IKEA Meatball Tak Halal?| Saya Tertipu…

IKEA Meatball Tak Halal? Adusshh, saya antara pengguna yang beberapa kali pernah makan IKEA Meatball. Tapi bila membaca entry mereka ini, mulala rasa tidak keruan :

Ikea Foodcourt – Ikea Meatball Tak Halal?

Meatball Ikea takde Sijil Halal
Meatball IKEA tak halal ? Ada Babi?? 

Honestly, andainya benar, memang betul-betul rasa tertipu dengan IKEA Food Court ini. First, kami siap dah tanyakan pekerja Islam di sana. Halal ke? Halal kata mereka..2ndly, percaya bulat-bulat kata ramai orang yang mereka sudah mendapatkan Sijil Halal. Umm, perlu salahkan diri sendiri tidak usul periksa mendalam terlebih dahulu.
Oh, Saya tertipu. Yupp, sebagai pengguna yang kerap makan luar, sekarang ni memang sukar nak dibezakan mana gerai yang betul-betul ada sijil halal or tidak. Plus, selain Sijil Halal dari JAKIM, adakah ianya turut diterima di Malaysia. Boleh dikatakan most restoran di Malaysia mempunyai sijil Halal dari IFRCSA kalau tak silap. Tengok saja la di Food Court Midvalley, rasanya satupun tiada sijil halal dari JAKIM.
Umm, dengar cerita Undang-undang Halal bakal ditablekan di Parlimen tak lama lagi. Harap-harap dipercepatkan supaya pengguna di Malaysia tidak terus tertipu dan keliru seperti kes IKEA Meatball yang tidak Halal ini. Ini bukan kali pertama terjadi rasanya. Ohh, kena lebih berhati-hati selepas ni. 

Comments

  1. kak ina kl says

    alahai pernah gak makan..nak buat camner ..tak tau..tunggu dulu pengesahan resmi dari Jabatan Agama Islam

  2. Dawa says

    Undang2 halal ni patut dah lama buat dah. Kata negara Islam. mengetatkan prosedur mknn halal tu la ciri-ciri negara Islam. bukan stkt pada majoriti penduduk dan masjid yg byk sahaja. di europe, meatballs mmg sedia maklum mmg akan ltk unsur babi even beef meatball. sbb tu bila kt IKEA ni, saya mmg was2 nk mkn dr dulu sbb kt IKEA di europe, mmg sediamaklum akan ada unsur babi.

  3. Cik Wanie Ghani says

    wanie plak,
    setiap kali trun KL,
    mmg wajib singgah IKEA dan mkn meatball,
    andai ia benar,
    makanya…..

    :(

  4. mommyYen says

    hati hati dgn makanan barat yg masuk ke malaysia ye bro..kdg2 demi keuntungan diorang sanggup tipu pengguna..

  5. yangbaik says

    belum pernah cuba lagi meatball selain dari ayamas… kecuali meatball dalam bakso… hrm… bila dah jadi kes cam ni mula takut nak makan …. kena rajin2 buat sendiri seperti kata tf hwife.. bat sendirilah beli jer daging cincang keluaran ramli burger…

  6. says

    @Awan Fantasia:ye tak ya juga kan?

    @madammondoq :better safe than sorry..

    @JAI:sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian,jadila cam eden..

    @Yutaka Mushimura :umm,entahla..masih belum diconfirmkan lagi..saya dah emailkan ke JAKIM juga minta confirmation

    @Mama Zharfan :lucky u..

  7. says

    @kak ina kl :yup..tungguje la…

    @JAI:Nanti blanja makan..hak3

    @Dawa:setuju bro..byk sangat sign yang mengelirukan di kedai makan kini…

    @mursyid diey :umm…blom diconfirmkan 100% lagi..tunggula apa kata JAKIm pula nanti

    @Cik Wanie Ghani :Umm,saya pula ,setiap kali pi IKEA, mesti pekena meatballs..no wonder lately rasa cam dah kurang sedap..Instinct,instinct..

  8. maslinamansor says

    banyak kali jugak mas makan kt IKEA sebab ada meatballs tue. Nampaknya kalini kena tukar menu jer la…

  9. izyantyPersonalTaste says

    sekarang nie makanan kat luar banyak yg meragukan,….belajar buat sndiri le pas nie he3..

  10. Watie Rose says

    sy pernah teringin sgt nak makan meatball tuh bila tgk a few blogger shout about this..so, skrang dah tak teringin dah…

  11. MamaYatie says

    saya pernah terbaca kat mana ntah..hanya bbrp saja foodcourt yg ada sijil halal..kena hati2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing