≡ Menu
Sungguh teruja bila mendapat tahu Tema Hari Kemerdekaan tahun 2010 iaitu 1Malaysia Menjana Transformasi (Sumber :Harian Metro). Sungguh bombastik dan enak mendengarnya.  

Sebelum saya meneruskan penulisan saya, saya ingin mengucapkan :

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-53 | 31 August 2010 (Kredit Gambar kepada Mezain )

Persoalannya, adakah tema ini bertepatan dan mampu dicapai? Apakah transformasi yang mampu dan mahu dijanakan? Mengucapkan lebih mudah dari mengotakan dan bak kata pepatah “Action is Better than Word”.
Sejauh manakah 1Malaysia telah berjaya diserapkan ke dalam rakyat Malaysia? Lihat saja pada kepada diri sendiri, berapa ramaikah kawan berlainan bangsa dan agama yang kita ada? Mampukah kita berdiskusi secara berhemah dengan bangsa lain tanpa menyentuh isu-isu perkauman?
Apa pula jiran di sebelah rumah kita? Di Bandar Raya KL ini terutamanya, bertegur sapakah kita sesama jiran? Saya sendiri pun tidak begitu mengenali jiran-jiran di sebelah rumah ditambah dengan baru berpindah.
Tema Hari Kemerdekaan begitu unik dan cantik sekali, namun pendekatan dan usaha bersama pihak kerajaan, pihak swasta, dan orang ramai penting bagi mereliasasikan tema tersebut. Kalau ditanya, mungkin ramai yang tidak mampu menjawab dengan betul apakah yang dimaksudkan dengan 1Malaysia Menjana Tranformasi, termasuklah diri sendiri.
Namun, saya kagum dengan Nuffnang. Usaha berterusan yang dilakukannya terutamanya untuk event yang dianjurkan lebih ke arah dan berkonsepkan 1Malaysia. Berlainan agama dan bangsa berkumpul dan bersosial dalam satu platform. Sebab itu saya masih setia dan sayangkan Nuffnang. Inilah salah satu sebabnya, 1Malaysia dijanakan dengan begitu berkesan bersama Nuffnang. Terimakasih dan Congratz buat Nuffnang.
Tema Hari Merdeka/Kebangsaan 2010 menarik sekali
1Malaysia Menjana transformasi
Usaha berterusan perlu dan sudah semesti
Agar tema dapat dicapai dan tidak sekadar menyedapkan kata dan hati
P/s : Apa pula pandangan anda? Adakah tema ini mampu dicapai atau sekadar penyedap rasa?



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • n@m@n 13 July 2010 at 3:56 pm

    ntahla..tengok kat sekolah masih sama..

    kebanyakan berkawan dengan yang sekaum je..

    Entri terbaru chekgu

    nak header percuma tak?

  • Eyriqazz 29 July 2010 at 9:21 am

    @ n@m@n:setuju..1Malaysia agak sukar untuk direalisasikan jika tidak dididik dari kecil

  • maisyari 21 September 2013 at 5:45 pm

    the best

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

    WP-SpamFree by Pole Position Marketing

Leave a Comment

WP-SpamFree by Pole Position Marketing