≡ Menu
Ini antara tempat-tempat menarik di Melaka yang pernah kami singgahi sebelum ini. Melaka, menawarkan pelbagai tempat menarik, dari muzium, sightseing, shopping, makan-makan, dan pelbagai lagi. Sekali singgah ,terus rasa mahu singgah lagi. Destinasi ini menjadi antara destinasi wajib kami setiap tahun. Ianya bolehla dikatakan menjadi destinasi wajib kami setiap tahun. 

One of the best place untuk menikmati Ikan Bakar.Ikan Bakar Umbai.  Sedap, hargapun berpatutan.Highly recommended. Selain Umbai, Muara Sungai Duyung pun tidak mengecewakan. Melaka, sememangnya menawarkan pelbagai lokasi makan-makan yang sedap yang pasti membangkitkan selera. Harganya pun agak berpatutan dan tidak hairanlah Umbai, menjadi destinasi pilihan buat pengunjung dari serata Malaysia.
Tak lengkap rasanya kalau pergi Melaka tak naik Beca Berhias Melaka, kan? Short trip cost around RM10, longer trip around RM30. Di Malaysia, kereta berhias begitu popular di Melaka. LOkasinya pun tak jauh. Betul-betul di Bandar Melaka. Sambil menaiki beca, boleh sighseing melihat pemandangan dan bandar bersejarah melaka yang terkenal dengan ” Hang Tuah vs Hang Jebat”.
3) Menara Taming Sari (The Only Rotating Tower In Malaysia)
Viewnya memang cantik dari atas dengan harga tiket RM10 untuk dewasa (as at Feb 2011). Menara yang berpusing di atas, boleh menikmati pemandangan bandar melaka dari pelbagai sudut yang berbeza. Memang santai melihat pemandangan dari atas ini.
Tempat best untuk cari souvenir untuk dibawa pulang. Pelbagai barangan boleh diperolehi di sini. Tidak sah kalau datang ke melaka tidak singgah di Heritage house ini yang menawarkan pelbagai pilihan makanan tradisional melaka dan tempat yang menarik untuk membeli souvenir untuk dibawa pulang.
Cadangan saya, kalau ingin menikmati view yang cantik, datang pada waktu malam. Memang santai dan lebih meriah.
Owh ya, Kalau mencari kereta sewa pada harga yang murah dan berpatutan Cuti-Cuti Malaysia, bolehla booking di SINI
Memang best tempat ni.Di sini ditempatkan tradisi dan rumah-rumah dahulu mengikut negeri seperti Selangor,Terengganu dan lain-lain serta pameran pakaian tradisi di setiap rumah tersebut.Kami tak sempat nak tengok Mini Asean kerana ada renovation. Kalau datang time cuti sekolah ataupun cuti awam, memang bernasib baik kerana selalu diadakan persembahan dan tarian.
7) Menaiki Kapal di Bandar Melaka
Tidak sah kalau singgah Bandar Melaka, tidak menaiki kapal di bandar melaka. Memang suatu keunikan kapal diletakkan di tengah bandar.
8) A Farmosa
Jonker Walk @ Jalan Hang Jebat memang destinasi pilihan di waktu malam. Ala-ala Pasar Malam yang menjual pelbagai souvenir dengan harga yang berpatutan .
Selain di Umbai, Muara Sungai Duyong turut menjanjikan Ikan Bakar dan Seafood yang menyelera. Harga pun agak berpatutan dan kena dengan selera seisi keluarga.
Kat mana nak menginap di Melaka? Antara Hotel yang kami selalu menginap :

Hotel Mesra Mutiara. Harga sekitar RM70-RM200
Oh, selain tempat di atas, any suggestion tempat lain yang best untuk dikunjungi/aktiviti menarik untuk dilakukan di Melaka? Oh, Melaka one of our favourite travel place, tempat kecil tapi banyak tempat menarik.
*Latest update on 2 Februari 2012.

Untuk tempahan kereta sewa secara online dengan harga yang berpatutan pula, bolehla singgahi laman web ini --> http://greenmatrixcarrental.com/



style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6619684076142128"
data-ad-slot="9856135083">



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • Jiji-Fify 17 March 2011, 4:49 am

    semua pernah jejak kecuali river cruise! :)

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cari hadiah best untuk yang tersayang?

    Reply
  • kakyong 17 March 2011, 6:35 am

    hanya pernah pergi ke mini malaysia & mini asean jer… huhuuu

    Reply
  • stormz 17 March 2011, 6:48 am

    byk tmpat kt melaka tu eyriqazz yg awak blh pg.

    - zoo melaka
    - taman botanikal
    - taman buaya
    - melaka wonderland
    -> semua 1 jalan je dari tol ayer keroh

    - jonker walk/ jonker street/jln hang tuah (byk souvenir/brg2 antik. better pegi malam sabtu n malam ahad. ade buka byk gerai sepanjang jln)
    - pantai puteri/tg bidara
    - air panas gadek ( dkt alor gajah)
    - taman seribu bunga
    - semua tempat yg kt town melaka tu mmg menarik

    Reply
  • far_east 17 March 2011, 4:35 am

    melaka oh melaka…

    ada kenangan tentang melaka..

    Reply
  • sue 17 March 2011, 4:37 am

    terima kasih..info yg sangat berguna.boleh jadi panduan sebab balik bercuti kali ni kitorang memang rancang nak pergi melaka dan kelantan.Kalau ada tempat lebih menarik..bolehla cerita.Sebulan kitorang cuti..banyak tempat nak pergi..he..he..

    Reply
  • myvitrd 17 March 2011, 4:45 am

    jumpa tak tandas mewah yang macam banglow tu yang harga 200k tu bro..

    Reply
  • YaQuut @ Firdaus 17 March 2011, 5:50 am

    Salam. Saya silent reader di sini. Pernah juga jalan-jalan di Melaka 2007 dulu dengan geng anak dara. Tahun ni bercadang nak pergi bersama keluarga pula. Dah pernah ke A Famosa Water World? http://www.afamosa.com/main.php Menarik juga di sana.

    Reply
  • Miss Ran 17 March 2011, 5:54 am

    erk jonker walk pada malam hari..
    cendol dpn bgunan merah

    taming sari bkn busan ke? hehe

    Reply
  • ~aYeeN & SuE~ 17 March 2011, 5:54 am

    en eyriqazz..
    sy suggest naik river cruise tu waktu malam..sgt2 berbeza mood n view dia..

    * tmpt2 len lg mcm jonker walk (jumaat,sbtu n ahd)ni mcm nite market.tp almost 90% chinese yg berniaga..
    * botanical garden- mcm tmn rekreasi biasa.yg spesel de baggy car,tp agk mahal sewa dia(de untuk 2,6,8 org)..n bley berbasikal/jln.
    * kalau nak tgk suasana kg,mandi pantai dgn pantai yg tenang pergi la ke pantai puteri atau pengkalan balak..(pomot kg ni..huhu)
    * nk mandi manda lg p la kat mlk wonderland (dkt gan botanical garden) or water world (alor gajah).yg s/jadi pon ada cm air panas gadek n air terjun asahan,jasin.
    * pe lg,klu pomot zoo bley x..huhu..zoo,tmn rama2, (bdk2 suka la)..
    * ni sy pon x penah sampai..just nk bgtau ada taman seribu bunga n taman lebah sedunia..
    * dan melaka la negeri plg byk muzium dan galeri (50 kot)..sempat x habiskn..den yg duk 20++ pon x hbs jln lg..:(

    eh pjg plak..for more info ley la google cm sy..hehe..hv fun in malacca..

    Reply
    • HoneyB 8 February 2013, 1:55 pm

      best la ur info, btw, tuan punya blog, sje tgh usha2x melaka…coz nak berjln ke sana pula ^_^

      Reply
  • Mr feckry 17 March 2011, 6:39 am

    bro..muara sg alai ikan bakar lagi best

    Reply
  • wan fyewa 17 March 2011, 7:10 am

    kami dr zmn bercinta smpai da kawen suke sgt datings kt melaka,xtaw napa.ahakz
    klu rajin blh la lepak2 kat masjid terapung kt pulau melaka(btl ke p.melaka?)
    kami dh pg Cowboytown at night, best! tp xla byk aktvt sgt..
    n menara taming sari mmg best!! lain dr yg lain bila smbil naik smbil berputar tgk seluruh melaka :)

    suami sanggup pg melaka hanya utk makan nasik ayam kt …(lupa!) nt sy bgtaw..tp mmg sodap..wlpn mahal sikit jika nk compare dgn nasi nye yg sikitttt…
    zoo melaka night safari pn best..tp cume nmpk mata2 haiwan yg bersinar2 jer..hehehhee
    owhh semua2 happening lah di melakau!

    Reply
  • wan fyewa 17 March 2011, 7:12 am

    eh jap. taman mini asean pon best giler! jalan2 dlm tu mmg seronok..hihi
    tp mase kami pg persembahan da hbs..tp jln2 dlm tu pn da cukup..n ade hotel murah jgk kt dlm situ…blh la eyriqazz try n review..hehehe

    Reply
  • hazman aka species1980 17 March 2011, 1:09 pm

    hurmmm…. untuk keterangan lanjut sila hubungi kementerian pelancongan negeri melaka…..hehehehe…gurau3x…

    Reply
  • Noriz 18 March 2011, 1:33 am

    tertinggal lak pasal melaka wonderland dan Zoo melaka yg famos tu…

    Reply
  • amirah 18 March 2011, 4:47 am

    byk sgt tempat menarik nak pergi tu.seperti yg telah dijelaskan oleh blogger2 di atas..hehe..mmng melaka byk sgt muzium.kalau nk lain sikit boleh pergi perkampungan portugis, chetti,mkn asam pedas, pulau melaka, pulau besar, melaka wonderland br bukak. bleh jugak kalau pergi jonker walk.terasa mcm kt chinatown je.sy sendr pun byk tmpt x pegi lagi.skrng ni teringin nk pegi pulau besar.orang kata best sebab ada resort kat situ.

    Reply
  • Mama Zharfan 19 March 2011, 11:25 am

    me suka cuti2 melaka sbb agak dekat ajer dgn kl hehehe

    Reply
  • asasasa 25 March 2011, 2:48 pm

    sasasasasasasasasasasasasa

    Reply
  • Zarul 3 February 2012, 4:46 pm

    jonker walk best..tapi sesak sgt..kalau kurang sesak mesti lagi best

    Reply
  • UdinZ.com - Fakhruddin 3 February 2012, 2:39 pm

    kapal selam jer tak pegi lagi..

    Reply
  • Cik Akmal 4 February 2012, 4:01 am

    wah pergi melaka.. best tu, selamat bercuti.. ;)

    Reply
  • D'ya Marshmello 4 February 2012, 8:11 am

    rindunya nak pegi travel melaka.best, banyak tmpat mnarik boleh dilawati! suka pegi melaka river cruise.pmndangan cntik time mlm2 :)

    jom singgah2 :)

    LATEST ENTRY : Susah Sangat Ke Subjek Add Maths ?

    Reply
    • Eyriqazz 13 March 2012, 2:02 pm

      Yup, Naik melaka river cruise memang bestt

      Reply
  • KiD 18 March 2012, 8:19 am

    halloooo guys..
    korang nak ke Melaka.. meh laaa sini!!!

    Reply
  • organikfarmingwynn78 31 March 2012, 4:21 am

    best2 bilalah nak pegi…buzy jek

    Reply
  • New Dyr 23 June 2012, 8:59 pm

    Melaka memang awesome.Kalau trip sekolah dulu takkan pergi luar negeri. Mesti melaka jee

    Rasanya ikan bakar dekat alai lagi murah kot dari umbai. em sebab saya duk melaka. heee~

    Reply
  • Anonymous 20 October 2012, 2:20 pm

    sy plan blan 12 ni p melaka dengan family,arap bg pndapat tempat2 yg menarik kt sana ok…

    Reply
  • hnahdy 20 December 2012, 8:25 pm

    wajib pergi tempat2 kat situ :)
    hnahdy recently posted…Ibu Pilih KasihMy Profile

    Reply
  • dhanianBlogspot 1 January 2013, 10:33 pm

    tak pernah naik beca..

    Reply
  • sukma 5 February 2013, 11:04 pm

    negeri Melaka, tempat saya tu…terlalu banyak tempat menarik di Melaka..
    terkini kapal selam di dataran klebang 1 Malaysia
    sukma recently posted…NAK JUAL BUAH LIMAUMy Profile

    Reply
  • hanafi abdullah 7 February 2013, 12:35 pm

    rasa teringin pula nak melancong ke Melaka.Anyway ini merupakan info yang berguna..

    Reply
  • Katak Comel 10 February 2013, 6:07 pm

    tq sgt2..
    bole detim kt melaka pasni..
    hihi
    Katak Comel recently posted…ALIFF AZIZ DAPAT KEKASIH BARUMy Profile

    Reply
  • CutiMalaysia 4 April 2013, 5:10 pm

    Ada lagi satu tempat menarik Melaka yang baru..- Taman Burung Melaka yang dikatakan terbesar di Asia Tenggara setanding Taman Burung Jurong..
    CutiMalaysia recently posted…Tempat Menarik di Sabah: Mendaki Gunung Kinabalu Kemuncak Percutian CutiMalaysia ke Sabah!My Profile

    Reply
  • Faizal Fredley 25 August 2013, 3:43 am

    saya baru je ke melaka smlm..memang best jugak…
    Faizal Fredley recently posted…Tempat Menarik di MelakaMy Profile

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »