Rancangan Malaysia KeSepuluh/RMK10 | Apa Pandangan Anda?

RMK10
Rancangan Malaysia KeSepuluh/RMK10
Di sini sedikit ringkasan berkenaan Rancangan Malaysia KeSepuluh/RMK10 dan pandangan peribadi saya. Jom, kita berdiskusi bersama-sama :
1) Tumpuan kepada penyediaan prasarana
– Antaranya pelaksanaan projek Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi, embangunan rangkaian pengangkutan multimodal yang lebih luas dan efisien, loji rawatan kumbahan (Sewerage Treatment Plant) yang menggunakan teknologi hijau di Lembah Pantai, Kuala Lumpur dan kemudiannya akan diperluaskan ke seluruh negara (Sumber : Utusan Malaysia )

Pandangan Saya : Inisiatif yang bagus namun prosesnya perlu diperhatikan dengan teliti.Jangan pula seperti Projek PKFZ berulang kembali. Koruptsi ada dimana-mana.

2) Kerajaan akan terus sokong pembangunan SME
– kerajaan telah menyediakan Skim Jaminan Modal Kerja berjumlah RM7 bilion dan Skim Jaminan Penstrukturan Semula Industri berjumlah RM3 bilion.kerajaan sedang mengkaji untuk mempertingkatkan lagi sumber kewangan SME dan Agro Bank supaya ia dapat memberikan perkhidmatan yang efektif kepada para usahawan SME kelaknya nanti. (Sumber : Utusan Malaysia )

Pandangan Saya : Bagus juga, tidakla nanti peminjam-peminjam cari Ah Long kerana susah buat pinjaman untuk perniagaan.

3) Agenda pembangunan negara diberi Penekanan
–  meningkatkan pemilikan ekuiti bumiputera melalui penginstitusian, mempertingkatkan pemilikan hartanah bumiputera, enambah baik program pembangunan kemahiran dan keusahawanan serta pembiayaan melalui pelbagai agensi pembangunan bumiputera, membangunkan guna tenaga profesional bumiputera secara lebih tuntas, dan menubuhkan satu majlis peringkat tertinggi untuk merancang, menyelaras dan memantau pelaksanaan agenda pembangunan bumiputera. (Sumber : Utusan Malaysia )

Pandangan Saya: Apapun Inisiatif yang dilakukan, namun jika mentaliti tidak diubah, especially Kaum Melayu, ianya akan sekadar menjadi angan-angan. Sudah banyak lambakan dan peluang terhidang di depan mata namun dipersiakan dan sesetengahnya hanya menguntungkan segelintir golongan elit Bumiputera yang terus mewah dan kaya.

Ada masa saya tambah lagi, panjang-panjang bosan juga kan?
P/s : Apa pula pandangan anda ? Bagus ke Inisiatif yang dilancarkan untuk RMK10 ?

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

7 thoughts on “Rancangan Malaysia KeSepuluh/RMK10 | Apa Pandangan Anda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.