Penipuan Trafik Guna Iframe|Apa Kata Nuffnang?

Trafik Guna Iframe ( Credit Picture to CikguDahlia )
Terpanggil untuk menulis entry ini apabila isu ini semakin panas diperkatakan dikalangan bloggers sejak akhir-akhirni. Bolehla refer entry ini :
Pandangan saya dari seorang blogger yang masih mentah, this is clearly “bukan etika yang bagus berblogging” Gaining traffic by using software. Macam menjawab soalan peperiksaan tapi guna laptop dengan Internet pastu googlekan jawapan. I will clearly say no for this kind of gaining traffic using this software or any kind of software. Cara pantas, bijak, tapi tidak beretika.
Out of curiosity dan juga atas e-mail dari seorang rakan blogger, saya emailkanlah kepada Nuffnang berkenaan isu ini. What is their stand on “Trafik Menggunakan Iframe ini” dan inilah jawapan dari mereka :
“For your information, our team has been alerted about this issue and those who are found of this click fraud activity will be permanently blacklisted from our network since it is clearly against our policy.

We thank you again for your loyal support all this while and we also thank you for highlighting this issue to us. That being said, we hope for your cooperation to let us know of if you happen to come across any blogs suspected of the aforementioned activity. Your cooperation on this matter is highly appreciated.”

Nah, I won’t report any blog + sayapun tak berapa tahu mana which blogs are using it. Saya hantar email atas dasar tanggungjawab seorang blogger. Taknak busy body lebih-lebih. Mana-mana yang ada pasang tu, pandai2la take action sebelum tindakan diambil or e-mailkan Nuffnang anda menjadi “mangsa keadaan”. Nanti menyesal tak sudah tak guna lagi kan?
I don’t know about other Advertising Company but Nuffnang take this issue very seriously. Masa Tune Talk briefing pun sempat borak-borak ngan Thara Sofian (new Nuffnanger, Blogger Relation), memang tindakan akan diambil dan ianya melanggar policy, bolehla tengok Nuffnang Terms & Conditions :
   • Abuse Of Service – Directly or indirectly generate impressions, page views, unique visits of or clicks on any Ad through any automated, deceptive, fraudulent or other invalid means, including but not limited to repeated manual clicks and the use of robots; and
P/s : With Great Power, Come Great Responsibility. Gunakanlah kepandaian yang ada ke jalan yang sepatutnya. 

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

87 thoughts on “Penipuan Trafik Guna Iframe|Apa Kata Nuffnang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.