Pendapat|Tips untuk Anak Susah Tidur

by eyriqazz on 18 January 2011

in Alisya, family

Alisya Oh Alisya permata hati Mama dan Papa
Makan keropok keping sambil baring siapa yang ajar ya?
Issh, kerna sayang kuturut2kan aja
Anak kesayangan sekali sekala apa salahnya dimanja
Alisya oh Alisya Santai bergaya
Tilam empuk layan “tatun” Syoknya dia
Papa dan Mama, kenalah melayan kerenahnya
Puteri tercinta, penyeri seisi keluarga
Alisya oh ALisya kenapa susah sangat mahu tidur ya?
Pukul 10,11 malam masih berjaga
Pukul 12 malam pun kadang2 susah terlena
Apakah ubat dan tips untuk anak yang susah tidur, tolongla kasi pandangan anda
Bila dah tidur , kepenatan sangat nampak di raut muka
Terlentang terbaring tidak hirau masalah dunia
Issh, bikin Papa dan Mama jealous la pula
Jom Mama masa untuk kita beradu di sana
Semakin alisya membesar, semakin susah dia nak tidur. Kadang2 pukul 12 malam pun belum tidur lagi. Di rumah pengasuh dahla tidur sekejap aja. Risau pula kami dibuatnya. Dah setahun setengah berat badan belum lagi sampai 10kg. Perwatakan ceria, buat Papa dan mama terpesona.
Ibu Ibu , Bapa Bapa, eyriqazz minta pandangan dan tips dari anda semua. Apakah tips untuk anak yang susah tidur ini ya? Any petua or pengalaman yang ingin dikongsi bersama? Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahi untuk semua…
  • phreak-id 18 January 2011 at 6:22 am

    Aku pun kalau boleh nak tips bro. Tapi utk baby 2 bulan. asyik menangis je 6pm-10pm. Susah nak tido. Bila dah tido ok plak. Grrrr

    Terbaru > Klon Jejai Kelirukan Fasha Sandha > The Maxis Om Nom Nom Race > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

  • joijoi80 18 January 2011 at 6:22 am

    selalunya..saya bg anak main sampai letih..mesti cepat tido..
    cuba main kejar2 dlm rumahpun boleh. budak2 ni lari2 sikit ..letihla..dia.. lg 1 kalo budak kecik ni main air puncepat letih gak tp perlu pengawasan la pula.

  • Izan Ishak 18 January 2011 at 6:29 am

    pernah terbaca kat belog mana tak ingat pulak. katanya kalau nak bagi anak cepat tidur malam, waktu petang tu bagi dia main sampai penat. malam tu lepas je makan kenyang2 minum susu semua.. terus bawak dia masuk tidur.

    **pengalaman sendiri walau ada 4 anak lelaki yg lasak..senang aje nak suruh tidur…tutup tv n lampu…semua zzzz terus~

  • Matjoe 18 January 2011 at 6:37 am

    hadapi jer bro. aku dulu hasanah dari awal lehir mmg susah nk tido. boleh jadi ngantuk giler.

    sometime later dia akan akan ubah

    mmg masa bersama isteri tu effect jugak bila anak tido lewat.

    pendek kata sabar je la. itu tips dari seorang ayah kepada seorang anak. mungkin yg ada 10 org anak know better

    pada aku each child mmg different from others. ramai org kata sama kain putih, tapi pada aku kain putih tu berlainan bentuk.

    dugaan besar ada anak ni, time sakit n kita tgh penat dia xnak tido laa yg tension. tapi bila sihat n senyum mesra, penat pon jadi x penat

  • Kaseh NazLieza 18 January 2011 at 6:41 am

    time ptg jgn bg tido..ehehehe

  • Miza Yusof 18 January 2011 at 6:46 am

    alolo, comelnya alisya. rasa nak cubit-cubit. hehehe.

    belum berkahwin dan punya anak, tk tahu nak bagi tips yang macam mana. apa kata bro padamkan lampu biar gelap gelita mungkin alisya seang tidur walaupun hakikatnya bro belum mengantuk. hihihi

  • nisa 18 January 2011 at 6:47 am

    Alahai..saya sendiri pun ada problem macam tu, anak susah tido, kadang2 pukul 1 pun tak tdo lagi…saya pun just layan jela dia nak main ke nak guling2 ke..hehehe

    p/s paling sakit jiwa bila dia nk tengok kartun tengah malam sampai kita tak boleh tengok cite favourite kite

  • mamasue 18 January 2011 at 6:50 am

    tips nya sng je…jgn bagi dia tido siang…confirm tido mlm awal…

  • LiFe KaMi 18 January 2011 at 6:56 am

    ingatkan bro yg nak bg tips..hehe
    kami pun tk tau lg,baby baru je lahir..:)

  • azzey 18 January 2011 at 7:10 am

    Latih dia minum air susu suam sebelum tido….:)

  • roslaini saad 18 January 2011 at 7:39 am

    Kalau tips akak senang je…ajak laa dia tidor sama kita berbantal lengan dan peluk dia…sambil tu sembang-sembang…lama-lama dia tidor dan emak dia pun sama tidor…hehehhe

  • sarah-najwan 18 January 2011 at 7:42 am

    anak akak bab tido mmg first kelazz..
    bukan nk memuji tapi sejak dari kecil smpai sekrg..sharp jam 9pm..musti tido..

    yg kecik tu pun..jika da tido ptg pun..kul 9pm jgk.musti nk tido..

    tips akak.jgn nk manjakan sgt anak..bw msuk bilik..tutup lampu..msuk buai ke..tido..jika dia mengada2..kasi sket ala-ala cubitan sayang..hehe….”menggarang” sket je..

    … anak GTO baru sorang..akak ank da 4 yer..tu je caranya..hehe

    cuma anak akak..bab aktif..mmg serender..huhu..sgtttt aktifff..tak menahann…tu psl cepat tido..tapi akak rasa seme budak aktiff..hehe

  • azieda razak 18 January 2011 at 8:24 am

    sory la gto… tak dpt tolong… sebab lum ada anak lg… (belum kawin lagi laa…)

  • rusz 18 January 2011 at 8:32 am

    bby sy pun susah nk tdo..klo tdo awal dia akan tjga..bila tjaga kul 12@1 mmg duk main2 lg..xder tips nk bagi..hehe..tp berat da 9kg lebey pd usia 11 bulan..gagaga..

    http://mummynajwa-rusz.blogspot.my

  • Anip™ 18 January 2011 at 9:07 am

    surh dia main puas2, bia sampai penat

    BLOG GEMPAKZ SIOT

  • Zulaikha Mohamad 18 January 2011 at 9:46 am

    age setahun setengah 2 tahun mmg camtu kot, susah nk tido mlm2.. same with my lil boy.. even tutup lampu gelap pon dia still aktif.. 2 3 hari ni, I saje takutkn dia letak kat luar bilik sorang2, bukak lampu la jgn gelap plak.. then dia akan nangis takut.. bg dia masuk bilik suruh tido.. dia akan baring duduk diam eventho tak pejam mata lama2 terlelap.. hehe.. and watch for their diets too.. jgn bg byk mkn benda2 manis, hyperaktif nnti.. :-)

  • amirah 18 January 2011 at 9:57 am

    saya buat mcm yg lain jugak.tutup lampu, tv dan yg penting kita tidur sekali dgn dia.nnt automatik dia akan tidur sebelah kita juga. kita buat2 tido. jgn bg benda manis byk sgt

  • sw33tdarling 18 January 2011 at 9:59 am

    anak dara saya pun jenis lambat tidur, tp kalau dia tak tidur siang, cepatlah dia lena malamnya.. pukul 9pm dah babaii

  • Mama Zharfan 18 January 2011 at 10:53 am

    emmm..my kids jenis masuk tidor awal, and bangun awal2 pagi–sbb rutin me & hubby pun gitu gak, ie anak2 tido,me pun tido
    rasanya u kena buat satu rutin utk aleesya, ie masuk tido sama2 pd waktu yg tetap everyday
    :)

  • Anonymous 27 January 2011 at 2:06 am

    sangat menarik, terima kasih

  • ibuquan 18 February 2011 at 4:53 am

    anak saya dah berusia 3 tahun dulu msa bby ok jer time tdo dia, tp sekarang sampai kul2-3am tk tdo, dok layan kartun, dah tu sampai sy dan hubby tetido, tp yg geram, kejap2 dia datang nak susu la, itu la ini la, tu yg geram, kita dah ler nak bgun awal kerja, kdg2 siang dia just tido 1 jam jer tp still berjaga sampai pgi, kalu weekend kul8 dah bgun, kalu saya tutup tv dan lampu dia pandai akan buka sendiri, adoiii mcmn la saya nak buat??

  • ibuquan 18 February 2011 at 4:55 am

    anak saya main lasak petang ker tido siang sekejap ker sama jer, bila malam tido sure kul2-3am
    bila saya tutup lampu& tv, dia pandai on sendiri, saya pun dah tk der idea camne nak bagi dia tido awal…

  • ismail 3 May 2011 at 8:11 am

    Petua untuk tidurkan anak….

    Jumpa la Tok Imam Yang membacakan Khutbah Jumaat…

    Pasti Tok imam tau…

    Minta Tok Imam Bacakan Khutbah Yang Makmumnya paling ramai tertidur… pastinya anak yang dibacakan khutbah tupun turut senang lena…. cuba la

  • Anonymous 7 March 2012 at 3:50 pm

    Anak saya umur genap setahun dan kadang2 susah nk tido juga. Saya bersetuju dgn beberapa pandangan di atas: cuba kurangkan sikit waktu tidur waktu petang2 mcm kul 5-6pm tu, biar dia byk main masa tu. Waktu malam tu pulak kalau bole disiplinkan waktu tidur mcm kul 9.30pm-10.30pm. Sebelum sampai masa waktu tidur tu, mandikan dgn air suam. Sebelum tidur pula cuba bagi susu biar dia rasa kenyang. Mudah2an dia nyenyak tido. Sebagai ikhtiar tambahan bagi umat Islam, utk pengetahuan, saya selalu amalkan membaca Selawat 3x dan tiupkan perlahan2 ke ubun2 rambut baby mudah2an berkat dan ada pendinding.

  • puanbee 1 August 2012 at 4:46 pm

    sampai sekarang , anak sulung berumur 8 tahun , masih susah nak tidur , di ikuti oleh adik2 nya , tk tahu nak buat apa .. memang jenis aktif dan berat badan naik sikit ajee..

  • H. SAEFULLAH AL AZIZ Lc. M.Si 6 August 2012 at 2:38 pm

    iya

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: