Bean Moreno Si Penjual WaterMelon

Idea ini menerjah fikiranku ketika kursus “Mind Mapping, Memory Training dan Speed Reading” yang ku hadiri beberapa hari yang lepas. Apabila diberikan 2 pairs of item , dan salah satu daripadanya adalah Marketing dan WaterMelon, apa yang terlintas di fikiranku ketika itu adalah :

Bean Moreno Menjual WaterMelon @ Tembikai
Dahla tengah demam time tu. Mental picture itu really make my day. Mungkin kerana nickname Bean @ aku terlintas Mr Bean @ kelakar. Jadi, jangan pandang rendah pasal kuasa dan aura nickname ni. Bolehle jengah entry Tips | Nickname oh Nickname .
Jadi, jom layang sambungan cerita khayalanku Bean Moreno Si Penjual Watermelon.
Di sebuah pekan terpencil di Rawang, ada seorang penjual WaterMelon yang sangat rajin bekerja. Namanya Bean Moreno. Walau hujan mahupun panas, dia tetap rajin menunggu dan menanti pelanggan. WaterMelon yang dijualnya semuanya besar-besar ,sedap dan menggiurkan.
Pengalaman menjadi penjual Water Melon banyak mengajar Bean Moreno dan mematangkan hidupnya. Antara pengalamannya yang kini telah diadaptasikan di dalam blognya yang bakal meletup di pasaran Malaysia suatu hari nanti adalah :
1) Suatu kejadian aneh berlaku apabila ulat sutera tiba-tiba muncul dari salah satu Watermelonnya. Namun, rasanya tersangatlah sedap sehingga dia tidak jadi untuk menjualnya. Dari situ munculnya idea SuteraBlogger
2) Pengalaman memerhatikan pelanggan yang pelbagai kerenah telah memberikan banyak idea dalam menulis dan idea yang tidak putus kunjung tiba bak Air Terjun Niagara. Jawapan di mana Idea Tulis Entry Terjawab
3) Ketika berniaga Watermelon ramai peniaga lain yang dengki dan jealous dengannya kerana gerainya begitu diminati ramai. Ramai yang menggunakan hikmah bomoh kerana dengkikannya. Begitu la juga dalam dunia blog ini, akan ada pihak yang dengki dan cemburu bila nama semakin naik. Disitulah timbulnya Idea Tagline ” Blogging Itu Umpama Mencari dan Mengamalkan Ilmu Hitam’
4)Kerana Watermelon AienSepet tertarik hati
Pertemuan tidak disengajakan di gerai Watermelon telah membuahkan detik-detik Cinta. Hari-Hari AienSepet singgah di gerai Bean Moreno atas ketampanan Bean Moreno dan sikapnya yang jujur dan romantik. Bean Moreno melamar Aien Sepet dengan menghadiahkan sebiji Buah Tembikai ketika birthday AienSepet yang ke-X dengan didalamnya diletakkan sebentuk cincin dan sekeping kad kecil yang bertulis “Walaupun Matamu Sepet, I Really Love You and Want to be Part of Your Life. Will You Marry Me? All the Lovely WaterMelon will be Yours”. Lamaran diterima dan akhirnya Bean Moreno bahagia sehingga ke anak cucu (hak3,cam cerita zaman dulu-duluje)
5) Dalam berniaga banyak peraturan yang perlu dipatuhi seperti jujur kepada pelanggan, tidak menaikkan harga sesuka hati, promosi yang betul-betul promosi dan menghargai pelanggan setia. Dari situ timbullah Idea : Undang-Undang Penulis
Namun, kini Bean Moreno tidak lagi menjual WaterMelon. Dia tengah mengorak langkah untuk menuju ke puncak (Ewah, cam AF pula). Langkahannya yang semakin laju selaju otaknya berfikir dan kini dia sudah mampu tersenyum :

Namanya Sudah Semakin Gah di Persada Blogging Tanah Air
Hik3, maaf ye saudara Bean Moreno. Buat cerita tanpa kebenaran. Saja untuk lari seketika dari entry serius dan menyantaikan minda sendiri. Hik3, anyway, U really make my day that day. Last but not least , serangkap pantun buatmu :
Bean Moreno Si Penjual Watermelon buatku tersenyum sahaja
Orangnya hensem segak bergaya
Personaliti santai dan mempesona
Rajin membantu tidak lokek ilmu dikongsikan bersama
P/s : Pekena Watermelon musim-musim panas camni best juga kan? Kat mana boleh beli WaterMelon terbaik ya?

Comments

  1. says

    @BeaN MorENo :kena tembak ngan apa bro?Hak3..terjah ke?dushh..ni blom terjah..terjah tunggu dulu..kasi meriam dan peluru berpandu disiapkan dulu

  2. noor afzan says

    bro, kalau musim ujan buah ni tawar..
    klau musim panas jumpa, belilah confirm manis macam madu..
    tu petua saya.
    mana2pun sama je..=)

  3. says

    Salam Eyriqazz..
    dapat link dari blog BeaN tadi..1st time jumpa blogger dari TI Terengganu ni..cuma beza batch aje (puas aku cari tahun bila mung ni, jumpa kat N3 sirih pulang…).
    hehe..cerita hayalan mmg best, dapat legakan jiwa yang tersumbat.
    nice sharing pasal traffic/nuffnang..terima kasih..

  4. says

    @intanurulfateha (◡‿◡✿):akan tiba masanya kalau terkena…kena settlekan hutang terjah pemenang contest dulu..yg ni bukannya terjah …hik2..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing