Tempat Menarik di Melaka untuk Dilawati

Ini antara tempat-tempat menarik di Melaka yang pernah kami singgahi sebelum ini. Melaka, menawarkan pelbagai tempat menarik, dari muzium, sightseing, shopping, makan-makan, dan pelbagai lagi. Sekali singgah ,terus rasa mahu singgah lagi. Destinasi ini menjadi antara destinasi wajib kami setiap tahun. Ianya bolehla dikatakan menjadi destinasi wajib kami setiap tahun. 

One of the best place untuk menikmati Ikan Bakar.Ikan Bakar Umbai.  Sedap, hargapun berpatutan.Highly recommended. Selain Umbai, Muara Sungai Duyung pun tidak mengecewakan. Melaka, sememangnya menawarkan pelbagai lokasi makan-makan yang sedap yang pasti membangkitkan selera. Harganya pun agak berpatutan dan tidak hairanlah Umbai, menjadi destinasi pilihan buat pengunjung dari serata Malaysia.
Tak lengkap rasanya kalau pergi Melaka tak naik Beca Berhias Melaka, kan? Short trip cost around RM10, longer trip around RM30. Di Malaysia, kereta berhias begitu popular di Melaka. LOkasinya pun tak jauh. Betul-betul di Bandar Melaka. Sambil menaiki beca, boleh sighseing melihat pemandangan dan bandar bersejarah melaka yang terkenal dengan ” Hang Tuah vs Hang Jebat”.
3) Menara Taming Sari (The Only Rotating Tower In Malaysia)
Viewnya memang cantik dari atas dengan harga tiket RM10 untuk dewasa (as at Feb 2011). Menara yang berpusing di atas, boleh menikmati pemandangan bandar melaka dari pelbagai sudut yang berbeza. Memang santai melihat pemandangan dari atas ini.
Tempat best untuk cari souvenir untuk dibawa pulang. Pelbagai barangan boleh diperolehi di sini. Tidak sah kalau datang ke melaka tidak singgah di Heritage house ini yang menawarkan pelbagai pilihan makanan tradisional melaka dan tempat yang menarik untuk membeli souvenir untuk dibawa pulang.
Cadangan saya, kalau ingin menikmati view yang cantik, datang pada waktu malam. Memang santai dan lebih meriah.
Owh ya, Kalau mencari kereta sewa pada harga yang murah dan berpatutan Cuti-Cuti Malaysia, bolehla booking di SINI
Memang best tempat ni.Di sini ditempatkan tradisi dan rumah-rumah dahulu mengikut negeri seperti Selangor,Terengganu dan lain-lain serta pameran pakaian tradisi di setiap rumah tersebut.Kami tak sempat nak tengok Mini Asean kerana ada renovation. Kalau datang time cuti sekolah ataupun cuti awam, memang bernasib baik kerana selalu diadakan persembahan dan tarian.
7) Menaiki Kapal di Bandar Melaka
Tidak sah kalau singgah Bandar Melaka, tidak menaiki kapal di bandar melaka. Memang suatu keunikan kapal diletakkan di tengah bandar.
8) A Farmosa
Jonker Walk @ Jalan Hang Jebat memang destinasi pilihan di waktu malam. Ala-ala Pasar Malam yang menjual pelbagai souvenir dengan harga yang berpatutan .
Selain di Umbai, Muara Sungai Duyong turut menjanjikan Ikan Bakar dan Seafood yang menyelera. Harga pun agak berpatutan dan kena dengan selera seisi keluarga.
Kat mana nak menginap di Melaka? Antara Hotel yang kami selalu menginap :

Hotel Mesra Mutiara. Harga sekitar RM70-RM200

Oh, selain tempat di atas, any suggestion tempat lain yang best untuk dikunjungi/aktiviti menarik untuk dilakukan di Melaka? Oh, Melaka one of our favourite travel place, tempat kecil tapi banyak tempat menarik.
*Latest update on 2 Februari 2012.

Jika mencari tempat penginapan yang sesuai di Melaka pula, saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan, pelbagai pilihan hotel dan juga review dari pengunjung yang pernah berkunjung di hotel tersebut untuk dijadikan rujukan memilih hotel yang kena dengan citarasa.

Comments

  1. stormz says

    byk tmpat kt melaka tu eyriqazz yg awak blh pg.

    – zoo melaka
    – taman botanikal
    – taman buaya
    – melaka wonderland
    -> semua 1 jalan je dari tol ayer keroh

    – jonker walk/ jonker street/jln hang tuah (byk souvenir/brg2 antik. better pegi malam sabtu n malam ahad. ade buka byk gerai sepanjang jln)
    – pantai puteri/tg bidara
    – air panas gadek ( dkt alor gajah)
    – taman seribu bunga
    – semua tempat yg kt town melaka tu mmg menarik

  2. says

    terima kasih..info yg sangat berguna.boleh jadi panduan sebab balik bercuti kali ni kitorang memang rancang nak pergi melaka dan kelantan.Kalau ada tempat lebih menarik..bolehla cerita.Sebulan kitorang cuti..banyak tempat nak pergi..he..he..

  3. says

    en eyriqazz..
    sy suggest naik river cruise tu waktu malam..sgt2 berbeza mood n view dia..

    * tmpt2 len lg mcm jonker walk (jumaat,sbtu n ahd)ni mcm nite market.tp almost 90% chinese yg berniaga..
    * botanical garden- mcm tmn rekreasi biasa.yg spesel de baggy car,tp agk mahal sewa dia(de untuk 2,6,8 org)..n bley berbasikal/jln.
    * kalau nak tgk suasana kg,mandi pantai dgn pantai yg tenang pergi la ke pantai puteri atau pengkalan balak..(pomot kg ni..huhu)
    * nk mandi manda lg p la kat mlk wonderland (dkt gan botanical garden) or water world (alor gajah).yg s/jadi pon ada cm air panas gadek n air terjun asahan,jasin.
    * pe lg,klu pomot zoo bley x..huhu..zoo,tmn rama2, (bdk2 suka la)..
    * ni sy pon x penah sampai..just nk bgtau ada taman seribu bunga n taman lebah sedunia..
    * dan melaka la negeri plg byk muzium dan galeri (50 kot)..sempat x habiskn..den yg duk 20++ pon x hbs jln lg..:(

    eh pjg plak..for more info ley la google cm sy..hehe..hv fun in malacca..

  4. says

    kami dr zmn bercinta smpai da kawen suke sgt datings kt melaka,xtaw napa.ahakz
    klu rajin blh la lepak2 kat masjid terapung kt pulau melaka(btl ke p.melaka?)
    kami dh pg Cowboytown at night, best! tp xla byk aktvt sgt..
    n menara taming sari mmg best!! lain dr yg lain bila smbil naik smbil berputar tgk seluruh melaka :)

    suami sanggup pg melaka hanya utk makan nasik ayam kt …(lupa!) nt sy bgtaw..tp mmg sodap..wlpn mahal sikit jika nk compare dgn nasi nye yg sikitttt…
    zoo melaka night safari pn best..tp cume nmpk mata2 haiwan yg bersinar2 jer..hehehhee
    owhh semua2 happening lah di melakau!

  5. says

    eh jap. taman mini asean pon best giler! jalan2 dlm tu mmg seronok..hihi
    tp mase kami pg persembahan da hbs..tp jln2 dlm tu pn da cukup..n ade hotel murah jgk kt dlm situ…blh la eyriqazz try n review..hehehe

  6. amirah says

    byk sgt tempat menarik nak pergi tu.seperti yg telah dijelaskan oleh blogger2 di atas..hehe..mmng melaka byk sgt muzium.kalau nk lain sikit boleh pergi perkampungan portugis, chetti,mkn asam pedas, pulau melaka, pulau besar, melaka wonderland br bukak. bleh jugak kalau pergi jonker walk.terasa mcm kt chinatown je.sy sendr pun byk tmpt x pegi lagi.skrng ni teringin nk pegi pulau besar.orang kata best sebab ada resort kat situ.

  7. says

    Melaka memang awesome.Kalau trip sekolah dulu takkan pergi luar negeri. Mesti melaka jee

    Rasanya ikan bakar dekat alai lagi murah kot dari umbai. em sebab saya duk melaka. heee~

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing