Tips Blogging | SEO Oh SEO

Last week, sempat berchatting ngan sifuku , Melromeo . Dia kasi tips on blogging .Tipsnya? SEO oh SEO (Search engine Optimization) …Umm, saya berikan contoh seperti gambar bawah ini :

Before and After penggunaan entry “SEO yang Boom”
Setengah jam selepas entry dipublish , Aksi Panas 2 Beradik Hangatt di pasaran Eyriqazz.Com….

Oh, saya tidak pandai berSEO tapi kekadang saya mencuba juga. Cuba menjala, cuba mencari nasib dan mempelajari teknik SEO. Dush, tidak salah buat entry berSEO, namun sesuaikan dengan citarasa. I will do it if I like it and I feel I want to write it. Seimbangkan ia, itu pandangan saya. Lain padang,lain belalang.
Tadaa, tepuk dada tanya selera, nak menjala ikan, go to di mana banyak ikan, nak cari pembaca, cari topik pembaca ramai akan cari i.e. ” Kemalangan di Cameroon Highlands, Keputusan/Live Final Piala Suzuki 2010, Keputusan Pilihan Raya,Gambar Kahwin Hanis Zalikha, Who the Hell is Eyriqazz ( hak2,perasan sendiri) dan pelbagai lagi” . Lalala, pembaca blog bukan dari kalangan bloggers saja. Ramai silent readers di luar sana yang menggunakan “Googling, Yahooing, or Binging” 

Setiap orang ada pandangan tersendiri pasal SEO ini. Mencari trafik,trafik mantap,trafik digger, Traffic hunter,giler trafik, wartawan sambilan dan pelbagai lagi. Positif dan juga negatif. Pesanan saya, tepuk dada, tanya selera. Tiada right or wrong answer dalam berSEO ini, setiap orang ada pandangan dan pendapat tersendiri kan? Soo….”Fikirlah Sendiri”. For me, itu pilihan masing-masing, anda suka, anda baca,anda gembira, kalau sempat tinggalkan komen. Kalau tak suka, button X sedia menanti tanpa memaksa untuk kekal di sana.

Pada eyriqazz, asalkan diri sendiri selesa dan gembira , it is good enough.  Manusia akan selalu berkata-kata dan memberikan pandangan . Ambil yang jernih, buang yang keruh.  Tips berSEO? Google/Yahoo/Bing kan aje dan belajarlah dari  pelbagai sumber.Nak or taknak aje bak kata sifuku..Myself? Umm,still beginner dlm berSEO ni…


***Special thanks to Sifuku, Melromeo. Dulu hanya berangan-angan mahukan visitors riban-riban, Income riban-riban, namun sekarang, ianya bukannya satu lagi angan-angan kosong. Think Big, Thinking Outside the Box, Be Unique dan paling penting, Minatt & Usaha…The Rest will Come later….Sooner or Later..Trust me on that.

Promosi: Especially buat pengguna Nokia with Internet@Wifi Connection , dijemput Download Ovi App Eyriqazz.Com di sini. More informasi & tips akan dikongsi-kongsi. Mobile version di SINI

P/s : Normal entry pun boleh menjadi entry yang bagus dalam SEO. Good content akan mudah diindexkan/mendapat tempat oleh search engine, tak gitu? 

*** SEO oh SEO, pentingkah ia dalam berblogging ini?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

48 thoughts on “Tips Blogging | SEO Oh SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.