Tips Menabung | Tabung Bunian

Tips Menabung | Tabung Bunian ( Credit Picture here )
Tertarik dengan entry Rina Salleh ( Juara Gadis Melayu 3 ) yang bertajuk Nilai Sepuluh Sen. Menarik sekali kupasan dan pengalaman yang dikongsi. Some part yang saya rasakan agak menarik untuk dikongsikan di sini :
@ Setiap kali pecahkan duit kalau ada baki syiling, kakak tak guna. Macam baki dari bayar tol, kakak kumpulkan. Balik rumah terus masukkan dalam tabung. Lia dah cuba, dia simpan dalam 6 bulan dapat lah dalam empat lima ratus”.
@Dulu arwah ayah kakak orang susah. Tapi dia rajin dan pandai simpan duit. Dulu arwah ayah buat rumah dari buluh. Salah satu tiang rumah ayah jadikan tabung. Jadi setiap kali dapat duit, ayah akan simpan sebahagian dalam tiang tabung tu. Tabung tu ayah namakan tabung bunian. Ayah kata sebab duit yang simpan dalam tu kita tak boleh tau jumlahnya dan tak boleh ambil. Macam bunian kita tak boleh nampak dia, sama jugak duit dalam tabung bunian ni”..
Selebihnya bolehla baca sendiri di sana….
Tertarik dan bersetuju dengan Part Tabung Bunian tu… Sayang, saya tidak dapat praktikkan sejak dari kecil sehinggalah sekarang. Mana tak nya, asyik tak cukup saja duit gaji,alasan dan hasilnya, tak banyak simpanan dari saya.
Namun, kami praktikkan ” Tips Tabung Bunian dan Duit Syilling” ini buat Alisya…Inilah yang kami lakukan :
1) Consistent saving at least RM100 sebulan untuk Alisya dimasukkan ke dalam akaun tabung hajinya yang dibuka sejak dia lahir. Buku akaun kami suruh mak mertua kami simpan/pegang, jadi takdela rasa gatal-gatal tangan untuk keluarkan bila ada masalah kewangan.
2) Duit yang orang kasi Kat Alisya, tak kiralah duit raya,pemberian etc…kami tak guna,kami simpan kesemuanya dalam akaunnya.
3) Syilling.Β Kami ada satu tabung syilling. Any duit syilling dari tol, baki pergi kedai etc, masukkan dlm tabung Alisya. Every few month bank in kan..LatestΒ  dalam RM300 berjaya di bank in…
Hasilnya :
As at todate, ada dalam RM5K dalam akaun Alisya
Okla kan, kalauΒ konsisten kami simpan lebih kurang Rm2.5K setahun untuknya, bila umurnya sudah mencecah 18 tahun, sudah ada lebih kurang RM45K (tidak termasuk compounded dividen )..Campur dividen rasanya adalah at least RM50K kan? How many people yang ada saving dalam RM50k? Umm, myself pun takde simpanan sebanyak tu…
Betulla kata pepatah, Tips Menabung tabung Bunian ni memang sesuai dipraktikkan dengan syarat kenalah Consistent, Disiplin, dan yakin.
P/s : Sikit-sikit Lama-lama jadi Bukit. Kalau tak dapat start big, mulakannya dengan RM1 sehari pun jadi..Sooner or later u will see the result…Setuju tak?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

77 thoughts on “Tips Menabung | Tabung Bunian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.