Jawapan PTPTN|Pertukaran Kos Pentadbiran dari 3% Kepada 1% (UJRAH)

Sambungan entry Muslihat PTPTN|Aduan dibuat kepada Biro Pengaduan Awam, Akhirnya, semalam saya menerima jawapan balas dari PTPTN. Surat dialamatkan atas nama Isteri


Efficient kan? Aduan 26 Jan ,balas 17 February (more than 2 weeks, than lebih dari KPA gov kurang dari 2 minggu kan? )
Jom terjah jawapan balas PTPTN
Inilah lebih kurang jawapan dari mereka :
1) Yup, perjanjian asal bayaran balik adalah 180 bulan. Suka suki je mereka turunkan bayaran balik kepada 120 bulan dan hasilnya, kena bayar lebih.The more, the merrier kot. Dari RM200 ke RM300 lebih kurang. Banyak beza tu kan? Dahla tak bertanya terlebih dahulu, main taram je. Inilah nama nya ” Prestasi sendiri didahulukan, pembayar di kemudiankan”
2) Boleh buat rayuan untuk tempoh penurunan bayaran balik .Well,well , ni dah dua kali kerja dan nampak sangat macam ajak-ajak ayam. In the first place, apa salahnya kalau PTPTN telefon, e-mail or hantar surat bertanyakan berapa yang mampu dan tempoh maksimum yang boleh ditawarkan? .Make it win-win situation la. Kalau pinjam ngan bank pun boleh nego, takkan ngan PTPTN takble?
3) Faedah dan kelebihan membuat bayaran melalui potongan gaji. Nahh, ingat pembayar bodoh ke yang mana baik or lebih menyenangkan? Give us a choice, siapa yang suka potongan gaji, buat potongan. tak suka, boleh bayar sendiri hantar cek etc…Kalau 2-3 bulan tak bayar, apa susah? bolehje cancel balik perjanjian tu dan naikkan balik interest kan?
4) Tak setuju ngan potongan gaji coz nampak tak cantik di slip gaji dan akan mengurangkan jumlah yang layak untuk membuat pinjaman lain ie. pinjaman perumahan di masa depan. Kan mudah kalau cakap, dengan potongan gaji, kerja kami lebih mudah, tak perlu nak hantar legal letter  dan bolehla bergoyang kaki untuk untuk mengutip kembali pinjaman. Umm, fikirkan cara mudah je. Ada buat survey kepada peminjam ke sebelum buat sesuatu keputusan? yeye,memang kami nak bayar, tapi tak perlula beri syarat yang menyusahkan hidup .
P/s : Apa pula pendapat anda?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

25 thoughts on “Jawapan PTPTN|Pertukaran Kos Pentadbiran dari 3% Kepada 1% (UJRAH)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.