Ikan Bakar belakang Pasar Filipina, Kota Kinabalu

by eyriqazz on 29 July 2011

in food

Selepas Candlelight dinner yang agak mengecewakan, saya mengambil keputusan untuk dinner dan pekena Ikan Bakar di belakang Pasar Filipina di malam pertama itu. Terima kasih buat readers yang rekomenkan tempat ini seperti di entry Tempat Menarik di Kota Kinabalu, Sabah. Actually ini kali ke 5+ kot saya terjahi Ikan Bakar di sini sepanjang hidup eyriqazz.Dulu masa wifey mengajar di Sabah,setiap kali datang KK, tempat ni memang wajib kami terjahi. Indah Khabar, Indah rupa…Itulah yang boleh saya katakan..

Seafood, pelbagai Ikan dan pilihan..Memang fresh-fresh ikan,ketam,sotong,etc

Jemput Pilih.Adussh, rambang mata juga dibuatnya
Ianya dibuka dari 4 petang sehingga larut malam
Memang ramai pengunjung especially pelancong asing yang terjahi Ikan Bakar di sini
Nyam2, mahu pilih yang mana satu ni?
Finally, saya pilih Ikan Kerapu sederhana besar, RM20 dan Sotong Bakar 2 cucuk,RM10 each
Pekena dengan Mangga dan Rumpai Lauk cicah kicap pedas. Sedapp..Meleleh air liur dibuatnya
Pekena pula Air Kelapa Muda. Memang terangkat
Jemput Makan. Jangan Malu-Malu
Walaupun Ikan bakar hanya cicah sambal lada dan kicap, fuhhh,tetap meleleh dan terbaik
Kenyang, puas hati, fresh seafood, memang sedap. 10 kali ganda lebih bagus dari candlelight dinner di Ferdinand’s Restaurant, restoran ekslusif di Hotel Sutera Harbour yang bertaraf 4 bintang.
Action speak for Itself. Even Mat Salleh pun datang makan di sini
Burpp…Nyam2 kenyang. Habis licin…Now, teridam2 nak merasa lagi ikan bakar di sini
Dalam Memori
Once again,thanks readers for the suggestion. Di lorong-lorong belakang pun banyak tempat makanan yang sedap. Asalkan ianya bersih,halal dan menepati citarasa, apa salahnya kan? Hargapun berpatutan, hati pun senang, tak gitu?
  • ecadwinkyasha 29 July 2011 at 7:01 am

    tempat makan feveret..hehehe.yg dekat waterfront depan hyatt pun oke…hikhik

  • mama tisya 29 July 2011 at 7:05 am

    mmg best mkn sini especially rumpai laut…ada try makanan siput tarik tk???sedap tau

  • Fara 29 July 2011 at 7:07 am

    terliurnye.. dan nampak sangat menyelerakan. nape lah aritu kami tak singgah situ -.- oh ye aritu hujan, dah basah kuyup masing2.. hmm, next time kalau pegi KK nak ajak hubby singah sini

  • shera haifa 29 July 2011 at 7:40 am

    wahh ikan bakar cicah sambal..best sngat2

  • MamaYatie 29 July 2011 at 7:47 am

    Wow!! mmg nak menyelerakan ikan bakar kat situ..terliur la pulak!

    yg mahal tak semestinya bagus, yer tak??

  • e.l.i.s.s.m.i.e 29 July 2011 at 7:49 am

    menjejes air liur tengok ikan bakar. all time favourite :)

  • Myvitrd 29 July 2011 at 7:51 am

    sedapnya bro.. asal aku masa g KK dulu tak g makan tempat ni..

  • *∽ IZAN ∽* 29 July 2011 at 8:16 am

    mak aii………….. meleleh air liur… tak sempat ku gapai sebelum bersalin nih.. isk isk isk

  • Aimifiqa 29 July 2011 at 8:49 am

    mak aih~ sedaaap nye~ lapa la plak. dah lme x mkn ikan bakar ni ha,,

  • Pojiepooh Abdullah 29 July 2011 at 9:06 am

    perrrrggghhhh meleleh airliur..
    walaupun ada pengalaman pahit masa pergi KK tapi pengalaman makan seafood kat pasar filipin memang paling best!!!
    sotong besau2 tuh.. dan tak mahal..
    makanlah sampai kembong! hahaha
    sangat jimat dan puas hati macam Flexiroam!

  • Kaki Wayang 29 July 2011 at 9:21 am

    Buat pengetahuan semua..ikan bakar Sabah tak sama dengan ikan bakar kat semenanjung..macam mana org tu bakar ikan tu yer???senang sangat..sebab aku orang Sabah..hahahahaha..kalau g Keningau lagi murah..

  • RinnAzrinah 29 July 2011 at 9:33 am

    ternampak sotong bakar di situ… owh..tidak!…. meleleh air liur nengok gambar nih….

  • misya mialen 29 July 2011 at 9:41 am

    nampak gambar ikan2 ni, tak sabar sy nak balik sabah.btw, jemput dtg lagi ..^_^

  • Nancy Poh 29 July 2011 at 10:40 am

    malam ni sy nak g makan sana..terliur dah

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:05 am

    #ecad:yang depan waterfront hyatt tak sempat try..mb next time.thanks for suggestion

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:06 am

    #mama tisya:memang best.siput tarik?kat mana tu?x jumpa pun..

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:07 am

    #fara:singgah jgn tak singgah..sedap..

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:07 am

    #shera:yup.sedap sgt2

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:09 am

    #mamayatie:yup,yang mahal x semestinya bagus.yg murah x semestinya x sedap…biar menang membeli,jangan menang menjoli..

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:10 am

    #elissmie:bila mau blanje ni?dgr khabar both nuffnang dan churp2 check sudah terima

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:11 am

    #myvitrd:next time wajib terjah bro..

  • Eyriqazz 29 July 2011 at 11:12 am

    #iZan :nyam2…memang sedp…lepas pantang nanti blela makan..

  • abang ensem 29 July 2011 at 12:55 pm

    Bro, nampaknya ko makan kat meja yang sama aku makan bulan lepas cuma bezanya ikan yang ko amik lagi beso dari ikan yang aku makan.. hehehe.

  • ecadwinkyasha 29 July 2011 at 6:13 pm

    ye ye shud try makan disana..tapi kena pandai pilih ikan lah.sebab ada setengah gerai tu,ikan not so fresh…hari tu makan dengan kawan kat sana…ikan keras mcm dua tiga malam yang lepas..hehehe….

    btw,kat situ ada satu gerai jual bakso sangat sedap :)

  • Hans 29 July 2011 at 6:50 pm

    ooo mak aihh
    nasib belum bulas puasa
    ;-)

    http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

  • hazman aka species1980 30 July 2011 at 3:55 am

    whoaaa….boleh tahan gak selera bro nie…. takpe2 nanti belanja time bukak pose bulan depan yea….

  • [z@ck] 30 July 2011 at 4:19 am

    first time dengar rumpai laut tu.macam mana rasa dia?

  • Miss Anisah 30 July 2011 at 5:02 am

    Alamak!
    Sedapnye..nasib baik harini belum start puasa…

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:15 am

    #Aimifiqa:nyam2,memang sedap habis…

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:15 am

    #Pojiepooh Abdullah:yieza…memang kenyang dan puas hati..burpp…

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:16 am

    #Kaki Wayang:apa rahsia Ikan Bakar Sabah bro>?manatau ble eden bukak kedai ikan bakar satu di KL ni..hik3

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:16 am

    #RinnAzrinah :sotong bakar serius sedap

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:17 am

    #misya mialen:tak sabar nak terjahi sabah lagi..akhir bulan 11 nanti pergi bercuti di sabah lagi

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:17 am

    #Nancy Poh:so,how was it?besttt?

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:17 am

    #abang ensem s:oh ye ke?fuh,fuh2..hopefully aura hartanah tu terjah laa kat saya pulak lepas ni..hik3…

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:18 am

    #ecadwinkyasha :hik3..sebabtu la kami pilih sendiri ikan yang belum dibakar lagi..tengok mata ikan yang belum merah lagi…nyam2..

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:18 am

    #Hans :yummylicious

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:19 am

    #hazman aka species1980 :hak3..tauke dari filipina @ bro jejai mau blanje bulan depan..masyukkk tu dpt adv filipina tu…

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:20 am

    #[z@ck]:rumpai laut rasanya masam2 sedap…cicah ngan kicap pedas memang terangkat…mula2 tu memang rasa cuak nak try..dah try,terus rasa nak lagi..hik3..

  • Eyriqazz 30 July 2011 at 5:20 am

    #Miss Anisah :hik3..nasib baik..

  • ShilaShower 1 August 2011 at 1:19 am

    choyyyy, saya gi bukak time entry makan time first day puasa, aihhh pagi2 dah menduga jiwa nih. :P

  • Ronaldmohoni 12 August 2011 at 9:57 am

    Tempat nih memang best bro. Banyak pilihan dan berpatutan.

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: