manukan yang cantik ini rosak kerana pencemaran. Mostly coz of tindakan manusia la. Takperla,next time maybe boleh terjahi pulau lain pula di Sabah. Umm,any suggestion?



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • kutoOobambOo / ericoanaci 1 August 2011 at 2:04 am

    lah kotor lagi ker.. masa tu pg akhir bulan 4… bnyk rumpai yg mati… sbelum tu g pulau memutik lagi cantik…. hu2

  • Fara 1 August 2011 at 2:04 am

    sgt kecewa jugak masa pegi dulu. makin lama tak terjaga dah pulau manukan tu

  • ::EIDA:: 1 August 2011 at 2:12 am

    Oooohh yeke ? alaa… baru cadang nak pergi ! siannya pulau yg cantik macam tu tak dijaga….

  • KiD 1 August 2011 at 2:13 am

    perrghhhh… jernih sungguh airnya… tapi sayang…

  • Izan Ishak 1 August 2011 at 2:24 am

    sayangnya air laut yg jernih dah tercemar dgn sampah sarap macam tu…

  • sayahappyslalu 1 August 2011 at 2:28 am

    haah, pulau manukan tak bersih sangat.. saya lagi suka pulau perhentian.. lagi best! boleh nampak penyu.. :)

  • mr_mrs mikko 1 August 2011 at 2:34 am

    yup yup bro!
    pulau mamutik lai bersih..
    mmg btul spatutnya kbersihan msti d utamakan,
    kal x, msti nnt pulau tu xda org mo pigi..

    ^_^

  • Nana 1 August 2011 at 2:42 am

    btol..mmg sampah merata2
    tp masa sebelum gerak tu kami ada tanya travel agent
    mana pulau yg bez
    ramai yg suggest manukan sebab banyak kemudahan katanya..

  • ♥MiZz-siHa♥ 1 August 2011 at 2:44 am

    salam ramdhan n selamat berpuasa…..

  • Matjoe 1 August 2011 at 2:46 am

    ko dtg time hujung bulan kot, gaji x masuk lagi. ari tu aku datang ramai giler (2007). sebab hujan jer aku tak snorkel lama. dr gambar kt atas masih ok lagi pada aku.

  • mama tisya 1 August 2011 at 2:49 am

    kalo ke sabah cuba ke semporna,tawau plak..kt sana pn ada pulau yg cantik2..sy suka pulau mabul
    http://mamatisya.blogspot.com/2011/04/pulau-mabul.html

  • CIK NANA 1 August 2011 at 3:34 am
  • ecadwinkyasha 1 August 2011 at 4:01 am

    da tak macam dulu lagi…pencemaran dimana-mana sudah sekarang…huhu

  • Mama Zharfan 1 August 2011 at 4:07 am

    thanks for sharing the info
    syg sunnguh tmpt cantik tp tercemar dek manusia2 yg buang sampah …

  • Kukiskuskus 1 August 2011 at 4:21 am

    last year kami gi ok..jee..ni mesti pengunjung yg tak jaga kebersihan

  • MamaYatie 1 August 2011 at 4:23 am

    tengok pada gambar cantik pulau ni..tp syg tak terbela la pulak..huhu..snorkling kat pulau kapas jer la..dokek jo..hahaa

  • Myvitrd 1 August 2011 at 4:25 am

    rasanya aku memang sampai bila2 takda pat naik bot ni bro.. sebab wife aku takut dengan laut.. hehehe

  • teratai 1 August 2011 at 5:08 am

    tindakan manusia yg merugikan manusia!

  • Eryati 1 August 2011 at 5:30 am

    ye ke…dulu sy g sana x da plak kotornya…

  • luqman zakaria 1 August 2011 at 5:34 am

    yg len sume cantik je tmpt die..tp tang sampah tuh..tension tgk~

  • Eyriqazz 1 August 2011 at 2:56 am

    #Matjoe :Hak3,mungkin juga..aku datang 24 july..gaji masuk 25hb kan?So..mungkin pekerjanya takde mood nak bersih2kan lagi ni..

    Yup,kalau bukan kerana sampah,rasanya pantai di Pulau Manukan ni masih cantik…Ikan2 pun lari pergi ke tengah..nak bersnorkelling kat tengah,takde geng..cuak juga…

    Takperla..next time mungkin ble terjahi pulau lain..2007 dah 4 tahun bro…arus kemodenan merubah alam sekitar..hik3

  • madammondoq 1 August 2011 at 3:57 am

    baru berangan nak pi pulau manukan ni.. so kene tukar berangan lain lah gayannya ni..

  • Hans 1 August 2011 at 5:11 am

    tgok muka alisya kecewa habis
    :-)
    haihhh
    sampah dah banyak dkt laut dan pulau skrg

  • Teh Tarik Drinker 1 August 2011 at 5:26 am

    haih dulu masa aku kecik2 punyalah bersih… skarang ni org buang sampah sarap kat dalam laut…

    [tehtarikmemoirs.com]

  • Luna Mirabelle 1 August 2011 at 2:40 pm

    maybe tu sume sampah2 from pulau2 yg ada kt stu kot. susah skit, sbb Pulau Gaya yg kononnye ada penduduk asal, sbnarnya dihuni oleh PATI. n kalau pusing skit ke blkg pulau Gaya tu, haaa.. tu mmg lubuk PATI la. kes dadah la ape la sume ade kt stu..diorg ni mmg takde education. faham2 la kalau xde education.. kalau ade pun education pun, tu sume pakai IC beli.. bila da educated sgt, rampas peluang anak jati Sabah. bila tak educated, timbulkan masalah. waduh. susah kan..

  • Kaizen 1 August 2011 at 8:19 pm

    Alamak bro~ g sabah tak gtau~ kalau tak~ saya dan andy bleh suggest dan sambut kat tawau nih haa~

    Saya baru je balik last week dari teman member dari terengganu naik gunung kinabalu~ hoho kat semporna ada 3 pulau yang best, sipadan, mabul and kapalai~

  • Myra Jay 2 August 2011 at 9:07 am

    Pasni takmau p Pulau Manukan lah..

    Bila la nak sampai Sabah nie.. ;)

  • yayath 4 August 2011 at 4:21 am

    ooo..da kotor yek???dulu pegi masih okey lagi..cantik lagi n ramai mandi manda:)hehe

  • [sutera kasih] 4 August 2011 at 8:05 am

    aduhh malu saya..actually samapah2 tu dr perkampungan di pulau berdekatan..mostly dorg bkn pddk asal..hmm

    next time if uncle pegi pulau manukan, try mandi di area hujung pantai..kat sana airnya bersih & banyak ikan mesra2 :)

  • Sya Isya 5 August 2011 at 5:54 am

    samalah, kat Mabul pun dah kotor dengan sampah airnya..tak jadi nak mandi. ermmm..sayang. Sabah banyak pulau cantik, tapi banyak dah kotor. Semporna pun sama. Hmmm..

  • Sya Isya 5 August 2011 at 5:56 am

    pulau2 di Sabah memang banyak sampah

  • Anonymous 20 September 2012 at 8:59 am

    Pulau gaya, itu kampung Polipin sana…ada sampah kah geng?

  • Sebagai penduduk Sabah, memang saya rasa malu dengan tahap kebersihan di Pulau Tunku Abdul Rahman ni. Oleh yang demikian, marilah kita bercuti di luar negara. Contohnya Bondi Beach, Australia. Tahap kebersihan rakyat Malaysia memang mengecewakan. Saya harap pihak kerajaan mengambil berat isu ni.

  • Btw, I don’t really like the Gaya Island citizen.

  • ezss 14 June 2013 at 10:53 am

    tahu ke anda dilahad datu ada tempat yang menarik untuk aktiviti mandi or snorkeling.nak lebih lanjut FB Ezss IBA.

  • kak ina kl 28 May 2014 at 9:10 pm

    baru ingat nak sini..tak jadilah
    kak ina kl recently posted…Parking Kupon Di MiriMy Profile

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

    WP-SpamFree by Pole Position Marketing

Leave a Comment

WP-SpamFree by Pole Position Marketing