Rumah Adalah Liabiliti

Rumah pertama kami bakal siap beberapa bulan lagi. Syukur, semuanya berjalan lancar dan progress seperti yang dijanjikan pemaju. Apapun, bak kata Robert Koyisaki Rumah Adalah Liabiliti“. Yup, ianya bukan asset lagi selagi belum habis membayar kesemua loan tersebut (25 tahun juga tu). But it is better dari terus menyewa dan bayar kat orang kan? . Alhamdulillah, semoga tercapai impian kami memiliki rumah ketiga sebelum umur mencecah 35 tahun (10 years to go,hik3,perasaannn…..)
Lepasni kenala berguru dengan Mat Joe, plan nak sewakan rumah itu. Jom Mat Joe, sesi lepak-lepak bersama Bapa-Bapa. Hik3…

Comments

  1. amirah says

    kat KL mungkin sesuai la buat investment melalui rumah..kalo kat melaka, susah..sewa pun murah sgt2..kdng2 tak cover hutang pd bank..tmbh2 lgi skrng BLR dh naik lagi..

  2. makdara TERdiva says

    ingat nak cari jugaklah 1 lagi :)
    tp tak pasti kat negeri mana..johor, perak @ selangor??

  3. blog-tips-kurus says

    memang liabiliti. terutama apabila tenant lari cabut kipas & lampu. sifu, tlg bagi tips memilih tenant boleh? buat temuduga dulu.. :-)

  4. Myvitrd says

    Pelaburan Hartanah memang menguntungkan kalau kena pada tempatnya.. yang penting kena bijak..

    Syukur murah rezeki hang bro.. aku nak belajar ni.. macam mana cara dalam usia 35 tahun boleh dapat 3 umah ni..

    Aku yg dah nak cecah 40an pon baru berjaya dapat satu dekat KL ni.. hehehe

  5. says

    3 buah rumah? jenuh nak membayarnya kalau gaji macam saya, apa pun kalau ada kemampuan mmg boleh untung lumayan kalau ada byk rumah, boleh sewakan, jual semula…

  6. says

    @atreyu strange:good luck jen..harga rumah semakin meningkat dari hari ke hari..jgn lengah2kan….

    @syamila:thanks

    @Rozuan Ismail:betull…rumah juga…

    @hanani:InsyaAllah, kalau dapat tenant dan harga sewa yang lagi tinggi dari instalment, means kurang la skit bebanan membayar tu…

    @Zullism:setuju…tak kisahla walaupun pakai kereta biasa2 aje…hik3

    @Kak Aya:setuju….kena caranya….ianya akan memberikan pasif income..

  7. says

    @blog-tips-kurus :nanti saya tanyakan sifu saya @ Mat Joe ,saya belum pernah sewakan rumah kepada tenant lagi…

    @Myvitrd :hak3..40? 30 pun blom cecah lagi kan bro?hik3….takpe2.slow2..eden pun tengah belajar juga ilmu hartanah ni..

    @puanbee:takpe..adalah rezeki tu nanti…

    @blogger in blogger:yup…memang suka..especially rich dad, poor dad..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing