≡ Menu
Rumah pertama kami bakal siap beberapa bulan lagi. Syukur, semuanya berjalan lancar dan progress seperti yang dijanjikan pemaju. Apapun, bak kata Robert Koyisaki Rumah Adalah Liabiliti“. Yup, ianya bukan asset lagi selagi belum habis membayar kesemua loan tersebut (25 tahun juga tu). But it is better dari terus menyewa dan bayar kat orang kan? . Alhamdulillah, semoga tercapai impian kami memiliki rumah ketiga sebelum umur mencecah 35 tahun (10 years to go,hik3,perasaannn…..)
Lepasni kenala berguru dengan Mat Joe, plan nak sewakan rumah itu. Jom Mat Joe, sesi lepak-lepak bersama Bapa-Bapa. Hik3…



style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6619684076142128"
data-ad-slot="9856135083">



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • amirah 20 May 2011, 7:46 am

    kat KL mungkin sesuai la buat investment melalui rumah..kalo kat melaka, susah..sewa pun murah sgt2..kdng2 tak cover hutang pd bank..tmbh2 lgi skrng BLR dh naik lagi..

    Reply
  • Yutaka Mushimura 20 May 2011, 8:16 am

    huhuhu..entah biler arr den nak rembat sebijik rumah…..:(

    Reply
  • makdara TERdiva 20 May 2011, 8:51 am

    ingat nak cari jugaklah 1 lagi :)
    tp tak pasti kat negeri mana..johor, perak @ selangor??

    Reply
  • faiez 20 May 2011, 9:00 am

    wah…..mesti lawakan…

    Reply
  • J.M.R 20 May 2011, 9:01 am

    3 rumah sebelum 35thn?? kalo dah 55thun, brapa umah bro? good planning…:-)

    Reply
  • CIK NANA 20 May 2011, 10:08 am

    Ye betul..
    Short term liability for the long term asset! :)

    Reply
  • Rozuan Ismail 20 May 2011, 12:27 pm

    tanah adalah keuntungan =)

    Reply
  • hanani 20 May 2011, 2:07 pm

    bagus plan tu. 3 rumah ek..banyak nya nak membayo..tak pe,itu membuatkan kita lagi berusaha untuk mencapai visi..hehehe :)

    Jom baca niKamera DSLR satu trend remaja sekolah?

    Reply
  • Zullism 20 May 2011, 2:10 pm

    kereta atau rumah…mestilah rumah hahaha..

    Reply
  • Eyriqazz 20 May 2011, 10:23 am

    @amirah:yup,rumah di kl memang a good investment.tapi kena pandaila jugak memilih

    Reply
  • nUR_rOsALiNdA 20 May 2011, 10:23 am

    Kat KL kalau ada rumah murah pon rembat je!!` Tgk setahun dua lagi camne mencanak harga dia naik

    Reply
  • Eyriqazz 20 May 2011, 10:24 am

    @yutaka:adala rezeki tu nanti…

    Reply
  • Eyriqazz 20 May 2011, 10:25 am

    @mdt:saya pilih selangor..hartanah naik cpt di selangor

    Reply
  • Eyriqazz 20 May 2011, 10:26 am

    @faiz:lawa2

    Reply
  • Eyriqazz 20 May 2011, 10:28 am

    @jmr:55 tahun?target 10

    Reply
  • Eyriqazz 20 May 2011, 10:29 am

    @nana:long term loan 4 long term asset..

    Reply
  • atreyu strange 20 May 2011, 11:39 am

    Sedang mencari. Tapi, mencari dengan tenang, tidak tergesa2. Bila dapat nanti, biar puas hati betul2. :)

    Reply
  • syamila 20 May 2011, 11:53 am

    cantik… ;-)

    Reply
  • blog-tips-kurus 20 May 2011, 9:01 pm

    memang liabiliti. terutama apabila tenant lari cabut kipas & lampu. sifu, tlg bagi tips memilih tenant boleh? buat temuduga dulu.. :-)

    Reply
  • Myvitrd 20 May 2011, 11:04 pm

    Pelaburan Hartanah memang menguntungkan kalau kena pada tempatnya.. yang penting kena bijak..

    Syukur murah rezeki hang bro.. aku nak belajar ni.. macam mana cara dalam usia 35 tahun boleh dapat 3 umah ni..

    Aku yg dah nak cecah 40an pon baru berjaya dapat satu dekat KL ni.. hehehe

    Reply
  • Kak Aya 20 May 2011, 4:33 pm

    3 buah rumah? jenuh nak membayarnya kalau gaji macam saya, apa pun kalau ada kemampuan mmg boleh untung lumayan kalau ada byk rumah, boleh sewakan, jual semula…

    Reply
  • blogger in blogger 21 May 2011, 3:11 am

    kamu pun suka baca buku Robert ke?

    Reply
  • puanbee 21 May 2011, 2:39 am

    belum boleh beli rumah lagi ni ..entah bila masih juga menyewa rumah murah dipinggir kota !

    Reply
  • Eyriqazz 21 May 2011, 4:19 am

    @atreyu strange:good luck jen..harga rumah semakin meningkat dari hari ke hari..jgn lengah2kan….

    @syamila:thanks

    @Rozuan Ismail:betull…rumah juga…

    @hanani:InsyaAllah, kalau dapat tenant dan harga sewa yang lagi tinggi dari instalment, means kurang la skit bebanan membayar tu…

    @Zullism:setuju…tak kisahla walaupun pakai kereta biasa2 aje…hik3

    @Kak Aya:setuju….kena caranya….ianya akan memberikan pasif income..

    Reply
  • Eyriqazz 21 May 2011, 4:47 am

    @blog-tips-kurus :nanti saya tanyakan sifu saya @ Mat Joe ,saya belum pernah sewakan rumah kepada tenant lagi…

    @Myvitrd :hak3..40? 30 pun blom cecah lagi kan bro?hik3….takpe2.slow2..eden pun tengah belajar juga ilmu hartanah ni..

    @puanbee:takpe..adalah rezeki tu nanti…

    @blogger in blogger:yup…memang suka..especially rich dad, poor dad..

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »