Tempat Menarik di Melaka untuk Dilawati

Ini antara tempat-tempat menarik di Melaka yang pernah kami singgahi sebelum ini. Melaka, menawarkan pelbagai tempat menarik, dari muzium, sightseing, shopping, makan-makan, dan pelbagai lagi. Sekali singgah ,terus rasa mahu singgah lagi. Destinasi ini menjadi antara destinasi wajib kami setiap tahun. Ianya bolehla dikatakan menjadi destinasi wajib kami setiap tahun. 

One of the best place untuk menikmati Ikan Bakar.Ikan Bakar Umbai.  Sedap, hargapun berpatutan.Highly recommended. Selain Umbai, Muara Sungai Duyung pun tidak mengecewakan. Melaka, sememangnya menawarkan pelbagai lokasi makan-makan yang sedap yang pasti membangkitkan selera. Harganya pun agak berpatutan dan tidak hairanlah Umbai, menjadi destinasi pilihan buat pengunjung dari serata Malaysia.
Tak lengkap rasanya kalau pergi Melaka tak naik Beca Berhias Melaka, kan? Short trip cost around RM10, longer trip around RM30. Di Malaysia, kereta berhias begitu popular di Melaka. LOkasinya pun tak jauh. Betul-betul di Bandar Melaka. Sambil menaiki beca, boleh sighseing melihat pemandangan dan bandar bersejarah melaka yang terkenal dengan ” Hang Tuah vs Hang Jebat”.
3) Menara Taming Sari (The Only Rotating Tower In Malaysia)
Viewnya memang cantik dari atas dengan harga tiket RM10 untuk dewasa (as at Feb 2011). Menara yang berpusing di atas, boleh menikmati pemandangan bandar melaka dari pelbagai sudut yang berbeza. Memang santai melihat pemandangan dari atas ini.
Tempat best untuk cari souvenir untuk dibawa pulang. Pelbagai barangan boleh diperolehi di sini. Tidak sah kalau datang ke melaka tidak singgah di Heritage house ini yang menawarkan pelbagai pilihan makanan tradisional melaka dan tempat yang menarik untuk membeli souvenir untuk dibawa pulang.
Cadangan saya, kalau ingin menikmati view yang cantik, datang pada waktu malam. Memang santai dan lebih meriah.
Owh ya, Kalau mencari kereta sewa pada harga yang murah dan berpatutan Cuti-Cuti Malaysia, bolehla booking di SINI
Memang best tempat ni.Di sini ditempatkan tradisi dan rumah-rumah dahulu mengikut negeri seperti Selangor,Terengganu dan lain-lain serta pameran pakaian tradisi di setiap rumah tersebut.Kami tak sempat nak tengok Mini Asean kerana ada renovation. Kalau datang time cuti sekolah ataupun cuti awam, memang bernasib baik kerana selalu diadakan persembahan dan tarian.
7) Menaiki Kapal di Bandar Melaka
Tidak sah kalau singgah Bandar Melaka, tidak menaiki kapal di bandar melaka. Memang suatu keunikan kapal diletakkan di tengah bandar.
8) A Farmosa
Jonker Walk @ Jalan Hang Jebat memang destinasi pilihan di waktu malam. Ala-ala Pasar Malam yang menjual pelbagai souvenir dengan harga yang berpatutan .
Selain di Umbai, Muara Sungai Duyong turut menjanjikan Ikan Bakar dan Seafood yang menyelera. Harga pun agak berpatutan dan kena dengan selera seisi keluarga.
Kat mana nak menginap di Melaka? Antara Hotel yang kami selalu menginap :

Hotel Mesra Mutiara. Harga sekitar RM70-RM200

Oh, selain tempat di atas, any suggestion tempat lain yang best untuk dikunjungi/aktiviti menarik untuk dilakukan di Melaka? Oh, Melaka one of our favourite travel place, tempat kecil tapi banyak tempat menarik.
*Latest update on 2 Februari 2012.

Jika mencari tempat penginapan yang sesuai di Melaka pula, saya syorkan menempah melalui Agoda.com kerana ianya menawarkan harga yang berpatutan, pelbagai pilihan hotel dan juga review dari pengunjung yang pernah berkunjung di hotel tersebut untuk dijadikan rujukan memilih hotel yang kena dengan citarasa.

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

43 thoughts on “Tempat Menarik di Melaka untuk Dilawati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.