≡ Menu
Rumah pertama kami bakal siap beberapa bulan lagi. Syukur, semuanya berjalan lancar dan progress seperti yang dijanjikan pemaju. Apapun, bak kata Robert Koyisaki Rumah Adalah Liabiliti“. Yup, ianya bukan asset lagi selagi belum habis membayar kesemua loan tersebut (25 tahun juga tu). But it is better dari terus menyewa dan bayar kat orang kan? . Alhamdulillah, semoga tercapai impian kami memiliki rumah ketiga sebelum umur mencecah 35 tahun (10 years to go,hik3,perasaannn…..)
Lepasni kenala berguru dengan Mat Joe, plan nak sewakan rumah itu. Jom Mat Joe, sesi lepak-lepak bersama Bapa-Bapa. Hik3…



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • amirah 20 May 2011 at 7:46 am

    kat KL mungkin sesuai la buat investment melalui rumah..kalo kat melaka, susah..sewa pun murah sgt2..kdng2 tak cover hutang pd bank..tmbh2 lgi skrng BLR dh naik lagi..

  • Yutaka Mushimura 20 May 2011 at 8:16 am

    huhuhu..entah biler arr den nak rembat sebijik rumah…..:(

  • makdara TERdiva 20 May 2011 at 8:51 am

    ingat nak cari jugaklah 1 lagi :)
    tp tak pasti kat negeri mana..johor, perak @ selangor??

  • faiez 20 May 2011 at 9:00 am

    wah…..mesti lawakan…

  • J.M.R 20 May 2011 at 9:01 am

    3 rumah sebelum 35thn?? kalo dah 55thun, brapa umah bro? good planning…:-)

  • CIK NANA 20 May 2011 at 10:08 am

    Ye betul..
    Short term liability for the long term asset! :)

  • Rozuan Ismail 20 May 2011 at 12:27 pm

    tanah adalah keuntungan =)

  • hanani 20 May 2011 at 2:07 pm

    bagus plan tu. 3 rumah ek..banyak nya nak membayo..tak pe,itu membuatkan kita lagi berusaha untuk mencapai visi..hehehe :)

    Jom baca niKamera DSLR satu trend remaja sekolah?

  • Zullism 20 May 2011 at 2:10 pm

    kereta atau rumah…mestilah rumah hahaha..

  • Eyriqazz 20 May 2011 at 10:23 am

    @amirah:yup,rumah di kl memang a good investment.tapi kena pandaila jugak memilih

  • nUR_rOsALiNdA 20 May 2011 at 10:23 am

    Kat KL kalau ada rumah murah pon rembat je!!` Tgk setahun dua lagi camne mencanak harga dia naik

  • Eyriqazz 20 May 2011 at 10:24 am

    @yutaka:adala rezeki tu nanti…

  • Eyriqazz 20 May 2011 at 10:25 am

    @mdt:saya pilih selangor..hartanah naik cpt di selangor

  • Eyriqazz 20 May 2011 at 10:26 am

    @faiz:lawa2

  • Eyriqazz 20 May 2011 at 10:28 am

    @jmr:55 tahun?target 10

  • Eyriqazz 20 May 2011 at 10:29 am

    @nana:long term loan 4 long term asset..

  • atreyu strange 20 May 2011 at 11:39 am

    Sedang mencari. Tapi, mencari dengan tenang, tidak tergesa2. Bila dapat nanti, biar puas hati betul2. :)

  • syamila 20 May 2011 at 11:53 am

    cantik… ;-)

  • blog-tips-kurus 20 May 2011 at 9:01 pm

    memang liabiliti. terutama apabila tenant lari cabut kipas & lampu. sifu, tlg bagi tips memilih tenant boleh? buat temuduga dulu.. :-)

  • Myvitrd 20 May 2011 at 11:04 pm

    Pelaburan Hartanah memang menguntungkan kalau kena pada tempatnya.. yang penting kena bijak..

    Syukur murah rezeki hang bro.. aku nak belajar ni.. macam mana cara dalam usia 35 tahun boleh dapat 3 umah ni..

    Aku yg dah nak cecah 40an pon baru berjaya dapat satu dekat KL ni.. hehehe

  • Kak Aya 20 May 2011 at 4:33 pm

    3 buah rumah? jenuh nak membayarnya kalau gaji macam saya, apa pun kalau ada kemampuan mmg boleh untung lumayan kalau ada byk rumah, boleh sewakan, jual semula…

  • blogger in blogger 21 May 2011 at 3:11 am

    kamu pun suka baca buku Robert ke?

  • puanbee 21 May 2011 at 2:39 am

    belum boleh beli rumah lagi ni ..entah bila masih juga menyewa rumah murah dipinggir kota !

  • Eyriqazz 21 May 2011 at 4:19 am

    @atreyu strange:good luck jen..harga rumah semakin meningkat dari hari ke hari..jgn lengah2kan….

    @syamila:thanks

    @Rozuan Ismail:betull…rumah juga…

    @hanani:InsyaAllah, kalau dapat tenant dan harga sewa yang lagi tinggi dari instalment, means kurang la skit bebanan membayar tu…

    @Zullism:setuju…tak kisahla walaupun pakai kereta biasa2 aje…hik3

    @Kak Aya:setuju….kena caranya….ianya akan memberikan pasif income..

  • Eyriqazz 21 May 2011 at 4:47 am

    @blog-tips-kurus :nanti saya tanyakan sifu saya @ Mat Joe ,saya belum pernah sewakan rumah kepada tenant lagi…

    @Myvitrd :hak3..40? 30 pun blom cecah lagi kan bro?hik3….takpe2.slow2..eden pun tengah belajar juga ilmu hartanah ni..

    @puanbee:takpe..adalah rezeki tu nanti…

    @blogger in blogger:yup…memang suka..especially rich dad, poor dad..

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

    WP-SpamFree by Pole Position Marketing

Leave a Comment

WP-SpamFree by Pole Position Marketing