Kelemahan dan Kekurangan Nokia E7

by eyriqazz on 24 March 2011

in gadget review

Entry Nokia E7 Review saya sebelum ini banyak berkongsi tentang kelebihan dan keunikan phone ini. Tidak adil rasanya jika saya tidak berkongsi tentang kelemahan dan kekurangan Nokia E7 ini. Inilah kelemahan dan kekurangan Nokia E7 pada pandangan saya yang masih baru dalam dunia Smartphone ini :
1) At first, slidingnya agak susah untuk dibuka/ditolak. Namun,along the way, alah bisa, tegal biasa.Almost 2 weeks menggunakannya, ia bukan lagi menjadi masalah.
2) Internet access. Jika dibandingkan dengan iPhone 4, access ke internet menggunakan wifi,broadband etc, ianya lebih perlahan. Apapun, ianya turut bergantung kepada kelajuaan wifi itu sendiri juga. Well,pandangan peribadi, masih memuaskan hati.
3)Sometimes ianya Hang apabila terlalu banyak applikasi dibuka. Along the way, masalah ini semakin kurang dialami. Mungkin ianya perlukan adaptasikan dulu kot?
4) Tak dapat menggunakan Nokia Ovi Map sekiranya tiada internet connection + sometimes it take too long to detect GPS ( perbetulkan sekiranya saya silap), i still found it is easier menggunakan Normal GPS. Anyway, i need to explore it more, dengar khabar Nokia Ovi Map ni reliable dan not bad juga.
5) Interface – Mula-mula agak keliru dan confius dengan interfacenya. Kat mana nak check application, katne nak buat panggilan, which part nak tengok gambar n etc.For people yang biasa menggunakan phone Nokia, tiada masalah sangat rasanya..Along the way, bila dah biasa menggunakannya u will know where to look at.
6) Bateri life – Umm,normalla kan? Especially kalau access internet, bertweet, ambil gambar dan aktif menggunakan phone ini, bateri memang cepat abis. Lagi byk applikasi digunakan,lagi cepatla baterinya ‘kong’. Apapun, comparing to iPhone 4, kuasa bateri Nokia E7 lebih tahan lama.
7) Wifi/WLAN – Umm, still wondering how to turn off the wifi. Usually, ianya akan auto connect dan bila connection wifi tu kurang memuaskan/to turn back to normal broadband connection i.e. using Maxis Line, unable to do it. Any suggestion on it?
Anyhow, pandangan peribadi Kelebihan > kekurangan untuk Nokia E7 ni. Tepuk dada,tanya selera, kan?
  • marina anakcikbob 24 March 2011 at 6:47 am

    nak off wifi, kena letak tab utk wifi connection kat screen tu.
    lepas tu nak on/off touch tab wifi pastu pilih option yang d sediakan..
    itupon kalau sama dengan n97 la.. sbb sy penah pakai n97..

  • suffer8zine 24 March 2011 at 7:03 am

    memang kene guna 2 tgn la kan hp ni, heheh

    Terkini : Belasah Ibu Sebab Kahwin Lain

  • sW33tdARLiNG 24 March 2011 at 7:15 am

    tang wifi tu bahaya.. bila wifi disconnect, dia akan sambung ke line phone.. tau2 nanti terima bil je laa.. hehehe

  • Myvitrd 24 March 2011 at 7:30 am

    Setiap benda memang ada kelemahan n kekurangannya.. setuju dengan eyriqazz tak adil kita ceritakan kebaikkan ..mesti ada kekurangan jugakan..

    Apa pon kalau bagi free dekat confirm aku sebat Nokia E7 ni..hahaha

  • Miza Yusof 24 March 2011 at 7:56 am

    Setiap benda ciptaan manusia pasti ada kelebihan dan kelemahannya. Macam mana pun Miza dah terjatuh cinta dengan handphone Nokia e7. hihihi

    *check your mail

  • Mama Zharfan 24 March 2011 at 9:23 am

    tq for this entry –kira balancalah ada pros and cons kan –tak de benda yg perfect esp melibatkan techonlogy kan :)

  • Eyriqazz 24 March 2011 at 9:23 am

    #marina anakcikbob:dah mencuba tapi still keep continue yang sama….ummm…

  • Eyriqazz 24 March 2011 at 9:25 am

    #suffer8zine:yuppie..2 tangan pun cool juga kan?

  • Eyriqazz 24 March 2011 at 9:26 am

    #sW33tdARLiNG:hik3..ye tak ya juga kan?especially bila letak push email auto..so sure kena charge..umm…kelebihan juga di situ….

  • Eyriqazz 24 March 2011 at 9:26 am

    #Myvitrd :free to wifey nak hadiahkan ke bro?wah2..tahniah….

  • Eyriqazz 24 March 2011 at 9:27 am

    #Miza Yusof :hik3..dah jatuh cinta jugA?thanks for email…

  • joegrimjow 24 March 2011 at 10:28 am

    gps die memang terbaik. ovi maps.

  • Eyriqazz 25 March 2011 at 9:18 am

    #joegrimjow:tuhla..nampak macam best..tapi bila pakai prepaid cam slow nak dpt gps n connect

  • Belajar Forex 21 December 2011 at 4:38 am

    ternyata nokia E7 mempunyai kekurangan juga, setau saya nokia itu memang paling bagus diantara yang lainnya

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: