Menjejaki Jutawan Senyap

Sungguh teruja bila membaca dan mendapat inspirasi melalui pembacaan. Contohnya buku ini, aku suka sangat-sangat . Tengok tajuknya pun sudah teruja. Inilah dia yang di maksud-maksudkan:

Menjejaki JutAwan Senyap dari Dr. Rusly Bin Abdullah@Chef Li
Memang best buku ini, betul-betul mengujakan dan memotivasikan diri. Sekali baca ingin membacanya berkali-kali (saya sudah membacanya hampir 3 kali) sehinggakan saya membeli satu lagi koleksi buku daripada Dr. Rusly. Yang itu nanti lain kali saya bercerita. Antara part yang mengujakan dan menarik yang cukup ku gemari adalah pantun-pantunnya di awal tajuk. Inilah Contoh pantun-pantunnya (maaf Dr. Rusly, letak sini tanpa kebenaran, namun niat untuk berkongsi).
Diam Menangis si Ibu Penyu
Diam bertelur menyambung zuriat
ReZeki Tuhan bagi yang mampu
Senyap berbudi mampu berzakat
Gajah mati meninggalkan tulang
Manusia mati meninggalkan jasa
Jika hendak dikenang orang
Banyak berfikir banyak berusaha
Hanya Jauhari mengenal manikam
Dapat membeza kilauan cahaya
Seperti api kuat mencengkam
Semangat orang yang ingin berjaya
Pandangan peribadi, buku ini memang best. Cerita-cerita peribadi dan pengalaman orang lain dan jutawan senyap yang antaranya ibu tunggal, peniaga pasar malam, pendatang tanpa izin yang datang ke Malaysia bergolok bergadai dan tiada wang sesen, dan sebagainya.
Mereka menongkah arus dan dugaan dengan semangat yang kental dan akhirnya mereka bergelar Jutawan Senyap . Chef Li menjejaki mereka melalui kursus yang dianjurkannya di samping pengalamannya sendiri yang berhenti bekerja sebagai seorang pegawai bank untuk mencapai cita-cita.Akhirnya, bolehla dikatakan Chef Li pun salah seorang yang bergelar Jutawan senyap.
Jadi, apa tunggu lagi? Buku ini memang memotivasikan, harganya pun masa saya beli beberapa tahun lepas hanyalah RM17.Sekarang ni rasanya harganya tak jauh berubah. Motivasi sebeginilah yang menjadi pendorong saya untuk terus berjaya .
P/s : Dah lama tak baca Novel Ahadiah Akasyah. Hak3, jiwang seh. Suka gila novel Lagenda Budak Setan.Kisah Kasyah dan Ayu.Bila Novel Farisya Ayu ku akan bersambung ya?. Oh ya, ada sebarang buku motivasi yang best yang menarik? Rekomen-rekomenkan lah, nanti bila ada diskaun sale untuk syarikat saya, boleh beli buku lagi.

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

13 thoughts on “Menjejaki Jutawan Senyap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.