I Need A Bigger Car!!!

Ohh, I Really Need A Bigger Car. Bila anak dah makin membesar dan planning untuk anak kedua sudah bermula, rasanya saya perlukan kereta yang lebih besar , selesa, dan dapat memenuhi kehendak kami yang both bekerja, suka travel,shopping, pulang ke kampung di Terengganu/Kelantan dan pelbagai lagi.

Kereta yang kami gunakan selama in memang telah banyak berjasa kepada kami, sudah lebih 3 tahun bersama kami sebenarnya. Namun bila anak dah makin membesar dan even tengah membesar, sometimes kesukaran tetap dialami . Contohnya :

Ketika Alisya kecil

One seat gone, jadi bila jalan-jalan, di belakang hanya boleh memuatkan 2-3 orangje lagi. Memang leceh especially bila Mak/Mak Mertua dan keluarga dari kampung datang bekunjung dan mahu bawa mereka pusing-pusing.

Belum ditambah lagi stroller Alisya, beg kami, extra selipar or kasut, seterika kalau pergi bercuti dan pelbagai lagi. 

Pakai kereta Sedan, kekurangannya adalah ruang. Especially bonet. Kalau nak balik kampung, Satu bonet tu mesti penuh dengan barang Alisya saja. Pampers,Pakaian, Susu, tuh belum ditambah kalau bawa pulang stroller sekali.Sometimes kami pulang ke kampung halaman naik kapal terbang/keretapi bila fikirkan susah nak pulang dengan kereta especially bila adik ipar yang tinggal dengan kami mahu pulang sekali .

Di Kampung, terpaksalah guna kereta Bapa Mertua. Hik3…

Samalah juga kalau pi Shopping, kadang-kadang ada yang tak terbeli ,ruang tak muat. Contohnya masa  Shopping di Nilai, actually, banyak lagi mahu beli, tapi bila tak muat, terpaksa batalkan niat. Nipun kesian kat Alisya terpaksa tidur sebegitu. Umm, I really need a bigger Car.

Saya juga pernah test drive kereta yang lain  tapi masih belum convince untuk membelinya, one of the main reason kerana :

Space, Space (belum cukup luas especially bonet)

Kami perlukan a bigger space bagi memenuhi keperluan kami sekeluarga dan juga saudara-mara yang datang berkunjung ke rumah.

Bila keluarga datang dari kampung dan mahu pergi bercuti, masalah yang sama turut dialami. Kalau lebih dari 5 orang maju pergi, either gerak naik 2 kereta ataupun gunakan public transport. Contohnya :

Pergi Ipoh, Naik ETS
Bapa Mertua/Mak Mertua/Anak Buah
Bercuti di Melaka, bawa Abang Long sekeluarga, bawa 2 kereta.

Fikir-fikirkan balik, bila pergi bercuti bawa 2 kereta ,agak rugi juga kan? Minyak lagi, tol lagi, maintenance lagi, parking space, dan pelbagai lagi. Di tambah pula Isteri sekarangni makin aktif kegiatan kokurikulum dan kadang-kadang kena hantar anak murid untuk Pertandingan Tarian etc. Sometimes, tak dpt bawa semua or bawa 2 kenderaan untuk ke Pertandingan itu.

Lebih-lebih lagi sekarangni, ibu/mak/bapa mertua dan saudara mara semakin kerap berkunjung ke KL, we really need a bigger car untuk kemudahan kami. Tak lupa juga, kalau dah ada anak kedua nanti, sure akan susah nak pergi mana-mana especially balik kampung/bercuti.

P/s : Umm, i Really need a bigger Car… Agak-agak apa kereta yang sesuai ya? Any suggestion?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

61 thoughts on “I Need A Bigger Car!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.