Pengalaman Terbang Bersama Malaysia Airlines(MAS)

by eyriqazz on 27 July 2011

in family, travel

Pengalaman Terbang Bersama Malaysia Airlines (MAS) selepas almost 2 tahun tidak terbang bersama MAS.  Alhamdulillah, rezeki satu keluarga, dapat hadiah percutian yang mostly disponsor termasuk tiket kapalterbang saya dan Isteri.
 
Tiket untuk Alisya tidak disponsor. So, kami booking asing, RM424 harga tiket booking lebih kurang sebulan sebelum tarikh percutian pergi dan balik KL-Kota Kinabalu, harga untuk kanak-kanak melebihi 2 tahun. Bila disemak harga, harganya sama dengan harga dewasa. Mungkin ianya base on satu seating,tak kiralah kecil or besar :
 

Ini kali kedua Alisya naik kapalterbang MAS

Happy Moment, Bapa dan Anak

Pramugari MAS menunjukkan cara-cara memakai talipinggang keledar dan langkah-langkah keselamatan 

Haa, kalau Alisya yang berumur 2 tahun ni boleh buat, tentu anda pun boleh kan?

Aiseh, baruje nak take off, dah terlelap. Macam mama dia laa

Free Gift dari Pramugari MAS untuk Alisya. Thanks

Nyenyak Alisya tidur. Sepanjang 2 1/2 jam perjalanan, rasanya almost 2 jam dia tidur

Di sebalik awan 

Layanan memang marvellous kali ini. Pramugari pun lemah lembut

Set Brunch, nampak cantik

Turn Out, Indah Khabar dari rupa…Honestly, memang tak sedap…Jauh jika dibandingkan dengan makanan yang disediakan oleh AirAsia walaupun AirAsia kena bayar sendiri. 
**Kecewa,kecewa,packaging cantik, rasa….Umm, quite fail…
Toilet di belakang…Time ni naik Boeing 737
Sampai juga akhirnya
Overall, selain daripada harga tiket kapalterbang yang perlu diperbaiki bagi bersaing dengan AirAsia, faktor lain patut diambil kira juga antaranya kualiti inflight makanan,jarak antara balai berlepas dengan Check In (kesian bagi yang agak tua/kanak-kanak), free gift, etc. Rasanya tagline MH- Malaysian Hospitality” masih belum berjaya dikecapi pada pandangan saya.
P/s : Apa pula pandangan tentang Malaysia Airlines?
  • madammondoq 27 July 2011 at 2:44 am

    tak pernah lagi nak MAS ni.. hehe.. kalau dah naik nanti baru leh komen..

  • KiD 27 July 2011 at 2:52 am

    kid gi kuching masa hunny moon dulu.. memang MAS perfect! makan meletop kenyang giler.. hehehe.. cuma sejuk laa tak tahan aircond.. so far for me, MAS better than Air Asia.. So far laaaa.. :)
    Trafik Melampau Aku Dapat!! | Komen di SINI

  • far_east 27 July 2011 at 2:58 am

    saya suka naik MAS sebab layanan pramugari/a yang bagus, makanan yang sedap dan ruang dalam kapal terbang yang selesa.

    tahun lepas naik CATHAY PACIFIC agak mengecewakan.

  • akubiomed 27 July 2011 at 3:26 am

    Bagi saya layanan MAS antara terbaik dan sebab itu banyak menang anugerah di peringkat antarabangsa. Saya pernah naik Lufthansa dan Emirates tapi hati berpuashati dengan MAS.

  • Sawanila.com 27 July 2011 at 3:32 am

    Memang makan dia taka baper kick. Layanan pun tak mesra unless dok business class la. airlines lain better.rega mmg mahal…hehehe

  • amirah 27 July 2011 at 4:13 am

    tktau ler..dr pengalaman saya rasa mcm MAS is better kut. Kalo AirAsia smp kat LCCT kena menapak jauhhh sgt.

  • Dawa 27 July 2011 at 4:39 am

    jom naik Firefly. adik ipar pilot Firefly. heheh

  • hafizmd 27 July 2011 at 4:40 am

    wah, seronok tu dapat sponsor..tahniah2

    setakat ni, tak pernah lagi naik mas, biasa air asia jer…hehe

    harap mas daptlah dgr keluhan customernye ni…baru makin maju dan kena dgn tagline tuh..

  • Aina 27 July 2011 at 5:07 am

    wow seronok kan sekeluarga bersama mcm tu…

    pic #2, alisya betul2 sebijik cam muka eyriqazz..hehe yelah anak bapak:D

  • pharmalif 27 July 2011 at 5:10 am

    MAS patut kene lebih kompetitif seperti AirAsia. Itu je komen yg nak bagi walaupun selalu naik MAS kalau ada event di luar semenanjung.

  • ketawariang 27 July 2011 at 5:50 am

    MAS naik masa kecik-kecik dulu…. langsung x ingt service die mcm mana…cuma yang pasti, dapat free gift… huhu

    baru2 ni naik firefly dengan maswings (both under MAS), sangat2 puas hati dengan service yg diberi….
    makan pun sodappp…

    berbanding dgn Airasia, Cabin crew pn sombong semedang…eii x suka!

  • Anonymous 27 July 2011 at 6:34 am

    for me MAs is far better than air asia especially kalau jalan jauh..pernah naik air asia from gold coast to KL, 8 hours flight, makanan x sdp, then, bila lapar, nak beli mknn lagi (lps dpt mknn yg d order) ada maggi je..huhuhuuh

  • Myvitrd 27 July 2011 at 6:37 am

    belum pernah lagi naik Mas ni.. tapi kalau airasia dah 2x.. rasanya mesti lagi selesa mas ni

  • Anonymous 28 February 2012 at 5:47 am

    best lagi naik mas.. beg pun masuk dalam pakej x payah nak pk pasal berat, nak timbang2 dulu la kat umah..kalau airasia kena beli pastu yang masuk cabin pun kena timbang xleh lebih 7 kg.. jadi kalau dalam airasia tu mmg beg penuh je dekat headcomparment terpaksa tolak2 beg orang.. suasana klia lagi nak tenang berbanding lcct.. ada aerobridge tak takut kena hujan.. pesawat mas pasang lagu more malaysian dari airaisa. airasia stewardss seksi sikit dari mas.. mas buat pengumuman dalam bahasa melayu dulu tapi tidak airasia..kalau nak cakap melayu mcm terbelit je lidah.. layanan dierang ok tak tengok kulit kalau airasia ramai yg ckp dengan mat salleh bukan main lagi..makanan dihidang tak kira ape kelas.. dan ada beberapa lagi la yang best pasal mas nie… kepada warganegara selamat pulang ke tanah air..hehe

  • Serra 13 May 2012 at 7:34 am

    buat mase ni sy xpernah naik mas.. Tapi pernh naik klm royal dutch holland airline pny.. Mmg supperb! Lagi2 dpt bsnes seat… All cabin crew smua best… Dpt servenior pula.. rumah belanda…. Mmg best….!! mgkin mas pon mcmtu kot… air asia bosan!

  • soleh ksalam 22 May 2012 at 12:55 am

    Malaysia Airlines memang bagus dari segi timing, cuma makanan, terlalu banyak rasa, x lalu makan. Perlukan simple and consumable food.

  • Donghae Noughty 19 October 2012 at 5:26 pm

    MAS lagi bex drpd AirAsia coz MAS layanan sempurna x macam Air Asia…
    kalu ada mat salleh semua boleh,,, kalu org kita nak bawa air dari luar pun x bg … makanan Airasia sikit sgt ler,, pastu servis nak hantar 2 terhegeh2 sampai nak landing pun ada lagi yg baru dpt makanan…

    tp kalu yg bajet krg naik air asia pun blh jew….asalkn harga murah sudah…hehhe

  • Asyrof Asri 20 April 2013 at 12:55 pm

    Memang terbaik artikel ni.

    Suka baca. Seronok. ;)
    Asyrof Asri recently posted…Wordless Tuesday – Jangan Ingat Pelajar Jurusan Agama Saja Pakai PurdahMy Profile

  • Pramugari MAS - Eyriqazz.com 5 September 2013 at 9:46 am

    […] lama tidak naik MAS (Malaysia Airlines). Rasanya kali terakhir terbang bersama MAS pasa tahun 2011 ketika Percutian ke Kota Kinabalu Sabah. Weekend lepas, sempat terbang bersama MAS […]

  • fadli11 1 April 2014 at 3:43 pm

    i think MAS better than AA, ckup la skali cuba AA, naik2 da terganggu ngan ruang kaki yg sempit, hahaha. luas lg naik bus. bab mkn tu, for me still okay, lg pun tk mcm AA main course je, MAS siap bg coklat, kacang, biskut, soft drink, juice, ice cream lg. tktau la tkot da terbiasa naik MAS. rasa MAS lg best. huhuuuhuh

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: