Jawapan PTPTN|Pertukaran Kos Pentadbiran dari 3% Kepada 1% (UJRAH)

by eyriqazz on 4 March 2011

in informasi

Sambungan entry Muslihat PTPTN|Aduan dibuat kepada Biro Pengaduan Awam, Akhirnya, semalam saya menerima jawapan balas dari PTPTN. Surat dialamatkan atas nama Isteri


Efficient kan? Aduan 26 Jan ,balas 17 February (more than 2 weeks, than lebih dari KPA gov kurang dari 2 minggu kan? )
Jom terjah jawapan balas PTPTN
Inilah lebih kurang jawapan dari mereka :
1) Yup, perjanjian asal bayaran balik adalah 180 bulan. Suka suki je mereka turunkan bayaran balik kepada 120 bulan dan hasilnya, kena bayar lebih.The more, the merrier kot. Dari RM200 ke RM300 lebih kurang. Banyak beza tu kan? Dahla tak bertanya terlebih dahulu, main taram je. Inilah nama nya ” Prestasi sendiri didahulukan, pembayar di kemudiankan”
2) Boleh buat rayuan untuk tempoh penurunan bayaran balik .Well,well , ni dah dua kali kerja dan nampak sangat macam ajak-ajak ayam. In the first place, apa salahnya kalau PTPTN telefon, e-mail or hantar surat bertanyakan berapa yang mampu dan tempoh maksimum yang boleh ditawarkan? .Make it win-win situation la. Kalau pinjam ngan bank pun boleh nego, takkan ngan PTPTN takble?
3) Faedah dan kelebihan membuat bayaran melalui potongan gaji. Nahh, ingat pembayar bodoh ke yang mana baik or lebih menyenangkan? Give us a choice, siapa yang suka potongan gaji, buat potongan. tak suka, boleh bayar sendiri hantar cek etc…Kalau 2-3 bulan tak bayar, apa susah? bolehje cancel balik perjanjian tu dan naikkan balik interest kan?
4) Tak setuju ngan potongan gaji coz nampak tak cantik di slip gaji dan akan mengurangkan jumlah yang layak untuk membuat pinjaman lain ie. pinjaman perumahan di masa depan. Kan mudah kalau cakap, dengan potongan gaji, kerja kami lebih mudah, tak perlu nak hantar legal letter  dan bolehla bergoyang kaki untuk untuk mengutip kembali pinjaman. Umm, fikirkan cara mudah je. Ada buat survey kepada peminjam ke sebelum buat sesuatu keputusan? yeye,memang kami nak bayar, tapi tak perlula beri syarat yang menyusahkan hidup .
P/s : Apa pula pendapat anda?
  • Suliana 4 March 2011 at 6:07 am

    klu su, su tak setuju kot sistem ujrah ni, mmg ada apply tapi belum dapat emel kelulusan tu.. mcm menyusahkan je.. better bayar monthly smpai la habis hutang kan..

  • Miza Yusof 4 March 2011 at 6:12 am

    Adoi la. hidup bertahun-tahun dikelilingi hutang PTPTN je. Ambil mudah je dorang ni kan, buat keputusan sesuka hati tanpa berbincang dengan kita (peminjam) terlebih dahulu. Amboiii -.-

  • Ana admi 4 March 2011 at 6:14 am

    saya bru juga dapat emeil dr PTPTN berkenaan pertukaran pentadbiran 3% kepada UJRAH 1% yg musykil dia kata da ditukar, sy dgn gembiranye la hepy yela spe xnk kn k0s pentadbiran da mnurun..then tp bila sy check n kemas kini, dorang kata pinjaman tidak dtukar lg.meaning that pinjaman keseluruhan sy still rm19.500 tmsuk pntadbiran rm24000..ape ni nape plu2 ajak2 ayam menanam harapan yg xpasti

  • kyle 4 March 2011 at 6:25 am

    kyle aritue hampir nk anta permohonan dari 3%ke 1%, pastue baru member bgtauakan tolak gaji terus, baik x yah…… klu btol2 nk turun ke 1%, buat je la 1$ utk sume, ade ker perlu minta kebenaran dan sign? sila tanye sape x nak bayar cket, yg nie ade muslihat kat belakang….haiz…

  • zahidah dihaz 4 March 2011 at 6:30 am

    tak suka juga…lagi menyusahkan pun ada ujrah ni…sekarang ni pun tengah menguruskan surat perjanjian baru untuk ujrah tu…company saya memang tak nak buat potongan gaji…diaorang suruh sendiri pergi bayar…

    New Entry: [Gambar] SNSD a.k.a Girl Generation di Bako

  • m!sZ zAL!nA 4 March 2011 at 7:29 am

    sy masih lg was2 dgn ujrah ni. so blom wat penukaran lg. macam sama jek kalo xtukar pom

  • Myvitrd 4 March 2011 at 7:48 am

    wah.. jawapan yg kurang enak ku dengar,.. banyak menyusahkan dari menyenangkan..

    Pendek je aku nak cakap.. kalau ada anak nanti kalau boleh elak pinjam PTPTIPU ni.. elakkanlah.. sebab ni bukan susah2 dulu senang2 kemudian.. tapi dah terbalik kepada senang2 dulu susah kemudian hari..

    I Dont Like PTPTN.. banyak menyusahkan dari meyenangkan.

  • iza 4 March 2011 at 8:47 am

    As salam..
    Baru je pos borang untuk mohon kpd sistem ujrah pagi tadi..

  • Izan Ishak 4 March 2011 at 9:07 am

    izan pun setuju. sistem ni sbnrnya nak menyenangkan pihak dia je. kita tak pulak diberi pilihan. pelik sangat kan~

    setuju dgn myvitrd…kalau boleh anak2 nak belajar lepas ni jgnlah apply ptptn ni…mmg sampai ke sudah hutang tak abis2~

  • nur 4 March 2011 at 9:52 am

    macam2 alasan..
    JOM KE: ALL IN ONE

  • Sharinginfoz 4 March 2011 at 9:56 am

    sepatutnya ianya lebih memudahkan hidup orang tetapi nampaknya menyusahkan walaupun niat untuk mempercepatkan bayaran loan tu

  • norinaomar 4 March 2011 at 12:14 pm

    betul2..memula tu memang apply..once dah dapat emel,pastu baca banyak2,tanya org sana sini trus cancel..kita harap dengan cara ini dipermudahkan tapi jadi sebaliknya pula..

  • far_east 4 March 2011 at 12:42 pm

    dulu saya ngaji konon xnak ada masalah so xbuat loan ngan PTPTN nie…

    DAn langkah penyelesaiannya guna pinjaman melalui kerajaan negeri…

    abis ngaji dapat surat minta bayaq ansuran yg tinggi dari gaji sendiri..then jumpa bos dia dan buat surat dapat lah kurangkan jumlah ansuran..

    TAPI bila negeri diambil alih pembangkang trosss dpt surat nak naikkan jumlah ansuran dgn alasan surat kebenaran sblm nie dah tak sah sebab bos yg lulus dah bertukar…bila nak jumpa bos baru kerani n17 bertegas xbagi jumpa…

    la nie amik pendekatan bayar jer cam biasa…kalau nak saman ker bawa kes ke mahkamah kerrr bawak jerr laaa…

  • KiD 4 March 2011 at 12:57 pm

    setuju dengan Myvitrd..
    PTPTPU ni memang menyusahkan yang kid nampak.. walaupun kid tak pakai PTPTPU tapi JPA lagi mudah.. nasib dulu loan belajar pakai JPA.. RM13K++ bayar pun sama.. tak bayar, takde interest pun.. :) alhamdulillah…

  • transformed housewife 4 March 2011 at 2:17 pm

    my hubby pun cakap ada muslihat sistem Ujrah ni. Dia dah nak abis bayar dan dia pun tak nak pening2 kepala pikir pasal nak tukar2 tu.

  • Eyriqazz 4 March 2011 at 3:33 pm

    #Suliana :yup,menyusahkan..tapi bila kira balik on interest,memang byk untung interestnya..now paying 60+ interest,kalau dpt turunkan 1%,around rm20..tapi entahla,nampak sangat macam ajak2 ayam saja…plus tak semua company kasi kebenaran potongan gaji…cakap jelah taknak kasi kan senangkan?

    #Miza Yusof :PTPTN boleh….nak implement selepas kuar paper pun almost 2 year…dah implement,macam2 syarat pula…

    #Ana admi:entahla…pandai berjanji saje..

    #kyle :yup..setuju..kenapa perlu apply etc untuk turunkan,lepas apply macam2 syarat n borang kena isi dan sign,lepas sign kena potong gaji…macam2 menyusahkan…

    #zahidah dihaz : umm, tuhla..bayar sendiri lagi senang..tak menyusahkan….memang diorang suka menyusahkan org kot..

  • Eyriqazz 4 March 2011 at 3:39 pm

    #m!sZ zAL!nA :entahla..bila fikir2kan balik,banyak keburukan dari kebaikan…yes,kalau tak turun memang interest lagi tinggi,tapi nak menurunkan macam2yang kena patuhi…

    #Myvitrd :tuhla..sudahla meminjam duit KWSP…no wonder dividen kwsp pun rendah..duit digunakan dan diinvest pada tempat yang tak sepatutnya..

    #iza:nanti u tgkla balik nanti..

    #Izan Ishak:yup,lebih menyenangkan mereka..Kutipan lebih banyak, lebih terjamin, dan good for their KRAs…

    #nur :memang byk alasan..

    #Sharinginfoz:yup,memang menyusahkan..blom ditambah ngan signature ibu bapa, setem hasil n etc…

    #norinaomar:yup..memang menyusahkan..i plan nak emailkan kepada karam singh walia dan juga mazidul akmal sidek pasal ni…

    #far_east:umm…masing2 cuba menangguk di air keruhkan?walhal,duit mereka kasi tu duit kita juga..duit pembayar cukai…duit rakyat…

  • Eyriqazz 4 March 2011 at 3:40 pm

    #KiD :yup..kalau boleh better amik pinjaman JPA or Mara..lebih menyenangkan dan tidak menyusahkan hidup di kemudian hari…

    #transformed housewife ;yup,can’t agree more with him…

  • Bro Framestone 5 March 2011 at 12:30 am

    aku masih pening2 dengan benda nie…

    bulan2 ku bayar tetapi cam xbyk je penurunannye

  • Eyriqazz 5 March 2011 at 6:28 am

    #Bro Framestone:umm..bro kena semak online..baru nampak lebih jelas..last time wifey dok bayar RM50 sebulan..rupanya, tak cover interest pun..so, walaupun bayar rm50 sebulan,every month bakinya akan tetap naik coz bayaran tak cukup nak cover interest pun

  • cimon 5 March 2011 at 8:45 am

    aku dulu diarah bayar lumpsum PTPTN time belajar coz dpt biasiswa JPA on 2nd year – aku buat rayuan bayar ansuran – berjaya – instalment every sem – 4%
    -memang parah kot membayar balik coz jumlah biasiswa JPA lagi sikit dari PTPTN tak termasuk 4% interest tuh (T_T)

  • Pemilik seliper jepun 26 April 2011 at 3:30 am

    terima kasih dengan info yang d beri…

  • Anonymous 28 February 2012 at 3:53 am

    tq dgn info yg diberikan… sy da buat pmohonan tp dokumen nye belom dpt n belom diisikan pon.. bile da bc info2 ni cancel la nk setuju untuk ujrah ni…byr sendiri lg bgus..

  • Anonymous 11 July 2012 at 5:56 pm

    thanks for the info…kalau bab sistem ujrah tu, sepatutnya dorang tukar dari 3% ke 1% dengan mengekalkan konsep yg lama…takde limit masa bayaran dan takde plan2 bayaran…barulah ringan sikit bebanan yg ditanggung oleh peminjam…ni bila masuk dlm media bagai nak rak promote ptptn dah kurangkan interest tp bab tempoh byrn balik dan plan tak nak dedah plak…ambik plak pktaan ‘ujrah’ utk kasi arab sikit, islamik sikit bunyiknya tp sangat tidak islamik bila pikir2 balik..sbb kenapa guna istilah ‘kos pentadbiran’ kalau konsepnya mcm ‘faedah/interest’…tak ke misleading tu…kalau mcm tu bank pun boleh guna istilah ‘kos pentadbiran’…kalau kos pentadbiran, meaning gaji n utiliti ditanggung oleh peminjam, so persoalannya gaji pekerja2 ptptn guna duit bayaran balik or guna wang kerajaan persekutuan? kalau guna duit kerajaan/pembayar cukai, kenapa mesti bayar pulak kos pentadbiran? kalau sapa2 ada info boleh tolong kongsi..sekadar mberi pandangan..terima kasih

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: