≡ Menu
IKEA Meatball Tak Halal? Adusshh, saya antara pengguna yang beberapa kali pernah makan IKEA Meatball. Tapi bila membaca entry mereka ini, mulala rasa tidak keruan :

Ikea Foodcourt – Ikea Meatball Tak Halal?

Meatball Ikea takde Sijil Halal
Meatball IKEA tak halal ? Ada Babi?? 

Honestly, andainya benar, memang betul-betul rasa tertipu dengan IKEA Food Court ini. First, kami siap dah tanyakan pekerja Islam di sana. Halal ke? Halal kata mereka..2ndly, percaya bulat-bulat kata ramai orang yang mereka sudah mendapatkan Sijil Halal. Umm, perlu salahkan diri sendiri tidak usul periksa mendalam terlebih dahulu.
Oh, Saya tertipu. Yupp, sebagai pengguna yang kerap makan luar, sekarang ni memang sukar nak dibezakan mana gerai yang betul-betul ada sijil halal or tidak. Plus, selain Sijil Halal dari JAKIM, adakah ianya turut diterima di Malaysia. Boleh dikatakan most restoran di Malaysia mempunyai sijil Halal dari IFRCSA kalau tak silap. Tengok saja la di Food Court Midvalley, rasanya satupun tiada sijil halal dari JAKIM.
Umm, dengar cerita Undang-undang Halal bakal ditablekan di Parlimen tak lama lagi. Harap-harap dipercepatkan supaya pengguna di Malaysia tidak terus tertipu dan keliru seperti kes IKEA Meatball yang tidak Halal ini. Ini bukan kali pertama terjadi rasanya. Ohh, kena lebih berhati-hati selepas ni. 



style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6619684076142128"
data-ad-slot="9856135083">



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • Mama Zharfan 23 May 2011, 10:47 am

    ni lah sbbnya me tak pernah mkn meatball kat ikea–sbb me sangsi+was2

    Reply
  • kak ina kl 23 May 2011, 10:47 am

    alahai pernah gak makan..nak buat camner ..tak tau..tunggu dulu pengesahan resmi dari Jabatan Agama Islam

    Reply
  • Dawa 23 May 2011, 11:08 am

    Undang2 halal ni patut dah lama buat dah. Kata negara Islam. mengetatkan prosedur mknn halal tu la ciri-ciri negara Islam. bukan stkt pada majoriti penduduk dan masjid yg byk sahaja. di europe, meatballs mmg sedia maklum mmg akan ltk unsur babi even beef meatball. sbb tu bila kt IKEA ni, saya mmg was2 nk mkn dr dulu sbb kt IKEA di europe, mmg sediamaklum akan ada unsur babi.

    Reply
  • mursyid diey 23 May 2011, 11:20 am

    betul ker ni…?
    alamak…x dapat pegi ler cmni..hehe..
    thanks for info.. :-)

    http://dzuandiey.blogspot.com

    Reply
  • Cik Wanie Ghani 23 May 2011, 11:33 am

    wanie plak,
    setiap kali trun KL,
    mmg wajib singgah IKEA dan mkn meatball,
    andai ia benar,
    makanya…..

    :(

    Reply
  • mommyYen 23 May 2011, 12:08 pm

    hati hati dgn makanan barat yg masuk ke malaysia ye bro..kdg2 demi keuntungan diorang sanggup tipu pengguna..

    Reply
  • Ummi Dania Yasmine 23 May 2011, 12:22 pm

    mmg tak makan meatball ikea tpi suka ice cream ikea….

    Reply
  • Myvitrd 23 May 2011, 12:45 pm

    Selalu singgah dekat Ikea ni bro.. nasib baik aku tak pernah makan dekat foodcourt dia..

    Reply
  • Rozuan Ismail 23 May 2011, 1:08 pm

    isu macam ni tak boleh pandang remeh.bahaya kot.makanan tu jadi darah daging kita

    Reply
  • a n a s t a s y e a 23 May 2011, 2:10 pm

    tak halal rupanya .. alamak .. saya tertipu ! =(

    anastasyea’s latest post .. Kotak Hantaran Perkahwinan | Putih Silver Tema Pilihan?

    Reply
  • yangbaik 23 May 2011, 2:40 pm

    belum pernah cuba lagi meatball selain dari ayamas… kecuali meatball dalam bakso… hrm… bila dah jadi kes cam ni mula takut nak makan …. kena rajin2 buat sendiri seperti kata tf hwife.. bat sendirilah beli jer daging cincang keluaran ramli burger…

    Reply
  • Nur-nba 23 May 2011, 5:37 pm

    Pernah rasa seperti waktu isu Kluang Rail Coffee dulu.. Serik rasanya..

    Reply
  • madammondoq 23 May 2011, 9:48 am

    sib baik saya tak pernah makan..ekekeke…

    Reply
  • JAI 23 May 2011, 10:03 am

    Perghhh..bahaya siot..baru nak try kalo singgah kat IKEA..nasib baik..perghhh

    Reply
  • JAI 23 May 2011, 10:49 am

    Gua cilok gambo ball hang wehh..opss..meatball hang…hehe

    Reply
  • Eyriqazz 23 May 2011, 12:05 pm

    @Awan Fantasia:ye tak ya juga kan?

    @madammondoq :better safe than sorry..

    @JAI:sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian,jadila cam eden..

    @Yutaka Mushimura :umm,entahla..masih belum diconfirmkan lagi..saya dah emailkan ke JAKIM juga minta confirmation

    @Mama Zharfan :lucky u..

    Reply
  • Eyriqazz 23 May 2011, 12:07 pm

    @kak ina kl :yup..tungguje la…

    @JAI:Nanti blanja makan..hak3

    @Dawa:setuju bro..byk sangat sign yang mengelirukan di kedai makan kini…

    @mursyid diey :umm…blom diconfirmkan 100% lagi..tunggula apa kata JAKIm pula nanti

    @Cik Wanie Ghani :Umm,saya pula ,setiap kali pi IKEA, mesti pekena meatballs..no wonder lately rasa cam dah kurang sedap..Instinct,instinct..

    Reply
  • transformed housewife 23 May 2011, 1:05 pm

    buat sendiri je meatball pakai daging cincang tempatan. tak susah pun.

    Reply
  • maslinamansor 23 May 2011, 11:09 pm

    banyak kali jugak mas makan kt IKEA sebab ada meatballs tue. Nampaknya kalini kena tukar menu jer la…

    Reply
  • Miza Yusof 23 May 2011, 4:14 pm

    tak pernah makan. sebab tak berapa suka meatball. hehe

    Reply
  • BABY(MAMA AMANA&ARIEF) 24 May 2011, 12:32 am

    tak penah makan..alhamdulilah..

    Reply
  • izyantyPersonalTaste 24 May 2011, 12:45 am

    sekarang nie makanan kat luar banyak yg meragukan,….belajar buat sndiri le pas nie he3..

    Reply
  • Watie Rose 24 May 2011, 1:34 am

    sy pernah teringin sgt nak makan meatball tuh bila tgk a few blogger shout about this..so, skrang dah tak teringin dah…

    Reply
  • KiD 24 May 2011, 1:59 am

    adoooii… masak sendiri laaa pasni .. huhu
    Perpisahan Berlaku Lagi | Sayonara IBM 34

    Reply
  • Lisa Hz 24 May 2011, 3:46 am

    dear all, secret recipe adalah halal. sy da call Jakim direct td. no issue at all dgn secret recipe.

    utk ikea meatball pun halal juga. refer sini http://yanmieonline.com/2011/05/ikea-foodcourt-ikea-meatball-tak-halal/

    Reply
  • MamaYatie 24 May 2011, 6:10 am

    saya pernah terbaca kat mana ntah..hanya bbrp saja foodcourt yg ada sijil halal..kena hati2

    Reply
  • MamaYatie 24 May 2011, 6:10 am

    opsss..i mean food court kat shopping mall

    Reply
  • Suliana 23 May 2011, 11:57 pm

    dah lama tak pegi tapi pernah termakan la 2 kali.. huhu

    Reply
  • Anonymous 24 May 2011, 3:04 am Reply
  • Ana AuNi 21 May 2012, 5:28 am

    salam guys..
    foodcourt IKEA COMFIRM XHALAL!
    klau xcaya boleh call no halal department jakim 03-83150200.. tq.

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »