≡ Menu
Idea ini menerjah fikiranku ketika kursus “Mind Mapping, Memory Training dan Speed Reading” yang ku hadiri beberapa hari yang lepas. Apabila diberikan 2 pairs of item , dan salah satu daripadanya adalah Marketing dan WaterMelon, apa yang terlintas di fikiranku ketika itu adalah :

Bean Moreno Menjual WaterMelon @ Tembikai
Dahla tengah demam time tu. Mental picture itu really make my day. Mungkin kerana nickname Bean @ aku terlintas Mr Bean @ kelakar. Jadi, jangan pandang rendah pasal kuasa dan aura nickname ni. Bolehle jengah entry Tips | Nickname oh Nickname .
Jadi, jom layang sambungan cerita khayalanku Bean Moreno Si Penjual Watermelon.
Di sebuah pekan terpencil di Rawang, ada seorang penjual WaterMelon yang sangat rajin bekerja. Namanya Bean Moreno. Walau hujan mahupun panas, dia tetap rajin menunggu dan menanti pelanggan. WaterMelon yang dijualnya semuanya besar-besar ,sedap dan menggiurkan.
Pengalaman menjadi penjual Water Melon banyak mengajar Bean Moreno dan mematangkan hidupnya. Antara pengalamannya yang kini telah diadaptasikan di dalam blognya yang bakal meletup di pasaran Malaysia suatu hari nanti adalah :
1) Suatu kejadian aneh berlaku apabila ulat sutera tiba-tiba muncul dari salah satu Watermelonnya. Namun, rasanya tersangatlah sedap sehingga dia tidak jadi untuk menjualnya. Dari situ munculnya idea SuteraBlogger
2) Pengalaman memerhatikan pelanggan yang pelbagai kerenah telah memberikan banyak idea dalam menulis dan idea yang tidak putus kunjung tiba bak Air Terjun Niagara. Jawapan di mana Idea Tulis Entry Terjawab
3) Ketika berniaga Watermelon ramai peniaga lain yang dengki dan jealous dengannya kerana gerainya begitu diminati ramai. Ramai yang menggunakan hikmah bomoh kerana dengkikannya. Begitu la juga dalam dunia blog ini, akan ada pihak yang dengki dan cemburu bila nama semakin naik. Disitulah timbulnya Idea Tagline ” Blogging Itu Umpama Mencari dan Mengamalkan Ilmu Hitam’
4)Kerana Watermelon AienSepet tertarik hati
Pertemuan tidak disengajakan di gerai Watermelon telah membuahkan detik-detik Cinta. Hari-Hari AienSepet singgah di gerai Bean Moreno atas ketampanan Bean Moreno dan sikapnya yang jujur dan romantik. Bean Moreno melamar Aien Sepet dengan menghadiahkan sebiji Buah Tembikai ketika birthday AienSepet yang ke-X dengan didalamnya diletakkan sebentuk cincin dan sekeping kad kecil yang bertulis “Walaupun Matamu Sepet, I Really Love You and Want to be Part of Your Life. Will You Marry Me? All the Lovely WaterMelon will be Yours”. Lamaran diterima dan akhirnya Bean Moreno bahagia sehingga ke anak cucu (hak3,cam cerita zaman dulu-duluje)
5) Dalam berniaga banyak peraturan yang perlu dipatuhi seperti jujur kepada pelanggan, tidak menaikkan harga sesuka hati, promosi yang betul-betul promosi dan menghargai pelanggan setia. Dari situ timbullah Idea : Undang-Undang Penulis
Namun, kini Bean Moreno tidak lagi menjual WaterMelon. Dia tengah mengorak langkah untuk menuju ke puncak (Ewah, cam AF pula). Langkahannya yang semakin laju selaju otaknya berfikir dan kini dia sudah mampu tersenyum :

Namanya Sudah Semakin Gah di Persada Blogging Tanah Air
Hik3, maaf ye saudara Bean Moreno. Buat cerita tanpa kebenaran. Saja untuk lari seketika dari entry serius dan menyantaikan minda sendiri. Hik3, anyway, U really make my day that day. Last but not least , serangkap pantun buatmu :
Bean Moreno Si Penjual Watermelon buatku tersenyum sahaja
Orangnya hensem segak bergaya
Personaliti santai dan mempesona
Rajin membantu tidak lokek ilmu dikongsikan bersama
P/s : Pekena Watermelon musim-musim panas camni best juga kan? Kat mana boleh beli WaterMelon terbaik ya?



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • helena's 29 April 2010 at 8:31 am

    saya bangga berkawan dengan bean moreno.hahaha

    kemsalam kat bean yeh..haha lagi..

  • joegrimjow 29 April 2010 at 8:31 am

    dah ada 2 org buat review
    haha
    mmg menarik

  • encik tikus 29 April 2010 at 8:34 am

    huhu,terima kasih menceritakan mengenai dye,baru kenal :D

  • AKU 29 April 2010 at 8:40 am

    wa..memang amazing la….beri inspirasi la…

  • BeaN MorENo 29 April 2010 at 9:07 am

    penjual watermelon belom bersedia…tapi dah kene tembak…hak3

  • kak ina kl 29 April 2010 at 1:21 pm

    WOWW..saper ek penjual water melon tu..tak kenal lah? fofolur ker dia tu?

  • cik eykameow :) 29 April 2010 at 3:32 pm

    hehehe telakar..

  • intanurulfateha (◡‿◡✿) 29 April 2010 at 3:37 pm

    .wahhh rajinnye terjah
    .bile nk terjah kite pulak bro? ;p

  • Eqah Zaque Billetdoux 29 April 2010 at 8:47 am

    adeh..
    gelak ketawa santai bersama eyriqazz.
    hahaks. nice.

    terima kasih menceriakan petang ku ini. :

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 9:33 am

    @joegrimjow :siapa sorang lagi bro?Ini bukan review/terjah blog..ini khayalan dan imaginasi ku…hik3

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 9:33 am

    @helena’s :saya pun bangga,…. @Bean : helena kim salam..

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 9:34 am

    @encik tikus :terusla menyinggah..blognya menarik dan berpotensi

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 9:34 am

    @AKU :thanks…Bean dengartu..Inspirasi…

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 9:35 am

    @Eqah Zaque Billetdoux :sama2..kurang skit rasa pening ni..Ini entry auto publish..dah siapkan smalam..

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 9:36 am

    @BeaN MorENo :kena tembak ngan apa bro?Hak3..terjah ke?dushh..ni blom terjah..terjah tunggu dulu..kasi meriam dan peluru berpandu disiapkan dulu

  • JAI 29 April 2010 at 3:12 pm

    Hahaha..good one..siaplah lepas nie..nick bean jadi BEANMELON..ahaks

  • noor afzan 29 April 2010 at 11:23 pm

    bro, kalau musim ujan buah ni tawar..
    klau musim panas jumpa, belilah confirm manis macam madu..
    tu petua saya.
    mana2pun sama je..=)

  • Kaseh NazLieza 29 April 2010 at 11:41 pm

    ni singgah blog watermelon la…tetiba teringin mkn tembikai muley…???hehehe

  • aRoL 29 April 2010 at 3:41 pm

    Salam Eyriqazz..
    dapat link dari blog BeaN tadi..1st time jumpa blogger dari TI Terengganu ni..cuma beza batch aje (puas aku cari tahun bila mung ni, jumpa kat N3 sirih pulang…).
    hehe..cerita hayalan mmg best, dapat legakan jiwa yang tersumbat.
    nice sharing pasal traffic/nuffnang..terima kasih..

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 3:59 pm

    @kak ina kl :tak kenal? dia memang fofuler..hik3

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 3:59 pm

    @JAI :bean melon?hak3…ada2 aje jai..

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 4:00 pm

    @cik eykameow :):anda pun sedang diperhaTIKAN

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 4:01 pm

    @intanurulfateha (◡‿◡✿):akan tiba masanya kalau terkena…kena settlekan hutang terjah pemenang contest dulu..yg ni bukannya terjah …hik2..

  • Eyriqazz 29 April 2010 at 4:02 pm

    @aRoL :sama2lah kita berkongsi..arol batch mana?

  • aRoL 29 April 2010 at 4:43 pm

    yelah..sama-sama mendapat ilmu..saya batch 88/89 (bangunan)..hehe..dah tua dik baru nak belajar berblog.

  • haslina 30 April 2010 at 2:41 am

    tak makan tembikai…’sejuk’..kata orang2 tua.

    ;))

  • Sumijelly 30 April 2010 at 3:47 am

    hahaha….BEan ko jual watermelon x ajak kak sumi ker???? hahahaha

    Sumijelly.com

  • ezna 24 January 2013 at 10:01 pm

    unik eh entry nih…
    ezna recently posted…Giveaway Jom Cuti ke Hotel Palace of the Golden HorsesMy Profile

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

    WP-SpamFree by Pole Position Marketing

Leave a Comment

WP-SpamFree by Pole Position Marketing